Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Stu 2011

Vlada napokon dovršila HITROnet, slijede nabave

Izvor: www.limun.hr · Autor: Bernard Ivezić/Poslovni dnevnik/  

Vlada napokon dovršila HITROnet, slijede nabave

Istražujući zašto je Vlada raspisala javni natječaj za uslugu pristupa internetu od čak 1000Mbps za HITROnet - mrežu zbog koje je godinama bila kritizirana jer ju nije dovršila, a ključna je za reformu državne uprave - doznali smo da je ta mreža zapravo izgrađena! HITROnet je najveća državna računalna mreža fizički prisutna po cijeloj Hrvatskoj. Potpuno je zatvorena za javnost, slično kao računalne mreže velikih kompanija, a na nju su spojena sva ministarstva, Sabor, Ured predsjednika, Mirovinski zavod, HZZO, POA pa čak i 144 suda te Agencija za tržišno natjecanje i Hanfa. HITRONet je važan i za telekomunikacijske i informatičke tvrtke jer ga je Vlada promovirala kao temelj za buduće javne nabave za sektorske kompanije.

Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika za e-Hrvatsku, ističe da ništa nisu tajili. Činjenica je da je sada, nakon što je kroz par godina projekt konceptualno zaokružen, dobio puni smisao provedbom nabave telekomunikacijskih usluga, kaže Andrijašević. Dodaje da je cijela Vlada na HITROnetu te da su do sada povezali 46 središnjih lokacija javnopravnih tijela te preko 400 udaljenih lokacija javnopravnih tijela poput sudova, ureda državne uprave u županijama, matičnih ureda i ispostava HZZO-a. Fizički je HITROnet izgrađen na optičkoj i inoj infrastrukturi državnih tvrtki poput HŽ-a, HAC-a, Janafa, HEP-a, Plinacroa i Odašiljača i veza, koje su prema odluci Vlade morali ustupiti dio svojih kapaciteta. Uz to, navodi Andrijašević, unutar gradova gdje državne tvrtke nemaju svoju infrastrukturu zakupljena je ona od telekom operatera. No, razvijamo i optičke prstenove unutar gradova u suradnji s lokalnom upravom i akademskom mrežom CARNetom, kaže Andrijašević. Također, navodi da su prvi gradski optički prsten podigli u Splitu, a u tijeku je sličan projekt u Rijeci.

Boris Žitnik, direktor agencija IDC Adriatics, koja već više od deset godina prati informatičko i telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj, kaže da je iznenađen informacijom da je Vlada infrastrukturno zaokružila HITROnet. To je projekt o kojem se već dugo razgovara, svi uvijek ističu da je ključan i nužan da bi se povećala učinkovitost državne uprave i provela ideja da država bude na usluzi građanima, ali ništa više od toga nije se moglo primijetiti, kaže Žitnik te dodaje da je HITROnet posebno važan telekomunikacijskim i informatičkim tvrtkama jer im diktira tempo nabave i otvara brojne poslovne prilike. Infrastrukturnim zaokruživanjem HITROneta država si je stvorila pretpostavku za uvođenje novih servisa i usluga te izgradnju privatnog clouda. Državi će trebati rješenja za objedinjeni obračun plaća, vođenje budžeta, upravljanje dokumentima i niz drugih stvari koje tek sada treba postaviti da bi HITROnet dobio puni smisao, ističe Žitnik.

U Vladi koristi i mogućnosti HITROneta promatraju nešto drugačije. Ivana Andrijašević iz e-Hrvatske navodi da je Vlada do sada u infrastrukturu, opremu i usluge HITROneta od 2007. godine uložila 33,5 milijuna kuna ili 6,7 milijuna kuna godišnje. Ta su se ulaganja već vratila jer je samo kroz objedinjenu nabavu telekomunikacijskih usluga ušteđeno 46,2 milijuna kuna, a ukupno se planiraju uštede od 160 milijuna kuna što na telekom usluge, a što na poštanske usluge koje će se zamijeniti e-mailom, kaže Andrijašević.

Prema podacima e-Hrvatske na HITROnetu se već vrte neki servisi i aplikacije poput OIB-a, Područnih riznica i FMIS sustava, registra zaposlenika, espisa, popisa birača, matičnih knjiga, CK-a, te servisa sa sTESTAe, mreže administracija država EU. U Fini, koja je zadužena za operativna pitanja očekuju da će se na HITROnet u budućem razdoblju uvesti interni portal Vlade, kolaboracijski servisi, uključujući e-mail, videokonferencije i e-obrazovne servise.

Optika državnih tvrtki
Iako Financijska agencija po odluci Vlade operativno upravlja HITROnetom, u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku ističu da se do sada a i ubuduće svi dijelovi sustava koji čine HITROnet planiraju nabavljati putem javne nabave. Ured za središnju javnu nabavu planira još tendere za telefoniju, prijenos podataka, telefonsku opremu i internetsku opremu.


Komentari članka

Vezani članci

Iz državne uprave odlazi 600 službenika, za otpremnine 350 milijuna kuna

16.09.2019.

Najracionalnija je Zagrebačka županija sa 164 zaposlena na 311.000 stanovnika, što je jedan službenik na gotovo 1900 građana.

Pčelarima godišnje 14,8 milijuna kuna

13.09.2019.

Želimo očuvanje zdrave, vitalne izvorne populacije pčela te podizanje konkurentnosti pčelarskog sektora kako bi se osigurao dovoljan broj pčelinjih zajednica za uspješno oprašivanje poljoprivrednih usjeva i samoniklog bilja

Uredba o zakupu šumskog zemljišta - nema zemlje za nekog bez grla stoke ili programa

05.08.2019.

Novom Uredbom o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske postavljeni su jasni kriteriji tko može dobiti zemljište u zakup te je omogućena pravna jednakost i šansa svima kojima je zemljište zaista i potrebno. Mogućnost da netko bez jednog g

Prvi obrisi Marićeve reforme - Veće plaće i manji PDV za turizam?

24.07.2019.

Četvrti paket poreznih izmjena trebao bi biti poznat do kraja ovog mjeseca, ali u skladu s dosadašnjom praksom, ministar financija Zdravko Marić želi svakako izbjeći nagađanja o tome što će u njemu biti pa je od članova radne skupina zatražio da potpišu i

Mate Rimac razgovarao s Plenkovićem: Najavljen sastanak s Hyundaijem i Porscheom

25.06.2019.

"Mi želimo pokazati što je autoindustriji važno, a onda je na vladi da odluči želi li ići u tom smjeru i raditi mjere koje su potrebne da bi investitori došli u Hrvatsku", objasnio je Rimac.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 912 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 487 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 347 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija