Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ruj 2019

VINSKO CARSTVO PZ-a VRBNIK U oronuloj hali niknuo ultramoderan podrum: 'Ispunio nam se san'

Izvor: novilist.hr · Autor: Mladen Trinajstić  

VINSKO CARSTVO PZ-a VRBNIK U oronuloj hali niknuo ultramoderan podrum: 'Ispunio nam se san'

Osim zbog dobre berbe i još bolje kvalitete »materijala« kojeg im, friško ubranoga u Vrbničkom polju, tijekom cijelog tjedna na preradu dovoze njihovi zadrugari, vodstvo Poljoprivredne zadruge Vrbnik ovih je dana i više no zadovoljno i zbog velikog tehničko-tehnološkog iskoraka realiziranog u podrumima tog velikog otočnog vinarskog pogona.

Pred sam početak berbe zadrugari su, naime, zgotovili i u uporabu stavili svoj novi, golemi podrumski kompleks izgrađen i opremljen u skladu s najvišim i nasuvremenijim standardima enološke struke.

U prostranoj, donedavno zapuštenoj hali kompleksa Vrbenke, nekadašnje tvornice netkanog tekstila čijom je kupnjom PZ Vrbnik osigurao uvjete za dugoročni razvoj i rast, zadružni su vinari sad dočekali proizvodne uvjete o kakvima se još donedavno nisu usuđivali ni sanjati.

Nakon višemjesečnih radova, opsežnih zahvata na obnovi, uređenju i opremanju hale koja se rasprostire na čak 1.600 četvornih metara, sad smo u njoj napokon dobili proizvodne, odnosno podrumske kapacitete koji nas pozicioniraju u red većih proizvođača vina na ovom prostoru, rekao je zadružni upravitelj Marinko Vladić.
«Samohlađeni« tankovi

– Skoro pet milijuna kuna vrijedno ulaganje nastavak je razvojnog puta kojim smo krenuli 2016. godine, kad smo kupili cjelokupni kompleks ove davno zamrle tvornice u neposrednom susjedstvu naše vinarije i s njom povezanog, nama odavno pretijesnog podruma.

Nakon dovršetka zahvata koje je izvodila tvrtka GPP Mikić, sad smo stvorili uvjete za preseljenje gotovo cjelokupnih podrumskih kapaciteta, velikih inoks tankova u ovaj novi prostor, ističe zadružni upravitelj.

U ovoj hali, u termički izoliranom, klimatiziranom i ventiliranom prostoru sad imamo čak 99 tankova, vinskih posuda različitog kapaciteta, od 5 pa do 15 tisuća litara. Kapacitet ovog našeg podruma sad je postavljen na 86 vagona, odnosno 860 tisuća litara što je, gledajući naše današnje potrebe, i više no dovoljno.

Sada su ukupni podrumski kapaciteti PZ-a podignuti na više no respektabilnih 1,3 milijuna litara. Novi podrum, osim uređajima kojima se prostor klimatizira i temperaturno regulira, opremljen je sustavom hlađenja svake od ovdje postavljenih vinskih posuda.

Inoks tankovi s dvostrukim stjenkama između kojih teče »hladni medij« također se lako i jednostavno temperaturno reguliraju, tako da zapravo sa svakim takvim tankom i vinom koje u njemu stvaramo možemo činiti što nas je volja – objašnjava nam Vladić, zaključujući s osmijehom da u takvim uvjetima, uz primjenu najsuvremenijih vinarsko-podrumarskih tehnoloških dostignuća, zadružni enolozi uistinu više nemaju ispriku ne proizvoditi vina visoke kakvoće.

Osim povećanja i osuvremenjenja proizvodnih kapaciteta, bitno veći broj kontrolirano hlađenih tankova podrumarima sad omogućava i da se posvete enološkom njegovanju selektiranog grožđa i od njega proizvedenih vina.

Rad na kvaliteti

– Kad imate mali broj velikih vinskih posuda, prisiljeni ste strpati plod s 10 ili čak 15 hektara vinograda u jednu bačvu, čime si vezujete ruke u smislu mogućnost traženja onog »posebnog i dobrog« čemu svaki vinar teži – kaže Vladić objašnjavajući razloge zbog kojih se, kao malo dijete novoj igrački, i on sad veseli radu u novom podrumu.

Mi danas zapravo imamo jednu ili jednu i pol bačvu po hektaru vinograda naših zadrugara. Tako velik broj spremnika s kojima, pojedinačno možeš »raditi što te volja«, drži me u uvjerenju da ćemo uskoro iz našeg podruma dobivati i kvalitetnija i zanimljivija vina, naravno, slijedeći sve ono što je naše vino i dosad činilo posebnim, prepoznatljivim i traženim među ljubiteljima dobre kapljice, posebno vrbničke žlahtine - rekao je Vladić, ističući da je preseljenje podruma u novouređenu, od mora zapravo i najudaljeniju halu nekadašnje Vrbenke, zapravo tek prvi korak u planiranom »preustroju« zadružne proizvodnje.

– Već dogodine u susjedstvo ove hale planiramo preseliti kompletan prihvatno-prerađivački dio pa će tako ovdje, u bliskoj budućnosti biti preseljene preše, muljače i svi ostali elementi i uređaji koji su u ovoj fazi morali biti zadržani na starom mjestu, objašanjava Vladić ističući da će se time od proizvodnje i tehnike potpuno osloboditi moru najbliži, a time i enološkom turizmu najprikladniji prostor tog kompleksa.

Ondje ćemo, sukladno planu, zadržati i razvijati samo onaj prodajno-izložbeni, degustacijski dio, a u budućnosti vjerojatno i njegovu turističku nadgradnju, uz ostalo i hotelijerstvo temeljeno na »vinskom turizmu«, završio je naš sugovornik podsjetivši i da je, zajedno s ovom posljednjom investicijom, u razvoj i modernizaciju proizvodno-prerađivačkih kapaciteta PZ-a Vrbnik u posljednje tri godine uloženo preko 17 milijuna kuna.
Svakom zadrugaru »njegov« tank

U proizvodnji vina ključ uspjeha leži u kontroliranju procesa fermentacije. A ključ toga je držanje temperature pod kontrolom. Bez hladnog vrenja nema ni žlahtine, objašanjava enolog Marinko Vladić napominjući da je novi, tehnički opremljeni podrum uvjet bez kojeg se o napretku proizvodnje prije nije moglo razmišljati.

Sad nam se, zahvaljujući tehnološkom osuvremenjenju podruma i bitnom povećanju njegova kapaciteta kroz velik broj zasebnih vinskih sudova, otvara mogućnost da čak i onim zadrugarima koji imaju ambiciju razvijanja ili povećavanja vlastite proizvodnje ponudimo mogućnost korištenja dijelova našeg podruma.

Dakle, čak i za njihove »privatne potrebe« i proizvodnju vlastitog vina, svatko od naših zadrugra u budućnosti bi mogao imati mogućnost korištenja ovih podrumskih kapaciteta, bez potrebe gradnje svojih, zaključio je zadružni upravitelj napomenuvši da je to jedna od mogućnosti o kojima se tek trebaju izjasniti sami zadrugari koji će u konačnici i odlučivati hoće li se dio kapaciteta koristiti i na taj način. Mogućnost u svakom slučaju postoji.


Komentari članka

Vezani članci

Većina vinara lani je poslovala s dobiti

14.11.2019.

Među poduzetnicima čija je pretežita djelatnost uzgoj grožđa, u 2018. Iločki podrumi d.d. ostvarili su najveće prihode (udio od 15,9 % u razredu djelatnosti). Društvo je imalo 225 zaposlenih, kojima je obračunana prosječna mjesečna netoplaća od 4999 kuna.

Slaba iskorištenost vinske omotnice

11.11.2019.

Ovaj mjesec otvaraju se dva nova natječaja iz takozvane vinske omotnice, europskih potpora za proizvođače grožđa i vina. Do sada smo iskoristili manje od polovine raspoloživih 57 milijuna eura. Razlog je, tvrde vinari, spora birokracija.

Tajna je u 45. paraleli? Kutjevo u rangu sa svjetski poznatim vinskim regijama

14.10.2019.

Graševina nije naša autohtona sorta, ali daje najbolje rezultate svake godine, naglasio je sommelier Darko Lugarić na radionici "Vinska priča - graševina", održanoj u sklopu Dana hrvatskog turizma.

Stiglo više od 10.000 gostiju

30.09.2019.

Novina je bio Premium vinski maraton, tijekom kojeg su točena vrhunska vina

Kiša usporava berbe istarskih vinograda, a nedostaje i berača

27.09.2019.

Nakon što se poberu vinogradi, uslijedit će berba maslina, pa bi tako svatko tko se odluči za ovu vrstu zarade, imao zagarantirani posao u Istri do kraja godine.

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1984 članka imaju tag turizam
 3. 1554 članka imaju tag financije
 4. 1257 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 994 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1014 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 772 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 351 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 380 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 307 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 356 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 271 članka imaju tag opg