Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Velj 2018

Vinograde treba iskrčiti: Hrvatska se već devet godina bori sa zlatnom žuticom vinove loze

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka RUPČIĆ  

Vinograde treba iskrčiti: Hrvatska se već devet godina bori sa zlatnom žuticom vinove loze

Po ocjenama Zavoda za vinarstvo, već u siječnju vina iz 2017. godine ocijenjena su vrhunskim, što je jedan od pokazatelja da je 2017. bila jako dobra vinogradarska godina. Istaknuto je to, između ostalog, u HGK – Županijskoj komori Virovitica na nedavnom sastanku Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, održanom pod predsjedanjem voditelja Grupacije i voditelja PJ Vinogradarstvo i voćarstvo u PP Orahovica Josipa Tokića. Na sastanku se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstvu, a članovi Grupacije istaknuli su da je 2017. bila jedna od najboljih vinogradarskih godina, jer je suho vrijeme pogodovalo kvaliteti grožđa, a prinosi su bili zadovoljavajući.

Istaknuto je i kako su mnogi vinogradari iz Virovitičko-podravske županije iskoristili sredstva fondova Europske unije, tzv. vinsku omotnicu, i započeli restrukturiranje vinograda te na taj način osigurali kvalitetu i znatno veću proizvodnju grožđa. Također je istaknut problem pojave žutice vinove loze, virusne bolesti čiji je uzročnik američki cvrčak.

- Pravovremenom i pravilnom primjenom zaštitnih sredstava i uklanjanjem zaraženih trsova bolest se može spriječiti te se na vinogradare apelira da prate prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča i da obavezno suzbijaju američkog cvrčka dopuštenim insekticidima - rečeno je.

A kao jedan od ključnih problema za ovaj sektor navedeni su zapušteni vinogradi, koje treba krčiti, te korovi u vinogradima i u blizini vinograda, kojima se američki cvrčak hrani.
Klimatski uvjeti

U Hrvatskoj je, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede, BN fitoplazma proširena u svim vinogradarskim područjima, a pojava karantenske FD fitoplazme još uvijek je ograničena na pojedina vinogorja. Simptomi i štete koje fitoplazme prouzročuju vrlo su slični te ih se ne može vizualno međusobno razlikovati. Samo se molekularnim metodama (PCR, RFLP) može odrediti kojom je fitoplazmom oboljeli trs zaražen. “Flavescence dorée” (FD) fitoplazma, u Hrvatskoj poznatija pod nazivom zlatna žutica vinove loze, najopasnija je bolest vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije te čini velike ekonomske štete. Prva pojava FD fitoplazme u Hrvatskoj zabilježena je 2009. u Istri i od tada se širi i na ostala vinogradarska područja. Klimatski uvjeti nisu od presudnog značenja za širenje fitoplazmi. Glavnu ulogu u lokalnom širenju i razvoju epidemija zlatne žutice ima američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball.), navode iz Ministarstva.

Vektor FD fitoplazme, američki cvrčak, nađen je u svim zaraženim područjima u Hrvatskoj, ali i u nekim nezaraženim područjima kontinentalne Hrvatske (od Osječko-baranjske, Požeško-slavonske do Brodsko-posavske županije). Brojnost vektora je promjenjiva od vinograda do vinograda, od velike populacije do samo nekoliko primjeraka ulovljenih na žute ljepljive ploče. Bez prisutnosti američkog cvrčka bolest ne može poprimiti epidemijske razmjere. “Suzbijanje američkog cvrčka ključna je mjera za zaustavljanje širenja zlatne žutice vinove loze. U područjima u kojima FD nije potvrđen, prisutnost američkog cvrčka ozbiljna je prijetnja pojavom i širenjem bolesti”, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode i da je tijekom 2017. fitosanitarna inspekcija obavila 151 pregled i uzela 196 uzoraka vinove loze radi utvrđivanja postojanja zlatne žutice.
Bolest se brzo širi

“Propisane su mjere krčenja 97,88 ha vinograda sve s ciljem suzbijanja zlatne žutice. Pregledi su se obavljali u okviru posebnog nadzora u demarkiranom i uz rub demarkiranog područja te prema dojavama u slučaju sumnje na zarazu. Službenih podataka o gospodarskim gubitcima za sad nema, postoje samo procjene. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom, američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus Ball), te, ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije prouzročujući velike gospodarske štete, koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova. Zbog velike gospodarske štete koju je zlatna žutica vinove loze prouzročila na lokalitetima u Istarskoj, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te opasnosti od njezina širenja u nezaražena područja ministar poljoprivrede donio je Akcijski plan u 2017. godini. Opasnost od znatnije pojave i širenja zaraze zlatnom žuticom prijeti i u županijama u kojima je ona do sada utvrđena sporadično - samo na pojedinačnim trsovima u pojedinim vinogradima (iz Akcijskog plana)”, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da je za do sada iskrčene vinograde procijenjeno da je na godišnjoj razini gubitak na grožđu 40.000 - 50.000 kn/ha (ako je cijeli vinograd zaražen), a što ovisi o postotku zaraženih trsova, sortama, agrotehnici, starosti vinove loze, vremenskim uvjetima i dr.

Pod vinogradima je u Hrvatskoj oko 20.000 hektara, a godišnja proizvodnja vina kreće se između 650 i 800 tisuća hektolitara. Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, važno je istaknuti da je unatoč maloj površini pod vinogradima i skromnoj godišnjoj proizvodnji Hrvatska prepoznatljiva kako na europskom tako i na globalnom tržištu kao destinacija vrhunskih vina. “Uz tri naše top-sorte – graševinu, malvaziju i plavac mali, tu je i bogata lepeza od oko 130 autohtonih sorata grožđa te upravo to bogatstvo može biti naš glavni džoker u izrastanju i prepoznavanju Hrvatske kao zemlje vrhunskih vina s bogatom tradicijom”, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

RESTRUKTURIRANJE VINOGRADA MOGUĆE I IZ “VINSKE OMOTNICE”

- Kada je riječ o EU fondovima, koristimo “vinsku omotnicu EU” za investicije u vinarije, restrukturiranje vinograda i promidžbu vina na trećim tržištima. Ova, još uvijek aktualna, “vinska omotnica” nedovoljno je iskorištena, što ćemo nastojati popraviti ove godine, u kojoj očekujemo visok stupanj iskorištenosti. Ipak, kroz “vinsku omotnicu 2014. - 2018.” ugovorili smo 274 projekta vrijedna više od pola milijarde kuna (202 milijuna kuna potpore) - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da u financijskoj 2018. godini, posljednjoj godini petogodišnjeg Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, završava provedba 24 projekta restrukturiranja i konverzije vinograda ukupne vrijednosti projekata od 110.993.604,36 kuna. Raspoloživ iznos potpore za 2018. je 11.338.830 kuna, a rezervirana sredstva za 24 aktivna projekta veća su od 26 milijuna kuna, što znači da će iskorištenost u ovoj godini biti 100 %, a ostatak će biti prebačen za isplatu u 2019.

19.670,73
hektara na 77.194 parcele u Hrvatskoj je pod vinogradima

39.014
poljoprivrednih gospodarstava ima vinograde

0,254
hektara prosječna je veličina vinograda

613.300
hl ukupno je proizvedeno vina u Hrvatskoj 2016.

Američki cvrčak prisutan je u:

Vukovarsko-srijemskoj županiji
Osječko-baranjskoj županiji
Požeško-slavonskoj županiji
Brodsko-posavskoj županiji
Virovitičko-podravskoj županiji


Komentari članka

Vezani članci

Vinarstvo pred revolucijom kakvu su u pivarstvu donijeli krafteri

21.05.2018.

Pokret koji iz proizvodnje vina izbacuje svu moguću modernu tehnologiju i vraća se osnovama stječe sve veću popularnost, zbog čega dolazi u sukob s većinom svjetske vinske industrije

Objavljena dva natječaja iz Vinske omotnice

11.05.2018.

Ulaganja u vinarije i marketing vina i Promidžba na tržištima trećih zemalja. Prijavite se!

Uskoro novi natječaji iz Vinske omotnice

08.05.2018.

Uvedena nova mjera i povećan iznos potpore za konverziju vinograda

Od koštica grožđa radit će hladno prešano ulje, brašno i ekstrakt

19.04.2018.

Koštice grožda dosad su prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Sada će istraživati mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa.

Jurica vina iz Potomja imaju šampionski Dingač

17.04.2018.

Iz Potomja na poluotoku Pelješcu dolazi šampionsko vino Ive Violića koje je na prvom nacionalnom ocjenjivanju vina autohtnonih sorata proglašeno najboljim crvenim Primorske Hrvatske

Tag cloud

 1. 1751 članka imaju tag hrvatska
 2. 1778 članka imaju tag turizam
 3. 1488 članka imaju tag financije
 4. 1151 članka imaju tag izvoz
 5. 754 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 938 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 898 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 759 članka imaju tag investicije
 10. 909 članka imaju tag EU
 11. 829 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 793 članka imaju tag svijet
 14. 743 članka imaju tag menadžment
 15. 912 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 469 članka imaju tag krediti
 19. 467 članka imaju tag tehnologija
 20. 308 članka imaju tag poticaji
 21. 374 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 232 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 280 članka imaju tag osijek
 31. 304 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 290 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija