Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Lis 2020

Vidović i Sova - Ovu i iduću godinu Inoxmont-VS osigurao poslovima na četiri velika europska projekta

Izvor: lider.media · Autor: Valentina Starčević  

Vidović i Sova - Ovu i iduću godinu Inoxmont-VS osigurao poslovima na četiri velika europska projekta

Riječ je o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama i tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi na kraju su niza više od 250 odrađenih projekata ludbreškog Inoxmont-VS-a na postavljanju industrijskih postrojenja u Europi, ali i drugdje u svijetu. Imao je teškoća tijekom karantene, ali prevladao ih je, a ni krize se u njemu ne boje

I dok je mnogim tvrtkama i poduzetnicima koronakriza utjerala strah u kosti zbog nesigurne poslovne budućnosti, u Inoxmont-VS-u iz Ludbrega ne boje se da bi ih mogla destabilizirati gospodarska kriza izazvana pandemijom COVID-19. Upravo suprotno: vjeruju da će ih natjerati na dodatni angažman u traženju novih prilika i ujedno ojačati. Tako je ova tvrtka za proizvodnju i postavljanje industrijskih postrojenja i ugradnju industrijske procesne opreme, predvođena osnivačima Mladenom Vidovićem i Zlatkom Sovom, za ovu i iduću godinu već ugovorila četiri velika projekta u inozemstvu, od kojih će se dva nastaviti i u 2022. godini. U Inoxmontu-VS kažu da je riječ o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama ili tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi bit će stoga dodani uspješnom nizu s više od 250 odrađenih projekata na postavljanju industrijskih postrojenja u gotovo svim državama Europe, ali i izvan nje, primjerice, u Urugvaju, Meksiku, Indiji, Omanu i Australiji.

Požrtvovni zaposlenici
Tekuća poslovna godina za Inoxmont-VS kao tvrtku srednje veličine s 230 zaposlenika počela je stoga iznimno dobro, jer ga je koronakriza tek okrznula. Proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj od početka godine do kraja kolovoza u potpunosti su popunjeni, a u inozemstvu do sredine 2022. Poslovanje im nije poljuljano, niti su se udaljili od zadanih ciljeva, ističu u Inoxmont-VS, iako su u vrijeme širenja krize ugovori koje su potpisali 2018. i 2019. bili u tijeku. Objašnjavaju da se pri tome dio radnika morao vratiti s privremeno zatvorenih radilišta u inozemstvu te su dio vremena proveli u samoizolaciji u Hrvatskoj, a dio radnika bio je u samoizolaciji nakon odlaska u inozemstvo.

– Morali smo se prilagoditi novonastalim okolnostima. Bilo je teškoća u dovršavanju ugovorenih poslova u proizvodnom pogonu u Hrvatskoj i montaži industrijskih postrojenja na radilištima u inozemstvu te pri premještanju radne snage do mjesta montaže u inozemstvu zbog mjera graničnih kontrola odnosno ograničenja ulaska i izlaska iz država. Zahvalni smo našim zaposlenicima na požrtvovnosti stoga što su ostali dulje na radilištima u inozemstvu kako poslovanje ne bi bilo prekinuto te kako bi se održala stabilnost poslovanja poduzeća te izbjegli veći financijski gubici – rekli su u Inoxmont-VS-u.

I poslovna 2019. prošla je zadovoljavajuće, no susretali se s velikim nedostatkom radne snage. Kako bi tomu doskočili, zapošljavali su radnike iz trećih država te angažirali podizvođače, zbog čega su morali osigurati potpunu pravnu i logističku podršku, a što je rezultiralo izdašnim dodatnim troškovima poslovanja unatoč rastu prihoda. S druge strane lani im je u proizvodnom pogonu u Sigecu Ludbreškom proizvodnja porasla 50 posto.

Zajednički na tržište
Upravo je otvaranje novoga proizvodnog pogona u Sigecu Ludbreškom prije pet godina bilo prijelomno u razvoju Inoxmont-VS-a nastalog 2008. udruživanjem trgovačkog društva Vidović Commerce Mladena Vidovića i strojobravarskog obrta Cjevovod-ZS u vlasništvu Zlatka Sove. Prošle godine povećali su obujam rada u tom domaćem pogonu.

– Riječ je o pretproizvodnji dijelova instalacija i sklopova za industrijska postrojenja, trenutačno pretežno za industriju prerade celuloze i proizvodnju papira, farmaceutiku i prehrambenu industriju. Našim nalogodavcima pružamo mogućnost realizacije pretproizvodnje i ujedno u kasnijoj fazi on-site montažu dijelova industrijskih postrojenja. Inoxmont-VS na tržištima na kojima je prisutan djeluje kao podizvođač radova te dijelom i samostalni izvođač. Društvo podupire strojarske konstrukcijske odjele kupaca vlastitim iskustvima iz proizvodnje kako bismo zajedno ponudili tržištu kvalitetniji i bolji proizvod.

U suradnji s austrijskim poslovnim partnerom razvijamo inovativni proizvod: rezervoar za ukapljeni plin za teretna motorna vozila. Surađujemo pretežno sa stranim tvrtkama, najviše njemačkim, uglavnom na izradi raznih vrsta spremnika i prateće opreme te pretfabriciranih dijelova i elemenata za procesne cjevovode. Do sada smo realizirali mnogobrojne projekte diljem svijeta u kemijskoj industriji, farmaceutskoj, prehrambenoj, industriji celuloze i papira, autoindustriji, proizvodnji energije (termoelektrane, geotermalne elektrane, elektrane na biomasu), spalionicama smeća te uređajima za pročišćavanje otpadnih voda – navode u Inoxmont-VS-u.

Teško do kadra
Naglašavaju da su se na tržišta probijali pronajprije zahvaljujući stručnosti zaposlenika u čije su znanje ulagali zato što smatraju da je to ulaganje u budućnost, ali i u opstanak i dugoročnu konkurentnost na tržištu. To doživljavaju svojom najvećom prednošću nad konkurencijom, kao i sposobnost u poslovanju uvijek biti korak ispred svih problema, razmišljanje unaprijed te dobru pripremu za nastupe na svim tržištima s opsežnim prethodnim istraživanjem svih zakonitosti i regulativa.

– U stalnoj smo u potražnji za zaposlenicima strojarskih smjerova svih naraštaja. No, u posljednje se vrijeme mnogo osoba srednje životne dobi, etabliranih kod poslodavaca kod kojih rade godinama, teže odlučuje na promjenu unatoč tome što nudimo bolje uvjete. Mnogo nam se mladih ljudi u posljednje vrijeme priključuje te svima željnima znanja i napretka nudimo niz mogućnosti. Osim interne škole zavarivanja i cjevarije, usmjerene na zaposlenike koji su se netom zaposlili u poduzeću, omogućavamo i zaposlenicima na svim razinama da unaprijede svoje kompetencije i stručna znanja. Mislimo da su plaće sukladno statistikama iznadprosječne i prema godišnjim razgovorima s radnicima, zadovoljni su uvjetima. Zaposlenicima nudimo i beneficirani radni staž za rad na montaži, stimulacije za dobre rezultate, 24-satno osiguranje od nezgode, bonuse za obljetnice rada, prigodne isplate tijekom godine, nagrade za inicijative radnika koje pridonose razvoju poslovanja, organiziran i plaćeni smještaj i prijevoz radnicima upućenim na rad u inozemstvo – tvrde u Inoxmont-VS-u.

Nastavak velikih ulaganja
Kao daljnji izazov izdvajaju otvaranje Austrije za rad hrvatskih državljana od 1. srpnja ove godine, jer se dio njihovih radnika raspitivao o mogućnostima rada ondje. Za sada ocjenjuju da je koronakriza ozbiljno uzdrmala i austrijsko gospodarstvo natjeravši mnoge gospodarske djelatnosti na mirovanje, pa se veći odljev radne snage sa sjevera Hrvatske još nije dogodio. Inoxmont-VS je spreman i na taj scenarij te u njemu već imaju rješenje – otvaranje tvrtke u Austriji, samostalno ili unutar udruženja INGRA.

Na europskom tržištu su, prema Inoxmont-VS-u, poduzetnici cijenjeni kao partneri države i nositelji razvoja. Osjećaju, ipak, u posljednje dvije godine da se situacija malo poboljšala kod nas, pa poduzetnici dobivaju veći prostor te se na njih ne gleda kao na ljude koji iskorištavaju radnike za vlastito bogaćenje.

– Od daljnjih investicija Inoxmont-VS-a u planu je gradnja dodatnih 2200 četvornih metara novih proizvodnih pogona, 600 četvornih metara natkrivenoga manipulativnog prostora, 240 četvornih metara skladišnog prostora i 200 četvornih metara prostora za pripremu proizvodnje. Planira se puštanje u pogon postrojenja na biomasu te izrada solarne elektrane na krovu novih hala. Plan je i da se nastave nabavljati novi strojevi te će se tako proizvodne hale opremati onima najnovije generacije u strojarskoj industriji kao što su moderni strojevi za obradu lima (rezanje, savijanje, zavarivanje, brušenje) te poluautomatski ili potpuno automatizirani robotski strojevi. Te investicije pratit će ulaganje u školovanje zaposlenika za rad na navedenim strojevima – ističu u Inoxmont-VS-u.


Komentari članka

Vezani članci

DRAGAN BOKUN, ZANATLIJA I VJEČNI OPTIMIST: Dnevnik ne gledam, čitam, radim svoj posao i dobro je

26.11.2020.

Dragan po 12 sati dnevno provede u suvenirnici. Turista nema, ali posla ima

Napravili prvu hrvatsku mozzarellu, a šampion je nastao – pogreškom

24.11.2020.

Istarska mljekara Latus koja posluje od 2001. godine smjestila se u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja, a pokretači toga mliječnog biznisa Maja i Sandi Orbanić pioniri su u ovoj branši jer proizvodnja sireva nije na našem najvećem poluotoku popularna kol

Najmlađa poduzetnica iz Osijeka o juhama iz staklenke kojima mijenja prehrambene navike svojih sugrađana

23.11.2020.

Iako je na početku nitko osim njezine obitelji nije shvaćao ozbiljno, Martina Završki iz Darde pokrenula je Špajz i s 19 godina postala najmlađa poduzetnica u Osijeku. Sada, četiri godine kasnije, najmlađa je kandidatkinja emisije Startaj Hrvatska, a njez

Uspješno proveli niz projekata financiranih raznim fondovima

20.11.2020.

Osječka tvrtka CRAS u ovom trenutku zapošljava 42 djelatnika, a zbog obujma i zahtjevnosti poslova koje rade, stalno su u potrazi za kvalitetnim stručnjacima i radnicima.

Hrvoje Karas: Očev predani rad i trud motivirali su me da nastavim njegovim putem

20.11.2020.

Već kao tinejdžer počeo je pokazivati interes za posao kojim se danas bavi, naglasio je višestruki prvak u motocrossu i bivši reprezentativac Hrvoje Karas, koji je od oca preuzeo poslovanje Karas proizvodnje iz Kozarevca nedaleko Kloštra Podravskog specij

Tag cloud

 1. 2067 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1124 članka imaju tag svijet
 6. 802 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1071 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 405 članka imaju tag poticaji
 20. 340 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici