Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ou 2017

Veliko istraživanje o navikama korisnika društvenih mreža: Pažnja potrošača je sve kraća

Izvor: lider.media · Autor: Lider/Hina  

Veliko istraživanje o navikama korisnika društvenih mreža: Pažnja potrošača je sve kraća

Globalna agencijska mreža UM objavila je po deveti put godišnje rezultate istraživanjao navikama korisnika društvenih medija – Wave. Istraživanje je dalo jasnu poruku: pažnja potrošača je sve kraća i od vitalnog je značaja za sve koji rade u industriji komunikacija i oglašavanja razumjeti koji su životni trenuci kada brand može biti relevantan potrošačima i koje su emotivne potrebe potrošača baš u tom trenutku. U suprotnom neće uspjeti ostvariti dublji odnos sa svojim korisnicima.

>>>Kako brendovi mogu uspješno koristiti sadržaj za komunikaciju sa svojim potrošačima?

Pokrivajući uzorak od preko 52.000 ispitanika u 78 zemalja širom svijeta, istraživanje Wave 9: Značenje momenata,je izgrađeno na desetogodišnjem globalnom praćenju korisnika društvenih medija. Wave, koji je pokrenut 2006. godine, danas predstavlja najveće i najduže ovakvo istraživanje. Ove godine, istraživanje predstavlja ponašanje 60 milijardi online potrošača.

Istraživanje emotivnih stanja potrošača

Wave 9 je identificirao na stotine momenata u ljudskim životima kada brandovi iz različitih kategorija imaju mogućnost postati relevantni, od obiteljskih do poslovnih, od svakodnevnih do posebnih prilika. U okviru svakog trenutka, podaci istražuju 20 emotivnih stanja potrošača, pružajući tako neprikosnovenu širinu i dubinu uvida u publiku kao idetaljan prikaz marketarima kako poslati poruke i putem kojih medija i kanala.

– Današnja sveprisutnost društvenih medijai mobilnih uređaja daje nam bezbroj prilika za uspostavljanje komunikacije, ali značajni trenuci su ti koji povezuju brendove sa njihovim potrošačima, na emotivno relevatan način, izjavio je Glen Parker, direktor agencije UM za znanstveni marketing za Europu iBliski Istok, i autor istraživanja Wave 9.

– Da bismo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, moramo se vratiti osnovama i razumjeti “tko” i “kako”, ali i ono što je najvažnije, a to je “zašto”. Upravo tu mogućnost nam pruža Wave 9., dodao je.

Korištenje instant poruka

Ključni uvid koji je studija pružila jest da su danas očekivanja potrošača od brandova na najvišem nivou ikada. Prema ovogodišnjem izvještaju, 85% potrošača, na svjetskom nivou, koristi instant poruke da bi bili u kontaktu s obitelji i prijateljima u svakom trenutku – a za uzvrat očekuju dobiti odgovor, gotovo odmah.

Ta urgentnost je dovela do uspjeha brandova koji pomažu potrošačima živjetiu trenutku, kao što su Uber i Lyft, Deliveroo i JustEat dostavljači hrane; brz pristup sadržaju putem platformiNetflix i Spotify;i brze isporuke s Amazon Prime. Istražujući kakve interakcije potrošači žele imati sa brandovima, Wave 9 je pokazao da je želja za sadržajem koji je vrijedan dijeljenja porasla za 15% na globalnom nivou, dok je želja za pristupom najnovijim vijestima o proizvodima pala za 13%.

Jugoistočna Europa

U zemljama jugoistočne Europe, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, ključni uvidi su otkrili da npr. u maloprodaji nisu svi shopping trenuci isti. Wave 9 je pokazao da se osjećaji i potrebe potrošača prilikom kupovine proizvoda jako razlikuju ovisno od konteksta.

Na primer, prilikom istraživanja o novim proizvodima na internetu potrošači imaju pozitivne emocije – pri čemu je “očekivanje” primarni osjećaj u Srbiji (18%) , dok je “zaintrigiranost” najjači osjećaju tom trenutku za potrošače u Bugarskoj (35%), BIH ( 29% ), Hrvatskoj ( 20% ) i Makedoniji ( 27% ). U BIH ( 21% ), Bugarskoj ( 22% ), Makedoniji ( 18% ) i Srbiji ( 17% ) u tom trenutku najviše ima potrebu “naučiti nešto novo”, dok je u Hrvatskoj potreba da se “ostane u toku”( 20% ) primarna dok se istražuje novi proizvod.

Kada ti isti potrošači odu u tjednu kupovinu, njihova primarna emocija je “dosada” u BIH (24%) i “opuštenost” u Bugarskoj (15%), Hrvatskoj (20%), Makedoniji ( 30% ) i Srbiji ( 27% ) – što je izrazito različito stanje emocija koje brendovi trebaju iskoristiti.Njihova najveća potreba u tom trenutku je da “ostanu u toku” (u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni) ili “da se zabave” (u Bugarskoj i Makedoniji). Ove potrebe se najbolje udovoljavaju pomoću kanala društvenih medija, koje skoro 60% potrošača širom regije vidi kao medije koji služe da “ostaneš u toku” ili da se “zabaviš“.

– Društveni mediji jedan su od najvažnijih fenomena koji se ikada dogodio na medijskoj sceni, te je razumijevanje kako ispravno iskoristiti njihove mogućnosti danas od sve većeg značaja za brandove, izjavio je Mario Lovrić, Managing Director UM Zagreb i dodao kako podaci koje im otkriva istraživanje Wave 9, dobiveni kroz vrlo kvalitetnu znastveno-metodološku podlogu, su važan alat za njih i njihove klijente u upravljanju komunikacijom na društvenim mrežama, s posebnim naglaskom na momente koji čine razliku.

Svi rezultati globalnog istraživanja Wave za zemlje jugoistočne Europe: Hrvatsku, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Srbiju bit će objavljeni u predstojećem razdoblju.


Komentari članka

Vezani članci

Globalna potrošnja na oglašavanje porast će za 4,6 %, nešto slabije u odnosu prema prethodnim procjenama

11.07.2019.

Internetsko će oglašavanje predstavljati 52 posto globalnih troškova oglašavanja u 2021. godini, što bi bio prvi put da premašuje granicu od 50 %. Izvješće se podudara s vremenima kad tvrtke za oglašavanje, uključujući tržišnog lidera WPP, bilježe preusmj

Pogreške u marketingu koje će vas koštati poslovnog uspjeha

06.06.2019.

Pogreške u marketingu koje će vas koštati poslovnog uspjeha

Sveučilište u Dubrovniku pokreće prvi doktorski studij iz područja digitalne ekonomije

15.05.2019.

Prema procjeni Europske komisije, više od 90% poslova budućnosti bit će vezano uz koncept digitalne ekonomije. Prema nekim drugim istraživanjima, 65% današnjih srednjoškolaca u sljedećih će 20 godina raditi poslove koji još ne postoje i za koje ne postoje

Fernando Angulo: Hrvati ne znaju zašto je nebo plavo ni rade li banke subotom

10.05.2019.

Angulo, koji je šef međunarodnog partnerstva i govornik za SEMrush, jednu od vodećih svjetskih tvrtki specijaliziranih za online oglašavanje, ponudio je na još jednom izdanju Marketing Meetupa za koji se tražilo mjesto više, vrlo konkretne savjete kako se

Varteks: Nenad Bakić poznate osobe pretvara u influencere

08.05.2019.

Ti poslovni influenceri spremno su stali pred snimateljske objektive i u Varteksovim odijelima pokazuju kako nesavršeni muškarci nose savršena odijela. Doduše, neki su i nepozvani uletjeli u kampanju.

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija