Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ou 2017

Veliko istraživanje o navikama korisnika društvenih mreža: Pažnja potrošača je sve kraća

Izvor: lider.media · Autor: Lider/Hina  

Veliko istraživanje o navikama korisnika društvenih mreža: Pažnja potrošača je sve kraća

Globalna agencijska mreža UM objavila je po deveti put godišnje rezultate istraživanjao navikama korisnika društvenih medija – Wave. Istraživanje je dalo jasnu poruku: pažnja potrošača je sve kraća i od vitalnog je značaja za sve koji rade u industriji komunikacija i oglašavanja razumjeti koji su životni trenuci kada brand može biti relevantan potrošačima i koje su emotivne potrebe potrošača baš u tom trenutku. U suprotnom neće uspjeti ostvariti dublji odnos sa svojim korisnicima.

>>>Kako brendovi mogu uspješno koristiti sadržaj za komunikaciju sa svojim potrošačima?

Pokrivajući uzorak od preko 52.000 ispitanika u 78 zemalja širom svijeta, istraživanje Wave 9: Značenje momenata,je izgrađeno na desetogodišnjem globalnom praćenju korisnika društvenih medija. Wave, koji je pokrenut 2006. godine, danas predstavlja najveće i najduže ovakvo istraživanje. Ove godine, istraživanje predstavlja ponašanje 60 milijardi online potrošača.

Istraživanje emotivnih stanja potrošača

Wave 9 je identificirao na stotine momenata u ljudskim životima kada brandovi iz različitih kategorija imaju mogućnost postati relevantni, od obiteljskih do poslovnih, od svakodnevnih do posebnih prilika. U okviru svakog trenutka, podaci istražuju 20 emotivnih stanja potrošača, pružajući tako neprikosnovenu širinu i dubinu uvida u publiku kao idetaljan prikaz marketarima kako poslati poruke i putem kojih medija i kanala.

– Današnja sveprisutnost društvenih medijai mobilnih uređaja daje nam bezbroj prilika za uspostavljanje komunikacije, ali značajni trenuci su ti koji povezuju brendove sa njihovim potrošačima, na emotivno relevatan način, izjavio je Glen Parker, direktor agencije UM za znanstveni marketing za Europu iBliski Istok, i autor istraživanja Wave 9.

– Da bismo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, moramo se vratiti osnovama i razumjeti “tko” i “kako”, ali i ono što je najvažnije, a to je “zašto”. Upravo tu mogućnost nam pruža Wave 9., dodao je.

Korištenje instant poruka

Ključni uvid koji je studija pružila jest da su danas očekivanja potrošača od brandova na najvišem nivou ikada. Prema ovogodišnjem izvještaju, 85% potrošača, na svjetskom nivou, koristi instant poruke da bi bili u kontaktu s obitelji i prijateljima u svakom trenutku – a za uzvrat očekuju dobiti odgovor, gotovo odmah.

Ta urgentnost je dovela do uspjeha brandova koji pomažu potrošačima živjetiu trenutku, kao što su Uber i Lyft, Deliveroo i JustEat dostavljači hrane; brz pristup sadržaju putem platformiNetflix i Spotify;i brze isporuke s Amazon Prime. Istražujući kakve interakcije potrošači žele imati sa brandovima, Wave 9 je pokazao da je želja za sadržajem koji je vrijedan dijeljenja porasla za 15% na globalnom nivou, dok je želja za pristupom najnovijim vijestima o proizvodima pala za 13%.

Jugoistočna Europa

U zemljama jugoistočne Europe, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, ključni uvidi su otkrili da npr. u maloprodaji nisu svi shopping trenuci isti. Wave 9 je pokazao da se osjećaji i potrebe potrošača prilikom kupovine proizvoda jako razlikuju ovisno od konteksta.

Na primer, prilikom istraživanja o novim proizvodima na internetu potrošači imaju pozitivne emocije – pri čemu je “očekivanje” primarni osjećaj u Srbiji (18%) , dok je “zaintrigiranost” najjači osjećaju tom trenutku za potrošače u Bugarskoj (35%), BIH ( 29% ), Hrvatskoj ( 20% ) i Makedoniji ( 27% ). U BIH ( 21% ), Bugarskoj ( 22% ), Makedoniji ( 18% ) i Srbiji ( 17% ) u tom trenutku najviše ima potrebu “naučiti nešto novo”, dok je u Hrvatskoj potreba da se “ostane u toku”( 20% ) primarna dok se istražuje novi proizvod.

Kada ti isti potrošači odu u tjednu kupovinu, njihova primarna emocija je “dosada” u BIH (24%) i “opuštenost” u Bugarskoj (15%), Hrvatskoj (20%), Makedoniji ( 30% ) i Srbiji ( 27% ) – što je izrazito različito stanje emocija koje brendovi trebaju iskoristiti.Njihova najveća potreba u tom trenutku je da “ostanu u toku” (u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni) ili “da se zabave” (u Bugarskoj i Makedoniji). Ove potrebe se najbolje udovoljavaju pomoću kanala društvenih medija, koje skoro 60% potrošača širom regije vidi kao medije koji služe da “ostaneš u toku” ili da se “zabaviš“.

– Društveni mediji jedan su od najvažnijih fenomena koji se ikada dogodio na medijskoj sceni, te je razumijevanje kako ispravno iskoristiti njihove mogućnosti danas od sve većeg značaja za brandove, izjavio je Mario Lovrić, Managing Director UM Zagreb i dodao kako podaci koje im otkriva istraživanje Wave 9, dobiveni kroz vrlo kvalitetnu znastveno-metodološku podlogu, su važan alat za njih i njihove klijente u upravljanju komunikacijom na društvenim mrežama, s posebnim naglaskom na momente koji čine razliku.

Svi rezultati globalnog istraživanja Wave za zemlje jugoistočne Europe: Hrvatsku, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Srbiju bit će objavljeni u predstojećem razdoblju.


Komentari članka

Vezani članci

Jedan od najpopularnijih podcasta u svijetu prelazi na Spotify za 100 milijuna dolara

27.05.2020.

Američki komičar, komentator MMA borbi i podcaster Joe Rogan dobio je pozamašan iznos novca da svoj popularni podcast prenese na Spotify i s njima potpiše ekskluzivni ugovor

Nizozemac u Hrvatskoj otvorio tvrtke, želi usred krize zaposliti puno ljudi

18.05.2020.

"Evo zbog covida će se mnoge kompanije odlučiti da im zaposlenici i nakon epidemije rade od doma. Zašto onda ti ljudi recimo ne bi mogli raditi iz Hrvatske? Hrvatska bi mogla ponuditi neke beneficije strancima da dođu živjeti i raditi iz Hrvatske za stran

Svi hrvatski OPG-ovi na jednom mjestu, ako nemate dobit ćete web stranicu - besplatno!

02.05.2020.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupnim ne samo lokalnom, nego i širem tržištu, kaže i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Hrvatski influenceri u krizi zbog korone: "Gubitak će biti 80%, snižavat ću cijene"

29.04.2020.

Hrvatski influencer Davor Gerbus, kako smo jučer pisali, zaglavio je na Baliju gdje se nalazi već 45 dana. Budući da je jedan od influencera koji zarađuje objavama s putovanja, mnogi poslovi su upitni.

Domaći poduzetnici predlažu mjere za spas industrije evenata

29.04.2020.

Odbor za evente udruge Glas poduzetnika upućuje danas nadležnim ministarstvima prijedlog hitnih mjera za opstanak hrvatske event industrije ugrožene prije svega zabranom javnog okupljanja

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija