Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Svi 2022

‘Veliki trgovački lanci traže hrvatske jabuke: Rješenje je udruživanje, ali postoji jedna prepreka’

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Suzana Varošanec  

‘Veliki trgovački lanci traže hrvatske jabuke: Rješenje je udruživanje, ali postoji jedna prepreka’

Poljoprivredni proizvođači počeli se udruživati, kreću investicije.

Zahuktavaju se novi procesi u sektoru poljoprivrede kako bi i kod nas udruženi proizvođači postali konkurentni, a za bolje pozicioniranje na tržištu to zahtjeva i – reprezentativnost. Velik poticaj za to u sektoru voća i povrća dolazi kroz Vladin Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća od 2021. do 2026., a na prijedlog Ministarstva poljoprivrede.

Dva su modela očekivanih projekata predstojećim ulaganjima u izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara (LDC) za voće i povrće.

Prvi u sklopu LDC projekta kao lokalna infrastruktura, s predviđenih 27 milijuna eura u veljači je odobrila EK koja je ‘zeleno svjetlo’ dala i za drugi model LDC projekta proizvođačke organizacije i partnera u vrijednosti 54 milijuna eura.

Primarni nositelji za potonje investicije, ali i korisnici tako izrađene infrastrukture, upravo su proizvođačke organizacije (PO) – subjekti koji su u Hrvatskoj praktički u povoju.

Najviše priznatih PO imamo u sektoru voća i povrća – pet, dok je šesta u nastajanju. Među onima koji prednjače s godinom osnutka pa nadalje je Poljoprivredna zadruga JabukaHR. Imaju pripremljen razvojni projekt prema kojem će u Poduzetničkoj zoni u Križu dogodine niknuti njihov LDC centar bruto površine 16.000 m2.

Projekt je naglašene logističke komponente jer će se na jednoj lokaciji, umjesto na nekoliko, obavljati usluga skladištenja i pakiranja. Po dobivanju građevinske dozvole najesen bi mogli početi s gradnjom, a do jeseni 2023. LDC bi trebao biti gotov, navodi upravitelj JabukaHR-a Luka Cvitan.

“Prvi smo i najrelevantniji kandidat koji će se javiti na natječaj radi sufinanciranja gradnje našeg LDC kako bismo bili još konkurentniji s minimiziranjem troška logistike. Projekt je vrijedan 20-ak milijuna eura, a 70% čine bespovratna sredstva, te nam je namjera stvoriti preduvjete kako bi nam se pridružili i drugi proizvođači.

To znači da bi se još veća količina jabuka slijevala zadruzi, čime bismo diktirali cijenu na tržištu. Veliki trgovački lanci traže domaći proizvod; ključno im je da potrošači dobiju kvalitetu, zbog čega kanimo kroz PO napraviti sinergiju proizvođača s vrhunskom kvalitetom.

Trenutno je najveća prepreka udruživanju psihološka barijera uslijed negativnih konotacija udruživanja iz prošlosti, ali krenut će kad se ona prijeđe i proizvođači udruže, budući da nema posrednika koji ostvaruje svoju zaradu, već u prvoj godini proizvođači ostvaruju benefite različitim polugama uključujući niže troškove”, poručuje Cvitan.

PZ JabukaHR, jedna je od prvih PO, a osnovali su je vlasnici OPG-ova, no broj članova stalno raste. Trenutno ih je 21 i predstavljaju našu najveću PO, a s voćnjacima na oko 300 ha čine oko 25% tržišnog udjela u proizvodnji jabuka u RH. Lani su članice isporučile oko 12.000tona jabuka, a ove godine pridružio se novi član s 30-ak hektara.

Zbog povoljnijih klimatskih uvjeta u cijeloj Europi očekuje se hiperprodukcija jabuka, dok u PZ JabukaRH na razini 15-ak tisuća tona. Rezultat zajedničkog nastupa prema velikim trgovačkim lancima je vidljiv, i Cvitan navodi da je JabukaHR na policama gotovo svih velikih trgovaca, dok je primarni dobavljač Kauflandu, Lidlu i Sparu te godišnje izvezu od 15 do 20% uroda.

“Na europskom tržištu borimo se s konkurencijom iz Poljske, Austrije i Italije, a dovoljno je reći da su svi talijanski proizvođači udruženi u dvije proizvođačke organizacije PO putem kojih stavljaju sve jabuke na tržište postižući tako benefite za proizvođače.

Kad je riječ o cijeni, mi u pravilu već postižemo od 0,50 do 1 kunu više u zajedničkom nastupu prema trgovačkim lancima, pa ostvarenu razliku proizvođači mogu uložiti u modernizaciju voćnjaka.

Smatram da samo udruženi proizvođači preko jedinstvene komercijale mogu ostvariti najpovoljnije uvjete prodaje trgovačkim lancima: u zajednici se svi proizvođači mogu posvetiti što kvalitetnoj proizvodnji, dok organizacija radi bitne usluge počevši od dobave paleta, skladištenja, kalibriranja, sortiranja i pakiranja do certifikacije”, ističe Cvitan dodajući da je JabukaHR prvi subjekt u ovom sektoru koji je dobio certifikat Dokazana kvaliteta – Hrvatska.

Bespovratan novac kao ‘okidač’
Ukupna alokacija bespovratnih sredstava za oba modela iznosi 81 milijuna eura, poziv je objavljen kao otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva, pa slijedom toga očekuju se promjene na tržištu u korist potrošača, kao i novi val udruživanja.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, svaki pojedini sektor treba biti organiziran tako da u njemu djeluje nekoliko, prema brojnosti udruženih proizvođača, velikih i ekonomski jakih PO. Time se, tvrde, stvaraju pretpostavke za poštenije pregovaranje i uređivanje odnosa u skladu sa sektorskim ugovorima pomoću kojih se proizvođačima od strane prvog otkupljivača garantiraju količine, cijene i razdoblje otkupa njihovih proizvoda te drugi važni uvjeti otkupa.

Uspostavljene PO u velikoj većini slučajeva, međutim, po njima još nisu svojim članovima poslužile za koncentraciju ponude i jačanje njihovog tržišnog položaja, stoga što izostaje koncept zajedničke prodaje, a i broj udruženih proizvođača te njihov obujam proizvodnje u proizvođačkoj organizaciji je nizak.

Kako je u Uniji?
U EU djeluje nešto više od 3600 PO, 52% u sektoru voća i povrća, a ukupno 95% u osam članica među kojima se, osim vodećih i ekonomski najrazvijenijih, nalaze i manje članice poput Portugala (119) i Mađarske (60).

Od tzv. usporedivih članica Češka i Austrija imaju oko 30 PO, Slovenija 5, dok Estonija, Litva i Luksemburg nemaju niti jednu PO. U RH su priznate ukupno 23 PO iz 9 sektora poljoprivredne proizvodnje koje djeluju u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a imaju oko 700 članova.

Pored pet PO u sektoru voća i povrća, te po triu sektoru žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te govedine i teletine, važan je i sektor drugi proizvodi – krumpir, s 4 PO. Od 80-ak tona krumpira koji se godišnje proizvede u Međimurju, tamošnja tvrtka Agrobela iz Belica – PO s 8 članova, nastala prije godinu dana udruživanjem malih poljoprivrednih proizvođača.

Prema direktoru Damiru Mesariću prva prednost je udruživanje snaga te ističe: “Sada više nismo mali i nudimo do 5000 tona krumpira, što znači da smo puno konkurentniji, a unificirali smo svoju robu, i što se tiče obujma postigli smo zadovoljavajući nivo, no ciljamo na proširenje.

Najveći dio završi na domaćem tržištu, a uspjeli smo ove godine izvesti krumpir u Ukrajinu. Mogu svima poručiti da se udruživanje višestruko isplati samo se mora prijeći preko psihološke granice principa ‘sve radim sam’, odnosno kao u međimurskoj uzrečici: Kad želite nešto napraviti, sve glave skupa!”


Komentari članka

Vezani članci

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar je ostala u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis

15.06.2022.

Dok mladi odlaze u velike gradove i druge države, Vedrana Poletar je odlučila ostati u malom slavonskom selu i ondje izgraditi svoj život. Danas je uspješna poljoprivrednica koja živi od posla u koji se zaljubila još kao djevojčica.

Azijski sezonci na slavonskim poljima

15.06.2022.

Što se uvozne radne snage tiče, u Baranji to i nije nekakva novost. Još davno Belje je uvozilo radnu snagu, doduše iz raznih krajeva bivše države. Mnogi od njih u Baranji su i ostali. Najviše ih je bilo po beljskim pustarama. U ožujku su u Baranju stigli

Povećan iznos potpore za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

15.06.2022.

Izmjene četvrtog natječaja za provedbu podmjere 17.1. objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

U kojem slučaju se isplati investirati u geotermalnu energiju?

14.06.2022.

U Hrvatskoj imamo dva geotermalna izvora koja se koriste za stakleničku proizvodnju. Njihova je potrošnja na nivou milijun kubnih metara plina. Troškovi su im na 5 ha stakleničke proizvodnje za 70 do 75 posto manji. Zašto onda i drugi proizvođači ne koris

Od svinjogojske farme do prve tvornice izolata proteina u Europi

13.06.2022.

Najsuvremenija tvornica za preradu boba i krumpira, NUTRIS.tech™ opremljena inovativnom zelenom tehnologijom dosad je integrirala 252 OPG-a na principima kružnog gospodarstva

Tag cloud

 1. 2341 članka imaju tag turizam
 2. 2214 članka imaju tag hrvatska
 3. 1347 članka imaju tag svijet
 4. 1461 članka imaju tag izvoz
 5. 1705 članka imaju tag financije
 6. 1010 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1251 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1121 članka imaju tag trgovina
 9. 1141 članka imaju tag ict
 10. 938 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 985 članka imaju tag investicije
 12. 1011 članka imaju tag industrija
 13. 772 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1066 članka imaju tag EU
 15. 865 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 955 članka imaju tag kriza
 18. 471 članka imaju tag poticaji
 19. 665 članka imaju tag maloprodaja
 20. 631 članka imaju tag marketing
 21. 465 članka imaju tag opg
 22. 561 članka imaju tag tehnologija
 23. 445 članka imaju tag eu fondovi
 24. 340 članka imaju tag potpore
 25. 523 članka imaju tag krediti
 26. 421 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 451 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 477 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 415 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 361 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 388 članka imaju tag energetika
 35. 356 članka imaju tag start up
 36. 325 članka imaju tag hgk
 37. 405 članka imaju tag vlada
 38. 421 članka imaju tag BDP
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor