Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Tra 2020

Velike klinike koje se bave dentalnim turizmom za mjesec-dva počinju otpuštati

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Velike klinike koje se bave dentalnim turizmom za mjesec-dva počinju otpuštati

Iako bi bilo za očekivati da u jeku pandemije koronavirusa, kad je zaustavljeno kompletno društvo i gotovo sve djelatnosti na sjevernoj polutki Zemljine kugle, poduzetnici iz segmenta zdravstvenog sektora posluju najbolje, situacija je ipak, u najmanju ruku, izazovna i u toj djelatnosti.

Kako nam kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, poduzetnici kojima većina djelatnosti otpada na ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) posluju, dok je ostalima, posebice stomatološkim ordinacijama, egzistencija dovedena u pitanje.

Željko Rotim, predsjednik HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, pojašnjava da ova udruga u svom članstvu okuplja sve liječnike na primarnoj razini zdravstvene zaštite – opće obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologije, pedijatrije, medicine rada i dr., a koji su od početka pojave koronavirusa pod velikim opterećenjem – telefonske konzultacije, savjeti, trijaža, zvanje epidemiologija, uplašeni s kašljem i temperaturom.

“Radi se o velikom opsegu poslova nulte DTP kategorije (op. a. dijagnostičko-terapijski postupak) ili radi razumijevanja nula kuna, što će za posljedicu imati nemogućnost postizanja limita što dalje u pitanje dovodi do nemogućnosti isplate plaća. Svi liječnici na primarnoj razini pružanja zdravstvene zaštite poštuju sve akte i upute Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te su na dispoziciji pacijentima kako u ordinaciji tako i na telefon, e-mail. Naši pacijenti, osobito u ovo vrijeme kada smo pogođeni koronavirusom, su i više zabrinuti za svoje zdravlje, te im je kontakt s izabranim liječnikom potreban žurno i odmah što često zbog drugih pacijenata ili rada u COVID ambulantama nije moguće osigurati”, kaže Rotim.

Posrnula strana tržišta

U sektoru dentalne medicine došlo je, pak, do potpune zabrane i obustave rada zbog naputka Ministarstva zdravstva da se doktorima dentalne medicine dozvoljava samo rad s hitnim pacijentima i telefonske konzultacije. Slična je situacija i u svijetu.

Kako pojašnjavaju iz HUP-ove udruge, doktori dentalne medicine najugroženiji su vezano za mogućnost zaraze jer se radi u okruženju punom aerosola, sline i krvi prilikom svakog zahvata te ne postoji 100% sigurna i učinkovita zaštita. Zbog svega toga je u dentalnom sektoru došlo do potpune obustave rada i prihodi su na nuli. Kao i u svim drugim sektorima gospodarstvu, i u zdravstvu su postala upitna radna mjesta zbog krize.

“Većina radnika i dalje ostaje raditi osobito u ordinacijama koje imaju neku vrstu ugovora s HZZO-om, ali nažalost velike privatne klinike s desetinama ili stotinama zaposlenika koje su se bavile dentalnim turizmom u roku od mjesec-dva vrlo će vjerojatno započeti s otpuštanjem djelatnika, zbog apsolutnoga gubitka svih prihoda”, upozorava predsjednik ove udruge Željko Rotim.

Ovaj sektor je dodatno ugrožen jer je dentalna medicina u Hrvatskoj bila izuzetno usmjerena na strano tržište zbog vrlo razvijenog dentalnog turizma. U HUP-u se nadaju da se mjere koje se postojeće Vladine mjere odnose i na ordinacije dentalne medicine. “U ovome trenutku to nije potpuno jasno jer su ordinacije dentalne medicine registrirane dijelom kao slobodna zanimanja (obrt), dijelom kao d.o.o., a dijelom kao ustanove.

Nemaju informacija

Pretpostavka je da određene mjere vrijede prema privatnim ordinacijama vezane za minimalac za djelatnike, a i dalje naglašavamo da kriterij za mjere mora biti isključivo pad prihoda. Ugovorne ordinacije s HZZO-om zasad nemaju informacije hoće li i na koji način HZZO provoditi isplatu sredstava”, ističe Rotim.

Kao mjeru oporavka, nakon što korona kriza završi, vidi olakšice vezano za plaćanje doprinosa za djelatnike i obaveza prema državi.

“Treba razmotriti omogućavanje namjenskih kredita za privatne zdravstvene djelatnosti, vezano za omogućavanje trenutačne likvidnosti i plaćanja obaveza prema bankama, leasing kućama i dobavljačima. U ovoj struci je nužan svakodnevni kontakt s našim pacijentima te će stoga bez normalizacije stanja vezano za pandemiju struka do daljnjeg ostati bez prihoda. Mnoge privatne ordinacije koje su opterećene s raznim kreditnim obavezama, lizingom i velikim troškovima isplate plaća djelatnika i doprinosa te poreza, morat će biti zatvorene. Što će biti nakon toga nitko ne može predvidjeti”, zaključuje Željko Rotim.


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija