Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Lis 2019

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Tomislav Pili  

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Prvi iskorak Hrvatske pošte (HP) na startup scenu kupnjom "Ubera za pakete" - tvrtke Locodels, prijeko je potrebno ohrabrenje domaćim poduzetnicima, ocjenjuje investicijska zajednica. Naime, ova akvizicija pokazuje kako kapital investitora u domaće startupe ne mora biti "zarobljen" godinama. HP je u četvrtak izvijestio da je kupio 100-postotni udjel u toj tvrtki koja se bavi gradskom dostavom.

Kako stoji u jučerašnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi, zaključenje kupoprodaje bit će provedeno do kraja studenoga. Prema podacima s njihove internetske stranice, najveći broj kupaca Locodelsa dolazi iz skupine malih tvrtki s potrebom svakodnevnog slanja manjeg broja paketa. Za dostavljače angažiraju građane, među kojima umirovljenike i studente, te profesionalne vozače poput taksista ili klasičnih dostavljača. "Za Hrvatsku poštu ovo predstavlja ulazak na tržište alternativnih modela dostave", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo, dodavši da će usluga u prvom koraku biti namijenjena poslovnim korisnicima.

Usponom internetske trgovine Hrvatskoj pošti unazad nekoliko godina snažno raste paketna dostava, a ovom akvizicijom ojačava svoju paketnu distribuciju u velikim gradovima. Direktorica korporativnih komunikacija Jo Kempen pojasnila je za Poslovni dnevnik kako je ovo prvi put da Hrvatska pošta kupuje startup, a što je dio najave i anorganskog rasta, a time i same strategije njihova poslovanja. "Naravno da smo ponosni da imamo priliku ostvariti i ovakav iskorak", dodala je.

U HP-u nisu otkrili vrijednost svoje premijerne startup akvizicije pojasnivši kako će više informacija moći plasirati po dovršetku operacije. Po tom je pitanju "do grla zakopčan" i vlasnik Locodelsa, hrvatski startup poduzetnik Stevica Kuharski, koji kaže kako pripajanje Hrvatskoj pošti vidi kao velik poticaj državnih tvrtki startup zajednici te snažan potencijal daljnjeg rasta usluge. Na pitanje je li zadovoljan postignutim iznosom, poručio je "naravno da jesam".

Prema podacima iz sudskog registra, Locodels je osnovan 31. kolovoza 2016. , a Kuharski je za Poslovni dnevnik otkrio kako su prvi kontakti s Hrvatskom poštom ostvareni u srpnju 2017., nepunih godinu dana od osnivanja tvrtke. Na pitanje jesu li pregovori bili teški, Kuharski ističe kako su se isprva dvije strane "upoznavale". "To je uobičajeno kod pregovora s velikim tvrtkama, pregovori s Poštom Slovenije također su trajali dvije godine", kazao je Kuharski.

Suradnja sa slovenskom poštom sklopljena je, podsjetimo, sredinom prošle godine, a uključivala je organizaciju dostave po principima ekonomije dijeljenja što je podržalo širenje Locodelsa na slovenskom tržištu. Time je osnovana Locodels Slovenija koja organizira dostavu istog dana za slovenske web trgovine, a tamošnja pošta pomaže Locodelsu da do njih dođu, pojasnio je Kuharski lani za hrvatske medije. Locodels kao i svaki uspješni startup karakterizira snažan rast prihoda. Prema javno dostupnim podacima prihodi su 2017. iznosili 349.000 kuna, da bi prošle godine skočili na 728.000 kuna.

"Ostvarena je i neka sitna dobit", kazao nam je Kuharski, a financijsko izvješće pokazuje da se radi o malo više od 15.000 kuna. Poznavatelji domaće startup scene duže vrijeme ukazuju kako je jedan od hrvatskih problema što velike kompanije nisu previše zainteresirane za kupnju startupa. Pritom ukazuju na primjer SAD-a gdje Apple, Amazon i Microsoft svake godine "usisavaju" desetke inovativnih kompanija. Stoga je ulazak Hrvatske pošte u Locodels za Damira Bićanića, direktora platforme za financiranje startupa Funderbeam SEE, "super vijest".

"Preuzimanje startupa od strane velike kompanije apsolutno je pozitivna stvar i za startup scenu i za investicijsku zajednicu. Kod je startupa jedna od važnih stvari omogućavanje izlaska investitora iz investicije što se obično ostvaruje ili listanjem na burzi ili preuzimanjem od strane strateškog partnera. Investitori tako dolaze do novca za daljnja ulaganja, poduzetnici su ohrabreni na realiziranju novih ideja, a strateškom investitoru omogućava ili povećanje efikasnosti ili povećanje prihoda. Nadam se da će, kao što je to normalno vani i druge velike kompanije redovito tražiti prilike za rast njihovog temeljnog poslovanja u malim tvrtkama koje se i osnivaju primarno da riješe određeni problem na efikasan način", naglašava Bićanić.

Na sličnom tragu razmišlja i poznati domaći poslovni anđeo Hrvoje Prpić. Prema njegovu mišljenju, nije toliko važno tko kupuje startup, već je važan izlazak za ulagače. "Naša startup scena je dosta mlada i nije bilo mnogo ovakvih primjera. Ovo svakako pokazuje našim poduzetnicima da je moguće ostvariti cilj", ističe Prpić.


Komentari članka

Vezani članci

Start up Kuharskog prelazi pod okrilje novog vlasnika: Locodels kupila Hrvatska pošta

29.10.2019.

Hrvatska pošta i start up poduzetnika Stevice Kuharskog za dostavu pošiljaka Locodels objavili su danas dogovor o kupoprodaji kojim će HP postati stopostotni vlasnik Locodelsa.

Rekordan broj paketa na hrvatskom tržištu poštanskih usluga

02.10.2019.

U drugom tromjesečju 2019. ostvareno je 8,8% više paketskih usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i 14,7% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Ugostitelji: Dostavljači rade na crno za Wolt i Glovo! Wolt i Glovo: Mi ne zapošljavamo dostavljače

24.09.2019.

U redakciju Lidera stigao je dopis jednog zagrebačkog ugostitelja koji se žali da njegovi dostavljači hrane rade za Wolt i Glovo ‘na crno‘, dok su kod njega u stalnom radnom odnosu, plaćen im je staž, mirovinsko, zdravstveno, godišnji odmor, bolovanje i s

"Zbog rasta e-trgovine i paketnog tržišta dolazi i do ubrzanog razvoja logistike"

24.07.2019.

Pošta je jedini informacijski posrednik koji uz mogućnost slanja e-računa prilagođenih europskoj normi omogućuje i slanje računa prema više od 170.000 korisnika.

Do kraja 2019. šaljite eRačun za samo 1 kunu

12.07.2019.

Kao što smo rekli, od 1. srpnja eRačuni postaju obvezni u svim postupcima javne nabave, što znači da će većina proračunskih korisnika morati zaprimati i slati e-Račune u skladu s propisanom europskom normom, a kako bi brojnim pravnim osobama omogućila jed

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1255 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 586 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija