Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Velj 2020

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marija Lešić Omerović  

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Na imanju Stjepana Ćurde u Soljanima na istoku županjske Posavine, čija se obitelj, uz proizvodnju tradicionalnih ratarskih kultura, već dugi niz godina uspješno bavi i lubeničarstvom i proizvodnjom crvene začinske paprike, zahuktale su se pripreme za novu proizvodnu sezonu, koja je pred samim vratima.

U tijeku je čišćenje i dezinfekcija plastenika i kontejnera, prekjučer su počeli stizati zemlja, folija, sjeme i repromaterijal. Od 1. ožujka počinju sa sjetvom lubenice i postavljanjem podloge i nakon 15 dana kreće kalemljenje sadnica. A u međuvremenu će prehranjivati i pšenicu. Posla je puno, ali i vrijeme im ide na ruku. Imaju tri veća plastenika za proizvodnju rasade, površine od po 150 hektara, dva manja u kojima su prvi put odlučili uzgajati jagode te jedan mali za osobne potrebe i sadnju rajčice, paprike, salate. Ćurdo je lani pod lubenicama imao šest hektara, otprilike toliko planira i ove godine.

- Ne idem s direktnom sjetvom, koja inače kreće početkom svibnja, nego prvo sa sadnicama u plasteniku i kalemim ih na određenu podlogu kako bih dobio na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je vrlo važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike - pojašnjava Stjepan. Kalemljene sadnice su, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju.
Pokusna proizvodnja

Uz 25.000 sadnica lubenice imat će i oko 70.000 sadnica začinske paprike. To je velik posao koji zahtijeva puno ručnog rada.

Što se tiče sjetve u plasteniku, to uglavnom uspiju odraditi članovi obitelji, za kalemljenje okupe ekipu od nekoliko žena iz sela, a onda slijedi posao na njivi, koji je, kaže Stjepan, već malo veći problem, jer je radnu snagu sve teže pronaći. Ove godine planiraju ići i s približno 2000 sadnica minilubenica, koje nakon berbe teže od kilogram i pol do dvije.

- Sve je veća potražnja za manjim lubenicama. Prije je bilo pravilo što veće, to bolje i nekada su se tražile one od 15-ak kilograma, ali danas više ne. Sada su zahtjevi za lubenice od 8 do 12 kilograma. A ima upita i za ove male pa ćemo ove godine imati pokusnu proizvodnju jer o njima malo znamo, vidjet ćemo kakvi su prinosi i sve ostalo. Idemo postupno, da nam se ne dogodi da moramo njome naglo zasijati velike površine pa nam je prijelazno razdoblje dobrodošlo. Za njih je i drugačija ambalaža, pakovanje, veći su troškovi u odnosu na standardnu lubenicu, ali je i otkupna cijena puno veća, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći - zaključuje Stjepan. Oko 15. travnja počinju sadnju sadnica u niskim tunelima na površini od dva do tri hektara, a zahvaljujući foliji koja štiti biljku i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. A na otvorenom, bez pokrivanja, sadnja traje od 1. do 15. svibnja, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme. Od kraja lipnja do 10. srpnja kreće berba lubenice, ovisno o vremenskim prilikama.
Siguran otkup

Prošlogodišnja sezona lubenica za obitelj Ćurdo bila je loša. Pet dana prije berbe Soljane je poharalo olujno nevrijeme i lubenice je potukao led, bile su iskvrcane i trgovački centri nisu ih htjeli pa je prodaja rješavana po privatnim linijama. A otkupna cijena lani je, napominje Stjepan Ćurdo, bila jako dobra, iznadprosječna, u početku je bila tri kuna i cijelu sezonu gotovo nije padala ispod dvije kune.

- Nakon dugog niza godina dočekamo tako dobru cijenu, ali ja nisam imao sreće. Cijena super, kvaliteta lubenice odlična i onda nas led potuče! Dotad sam redovito osiguravao proizvodnju, a lani za lubenicu jednostavno nisam ugovorio policu osiguranja i dogodi nam se ono što se nikada nije dogodilo - i kiša i vjetar i led, sve se sastavilo, i to na ovom našem cijelom području, a ne samo mjestimično, kako je znalo ranije biti - kazuje. Poučen lošim iskustvom, ove će godine sav urod na vrijeme osigurati.

Ulazni troškovi za proizvodnju lubenice su veliki, veći od 10.000 kuna po hektaru, sjeme je skupo, sve su hibridi i to je, ističe, ozbiljna proizvodnja, tu nema improvizacije. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača. Kada "žeže zvizdan", lubenice se prodaju, a kada padne kiša, onda dolazi do višednevnog zastoja, što je za proizvođače, kako znaju reći, elementarna nepogoda.
Što se tiče jagoda, riječ o oko 1500 sadnica i svu proizvedenu količinu uroda prodat će na kućnome pragu, kupcima iz okolnih sela.


Komentari članka

Vezani članci

Bakin dar i jedan susret odveli je u buče, sad proizvodi ulje, koštice i brašno

23.02.2020.

Kada su joj bile samo 24, mlada je Zagrepčanka Petra Mamić otvorila svoj OPG. Sve ja, kaže, krenulo, nakon što joj je baka darovala hektar zemlje u Ivanić Gradu. Danas proizvodi visokokvalitetno bučino ulje, koštice za grickanje, a od ostataka koštica, ko

OPG Dorotić - Povrat uloženoga novca u nasad borovnice bit će za pet-šest godina

22.02.2020.

Uz voćnjak jabuka OPG Dorotić, uz potporu HAMAG-BICRO-a, počinje uzgoj bobičastog voća te podiže nasad s oko osam tisuća sadnica sibirske borovnice

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

19.02.2020.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju, kaže 28-godišnji Ivan koji sa suprugom Romanom uspješno g

Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

19.02.2020.

Svima koji, čitajući moju priču, požele i sami krenuti s uzgojem jagoda, poručujem da mi se slobodno jave za sve potrebne savjete, jer budu li u ovu slatku avanturu krenuli kao grlom u jagode, potrošit će godinu dana samo na učenje i prikupljanje svih pot

Kulen Novosel: Brendiranje i marketing uz pomoć županije za još jači proboj na tržište

19.02.2020.

Nikada nisam očekivao, koliko god ga volio, da će moj kulen pobuditi toliko zanimanje u Hrvatskoj i šire. To je dokaz da se sve što se radi sa srcem i isplati, kaže Slađan Novosel, vlasnik farme rasplodnih krmača i tovilišta te sve poznatijeg kulena.

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2007 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1277 članka imaju tag izvoz
 5. 864 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1022 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 646 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 875 članka imaju tag industrija
 15. 777 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 386 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 436 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 357 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 302 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija