Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Velj 2020

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marija Lešić Omerović  

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene

Na imanju Stjepana Ćurde u Soljanima na istoku županjske Posavine, čija se obitelj, uz proizvodnju tradicionalnih ratarskih kultura, već dugi niz godina uspješno bavi i lubeničarstvom i proizvodnjom crvene začinske paprike, zahuktale su se pripreme za novu proizvodnu sezonu, koja je pred samim vratima.

U tijeku je čišćenje i dezinfekcija plastenika i kontejnera, prekjučer su počeli stizati zemlja, folija, sjeme i repromaterijal. Od 1. ožujka počinju sa sjetvom lubenice i postavljanjem podloge i nakon 15 dana kreće kalemljenje sadnica. A u međuvremenu će prehranjivati i pšenicu. Posla je puno, ali i vrijeme im ide na ruku. Imaju tri veća plastenika za proizvodnju rasade, površine od po 150 hektara, dva manja u kojima su prvi put odlučili uzgajati jagode te jedan mali za osobne potrebe i sadnju rajčice, paprike, salate. Ćurdo je lani pod lubenicama imao šest hektara, otprilike toliko planira i ove godine.

- Ne idem s direktnom sjetvom, koja inače kreće početkom svibnja, nego prvo sa sadnicama u plasteniku i kalemim ih na određenu podlogu kako bih dobio na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je vrlo važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike - pojašnjava Stjepan. Kalemljene sadnice su, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju.
Pokusna proizvodnja

Uz 25.000 sadnica lubenice imat će i oko 70.000 sadnica začinske paprike. To je velik posao koji zahtijeva puno ručnog rada.

Što se tiče sjetve u plasteniku, to uglavnom uspiju odraditi članovi obitelji, za kalemljenje okupe ekipu od nekoliko žena iz sela, a onda slijedi posao na njivi, koji je, kaže Stjepan, već malo veći problem, jer je radnu snagu sve teže pronaći. Ove godine planiraju ići i s približno 2000 sadnica minilubenica, koje nakon berbe teže od kilogram i pol do dvije.

- Sve je veća potražnja za manjim lubenicama. Prije je bilo pravilo što veće, to bolje i nekada su se tražile one od 15-ak kilograma, ali danas više ne. Sada su zahtjevi za lubenice od 8 do 12 kilograma. A ima upita i za ove male pa ćemo ove godine imati pokusnu proizvodnju jer o njima malo znamo, vidjet ćemo kakvi su prinosi i sve ostalo. Idemo postupno, da nam se ne dogodi da moramo njome naglo zasijati velike površine pa nam je prijelazno razdoblje dobrodošlo. Za njih je i drugačija ambalaža, pakovanje, veći su troškovi u odnosu na standardnu lubenicu, ali je i otkupna cijena puno veća, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći - zaključuje Stjepan. Oko 15. travnja počinju sadnju sadnica u niskim tunelima na površini od dva do tri hektara, a zahvaljujući foliji koja štiti biljku i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. A na otvorenom, bez pokrivanja, sadnja traje od 1. do 15. svibnja, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme. Od kraja lipnja do 10. srpnja kreće berba lubenice, ovisno o vremenskim prilikama.
Siguran otkup

Prošlogodišnja sezona lubenica za obitelj Ćurdo bila je loša. Pet dana prije berbe Soljane je poharalo olujno nevrijeme i lubenice je potukao led, bile su iskvrcane i trgovački centri nisu ih htjeli pa je prodaja rješavana po privatnim linijama. A otkupna cijena lani je, napominje Stjepan Ćurdo, bila jako dobra, iznadprosječna, u početku je bila tri kuna i cijelu sezonu gotovo nije padala ispod dvije kune.

- Nakon dugog niza godina dočekamo tako dobru cijenu, ali ja nisam imao sreće. Cijena super, kvaliteta lubenice odlična i onda nas led potuče! Dotad sam redovito osiguravao proizvodnju, a lani za lubenicu jednostavno nisam ugovorio policu osiguranja i dogodi nam se ono što se nikada nije dogodilo - i kiša i vjetar i led, sve se sastavilo, i to na ovom našem cijelom području, a ne samo mjestimično, kako je znalo ranije biti - kazuje. Poučen lošim iskustvom, ove će godine sav urod na vrijeme osigurati.

Ulazni troškovi za proizvodnju lubenice su veliki, veći od 10.000 kuna po hektaru, sjeme je skupo, sve su hibridi i to je, ističe, ozbiljna proizvodnja, tu nema improvizacije. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača. Kada "žeže zvizdan", lubenice se prodaju, a kada padne kiša, onda dolazi do višednevnog zastoja, što je za proizvođače, kako znaju reći, elementarna nepogoda.
Što se tiče jagoda, riječ o oko 1500 sadnica i svu proizvedenu količinu uroda prodat će na kućnome pragu, kupcima iz okolnih sela.


Komentari članka

Vezani članci

Željko Bjeliš: Počinje berba jagode, smanjite uvoz i otvorite prostor domaćim proizvođačima

02.04.2020.

Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, navode iz Udruge Neretvanska ml

Interventni otkup mlijeka, pomoć voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima

02.04.2020.

Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju, rekla je ministrica Marija Vučković.

Cvjeta online trgovina: Popis mogućnosti dostave namirnica sve je veći

30.03.2020.

Iako su od subote otvorene specijalizirane trgovine na tržnicama, tržnice kao takve i dalje ne rade, što je veliki udar na male proizvođače. Stoga se svakim danom otvori neki novi kanal za online kupovinu.

Trgovački lanci se trgnuli i ipak će otkupljivati voće i povrće od domaćih proizvođača

27.03.2020.

Hrvatski potrošači su, sa zatvaranjem tržnica, počeli osjećati nedostatak domaćeg voća, povrća, te mesa i mesnih prerađevina, a proizvođači su se našli u tolikom problemu da ne samo da ne znaju gdje će s tonama i tonama zrelog voća i povrća, već i s onim

Marinada spremna preuzeti i na tržište plasirati proizvode koji ne mogu na tržnicu

24.03.2020.

U dogovoru s Konzumom i drugim kupcima, njihov prodajni asortiman prilagodit će se robama koje će se kroz ovu mjeru otkupiti.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija