Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Tra 2020

Uz krave drže ovce, magarice, nesilice, sade povrće - ključ uspjeha u raznovrsnosti?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vladimir Miloš  

Uz krave drže ovce, magarice, nesilice, sade povrće - ključ uspjeha u raznovrsnosti?

Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Kišiček smjestilo se u podravsku nizinu tik uz stoljetne hrastove u općini Ferdinandovac. Obitelj trenutno obrađuje oko 30 hektara površina na kojima se proizvodi stočna hrana za raznovrsne životinje na gospodarstvu. Uzgajaju kukuruz, talijanski ljulj, lucernu i manje količine strnih žitarica. Gospodarstvo posjeduje većinu potrebne mehanizacije, a za one poslove za koje ne posjeduju unajmljuju poljoprivrednika koji se bavi uslužnim djelatnostima. Pored navedenog, ponekad vlastitom mehanizacijom obavljaju usluge na drugim gospodarstvima.

U štalama se nalazi poveći broj raznih domaćih životinja. Glavni izvor prihoda su mliječne krave. Na gospodarstvu ih je 31 uz 9 junica i 16 teladi, sve simentalske pasmine. Mlijeko odmah po mužnji prerađuju u domaće sireve, dok neprerađene viškove prodaju mljekarskoj industriji. Sa sirevima i ostalim mliječnim prerađevinama već neko vrijeme posjećuju razne sajmove, manifestacije i tržnice u cilju promocije domaćih proizvoda. Taj oblik prodaje im se dobro pokazao u izgradnji prepoznatljivosti "imena" proizvođača na tržištu. U ovom trenutku taj oblik prodaje je stavljen na čekanje, pa su se okrenuli prodaji putem digitalnih tržnica.

Krave, ovce, magarice, nesilice ali i povrćarstvo
Osim krava u dvorištu obitelji nalazi se i stado ovaca. Ovce su romanovske pasmine namijenjene za proizvodnju ovčjeg mesa. Ukupan broj ovaca je 65, od čega je 30 ženskih rasplodnih grla, 32 janjeta i 3 ovna. Posjedovanje ovaca upotpunjuje dohodak gospodarstva kroz prodaju rasplodnih grla te janjadi za meso.

Uz krave i ovce tu su i kokoši nesilice za proizvodnju jaja u slobodnom uzgoju. A kao ponos gospodarstva članovi obitelji ističu magarce. Ukupno posjeduju 4 magarice za rasplod i proizvodnju mlijeka te jednog magarca, autohtone hrvatske pasmine. O magarcima se najviše brine najmlađi član obitelji koji ove godine završava osnovnu školu. Proizvodnja magarećeg mlijeka se pokazala isplativom te stoga obitelj planira povećati broj grla magarica.

Također, ne treba zaboraviti napomenuti da se obitelj bavi i povrćarskom proizvodnjom. Od povrća najzastupljeniji je domaći češnjak, a prisutnošću na raznim sajmovima stvorila se prepoznatljiva kvaliteta proizvoda kojoj se kupci uvijek rado vraćaju.

"Poljoprivreda je teška fizička i psihička djelatnost, ali je ujedno najhumanije zanimanje koje postoji, no naravno nije svatko za poljoprivredu i ne vidi se u tom zanimanju", navodi Luka Kišiček, član gospodarstva. "S druge strane, ovo je određena sreća za nas poljoprivrednike koji možemo uživati u ovom zanimanju koje nas ispunjava i koje je naš način života. Da ustanemo svako jutro bez obzira je li neradni dan, blagdan ili hladno ili vruće, bez obzira jesmo li bolesni ili zdravi, da obiđemo svoje blago i polja. Jer ipak od toga živimo i ako nećemo sami nitko drugi neće umjesto nas“, govore članovi obitelji.

Nekoliko mjeseci proveo u Francuskoj
Luka je proveo nekoliko mjeseci na stručnom treningu u Francuskoj. Tamo je imao priliku učiti o francuskim tehnologijama i poslovnim modelima u poljoprivredi. Danas, Luka može povući paralelu između hrvatskog i francuskog poljoprivrednika. "U Francuskoj je mladim poljoprivrednicima puno lakše voditi gospodarstvo i steći vlastito gospodarstvo. No nije niti njima bajno imaju i oni poteškoća ali trenutno kako situacija stoji oni se nalaze u mnogo boljem položaju od nas“, govori Luka.

Kako dodaje, što se tiče mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj situacija bi mogla biti mnogo bolja. "Mnogo je tu stvari koje bi se mogle poboljšati i na kojima bi trebalo raditi, a za primjer možemo uzeti države kao što su Austrija, Francuska, Nizozemska…“ tvrdi Luka.

Kriza u hrvatskoj poljoprivredi nije od jučer
Kakve probleme i rješenja vide u obitelji Kišiček uz trenutnu situaciju? "Bez obzira na današnju krizu s COVID-19 virusom, naš kao i svaki drugi OPG se nalazi u krizi i strahu da opstane u vremena koja su počela biti sve teža i teža. Ali rješenja uvijek postoje. Sad, koliko je netko spreman žrtvovati ovisi o osobi. Na pitanje osjetimo li posljedice krize, možemo tvrditi da kriza u hrvatskoj poljoprivredi traje već godinama i da neće tako brzo nestati. Zato bi se javnost trebala konačno osvijestiti da je domaće bolje, zdravije, ukusnije.


Komentari članka

Vezani članci

Brat i sestra vode uspješnu obiteljsku proizvodnju gljiva: Kako je inženjer prometa od dva plastenika izgradio uspješnu tvrtku

28.05.2020.

Nakon prva dva gljivarnika, uslijedila su još četiri, pa tri, pa i gljivarnik u Garešnici gdje se danas odvija većina proizvodnje. Sav prihod obitelj je ulagala, pa tako sada imaju svoju pakiraonu i distribuciju. Od 16 tona gljiva godišnje na samim počeci

Na domaćim farmama čak 18.000 grla nema kupca

24.05.2020.

Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se 18 tisuća grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjena je da je

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

22.05.2020.

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Najbolji Royalov sin - svjetski rezultat hrvatskog uzgoja simentalca!

22.05.2020.

Stara Kapela selo je koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje.

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

22.05.2020.

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija