Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Pro 2021

Uspješni u izazovima: zadržali su kvalitetu i osvojili nova tržišta

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Uspješni u izazovima: zadržali su kvalitetu i osvojili nova tržišta

Ovlašteni su zastupnici svjetski poznate tvrtke DeLaval. Surađuju s tvrtkom Valmont, čiji su jedini zastupnici u RH
Tuneli, odnosno montažni objekti za skladištenje koji mogu služiti za mehanizaciju, sijeno, slamu, pa čak i boravak životinja, te sustav za navodnjavanje, kao i brojni drugi proizvodi, osnovni su tržišni adut kneževačke Tvornice opreme i strojeva (TOS), sestrinske tvrtke Bio Pharm Vet Digitala i Agrotela GmbH čiju upravu čine Mladen Orešić, Cyriak Laner i Melita Stojanović, direktorica tvrtke.

Djelatnosti

Unatoč pandemiji koronavirusa, drugu godinu zaredom ne posustaju u ostvarenju zacrtanih planova - osvajanju novih tržišta i zadržavanju već prepoznate kvalitete njihovih proizvoda odnosno radova na montaži, po čemu su poznati diljem Hrvatske i u inozemstvu. Početkom prošle godine formirana je nova Uprava u kojoj su Mladen Orešić, Cyriak Laner i Melita Stojanović, ujedno direktorica tvrtke, koja je i ove godine nastavila putem spomenutih izazova vezanih uz osvajanje novih tržišta te otvaranje vrata za daljnju suradnju. Dakako, uz zadržavanje postojećih dobrih poslovnih odnosa.

- Imamo velike projekte koje provodimo ili ih nastojimo provoditi u suradnji sa, za domaće i inozemne okvire, velikim tvrtkama, koje su zainteresirane za proizvode iz kneževačke tvrtke, posebice one vezane uz naše tunele i sustave za navodnjavanje. Velika je zainteresiranost i za silose, liniju hranidbe, mješaonice hrane i slično. Ljudi su se, mogu reći, osvijestili i žele si olakšati posao jer je radne snage sve manje budući da jednostavno nema zainteresiranih za ovaj dio posla. Automatizacija je stoga gotovo nužna - kaže direktorica Stojanović, dodajući da u ovom trenutku zapošljavaju 40-ak radnika. Nastavlja kako rade na domaćem i inozemnom tržištu, poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije… Nekoliko je djelatnosti kojima se bave, a osnovne su proizvodnja, ugradnja i održavanje opreme za govedarske, svinjogojske i peradarske farme, izgradnja farmi i ostalih montažnih objekata proizvodno-skladišne ili sportske namjene, ugradbeni elementi za sve vrste objekata (rolo-vrata, klizna vrata, sustavi za zaštitu od propuha), proizvodnja, ugradnja, održavanje silosa i opreme za mješaonice stočne hrane, proizvodnja odnosno održavanje strojeva i opreme specijalne namjene u poljoprivrednoj proizvodnji, popravci metalnih dijelova za sve vrste strojeva i opreme, opremanje bioplinskih postrojenja, lagune za gnojovku… Poseban naglasak stavljen je na eminentnu, svjetski poznatu tvrtku DeLaval, čiji su (i nadalje) ovlašteni zastupnici.

Prilika u robotizaciji

- Riječ je o prodaji i servisiranju DeLavalove opreme, najviše muzne. Od ustroja tvrtke 2014. godine održavali smo samo beljske farme, a posljednjih smo se godina otvorili prema svima koji imaju DeLavalovu, i ne samo njihovu, opremu. Osim kompletnog održavanja beljskih govedarskih farmi, radimo za Žito, Osilovac, Vupik i mnogobrojne OPG-ove, a naši serviseri odlaze još i u Srbiju, BiH, Mađarsku - kažu u TOS-u, dodajući kako se skrbe o objektima (samo u Hrvatskoj) u kojima je više od 40 tisuća grla, od čega desetak tisuća muznih krava. Da su hrvatski lideri u svojoj branši dovoljno govori činjenica kako su jedini u Republici Hrvatskoj koji imaju čak sedam educiranih servisera (slične tvrtke imaju po jednog, najviše dva). Kako ističe Ljiljana Čubra, koja je zadužena za govedarski segment, 15. siječnja kreće mjera robotizacije farmi i rekonstrukcije postojećih objekata.

- Sektor gospodarstva u vrlo je teškom položaju. Dolazi do brojnih poteškoća i stoga što danas u robotizaciju farmi mogu ulagati samo velike korporacije, a manji ih zatvaraju. No oni koji su prepoznali cijelu priču shvatili su da je jedno od rješenja finalizacija proizvoda, odnosno proizvodnja sireva, jogurta i sličnih mliječnih prerađevina, čime mogu ostvariti veći kapital. Kako bi dobili određeni broj radnih sati za njihovu proizvodnju, nužna je robotizacija. TOS ovdje vidi svoj prostor - kaže Čubra, podsjećajući na dugogodišnje iskustvo tvrtke, cijelu lepezu proizvoda i, što je najvažnije, mogućnost montaže odnosno servisiranja koju nudi TOS. Pritom ne zaboravlja ni na kapacitete potrebne za skladištenje stočne hrane.

Navodnjavanje

Govoreći o primarnim projektima na kojima će se u sljedećem razdoblju TOS bazirati, Srđan Vakanjac istaknuo je, između ostalih, projekte vezane uz sustave za navodnjavanje.

- U najavi je novi natječaj resornog ministarstva u vezi s navodnjavanjem poljoprivrednih površina, u sklopu kojega bi velike agrarne tvrtke krenule s opremanjem tih sustava. Ovdje svoju prigodu vidimo stoga što smo generalni distributeri opreme američke tvrtke Valmont, svjetskog lidera u proizvodnji ovih sustava. Krenut ćemo, dakle, u milijunske projekte njihove montaže kod svih vodećih tvrtki u regiji, među kojima izdvajam Belje, VUPIK, PIK Vinkovce, Žito grupu, Osatinu u jednom dijelu i ostale - navodi Vakanjac, dodajući kako nikako ne treba zaboraviti na dio poslovanja vezan uz opremanje, servisiranje i opremanje bioplinskih postrojenja, što su i do sada uspješno radili, dakako uz određene radove na silosnim postrojenjima.

U TOS-u se mogu pohvaliti kako su jedini u RH koji imaju pokazni sustav navodnjavanja u krugu tvrtke. Rezultat je to dobre suradnje s tvrtkom Valmont, čiji su jedini zastupnici u Hrvatskoj. Valmont je, naime, svjetski proizvođač samohodnih sustava za navodnjavanje, ujedno i svjetski lider u području navodnjavanja te nudi sustave s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Navodnjavaju više od 10 milijuna hektara u više od 100 zemalja diljem svijeta, a od sustava ističu centar pivote te linearne sustave. Svaki dosad prodani sustav posebno je dizajniran za polje gdje bi trebao biti postavljen. Osiguravaju visoku kvalitetu navodnjavanja i visoke prinose primjenom preciznog navodnjavanja, jednostavni su za rukovanje i zahtijevaju manje radne snage nego kod drugih metoda navodnjavanja. Mogu biti opremljeni uređajima za aplikaciju tekućih gnojiva, pesticida, mikroelemenata i drugih kemijskih sredstava, a vijek trajanja opreme je više od 25 godina.


Komentari članka

Vezani članci

Ina će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih Končar

21.01.2022.

Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

Pandemijski rast cijena povećao i vrijednost roba koje su poduzetnici prodali u inozemstvo

11.01.2022.

Među proizvodima čija je vrijednost izvoza najviše povećana našla se i električna oprema, a potom i metali te gotovi metalni proizvodi, čije su cijene na globalnom tržištu također snažno rasle. Dostupni podaci o uvoznim cijenama za europodručje pokazuju d

Proizvođači diljem Europe očekuju nastavak visokog rasta cijena ključnih sirovina

04.01.2022.

Visok rast cijena ključnih sirovina s kojim je suočena prerađivačka industrija diljem Europe i svijeta rezultat je visokog rasta potražnje, nakon ispražnjenih zaliha i smanjene proizvodnje zbog Covid-19 pandemije diljem svijeta, zatim ekstremnih vremenski

Končar i ZET sklopili sporazum vrijedan gotovo 130 mil. kn

03.01.2022.

Končar - Električna vozila i Zagrebački električni tramvaj (ZET) potpisali su okvirni sporazum za popravak i održavanje niskopodnih tramvaja serije 2200 i 2300, ukupne vrijednosti 129,9 milijuna kuna, priopćeno je u srijedu iz Končar Elektroindustrije.

S Kolakom na čelu Končar se nametnuo kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika

29.12.2021.

Sredinom ove godine kompanija je napravila još jedan veliki iskorak na azijskom tržištu i prvi put u svojoj povijesti dobila veliki posao u Japanu. Opseg isporuke potpisanog ugovora je projektiranje, proizvodnja i nadzor pri montaži tri generatora za dvij

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2164 članka imaju tag hrvatska
 3. 1427 članka imaju tag izvoz
 4. 1285 članka imaju tag svijet
 5. 1665 članka imaju tag financije
 6. 970 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1193 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 915 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 454 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 446 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 326 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 469 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 347 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 322 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up