Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Svi 2019

Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

Hrvatskoj industriji nedostaje sve više radne snage, a poseban problem je u Slavoniji koja je postala sinonim za iseljavanje mladih iz naše zemlje. Zbog toga uspješne slavonske tvrtke pokušavaju sustavno pristupiti tom problemu kroz model koji bi im osigurao dovoljno stručne radne snage kroz duže razdoblje.

Sustavne mjere
Jedna od njih je Mesna industrija Ravlić iz Osijeka koja u suradnji s Obrtničkom školom u Osijeku u predstojećoj školskoj godini ponovno planira projekt stipendiranja za zanimanje mesar.

Kako je pojasnila Klara Dumančić, brand menadžerica Mesne industrije Ravlić, kroz projekt "Budi moj mesar", nastoji se pronaći buduće djelatnike koji će se u Obrtničkoj školi u Osijeku školovati za zanimanje mesar, a u Ravlićevim proizvodnom pogonu odraditi praktični dio nastave kako bi stekli neophodna znanja i vještine.

"Budući da je zanimanje mesar danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili smo budućim srednjoškolcima ponuditi stipendiju tijekom školovanja u iznosu 10.000 kuna godišnje, odnosno 30.000 kuna za sve tri godine školovanja, kako bismo ih dodatno potaknuli na odabir ovog zvanja. Ovo će biti druga godina u kojoj Mesna industrija Ravlić organizira projekt stipendiranja te ove godine očekujemo veći interes. Učenicima planiramo približiti ovo zanimanje i ponuđenom dodatnom mjesečnom naknadom te pojačanim promotivnim aktivnostima kroz online kanale.

Stipendiju Mesne industrije Ravlić može dobiti svaki učenik koji se upisuje u Obrtničku školu u Osijeku za zanimanje mesar te obavlja praksu u našem proizvodnom pogonu. Naravno, od učenika očekujemo da svoje obaveze u školi i na praksi redovito izvršavaju, a po završetku srednje škole nudimo im stalno zaposlenje u Mesnoj industriji Ravlić", kazala nam je Dumančić. Dodala je da će učenici koji uđu u ovaj program nakon završetka školovanja biti obvezni ostati zaposleni u ovoj firmi minimalno tri godine.

Rast poslovanja
No, čak ako taj uvjet i ne bude ispunjen, neće morati vratiti čitavi iznos stipendije nego samo polovicu. Iz Ravlića ističu da je problem pronalaska stručne radne snage vrlo aktualan, posebice što se tiče kvalificiranih, ali i nekvalificiranih mesara koje su sami obučavali.

"Većina naših zaposlenika su mesari te smo se, uzimajući u obzir kako je to danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili okrenuti ovakvom modelu pronalaska i izučavanja kvalificiranog kadra. Mesna industrija Ravlić trenutno ima više od 380 zaposlenika, a bavi se proizvodnjom svježeg mesa i mesnih proizvoda. Kako ističu u Osijeku, proces prerade mesa uključuje klanje, rasijecanje, preradu i pakiranje mesnih proizvoda.

"Moderna klaonica ima kapacitet klaoničke linije od 180 svinja i 35 goveda na sat, s mogućnošću proširenja. Mesoprerada je smještena na istoj lokaciji, a proizvodi brojne trajne i polutrajne proizvode. Kroz različite faze proizvodnje, koje se odvijaju pod našom kontrolom, imamo visok stupanj nadzora nad kvalitetom proizvoda i u konačnici možemo našim kupcima ponuditi proizvode visoke kvalitete proizvedene na nov i moderan način. Proizvodni pogon nalazi se u Petrijevcima, u predgrađu Osijeka. Proizvode plasiramo u više od 50 vlastitih mesnica diljem Hrvatske i mnogobrojne trgovačke centre", pojašnjava Klara Dumančić.

Najbolja janjetina
Dodaje da je priča Mesne industrije Ravlić započela još 1960. godine otvaranjem restorana Plavi podrum u Osijeku, koji je ishodište cjelokupnog poslovanja Ravlić grupe. "Plavi podrum nalazio se u sklopu obiteljske kuće, a bio je nadaleko poznat po vrhunskoj janjetini s ražnja. Posao je dobro išao, na tržištu su se ukazale nove prilike, te se vlasnik društva, gdin. Zlatko Ravlić, odlučio okušati u mesnom biznisu.

Prva mesnica Ravlić otvorena je na prostoru Osječke tržnice 1993., a tri godine nakon toga je sagrađena i klaonica, na prostoru na kojemu se i danas nalazi jedan od najmodernijih i najreprezentativnijih klaoničkih objekata u Hrvatskoj. Danas je Mesna industrija Ravlić jedna od najvećih mesnih industrija koja ima vlastitu proizvodnju, vlastiti transport i vlastite mesnice", navode iz te tvrtke.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Mesna industrija Ravllić je u proteklom razdoblju imala veliki rast prihoda koji im je s 115,6 milijuna kuna u 2013. porastao na 181 milijun u idućoj godini, a do 2017. se to popelo za više od 240 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Od danas je otvoreno još jedno tržište za izvoz hrvatskih mesnih proizvoda

02.07.2019.

Nema više veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke.

Legalni trik s ukrajinskim pilećim prsima

13.06.2019.

Zbog kontroverznih metoda izvoza ukrajinskog proizvođača peradi, EU mijenja kvote za bescarinski uvoz pilećeg mesa iz te zemlje. A slijede i dalje konzekvence.

Gavrilović: Mesna industrija koja ne treba domaću poljoprivredu

24.05.2019.

Sudeći prema raspoloživim podacima, ali i tvrtkinoj perspektivi, dobri poznavatelji prilika ne sumnjaju da je stabilna i da posluje dobro. No tijekom mnogih razgovora moglo se primijetiti da su svi ozlojeđeni time što Gavrilović nimalo ne pridonosi razvoj

Stipendiraju učenike da bi kasnije imali vozače

18.02.2019.

Nedostatak radnika u mnogim sektorima prisilio je poslodavce da stipendijama osiguraju radnu snagu. S pet je učenika riječke Prometne škole stipendijski ugovor potpisala građevinska tvrtka iz Krka.

Pad cijena najveći kod ove tri vrste mesa, dok se kod Hrvatima omiljene svinjetine neće ni osjetiti

07.01.2019.

S prvim danom nove 2019. godine, na snagu je stupilo čak 80 novih pravilnika, uredbi i izmjena zakona, a PDV na meso, ribu, voće, povrće te pelene smanjen je na 13 posto.

Tag cloud

 1. 1920 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 952 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 679 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 503 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija