Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Svi 2019

Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

Hrvatskoj industriji nedostaje sve više radne snage, a poseban problem je u Slavoniji koja je postala sinonim za iseljavanje mladih iz naše zemlje. Zbog toga uspješne slavonske tvrtke pokušavaju sustavno pristupiti tom problemu kroz model koji bi im osigurao dovoljno stručne radne snage kroz duže razdoblje.

Sustavne mjere
Jedna od njih je Mesna industrija Ravlić iz Osijeka koja u suradnji s Obrtničkom školom u Osijeku u predstojećoj školskoj godini ponovno planira projekt stipendiranja za zanimanje mesar.

Kako je pojasnila Klara Dumančić, brand menadžerica Mesne industrije Ravlić, kroz projekt "Budi moj mesar", nastoji se pronaći buduće djelatnike koji će se u Obrtničkoj školi u Osijeku školovati za zanimanje mesar, a u Ravlićevim proizvodnom pogonu odraditi praktični dio nastave kako bi stekli neophodna znanja i vještine.

"Budući da je zanimanje mesar danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili smo budućim srednjoškolcima ponuditi stipendiju tijekom školovanja u iznosu 10.000 kuna godišnje, odnosno 30.000 kuna za sve tri godine školovanja, kako bismo ih dodatno potaknuli na odabir ovog zvanja. Ovo će biti druga godina u kojoj Mesna industrija Ravlić organizira projekt stipendiranja te ove godine očekujemo veći interes. Učenicima planiramo približiti ovo zanimanje i ponuđenom dodatnom mjesečnom naknadom te pojačanim promotivnim aktivnostima kroz online kanale.

Stipendiju Mesne industrije Ravlić može dobiti svaki učenik koji se upisuje u Obrtničku školu u Osijeku za zanimanje mesar te obavlja praksu u našem proizvodnom pogonu. Naravno, od učenika očekujemo da svoje obaveze u školi i na praksi redovito izvršavaju, a po završetku srednje škole nudimo im stalno zaposlenje u Mesnoj industriji Ravlić", kazala nam je Dumančić. Dodala je da će učenici koji uđu u ovaj program nakon završetka školovanja biti obvezni ostati zaposleni u ovoj firmi minimalno tri godine.

Rast poslovanja
No, čak ako taj uvjet i ne bude ispunjen, neće morati vratiti čitavi iznos stipendije nego samo polovicu. Iz Ravlića ističu da je problem pronalaska stručne radne snage vrlo aktualan, posebice što se tiče kvalificiranih, ali i nekvalificiranih mesara koje su sami obučavali.

"Većina naših zaposlenika su mesari te smo se, uzimajući u obzir kako je to danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili okrenuti ovakvom modelu pronalaska i izučavanja kvalificiranog kadra. Mesna industrija Ravlić trenutno ima više od 380 zaposlenika, a bavi se proizvodnjom svježeg mesa i mesnih proizvoda. Kako ističu u Osijeku, proces prerade mesa uključuje klanje, rasijecanje, preradu i pakiranje mesnih proizvoda.

"Moderna klaonica ima kapacitet klaoničke linije od 180 svinja i 35 goveda na sat, s mogućnošću proširenja. Mesoprerada je smještena na istoj lokaciji, a proizvodi brojne trajne i polutrajne proizvode. Kroz različite faze proizvodnje, koje se odvijaju pod našom kontrolom, imamo visok stupanj nadzora nad kvalitetom proizvoda i u konačnici možemo našim kupcima ponuditi proizvode visoke kvalitete proizvedene na nov i moderan način. Proizvodni pogon nalazi se u Petrijevcima, u predgrađu Osijeka. Proizvode plasiramo u više od 50 vlastitih mesnica diljem Hrvatske i mnogobrojne trgovačke centre", pojašnjava Klara Dumančić.

Najbolja janjetina
Dodaje da je priča Mesne industrije Ravlić započela još 1960. godine otvaranjem restorana Plavi podrum u Osijeku, koji je ishodište cjelokupnog poslovanja Ravlić grupe. "Plavi podrum nalazio se u sklopu obiteljske kuće, a bio je nadaleko poznat po vrhunskoj janjetini s ražnja. Posao je dobro išao, na tržištu su se ukazale nove prilike, te se vlasnik društva, gdin. Zlatko Ravlić, odlučio okušati u mesnom biznisu.

Prva mesnica Ravlić otvorena je na prostoru Osječke tržnice 1993., a tri godine nakon toga je sagrađena i klaonica, na prostoru na kojemu se i danas nalazi jedan od najmodernijih i najreprezentativnijih klaoničkih objekata u Hrvatskoj. Danas je Mesna industrija Ravlić jedna od najvećih mesnih industrija koja ima vlastitu proizvodnju, vlastiti transport i vlastite mesnice", navode iz te tvrtke.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Mesna industrija Ravllić je u proteklom razdoblju imala veliki rast prihoda koji im je s 115,6 milijuna kuna u 2013. porastao na 181 milijun u idućoj godini, a do 2017. se to popelo za više od 240 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Radnici iz Nepala polako uče hrvatski jezik

19.08.2019.

Iako je dobio ugovor na godinu dana, kaže da bi zbog načina života, plaće i uvjeta rada rado ostao i duže. S njim se slaže i mesar Prakash Bk, kazavši nam kako je do sada od hrvatskog naučio tek “dobar dan, hvala, i doviđenja”, ali da bi rado naučio i viš

Studentima godišnje 10 tisuća kuna

08.08.2019.

Sporazum o suradnji se sklopio za četiri iduće akademske godine, a novac je iz Državnog proračuna

Od danas je otvoreno još jedno tržište za izvoz hrvatskih mesnih proizvoda

02.07.2019.

Nema više veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke.

Legalni trik s ukrajinskim pilećim prsima

13.06.2019.

Zbog kontroverznih metoda izvoza ukrajinskog proizvođača peradi, EU mijenja kvote za bescarinski uvoz pilećeg mesa iz te zemlje. A slijede i dalje konzekvence.

Gavrilović: Mesna industrija koja ne treba domaću poljoprivredu

24.05.2019.

Sudeći prema raspoloživim podacima, ali i tvrtkinoj perspektivi, dobri poznavatelji prilika ne sumnjaju da je stabilna i da posluje dobro. No tijekom mnogih razgovora moglo se primijetiti da su svi ozlojeđeni time što Gavrilović nimalo ne pridonosi razvoj

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 913 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 488 članka imaju tag krediti
 20. 506 članka imaju tag tehnologija
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 427 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 348 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija