Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Svi 2020

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

Urušava se sektor domaće proizvodnje mesa i mlijeka, potvrđuju u strukovnim udrugama Baby beef, Cromilk i Središnjem savezu udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

"Potražnje nema, cijene su niske te se gubitci povećavaju iz dana u dan. Tržni viškovi i interventni otkup junetine naša je realnost. Mjere koje je donijela Vlada, a odnose se na moratorij na kredite i poreze kao i pomoć oko isplate minimalnih plaća, ne mogu pokriti nastale gubitke", kaže Darko Celovec, predsjednik udruge 'Baby beef'. kojima kaže, ni pokretanje Nacionalne internet tržnice ne obećava bolje dane u doba krize uslijed pandemije koronavirusa.

Ona, smatra, neće utjecati na njihov sektor, odnosno na prodaju junećeg mesa, budući da postoje propisi prema kojima se juneće meso može prodavati. Dodaje da je platforma tržnica.hr, iako ima 11 sektora, više bazirana na poljoprivredne proizvode kao što su voće, povrće, svježa jaja i slično.

Smanjen izvoz za Libanon, stao za Italiju
"Udruga svoju junad prodaje našim partnerima iz meso-prerađivačkog sektora koji dalje distribuiraju meso do krajnjeg potrošača. Iz tog razloga smatramo da otvaranjem iste neće doći do povećanja prodaje junećeg mesa", ističe Celovec.

Inače, članovi udruge, 330 tovljača, 50 posto svoje proizvodnje prodaju na hrvatskom tržištu, a 50 posto izvoze za Italiju i Libanon. "U ovom trenutku situacija za proizvođače tovne junadi je izrazito teška. Još se nismo oporavili od gubitaka uslijed pada libanonskog tržišta, da bi nam ova kriza dodatno zakomplicirala prodaju i likvidnost", ističe Celovec.

Naime, zbog velikih problema u kojima se našla Italija početkom ove godine, nakon više od 25 godina praktički je stao izvoz mesa (milanskog reza) i žive junadi u talijanske klaonice u vrijednosti od pola milijarde na godišnjoj bazi. Ono što je uslijedilo nakon toga bila je mjera zatvaranja zelenih tržnica pa nakon nekog vremena njihovo ponovno otvaranje. "Međutim, unatoč ponovnom otvaranju, bilježimo pad prodaje junećeg mesa od čak 80 posto koje je dodatno uzrokovano dolaskom sve više mesa iz uvoza koje je konkurentnije po cijenama od našeg domaćeg kvalitetnog mesa. Također, izvoz za Libanon se je smanjio i cijene su pale. Naši konkurenti iz drugih članica EU kupcima iz Libanona dodatno su snizili cijenu kojoj mi jednostavno ne možemo konkurirati", napominje.

Celovec: Hrvatski mesni sektor nije konkurentan onome u EU
Hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a tako i sektor proizvodnje mesa, dodaje, ne može konkurirati drugim članicama EU i tu leži glavni problem. Te zemlje svoju su konkurentnost postigle ranijim ulaskom u EU te kvalitetnijom, agresivnijom i više zaštitničkom politikom. Kroz nekoliko desetljeća ojačale su svoju poljoprivredu tako da ih mi više ne možemo pratiti. Hrvatska je zadnja ušla u EU, nije koristila fondove, nije koristila potpore koje su imale druge zemlje, nije spojila zelenu energiju sa proizvodnjom. "Hrvatska, nažalost, nije riješila problem poljoprivrednog zemljišta, stočnog fonda, te ono najvažnije, nije omogućila hrvatskim proizvođačima plasman vlastitih proizvoda na svoje, hrvatsko tržište", kaže on i dodaje da su u isto vrijeme ostale zemlje članice EU zaštitile svoje proizvođače i onemogućile ulazak stranih proizvoda na svoja tržišta.

Kome prodati janjce? Samo u Lici, Zagori i Gorskom kotaru ih ima 100.000

"Zadnjih desetak godina našu profitabilnost ostvarivali smo jedino u izvozu dok su na hrvatskom tržištu prodaja i profit iz godine u godinu padali. Sada kada su nam uslijed korona krize pala i izvozna tržišta situacije je katastrofalna!, ističe Celovec i napminje da je žalosno da sada u ovoj krizi svi govore o važnosti vlastite poljoprivredne proizvodnje dok su u isto vrijeme police naših trgovačkih lanaca prepune mesa iz uvoza po cijeni koja je i dva puta manja od proizvođačke.

Jeftino izvozimo kukuruz, a skupo uvozimo svinjetinu
"Krajnje je vrijeme da se okrenemo vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji, poglavito stočarstvu koje uz sebe veže mnoge druge grane gospodarstva, te da vratimo proizvodnju i ljude u ruralna područja. Ne krenemo li hitno u revitalizaciju poljoprivrede, mnogi sektori počet će se gasiti jedan za drugim", drže u udruzi, koja okuplja 330 tovljača junadi, što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva u zemlji. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda.

U središnjem Savezu udruga uzgajivača svinja drže da je potrebna regulacija tržišta kako bi se domaćim proizvođačima osigurao plasman proizvoda, jer su u odnosu na druge zemlje članice koje stimuliraju svoje primarne proizvođače, potpuno nekonkurentni na domaćem i EU tržištu. Proizvodno vezana plaćanja moraju se zadržati, a nikako prelaziti na nevezana plaćanja. "Sada izvozimo jeftino kukuruz, a skupo uvozimo svinjetinu iz EU, posebno Španjolske, koliko sve zemlje EU-a zajedno. Treba poticati svaku litru mlijeka, kilogram pšenice ili mesa, a ne dijeliti potpore na temelju hektara bez ikakve proizvodnje. Također, potrebno je ubrzati postupak dodijele sredstava iz EU fondova pošto taj postupak kod nas traje puno dulje nego u drugim zemljama", kaže Stjepan Kušec.

U deset godina izgubili 15.434 proizvođača mlijeka
Dalibor Janda, predsjednik udruge 'CroMilk', kaže da se se samodostatnost mlijeka u prošloj godini procjenjuje između 48 posto do 50 posto, a pokazatelji otkupa mlijeka za prvo tromjesečje ove godine pokazuju pad od gotovo -2,6 posto.

Dodaje da se u našem mljekarskom sektoru dugi niz godina bilježe negativni trendovi pada broja krava i proizvođača. Prema podacima DZS-a, samo od 2014. do 2019. godine je domaći mljekarski sektor siromašniji za 29.369 mliječnih krava, a time i za gotovo 100 mil. litara mlijeka. "Utjecaji na ovu situaciju su višestruki i individualno se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali razlozi su nepovoljna starosna struktura proizvođača, neatraktivnost poljoprivrede, nedostatnost i teška organizacija proizvodnje stočne hrane na vlastitim površinama, previsoka kreditna zaduženost, ali i cijene inputa, preniska proizvodnost mlijeka po mliječnoj kravi... U samo pet godina, između 2010. i 2015., proizvedeno je 102.000 tona manje mlijeka", napominje.

Prema eGlasilu-Izvješće o stočarskoj proizvodnji za travanj 2020. godine Ministarstva poljoprivrede, u veljači ove godine je bilo 4.503 isporučitelja kravljeg mlijeka, a 2019. - 4.983. Prema godišnjem izvješću HAPIH-a, 2015. godine kravlje mlijeko isporučivalo je 9.948 proizvođača, 2010. njih 19.937, a još 2002. godine, bilo je 65.000 isporučitelja mlijeka, što je bio jedini novac koji je na selo dolazio svaki mjesec.

Kroz Nacionalni projekt e-tržnica otvara se novi kanal prodaje za koji će tek trebati vidjeti kako će biti prihvaćen prvenstveno od strane potrošača. 'Kada se u obzir uzmu karakteristike mlijeka i mliječnih proizvoda te navike potrošača, može se očekivati da će i dalje važno mjesto u trgovini ovih proizvoda imati dosadašnji kanali prodaje', ističe Janda.

Prevelika ovisnost o uvozu mlijeka i mesa
Domaća proizvodnja mlijeka i mesa kontinuirano padaju, kao i broj proizvođača, zbog čega trebaju hitan zaokret i novu strategiju, upozorava se i u analizi konzultantske tvrtke Smarter. Podaci o proizvodnji mlijeka i mesa u 2019. pokazuju da je otkup svježeg sirovog mlijeka pao za sedam posto u odnosu na 2018. godinu te iznosio svega 380.014 tona, a istovremeno je Hrvatska potrošila mliječnih proizvoda u ukupnom ekvivalentu od 590.000 tona mlijeka.

Uvoz mliječnih proizvoda porastao je za pet posto, dok je istovremeno izvoz pao četiri posto, navode iz Smartera napominjući kako je po prvi puta pao izvoz svih fermentiranih proizvoda, za čak 12 posto, a svih vrsta sireva za 13 posto. 'Rezultat ovih kretanja pad je samodostatnosti u sektoru mlijeka na samo 48 posto', ističu iz Smartera.

Navode da su u tovnom govedarstvu, odnosno sektoru proizvodnje mesa, trendovi slični. U Hrvatskoj je povećana proizvodnja utovljenih goveda, no nažalost na osnovi povećanja uvoza teladi odnosno junadi težine veće od 300 kilograma, namijenjene tovu. Tako je uvoz teladi rastao 9 posto, na 132.000 komada, a uvoz junadi za tov narastao je na 13.000 komada, što je povećanje od čak 36 posto u odnosu na 2018. godinu. Ukupan uvoz goveđeg i telećeg mesa u istom je razdoblju povećan za 10 posto, što je, navode, paradoksalno za zemlju, koja ima sve prirodne potencijale za proizvodnju, kako mesa, tako i mlijeka.


Komentari članka

Vezani članci

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna

25.05.2020.

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu u cilju povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Na domaćim farmama čak 18.000 grla nema kupca

24.05.2020.

Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se 18 tisuća grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjena je da je

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

22.05.2020.

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Najbolji Royalov sin - svjetski rezultat hrvatskog uzgoja simentalca!

22.05.2020.

Stara Kapela selo je koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje.

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

22.05.2020.

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija