Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Kol 2019

Uredba o zakupu šumskog zemljišta - nema zemlje za nekog bez grla stoke ili programa

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Helena Jakobović, časopis Hrvatske šume  

Uredba o zakupu šumskog zemljišta - nema zemlje za nekog bez grla stoke ili programa

Na sjednici održanoj 30. svibnja ove godine, Vlada je donijela Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume d.o.o. Predmet zakupa je šumsko zemljište koje nije privedeno namjeni određenoj šumskogospodarskim planovima, a može se dati u zakup na vrijeme do 10 godina.

Kako je propisano Zakonom o šumama (Narodne novine, 68/18, 115/18) zakup se može osnovati u svrhu pašarenja, odmora, rekreacije i sporta, postavljanja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno – demontažnih tendi, privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije bruto površine do 15 m2. Važno je istaknuti kako se ovom uredbom po prvi put omogućava i zakup šumskog zemljišta u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase u energetske svrhe te razvoj bioekonomije.
Za pašarenje najviše 3,3 ha po uvjetnom grlu

Novom uredbom dokinuta je praksa one prethodne, prema kojoj se od 2014. godine od zakupaca nije tražilo da imaju program korištenja šumskog zemljišta, kao ni da imaju stoku. Broj godina na koji će se zemljište moći dobivati u zakup za ispašu stoke i razvoj turističke djelatnosti u ruralnim krajevima udvostručen je u odnosu na prethodnu uredbu s pet na deset godina. Za zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja, osim visine zakupa, uvjet za odabir najboljeg ponuđača je taj da je pravna ili fizička osoba registrirana u Upisniku poljoprivrednika te da je vlasnik ili posjednik stoke. Najveća površina šumskog zemljišta u svrhu pašarenja koju javni šumoposjednik može dati jednoj osobi u zakup je 3,3 ha po uvjetnom grlu. To bi značilo da zakupac za 100 krava može dobiti 330 ha šumskog zemljišta umanjenog za posjed koji je u njegovom vlasništvu i koji je upisan u ARKOD sustav zemljišta pogodnog za pašarenje.

Da bi se dosadašnji korisnici, koji nemaju ugovor o pašarenju, mogli javiti na budući natječaj, prvo moraju podmiriti dugovanja koja imaju prema Hrvatskim šumama, a po osnovi korištenja šumskog zemljišta. Podatke o broju stoke posjeduje Ministarstvo poljoprivrede, jer je sva stoka evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja. Na temelju tih podataka utvrđivat će se broj uvjetnih grla za izračun budućih prava. Ugovori koji su sklopljeni do 2016. godine nisu u svojim odredbama imali za obvezu posjedovanje stoke odnosno organiziranu stočarsku proizvodnju, kako smo već naveli, a nakon isteka više nisu produžavani.

Komentirajući novu uredbu (tadašnji) ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako se više neće moći dogoditi da netko bez jednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena niti prikladna za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja. Kod zakupa za uzgoj drvenastih kultura kratkih ophodnji kandidati će morati biti registrirani za obavljanje poslova proizvodnje biomase te biti upisani u Upisnik proizvođača drvenastih kultura kratkih ophodnji. Također, morat će dokazati da imaju ugovorenu proizvodnju i isporuku biomase.
Pravna sigurnost i jednaka šansa za sve

Vezano za zakup šumskog zemljišta za turističku namjenu i sportsko – rekreacijske sadržaje, iz ministarstva poljoprivrede javili su kako je zbog razvoja selektivnih oblika turizma interes velik u cijeloj zemlji. Naime, turizam je grana gospodarstva koja se u Hrvatskoj najbrže razvija, ali i mijenja, sve u svrhu pružanja što raznovrsnijih, boljih i kvalitetnijih usluga. Uredba stoga predviđa niz svrha kojima se može upotpuniti turistička ponuda određene lokacije u Hrvatskoj, omogućujući manjim i većim gospodarskim subjektima pružanje različitih dodatnih usluga prema zahtjevima i potrebama klijenata. Primjerice, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje se zakup kioska i štandova na kojima se može izložiti čitava paleta domaćih zavičajnih proizvoda, od kozmetike napravljene od ljekovitog bilja do ukusnih prehrambenih proizvoda, kao što su med i propolis, domaći mesni proizvodi ili pak sirevi sačinjeni od mlijeka pašnjačkih životinja. Time se razvija i ostvaruje direktan odnos s kupcima, omogućuje jednostavnije poslovanje, ali i promovira kvalitetna hrvatska ponuda. Dakle, jedno veže drugo.

Sva šumska zemljišta koja će biti predmet budućih natječaja izuzetno su zanimljiva. U Lici i Dalmaciji vlada velik interes za pašarenjem i ostvarivanjem zakupa šumskog zemljišta u svrhu turističke djelatnosti, a u kontinentalnom dijelu Hrvatske potencijalni investitori zainteresirani su za uzgoj drvenastih kultura kratkih ophodnji za rad u zelenom sektoru gospodarstva, odnosno za proizvodnju biomase. Novi natječaji biti će raspisani uskoro, nakon što se obave sve potrebne analize dosadašnjeg raspolaganja i korištenja šumskog zemljišta, a koje su u završnoj fazi. Prvi natječaji planiraju se u nadolazećim mjesecima za pašarenje, sport, odmor, rekreaciju i sl., a za uzgoj biomase natječaji će krenuti od jeseni.

Ovom uredbom Ministarstvo poljoprivrede želi osigurati pravnu sigurnost i jednaku šansu svima kojima je zaista potrebno šumsko zemljište uz obvezu plaćanja minimalnih naknada. Hrvatske šume zadužene su za raspisivanje javnih poziva za zakup šumskog zemljišta, obradu budućih pristiglih prijava te izdavanje ugovora za zakup. Također, Hrvatske šume pokrenut će naplatu za dosadašnje korištenje šumskog zemljišta svim korisnicima koji nisu imali važeće ugovore i nisu plaćali zakupninu.


Komentari članka

Vezani članci

Porezni stručnjak o mjerama: Zašto konobar vrijedi manje od državnog službenika?

26.03.2020.

Zašto u ovoj krizi nema otpuštanja u državnoj upravi i u nekim drugim dijelovima javnog sektora? Zašto je jedan konobar, jedan zubar ili jedan cvjećar iz privatnog sektora manje vrijedan od bilo kojeg službenika iz državne uprave? Na žalost, zbog izuzetno

Premijeru, smijenite nesposobnog Horvata, trebamo Beroša za gospodarstvo!

25.03.2020.

Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza.

Vuk Vuković: Vladine mjere za ekonomiju pokazuju da su potpuno izgubljeni u krizi

24.03.2020.

U novootvorenoj grupi na Facebooku, Inicijativa "Glas Poduzetnika" koja je dala prijedloge vlastitih mjera na temelju mišljenja preko 5000 članova koja je grupa skupila u samo jedan dan, napravljena je mini anketa s pitanjem koliko dugo hrvatske male i sr

Vlada će plaćati tvrtkama da ne otpuštaju ljude zbog korone

16.03.2020.

Danas bi trebao biti finaliziran paket težak nekoliko milijardi kuna. Poduzetnici će moći odgoditi plaćanje rata kredita, ali takvo što se još ne planira za građane. Tvrtke će dobiti i novac za nabavu materijala

Vlada bi tvrtkama mogla odgoditi plaćanje rata kredita i akontacije poreza na dobit

12.03.2020.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, jučer je najavio da bi prve mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo mogle biti poznate početkom idućeg tjedna, a Zdravko Marić, ministar financija, naznači

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija