Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Lis 2019

Upoznajte zagrebačke studente koji pomažu poduzetnicima i ovršenima

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Upoznajte zagrebačke studente koji pomažu poduzetnicima i ovršenima

EKONOMSKA klinika udruga je studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja pomaže u financijskom opismenjavanju građana. Financijska pismenost je u Hrvatskoj prilično veliki problem.

Znanje o ekonomiji i financijama, čak i o onim osnovnim pojmovima s kojima bi trebao baratati svaki građanin, na vrlo je niskoj razini, pa je Ekonomska klinika, u kojoj trenutno djeluje oko 50 studenata, odlučila to promijeniti. Osim građanima, savjetima pomažu i malim poduzetnicima, ili onima koji kreću u poduzetništvo, a u svemu tome im pomažu profesori s fakulteta ili stručnjaci iz raznih institucija, konzultantskih kuća, banaka ili osiguranja.

Razgovarali smo s troje istaknutijih članova Ekonomske klinike - predsjednikom Ivanom Krajinovićem, voditeljicom marketinga i PR-a Deom Majetić i voditeljicom slučajeva Amalijom Mohač.

U pet godina Ekonomska klinika radila na 300 slučajeva

“Ekonomska klinika nastala je prije otprilike pet godina na kolegiju profesora Omazića, kao pokušaj da se poboljša hrvatsko društvo, da se podigne razina financijske pismenosti i tako utječe na ekonomsku situaciju u zemlji, a sve se bazira na besplatnim savjetima koje nudimo svima koji nam se obrate - bili to obični građani ili poduzetnici. Rješavamo najrazličitije slučajeve, građani i poduzetnici nam se obraćaju s raznim problemima i mi u suradnji s mentorima, uglavnom su to profesori s fakulteta ili iz realnog sektora, pokušavamo te probleme riješiti. Do sada smo radili na oko 300 slučajeva, što je otprilike 60 po godini i tu je uloženo oko tjedan dana rada za svaki od njih”, kaže Ivan Krajinović.

Pomažu svima - od poduzetnika početnika do blokiranih građana

Amalija Mohač, koja je voditeljica tima koji rješava slučajeve, kaže da im se građani često obraćaju s pitanjima vezanim za blokade i ovrhe, dok buduće poduzetnike zanimaju odgovori na pitanja o otvaranju firmi ili obrta.

“Na info mail nam se obraćaju građani i poduzetnici, najviše mali poduzetnici ili oni koji tek žele ući u poduzetništvo, traže nas savjete, a mi im pokušavamo dati sve potrebne informacije na temelju kojih onda oni sami donose odluku. Na primjer, je li u nekom konkretnom slučaju bolje otvoriti d.o.o., obrt ili paušalni obrt. Znaju nas često tražiti savjete oko EU fondova, kako financirati svoje poslovanje, znali su nas tražiti pomoć oko pisanja poslovnih planova. Uglavnom dosta smo radili s poduzetnicima početnicima. Sve je potpuno besplatno, i može nam se javiti bilo tko. Dosta su nam se javljali i građani kojima je potrebna pomoć oko ovrha, blokada računa i slično”, kaže Amalija Mohač.

“Learn to Invest radimo u suradnji s ljudima iz realnog sektora, banaka, osiguravajućih društava i slično. Održavamo besplatne edukacije koje imaju za cilj poboljšanje osobnih financija. Počeli smo s temom štednje, pa su bili na redu mirovinski fondovi, i sada idu napredniji oblici investiranja - dionice i obveznice, zatim slijede nekretnine i zlato. Na tom projektu mi djelujemo kao poveznica između stručnjaka i ljudi koji žele naučiti nešto više”, kaže Krajinović.

U Ekonomskoj klinici studenti stječu iskustvo i poznanstva

Dea Majetić ističe i korisnost rada u Ekonomskoj klinici i za same studente. Naime, rad u udruzi kao što je Ekonomska klinika omogućuje im stjecanje dragocjenog iskustva koje će kasnije koristiti u poslu, ali i kontakata s drugim studentima i predavačima, što im kasnije može olakšati pronalazak posla. Trenutno u Ekonomskoj klinici radi oko 50 studenata, a planiraju njihov broj povećati za još 10-ak.

"Dosta je veliki protok studenata kroz našu udrugu. Dolaze novi studenti iz mlađih generacija dok dio odlazi jer su završili fakultet i zaposlili se. Jako nam je drago kada netko dobije posao radi toga što je radio u Ekonomskoj klinici. Često predavači uoče neke studente koji rade kod nas i koji se istaknu te im ponude posao. Networking je vrlo bitan, a to što u studentskim danima volontiramo može nam pomoći kod budućeg zapošljavanja. Stječe se određeno iskustvo, ali i mreža poznanstava, koja kasnije može biti vrlo korisna”, kaže Dea Majetić.


Komentari članka

Vezani članci

Eurostat: Koliko je uobičajeno raditi od doma?

14.02.2020.

Usvajanje digitalnih tehnologija donosi sve učestaliji rad iz doma umjesto odlaska na posao u mnogim poslovima gdje fizička prisutnost nije od bitnog značenja, Prema Eurostatovim podacima za 2018. godinu Hrvatska je među najlošijim zemljama članicama Euro

Obiteljske tvrtke - Besmisleno je postavljati pitanje je li bolji osnivač ili nasljednik

07.02.2020.

Osnivači i nasljednici, jednostavnim jezikom rečeno, natječu se u različitim disciplinama. Rijetko koji nasljednik može biti poduzetnik kao što su mu roditelji. Isto tako nasljednici mogu biti mnogo bolji menadžeri nego što to mogu biti osnivači.

Svaka 8. tvrtka u Hrvatskoj nosi 'titulu' brzorastuće

12.12.2019.

Atribut brzorastuće tvrtke podrazumijeva prosječan godišnji rast broja zaposlenih veći od 10 posto kroz tri godine.

Olakšano je otvaranje tvrtki, a evo kako je zatvoriti...

10.12.2019.

Ideja prestanka po skraćenom postupku je svakako doprinijela uštedi vremena i novca. Ostaje samo pitanje koliko će iznositi naknada za pohranu poslovnih knjiga s obzirom na to da pravilnik nije donesen a rok je do siječnja 2020. godine.

U kompaniji iz Zagreba već godinu rade 4 dana tjedno i imaju izvrsne rezultate

03.12.2019.

Nedavno smo imali kolegij na kojem sam svoje zaposlenike pitala žele li da nastavimo s praksom četverodnevnog radnog tjedna i jednoglasno su rekli ‘da’

Tag cloud

 1. 1970 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1275 članka imaju tag izvoz
 5. 862 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1018 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 859 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 638 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija