Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Ou 2020

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

Sama ideja za proizvod nastala je prije dvije godine kada smo se počeli igrati s receptima i sastojcima koji se dobro kombiniraju s lješnjakom. Napravili smo nekoliko uzoraka koje smo ponudili svojim obiteljima, prijateljima i poznanicima da vidimo reakcije, skupimo kritike te kako bi mogli predvidjeti reakcije samoga tržišta", kažu profesor hrvatskog jezika Jeronim Čeko i njegov kreativni partner i kum Željko.

Njihovi bližnji su glavni razlog što su danas tu gdje jesu, oni su ih potaknuli i ohrabrili da se okušaju u poslovnim vodama, a da pritom ne moraju ići trbuhom za kruhom daleko od doma.

O okusu je presudilo nepce petogodišnjaka
"Nakon svih mogućih kombinacija, odluku smo prepustili Željkovom sinu, mome kumčetu, tada 5- godišnjem Jakovu. Ispred njega smo stavili razne kombinacije namaza, s različitim sladilima i omjerima te se on odlučio za čoko verziju s brezinim šećerom i kakaom. Nama nije preostalo ništa drugo nego da ga poslušamo i upustimo se u poslovanje", otkrivaju ukratko tajne nastanka proizvoda koji se danas nalazi u tridesetak dućana diljem Republike Hrvatske.

Ipak ima jedan problem, a to je da se njihovi namazi od prženih ekološki uzgojenih lješnjaka najradije jedu na žlicu i zato oprez! Doznajemo i da su mnogi poznati Hrvati već zaljubljeni u ovaj vrhunski proizvod, a kuharice ga rado uključuju i u svoje slastice.

Osnovali su tvrtku Nutmaz j.d.o.o. koja se bavi preradom orašida i sjemenki. Proizvode u Španskom, u pogonu od 50-ak m2. Trenutačno otkupljuju sirovinu od nekoliko OPG-ova, a nadaju se kako će uskoro imati vlastitu sirovinu. Inače, od 2013. bave se i ekološkom proizvodnjom aronije (certificirana od Austria bio garantie). Imali su i uzgoj ekološkog češnjaka, a 2016. godine su posadili i pokusni, vlastiti nasad lijeske.

U originalni namaz ide 100% lješnjaka
"Planirajući sam plasman ploda, naravno kada dođe do toga da ima prinos, nismo htjeli prodavati 'samo' plod jer ga na tržištu ima dosta, nego smo vodeći se ekološkim načelima, odlučili tržištu ponuditi nešto novo", govore i otkrivaju da se radi o zdravom namazu od lješnjaka, bez dodataka emulgatora, raznih lecitina, konzervansa i ostalih štetnih dodataka koji se nalaze u srodnim artiklima.

"Jedan je 'čisti', 100% lješnjak bez ikakvih dodataka. Drugi namaz sadrži, što je rijetkost, čak mislimo i da smo jedini na našem tržištu, visokih 90% lješnjaka iz ekološkog uzgoja, te smo kao sladilo stavili brezin šećer i još dodali organski kakao. Brezin šećer je okusom i izgledom najbliži bijelom šećeru, ali ne mijenja okus te, ono što je najbitnije, ne radi štetu organizmu. Ne smeta djeci, a pogodan je i za dijabetičare jer ne mijenja razinu šećera u krvi", doznajemo. Tko ih poželi naći neće imati problema jer staklenka s velikim natpisom Nutmaz i prepoznatljivom šarenom naljepnicom s likom Orašara lako privlači pozornost.

U sastav namaza ulaze samo pomno birani lješnjaci
Proizvod grade na eko priči te koliko god su u mogućnosti sirovinu nabavljaju unutar države jer žele potaknuti domaću i ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Tako su do sada ostvarili suradnju s nekoliko eko gospodarstava: OPG Maras, OPG Sedlaček i OPG Matijević.

"Što se tiče samog proizvoda, mi ga doživljavamo i prezentiramo kao premium, volimo za njega reći i 'hand made' jer u njegov sastav ulaze samo pomno birani lješnjaci. Naš je cilj tržištu ponuditi što bolju kvalitetu", ističu.

Postupak proizvodnje je sljedeći: lješnjak prvo ide u rotacijsku pećnicu, zatim se ručno prebire kako bi se odvojio nekvalitetan plod. Nakon toga ide u mikser iz kojega izlazi gusto tekući lješnjak, a slijedi proces dodavanja ostalih sastojaka (brezin šećer i kakao). Poslije prerade, namaz pune ručnom punilicom u sterilizirane staklenke. "Tek po okončanju cijeloga procesa ručno etiketiramo teglice u kreativno (i vrlo primamljivo) ruho našega dizajnera Matije Dedića. Zbog svega navedenoga, možemo reći da je ovo pravi premium, hand-made proizvod", obrazlažu dvojica prijatelja i suradnika.

Ne odustajte od rada na zemlji
U početku su osobno obilazili dućane i slali mailove s ponudom, a danas ih mnogi sami pozivaju da dođu predstaviti svoj proizvod. S prvim teglicama krenuli su pred Božić 2018. kada je mnogima Orašar (njihov zaštitni znak, omiljeni božićni lik) bio posebno zanimljiv. Neki su ih upozoravali da je to poklon specifičan za 'pod bor', ali Jeronim i Željko odmahnuli su rukom i rekli: Pa nek nam Božić traje kroz cijelu godinu!


Komentari članka

Vezani članci

Država za minimalac dosad dala 5,62 milijardi: Prednjače ove tri tvrtke

09.07.2020.

U odnosu na potpore za travanjske plaće, u isplatama za svibanjske na HZZ-ovoj listi je 1,7 tisuće poslodavaca manje pa je manji i ukupan iznos uplaćenih potpora.

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

08.07.2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici