Prijava Registracija

Poduzetni─Źki portal · ─îlanak

Veli─Źina slova: a A

11 Lip 2019

Ujedinilo se 10 velikih hrvatskih svinjogojaca

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rup─Źi─ç  

Ujedinilo se 10 velikih hrvatskih svinjogojaca

Broj krma─Źa u Hrvatskoj nakon 2010. godine pao je za 30 % i sve je ove godine u ograni─Źenom okviru uz neznatne promjene. Prikaz broja krma─Źa jedan je od najboljih pokazatelja stanja u svinjogojskom sektoru, jer je to osnova proizvodnje svinjskog mesa.

Naizgled stabilna situacija s brojem krma─Źa nipo┼íto ne govori o uskla─Ĺenosti stanja u hrvatskom svinjogojstvu i otpornosti na vanjske cjenovne utjecaje. Na┼żalost, to je pokazatelj poku┼íaja odr┼żavanja status quo situacije i nepostojanja sna┼żnih investicija u sektor. Ako se u najskorije vrijeme ne pokrene razvoj sektora, velika je opasnost od sna┼żnijeg uru┼íavanja brojnog stanja krma─Źa.

S ciljem rje┼íavanja svih navedenih problema nedavno je u Vukovaru osnovana Hrvatska udruga proizvo─Ĺa─Źa svinja, ─Źiji su ─Źlanovi poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi koji se bave svinjogojstvom, uzgojem i kori┼ítenjem rasplodnog materijala (krma─Źe i nerasti), proizvodnjom prasadi i tovom.

Za predsjednika udruge izabran je Kre┼íimir Kuterovac, a za tajnika Perica Bi─Źvi─ç.

Cilj je osnivanja udruge, kako je naveo Kre┼íimir Kuterovac, za┼ítititi doma─çu proizvodnju svinja, provoditi edukacijiu potro┼ía─Źa, promovirati kvalitetu proizvoda i stvaranje oznake kvalitete Hrvatska svinjetina, ure─Ĺenje tr┼żi┼íta svinjskog mesa, razvoj kratkih lanaca opskrbe hranom te zajedni─Źki nastup na tr┼żi┼ítu i razvoj prodaje.

Razvoj konkurentnosti
─îlanovi udruge godi┼ínje proizvode oko 700.000 svinja i dr┼że 30.000 krma─Źa, a to su tvrtke: ┼Żito d.d. Osijek, Belje plus Darda, Agroan d.o.o. Veliki Otok, Krmiva d.o.o. Zagreb, PIK Vinkovci plus Vinkovci, Osatina d.o.o. Semeljci, Sto─Źar d.o.o. Vara┼żdin, TSH ─îakovec d.d. ─îakovec, Vupik plus, Vukovar i West d.o.o./CUS d.o.o. Antunovac.

"Cilj je na┼íe udruge i odr┼żanje i pove─çanje proizvodnje svinja te razvoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Nova udruga nastala je i iz potrebe reprezentativnog udru┼żivanja profesionalnih svinjogojaca te promocije svinjogojstva kao ozbiljne gospodarske grane, koja mo┼że osigurati smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda, grane kao va┼żne izvozne djelatnosti, koja mo┼że iskoristiti prirodne poljoprivredne resurse, pove─çati zapo┼íljavanje i osigurati sigurnost opskrbe hranom na┼íih gra─Ĺana", ka┼że Kuterovac i dodaje da su postoje─çe udruge koje djeluju u svinjogojstvu na razli─Źitim razinama uglavnom zainteresirane za provedbu uzgojnih programa na podru─Źju Hrvatske. Kuterovac dodaje kako ┼żele konstruktivnim prijedlozima te sa stru─Źnjacima i iskustvom pridonijeti daljnjem razvoju hrvatskog svinjogojstva.

Promet ┼żivim svinjama
Kad je rije─Ź o uvozu, iz udruge napominju da Hrvatska trenutno iz drugih zemalja EU-a uvozom pokriva i do 70 % potreba za svinjetinom. "Tijekom 2018. u Hrvatsku je uvezeno 96.506 tona svinjskog mesa, a izvezeno je 8526 tona. Premda se bilje┼żi kontinuirano pove─çanje uvoza svinjskog mesa (s izuzetkom 2016. godine), pro┼íle je godine znatno usporen trend uvoza, no zato je zabilje┼żeno pove─çanje uvoza ┼żivih svinja u Hrvatsku.

"Promet ┼żivim svinjama ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu i bilje┼żi kontinuirano pove─çanje u broju izvezenih svinja. Premda bi ovo trebao biti podatak koji pokazuje napredak u sektoru, to nije tako. Pove─çanje u broju izvezenih ┼żivih svinja nastaje kao posljedica nepovoljnih tr┼żi┼ínih uvjeta s cijenama svinjetine u RH i poku┼íaja prodaje svinja na vanjskim tr┼żi┼ítima po vi┼íim cijenama. Na┼żalost, to je uzrok smanjene zaposlenosti doma─çe klaoni─Źke industrije. U 2018. godini zabilje┼żeno je pove─çanje uvoza ┼żivih svinja u Republiku Hrvatsku (4 %), ┼íto treba biti velik izazov u provedbi biosigurnosnih mjera u borbi protiv AFK-a. Stagnacija u broju rasplodnih krma─Źa u na┼íoj zemlji ima izravan odraz na rad klaoni─Źke industrije. Pad u broju trupova u prikazanom razdoblju ne┼íto je manji (20 %) u odnosu prema padu broja krma─Źa. Na┼żalost, to nije rezultat boljih reprodukcijskih rezultata na preostalom mati─Źnom stadu, nego je posljedica uvoza ┼żivih svinja za klanje", navode iz udruge i dodaju da je za razumijevanje aktualne situacije svinjogojske proizvodnje, ali i stanja u kojem je klaoni─Źka industrija, kao i cjelokupno tr┼żi┼íte svinjskog mesa, potrebno sagledati podatke o broju uvezenih odojaka, zaklanih odojaka i broju zaklanih svinja.

Trend rasta cijena svinjetine
ÔÇťU 2018. godini u Hrvatsku su uvezene 483 tisu─çe odojaka. Istovremeno su u klaonicama zaklana 74.843 odojka. Pod pretpostavkom da su svi zaklani odojci bili iz uvoza, preostalo je vi┼íe od 400 tisu─ça za stavljanje u tov. Prema tome, iz doma─çe se svinjogojske proizvodnje u klaonicama u RH podmiruje oko 46 % doma─çih potreba. Prevelik uvoz prasadi za prehranu doma─çeg stanovni┼ítva i rastu─ça turisti─Źka potro┼ínja mogu postati ograni─Źavaju─çi ─Źimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva. Aktualni trend rasta cijena svinjetine iznena─Ĺuju─ça je pojava na globalnoj razini, koja ima svoj odjek na europskoj i na┼íoj, hrvatskoj razini. Cijene svinjetine na europskom su tr┼żi┼ítu oko 5 % vi┼íe od cijena na hrvatskom tr┼żi┼ítu. Podizanje cijena svinjetine mo┼że pomo─çi oporavku svinjogojske proizvodnje u RHÔÇŁ, ka┼że Kuterovac.─îlanovi: ┼Żito, Belje plus, Agroan, Krmiva, PIK Vinkovci plus, Osatina, Sto─Źar, TSH ─îakovec, Vupik plus i West d.o.o./CUS d.o.o.


Komentari ─Źlanka

Vezani ─Źlanci

Za uzgoj povr─ça 150 milijuna kuna

25.05.2020.

U indikativni plan objave natje─Źaja za 2020. godinu u cilju pove─çanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natje─Źaja za restrukturiranje, modernizaciju i pove─çanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Uru┼íava se doma─çe sto─Źarstvo: izvoz stao, potra┼żnje nema - kome prodati svinje i junad?

14.05.2020.

Potra┼żnje nema, cijene su niske te se gubitci pove─çavaju iz dana u dan. Tr┼żni vi┼íkovi i interventni otkup na┼ía je realnost, ka┼że Darko Celovec, predsjednik udruge Baby beef. Sli─Źno ka┼żu i u Savezu udruga uzgajiva─Źa svinja te CroMilku.

Cijena svinjetine "oti┼íla u nebo", ovo je prilika za na┼íe proizvo─Ĺa─Źe

24.02.2020.

Doma─çi uzgajiva─Źi ne pamte potra┼żnju za svinjskim mesom kao u posljednje vrijeme. Cijene svinjetine sko─Źile su gotovo dvostruko.

Nesta┼íica na tr┼żi┼ítu: Prasce rezerviraju i prije nego se oprase

12.02.2020.

Kupci uzimaju ─Źak i prasce "odbija─Źe" i sami ih nadohranjuju dok ne postignu odre─Ĺenu te┼żinu, samo da ih osiguraju na vrijeme

Hrvatska ima tri autohtone pasmine svinja, ali najviše uzgaja landras

05.02.2020.

Prisutnost svinje u Turopolju potje─Źe jo┼í od 6. stolje─ça, te se ona smatra jednom od najstarijih pasmina u Europi. Tu su, dakako i crna slavonska te banijska ┼íara. Znate li koje su specifi─Źnosti ovih na┼íih pasmina?

Tag cloud

 1. 2004 ─Źlanka imaju tag hrvatska
 2. 2048 ─Źlanka imaju tag turizam
 3. 1569 ─Źlanka imaju tag financije
 4. 1286 ─Źlanka imaju tag izvoz
 5. 1065 ─Źlanka imaju tag svijet
 6. 867 ─Źlanka imaju tag zapo┼íljavanje
 7. 1010 ─Źlanka imaju tag trgovina
 8. 1040 ─Źlanka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 ─Źlanka imaju tag investicije
 10. 948 ─Źlanka imaju tag ict
 11. 702 ─Źlanka imaju tag malo i srednje poduzetni┼ítvo
 12. 692 ─Źlanka imaju tag poduzetni┼ítvo
 13. 991 ─Źlanka imaju tag EU
 14. 889 ─Źlanka imaju tag industrija
 15. 784 ─Źlanka imaju tag menad┼żment
 16. 932 ─Źlanka imaju tag kriza
 17. 608 ─Źlanka imaju tag maloprodaja
 18. 567 ─Źlanka imaju tag marketing
 19. 393 ─Źlanka imaju tag poticaji
 20. 503 ─Źlanka imaju tag krediti
 21. 520 ─Źlanka imaju tag tehnologija
 22. 439 ─Źlanka imaju tag obrazovanje
 23. 281 ─Źlanka imaju tag potpore
 24. 363 ─Źlanka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 ─Źlanka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 ─Źlanka imaju tag eu fondovi
 27. 360 ─Źlanka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 ─Źlanka imaju tag porezi
 29. 439 ─Źlanka imaju tag banke
 30. 314 ─Źlanka imaju tag osijek
 31. 384 ─Źlanka imaju tag hnb
 32. 427 ─Źlanka imaju tag dzs
 33. 334 ─Źlanka imaju tag agrokor
 34. 385 ─Źlanka imaju tag vlada
 35. 301 ─Źlanka imaju tag opg
 36. 302 ─Źlanka imaju tag hgk
 37. 346 ─Źlanka imaju tag energetika
 38. 394 ─Źlanka imaju tag BDP
 39. 269 ─Źlanka imaju tag poduzetnici
 40. 348 ─Źlanka imaju tag recesija