Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Svi 2020

Ugostitelji traže rad do 23 umjesto do 21 sat i razmak od 1 metra

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Ivana Krnić, Vedran Marjanović  

Ugostitelji traže rad do 23 umjesto do 21 sat i razmak od 1 metra

Iako bi za samo četiri dana, u ponedjeljak 11. svibnja, trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti. Još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi.

- Imamo razumijevanja za Epidemiološku službu, ne rade oni prijedloge mjera zaštite samo za nas - kaže nam predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.

Otkriva kako su u ponedjeljak 4. svibnja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje prijedloge i zahtjeve pod kojim su uvjetima spremni početi s radom sljedeći tjedan.

Sporni pleksiglas
- Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa - navodi Smolić.

Na pitanje kakva je bila reakcija predstavnika Stožera na iznesene zahtjeve, Smolić kaže kako su pokazali razumijevanje za stavove ugostitelja te ne očekuje, kako ističe, velika razmimoilaženja oko uvjeta pod kojima će restorani, kafići i barovi početi s radom u ponedjeljak. S druge strane, neslužbene informacije koje smo prikupili iz institucija države uključenih u utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima govore o tome da epidemiolozi nisu spremni popustiti u daljnjoj zabrani rada u zatvorenom dijelu kafića, restorana i barova, odnosno da su spremni dopustiti samo posluživanje gostiju na terasama.

Daljnje točke prijepora između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta.

- Mi smo predstavnicima Stožera i Ministarstva turizma iznijeli zahtjeve da razmak između stolova u zatvorenom dijelu lokala bude dva metra, ali da na terasi bude samo metar razmaka kako bismo mogli normalno organizirati posao. Tražimo da za stolovima i u zatvorenom i u otvorenom dijelu objekta može biti najviše šest gostiju, ne računajući djecu - navodi Smolić.

Na pitanje što ako država ustraje na otvaranju isključivo terasa i razmaku između stolova od dva metra, Smolić kaže kako će se i nakon toga nastojati razgovarati i pregovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Ostaju zatvoreni
U Cehu ugostitelja pri HOK-u tvrde da za svoje prijedloge imaju potporu i Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma.

Naši sugovornici iz institucija zaduženih za utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima potvrđuju kako će se s ugostiteljima pokušati usuglasiti uvjeti zaštite od koronavirusa u lokalima i nakon što se donesu obvezne mjere.

- Svjesni smo da mnogima ovisi egzistencija o otvaranju i zatvorenih prostora jer neki ugostitelji nemaju terase, neki imaju premale da bi im se isplatilo otvarati, a postavlja se i pitanje kako raditi na terasi kada je kiša ili vjetar - kažu naši izvori.

Osim s ugostiteljima, čelnici Stožera civilne zaštite sjeli su za stol i s predstavnicima vozača koji traže da se ukine obvezna mjera samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva. Prema riječima predsjednika Sindikata vozača Hrvatske, Miljenka Gočina, Stožer ustraje na samoizolaciji povratnika iz inozemstva.

- Iako su neki očekivali da će se možda već danas postići potpuna obustava važećih mjera, a svi su to opravdano željeli, moramo jasno reći da to danas nije bilo moguće ostvariti, ali ostvaren je prvi veliki i osnovni korak i svi smo se zajedno složili oko činjenice da mora doći do popuštanja mjera i to će se vrlo brzo dogoditi - naveo je Gočin.

Stožer se suočio i sa zahtjevima prijevoznika u javnom prijevozu da se ublaže mjere socijalne distance u autobusima i vlakovima kako bi se povećao broj putnika, no, kako doznajemo, Stožer nije spreman udovoljiti ni tim zahtjevima.

Teretane uskoro počinju s radom, potvrdio je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Za njih će vrijediti pravila kao i za sve, a to su fizička distanca i mjere higijene.

Kako doznajemo, iz teretana su poslali konkretne prijedloge na koji bi se način to osiguralo, a epidemiolozi će vidjeti koliko je to izvedivo. Naime, nemaju sve teretane iste uvjete i zato u ovom trenutku još uvijek nema odobrenja te do 11. svibnja sigurno teretane neće otvoriti svoja vrata. Prema saznanjima Jutarnjeg lista, ono na čemu inzistiraju epidemiolozi, osim distance, jest i kompletna dezinfekcija prostora za tuširanje nakon svakog tuširanja. Svaka sprava nakon korištenja također mora biti dezinficirana. Maske nisu preporučene jer je s njima teško vježbati, stoga je distanca od ključne važnosti. Upravo zato lakše će biti organizirati rad većih teretana, dok bi manje teretane mogle biti u problemu.

Početak sezone
Jedno od pitanja je ukidanje e-propusnica za odlazak iz županije u županiju. Naime, ministar turizma Gari Cappelli najavio je mogući početak sezone za 1. lipnja, što se čini optimističnim s obzirom na to da još postoje propusnice.

Davor Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, rekao je kako se o e-propusnicama govori svakodnevno te kako ćemo za desetak dana imati ili ublažene propusnice ili potpuno ukinute, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Isto govore i epidemiolozi koji, pak, kažu kako možemo očekivati da ćemo se i ovo ljeto kupati. Naravno, uz mjere koje vrijede. O tome će se morati brinuti koncesionari plaža. Naime, na njima će biti da drže red, brinu o distanci i da nemamo klasičnu situaciju ručnik do ručnika.

Samo kupanje u moru ili bazenu ne predstavlja opasnost jer virus tamo ne preživljava, ali činjenica je da prilikom plivanja ispuštamo aerosol kojim se širi zaraza pa je distanca ključna.

Još jedna vruća tema je održavanje parlamentarnih izbora za koje, kako neslužbeno doznajemo, epidemiolozi još nisu upitani. Oni ne vide problem u samom odlasku na birališta jer se taj dio može riješiti bez rizika za stanovništvo. No, problem predstavlja sama kampanja, odnosno skupovi, koji su zabranjeni.

UGOSTITELJI
Zahtjevi struke:

- otvaranje i unutarnjih prostora lokala od 11. svibnja

- radno vrijeme od 6 do 23 sata

- razmak među stolovima od 1 metar na terasi, a 2 u zatvorenim prostorima

- do 6 gostiju za svakim stolom, ne računajući djecu

- bez ugradnje pleksiglasa i drugih dodatnih troškova

UVJETI EPIDEMIOLOGA:
- otvaranje isključivo terasa

- radno vrijeme do 21 sat

- obavezan razmak među stolovima od 2 metra

- najviše 2 gosta za stolom, osim ako se radi o ukućanima

NOVI ZAHTJEVI ZA POPUŠTANJE:
- prijevoznici: ukidanje obveze samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva

- promet: ublažavanje fizičke distance u autobusima

- teretane: otvaranje od 11. svibnja

PRAVILA ZA PLAŽE:
- držanje fizičkog razmaka između ručnika/ležaljki

- držanje distance među kupačima u moru

- moći će raditi i bazeni, ali uz ista pravila


Komentari članka

Vezani članci

Radić: Veliki minus Hrvatske je potrošačka moć

22.09.2020.

Poljoprivreda je pokretač gospodarstva na svim razinama, to vidimo i u ovoj krizi. Počevši od digitalizacije, očuvanja okoliša, zdravlja, nacionalne sigurnosti, različitih inovacija i tehnologija. To je ono u kojem smjeru se sve više prepoznaje u kojem sm

Zašto se Njemačka tako brzo oporavlja?

21.09.2020.

Gospodarski pad će biti velik - to je jasno. Ali za razliku od Francuske ili Italije gdje se za 2020. očekuje recesija u dvoznamenkastim iznosima, Njemačka će vrlo vjerojatno imati pad manji od deset posto.

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

21.09.2020.

Komunikacija se ubrzala, makar tekla na više kanala, sudeći po provedbi selekcijskih postupaka. No neke tajne o kandidatima ni najbolji digitalni probir ne može dokučiti

Poslovni su im rezultati ove godine bolji nego lani, najviše izvoze u Sloveniju, Njemačku i Švicarsku

16.09.2020.

“Do ove godine ta su sredstva bila vrlo malo zastupljena u ukupnom volumenu prodaje. Glavni dio našega proizvodnog programa su sredstva za osobnu njegu i ona za pranje i čišćenje”, ističe Dujmović. Asortiman Swisscolora je u šest kategorija – higijenski p

Banke ukidaju mjere nastale zbog koronavirusa, nema više zamrzavanja dugova

16.09.2020.

Rok za otplatu dugovanja i visina dopuštenih prekoračenja ovisi o politici svake banke.

Tag cloud

 1. 2046 članka imaju tag hrvatska
 2. 2126 članka imaju tag turizam
 3. 1591 članka imaju tag financije
 4. 1320 članka imaju tag izvoz
 5. 1101 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 761 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1060 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 873 članka imaju tag investicije
 11. 965 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 301 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 325 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici