Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Svi 2020

Ugostitelji traže rad do 23 umjesto do 21 sat i razmak od 1 metra

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Ivana Krnić, Vedran Marjanović  

Ugostitelji traže rad do 23 umjesto do 21 sat i razmak od 1 metra

Iako bi za samo četiri dana, u ponedjeljak 11. svibnja, trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti. Još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi.

- Imamo razumijevanja za Epidemiološku službu, ne rade oni prijedloge mjera zaštite samo za nas - kaže nam predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.

Otkriva kako su u ponedjeljak 4. svibnja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje prijedloge i zahtjeve pod kojim su uvjetima spremni početi s radom sljedeći tjedan.

Sporni pleksiglas
- Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa - navodi Smolić.

Na pitanje kakva je bila reakcija predstavnika Stožera na iznesene zahtjeve, Smolić kaže kako su pokazali razumijevanje za stavove ugostitelja te ne očekuje, kako ističe, velika razmimoilaženja oko uvjeta pod kojima će restorani, kafići i barovi početi s radom u ponedjeljak. S druge strane, neslužbene informacije koje smo prikupili iz institucija države uključenih u utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima govore o tome da epidemiolozi nisu spremni popustiti u daljnjoj zabrani rada u zatvorenom dijelu kafića, restorana i barova, odnosno da su spremni dopustiti samo posluživanje gostiju na terasama.

Daljnje točke prijepora između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta.

- Mi smo predstavnicima Stožera i Ministarstva turizma iznijeli zahtjeve da razmak između stolova u zatvorenom dijelu lokala bude dva metra, ali da na terasi bude samo metar razmaka kako bismo mogli normalno organizirati posao. Tražimo da za stolovima i u zatvorenom i u otvorenom dijelu objekta može biti najviše šest gostiju, ne računajući djecu - navodi Smolić.

Na pitanje što ako država ustraje na otvaranju isključivo terasa i razmaku između stolova od dva metra, Smolić kaže kako će se i nakon toga nastojati razgovarati i pregovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Ostaju zatvoreni
U Cehu ugostitelja pri HOK-u tvrde da za svoje prijedloge imaju potporu i Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma.

Naši sugovornici iz institucija zaduženih za utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima potvrđuju kako će se s ugostiteljima pokušati usuglasiti uvjeti zaštite od koronavirusa u lokalima i nakon što se donesu obvezne mjere.

- Svjesni smo da mnogima ovisi egzistencija o otvaranju i zatvorenih prostora jer neki ugostitelji nemaju terase, neki imaju premale da bi im se isplatilo otvarati, a postavlja se i pitanje kako raditi na terasi kada je kiša ili vjetar - kažu naši izvori.

Osim s ugostiteljima, čelnici Stožera civilne zaštite sjeli su za stol i s predstavnicima vozača koji traže da se ukine obvezna mjera samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva. Prema riječima predsjednika Sindikata vozača Hrvatske, Miljenka Gočina, Stožer ustraje na samoizolaciji povratnika iz inozemstva.

- Iako su neki očekivali da će se možda već danas postići potpuna obustava važećih mjera, a svi su to opravdano željeli, moramo jasno reći da to danas nije bilo moguće ostvariti, ali ostvaren je prvi veliki i osnovni korak i svi smo se zajedno složili oko činjenice da mora doći do popuštanja mjera i to će se vrlo brzo dogoditi - naveo je Gočin.

Stožer se suočio i sa zahtjevima prijevoznika u javnom prijevozu da se ublaže mjere socijalne distance u autobusima i vlakovima kako bi se povećao broj putnika, no, kako doznajemo, Stožer nije spreman udovoljiti ni tim zahtjevima.

Teretane uskoro počinju s radom, potvrdio je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Za njih će vrijediti pravila kao i za sve, a to su fizička distanca i mjere higijene.

Kako doznajemo, iz teretana su poslali konkretne prijedloge na koji bi se način to osiguralo, a epidemiolozi će vidjeti koliko je to izvedivo. Naime, nemaju sve teretane iste uvjete i zato u ovom trenutku još uvijek nema odobrenja te do 11. svibnja sigurno teretane neće otvoriti svoja vrata. Prema saznanjima Jutarnjeg lista, ono na čemu inzistiraju epidemiolozi, osim distance, jest i kompletna dezinfekcija prostora za tuširanje nakon svakog tuširanja. Svaka sprava nakon korištenja također mora biti dezinficirana. Maske nisu preporučene jer je s njima teško vježbati, stoga je distanca od ključne važnosti. Upravo zato lakše će biti organizirati rad većih teretana, dok bi manje teretane mogle biti u problemu.

Početak sezone
Jedno od pitanja je ukidanje e-propusnica za odlazak iz županije u županiju. Naime, ministar turizma Gari Cappelli najavio je mogući početak sezone za 1. lipnja, što se čini optimističnim s obzirom na to da još postoje propusnice.

Davor Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, rekao je kako se o e-propusnicama govori svakodnevno te kako ćemo za desetak dana imati ili ublažene propusnice ili potpuno ukinute, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Isto govore i epidemiolozi koji, pak, kažu kako možemo očekivati da ćemo se i ovo ljeto kupati. Naravno, uz mjere koje vrijede. O tome će se morati brinuti koncesionari plaža. Naime, na njima će biti da drže red, brinu o distanci i da nemamo klasičnu situaciju ručnik do ručnika.

Samo kupanje u moru ili bazenu ne predstavlja opasnost jer virus tamo ne preživljava, ali činjenica je da prilikom plivanja ispuštamo aerosol kojim se širi zaraza pa je distanca ključna.

Još jedna vruća tema je održavanje parlamentarnih izbora za koje, kako neslužbeno doznajemo, epidemiolozi još nisu upitani. Oni ne vide problem u samom odlasku na birališta jer se taj dio može riješiti bez rizika za stanovništvo. No, problem predstavlja sama kampanja, odnosno skupovi, koji su zabranjeni.

UGOSTITELJI
Zahtjevi struke:

- otvaranje i unutarnjih prostora lokala od 11. svibnja

- radno vrijeme od 6 do 23 sata

- razmak među stolovima od 1 metar na terasi, a 2 u zatvorenim prostorima

- do 6 gostiju za svakim stolom, ne računajući djecu

- bez ugradnje pleksiglasa i drugih dodatnih troškova

UVJETI EPIDEMIOLOGA:
- otvaranje isključivo terasa

- radno vrijeme do 21 sat

- obavezan razmak među stolovima od 2 metra

- najviše 2 gosta za stolom, osim ako se radi o ukućanima

NOVI ZAHTJEVI ZA POPUŠTANJE:
- prijevoznici: ukidanje obveze samoizolacije za vozače koji se vraćaju iz inozemstva

- promet: ublažavanje fizičke distance u autobusima

- teretane: otvaranje od 11. svibnja

PRAVILA ZA PLAŽE:
- držanje fizičkog razmaka između ručnika/ležaljki

- držanje distance među kupačima u moru

- moći će raditi i bazeni, ali uz ista pravila


Komentari članka

Vezani članci

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija