Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Srp 2016

Udvostručit ćemo prihod u regiji na 15 mlrd. kuna

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Jolanda Rak Šajn/VL  

Udvostručit ćemo prihod u regiji na 15 mlrd. kuna

Nudimo široki asortiman više od 12.000 artikala i možemo zadovoljiti najrazličitije potrebe svih profila kupaca.

Nedavnim otvaranjem prvog HoReCa centra u Splitu, Velpro se jače okrenuo sektoru hotela, restorana i kafića, okupivši oko sebe i male i obiteljske hotelijere i hrvatsku proizvodnju s kojima zajedno diže udjele domaćih proizvoda u turizmu. Kakvi su im dalji planovi, zašto se Velpro, koji također posluje u sklopu koncerna Agrokor, izdvojio iz Konzuma, na kakve kupce računaju, kako napreduje projekt Plus Market..., razgovaramo s predsjednikom Uprave Velpro-centra Draženom Kocijanom.

HoReCa centar u Splitu nova je stranica u poslovanju Velproa. Što ste htjeli postići?
Velpro je sigurno najjača tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi veleprodajom i distribucijom prema malim trgovcima i HoReCa kanalu koje ima veliki trenutni potencijal, ali i potencijal rasta u budućem razdoblju. Stoga nam je značajan iskorak prema HoReCa-i strateški cilj s kojim ćemo se kroz unapređenje distribucije i same usluge, proširenjem prodajnih kapaciteta, uvođenjem HACCP sustava i proširenjem asortimana u segmentu prodaje svježeg mesa, voća i povrća, ribe te ostalih artikala približiti tom tržištu i postati vodeći igrač. Ideja projekta HoReCa centara je pozicionirati se što bliže kupcima, osobito restoranima i kafićima, koji sada mogu realizirati nadopunu svojih zaliha u radno vrijeme koje njima odgovara. Također, sva pića se konstatno nalaze pod režimom temperaturnog hlađenja, spremna za gosta, što je svakako vrlo bitno u HoReCa sektoru.

Držite li u asortimanu baš sve potrebno jednom ugostitelju ili hotelijeru? Koje su najobrtajnije kategorije?
Nudimo zaista široki asortiman više od 12.000 artikala i možemo zadovoljiti najrazličitije potrebe svih profila kupaca. Dokaz tome je i naša suradnja sa restoranima koji pripremaju sushi i ostalu japansku i internaconalnu hranu pa zahtjevaju vrhunsku svježu ribu i meso, voće i povrće iznimne kvalitete i svježine te specifične začine. Glavni smo izvor nabave i restoranima koji pripremaju steakove, tako da uz najprodavanije hrvatske steakove nudimo i one od Kobe goveda, argentinske, te poznate američke steakove iz Omahe. Kad je posrijedi ugostiteljska ili hotelska oprema, opremamo neke od najboljih hotela i kafića u Hrvatskoj. Posebno nam je zadovoljstvo bilo sudjelovati u opremanju nedavno otvorenog beach bara na splitskoj plaži Žnjan ili pak novog hotela i beach bara u Makarskoj.

U kojem obimu surađujete s domaćim proizvođačima?
U našem asortimanu većinom je hrvatska proizvodnja, naročito u segmentu svježe hrane i ostale prehrane. U skladu s tim usredotočeni smo na ugovaranje i poticanje domaće proizvodnje. Upravo ta vizija dovela je, među ostalim, do potpisivanja sporazuma s AgroFructus grupom koji omogućuje da hrvatski poljoprivredni proizvodi, voće i povrće, budu sastavni dio ponude hotela i restorana u Hrvatskoj.

Koliko je mogućnosti za dalji rast u HoReCa-i?
Samo kvaliteta ponude može nam dati prednost pred drugim konkurentskim turističkim destinacijama. Kontinuirani razvoj turizma daje nam naslutiti velike mogućnosti za daljnji rast, bez obzira na ograničenost tržišta. Otvaranje novih hotela i sve dulja turistička sezona otvorili su nova vrata iza kojih vidimo vrlo velik potencijal.

Koliko imate kupaca?
Velpro danas posluje s više od više od 11.000 kupaca iz segmenta trgovaca, hotelijera, kafića i restorana, kao i javnog sektora.

Hoćete li se širiti? Koliko još HoReCa centara planirate?
Poslujemo na 25 lokacija diljem Hrvatske, a nedavno otvoreni Velpro HoReCa centar u Splitu prvi je u nizu planiranih. Želimo se približiti destinacijama s najvećom koncentracijom kafića i restorana.

Koliko prihodujete u tom sektoru?
Gotovo trećinu prihoda čine HoReCa kupci. Samo tržište procjenjuje se na 9 milijardi kuna, a mi tu sudjelujemo gotovo s milijardom, što nam daje dovoljno potencijala za ulaganja u budući rast.

Na tom tragu je i nedavno potpisani ugovor s Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela. Koliko su vam oni važni?
Potpisivanjem tog ugovora želimo unaprijediti uspješnu suradnju u segmentu malih obiteljskih hotela, gdje smo već u prvom polugodištu zabilježili porast prodaje od 20%. Procjenjujemo da će mali obiteljski hoteli svake godine rasti i da će ih biti sve više, što ćemo podržati kroz našu novu poslovnu politiku u sklopu koje smo snizili cijene 3-5%, ovisno o kategoriji asortimana, čime ćemo partnerima osigurati najpovoljnije i najkonkurentnije cijene na veleprodajnom tržištu.

Koliko su mali trgovci zastupljeni u poslovanju Velproa?
S malim trgovcima kontinuirano proširujemo partnerski odnos. Nedavno smo potpisali nekoliko sporazuma s udrugama malih trgovaca iz svih regija Hrvatske, a u programu Plus Marketa trenutačno je više od 500 trgovaca s 1100 prodajnih mjesta. Partnerski odnos s malim trgovcima od iznimnog je značaja za naše poslovanje, a cilj projekta je jačanje položaja malih trgovaca, njihovo jačanje kroz zajednički brend, a kroz to i unapređenje hrvatske trgovine i proizvodnje. Malim trgovcima osigurani su logistička podrška, povoljniji nabavni uvjeti, promotivna i marketinška podrška. Sam projekt u posljednjih je 10 godina pokazao svoju opravdanost i svojevrsnu nužnost kroz razne parametre.

Kakvi su vam dalji planovi i poslovna strategija?
Cilj nam je dati maksimalnu podršku svojim kupcima. To kod trgovaca znači dati im alate, cijene i asortimane kojima se mogu boriti na tržištu protiv velikih trgovaca, te kroz našu konkurentnost zaustaviti pad njihova udjela na tržištu. Kod HoReCa kupaca vrlo je bitno dati im kvalitetnu uslugu, biti dostupan s najkonkurentnijim cijenama i najkvalitetnijim asortimanom. I dalje ćemo se širiti na tržištu inovativnim tehnološkim rješenjima. U pripremi je novo web sučelje za kupce i naručivanje robe, donosimo i novu marketinšku strategiju namjenjenu Plus marketima, a u idućim godinama HoReCa će biti naš glavni fokus u razvoju i rastu poslovanja u RH i na ostalim tržištima u regiji. Danas se pod brendom Velpro u Hrvatskoj, Srbiji i BiH sigurno ostvaruje najveći veleprodajni promet u regiji. Ove će to godine biti više od 7,5 milijardi kuna. Uskoro otvaramo i Velpro centre u Sloveniji, pa ćemo promet u regiji vrlo brzo udvostručiti, na 15 milijardi kuna.

Izdvajanje dobar potez

Što je glavni razlog izdvajanja Velproa iz Konzuma?
Kroz izdvajanje veleprodaje iz sastava Konzuma željeli smo pojačati fokus samog veleprodajnog poslovanja, koje je na neki način dosad bilo u sjeni maloprodajnog biznisa. Procijenili smo da smo spremni samostalno i profesionalno odgovarati na zahtjeve vrlo specifičnog veleprodajnog tržišta, a rješavanjem svakodnevnih izazova na koje nailazimo sklon sam povjerovati da je ta je procjena bila i više nego točna.


Komentari članka

Vezani članci

Spar s dvije nove trgovine nastavlja širenje prodajne mreže u investiciji vrijednoj gotovo 8 milijuna kuna

19.08.2019.

Novi supermarket smjestio se u prizemlju trgovačkog centra, prostire se na 1470 kvadratnih metara prodajne površine, a kupcima će na usluzi biti 35 zaposlenika.

Smanjila se proizvodnja rajčice u Hrvatskoj, a porastao je uvoz

12.08.2019.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Novi trend: Šoping centri prazne prostore iznajmljuju liječničkim ordinacijama

24.07.2019.

Najmodavci u centrima računaju na to da će pacijenti, kada dođu na očni pregled ili cijepiti se protiv gripe, ostati u centru i kupovati elektroniku ili odjeću

Domaći trgovački lanac otvorio 87. trgovinu u Hrvatskoj zaposlivši pritom 50 radnika

19.07.2019.

Tijekom cijeloga tjedna kupci će moći kupovati po prigodnim cijenama i uživati u atraktivnoj ponudi.

Pulskom shopping centru 16 novih trgovina i drive-in restoran popularnog fast food lanca

15.07.2019.

nvestitor zasad ne izlazi s imenima brendova, no potvrđuje da će se u novouređenom dijelu smjestiti McDonald's koji će biti kombinacija drivea ina i klasičnog tipskog Mc restorana

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1956 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 965 članka imaju tag trgovina
 8. 963 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 554 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 582 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija