Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Srp 2017

'U Zagrebu smo izdržali 15 dana i vratili se, na otoku se od rada može živjeti'

Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr · Autor: Mario Vuksan  

'U Zagrebu smo izdržali 15 dana i vratili se, na otoku se od rada može živjeti'

– Pokušali smo moj Ivan i ja živit u Zagrebu, 1993., kad smo se oženili. Izdržali smo 15 dana i vratili se na otok. Nisam mogla bez vrta, dvora isprid kuće, mora i barke. Danas znam da ne bi nigdi drugo mogla biti sritnija nego ovdi, u mom Kraju i na našem imanju.

Onako usput, dok nam je pokazivala svoje vrtove prepune povrća koje baš sad najbolje zrije, ovako nam je svoju odluku da postane poljoprivrednica i ribarica i da ostane na svojem otoku Pašmanu objasnila Rozalinda Banić (44), vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Lanđin" u mjestu Kraj.

"Lanđin" je jedan 7329 OPG-ova u Zadarskoj županiji, ali i jedan od, procjenjuje se, njih 800 čijim je vlasnicima poljoprivreda prva i jedina djelatnost. Većini su, ipak, registirani OPG-ovi usputni ili hobistički posao, a dio je, zna se, osnovan radi lakše trgovine voćem i povrćem ili zbog, svojedobno, prilike da bi se ugrabio kakav državni ili europski poticaj.

Naša Ina, kako je svi zovu, svoj otok, svoje vrtove i masline, ovce i ribarske mriže živi punim plućima, od pet ujutro do deset navečer svaki dan u godini.

Vedra, nasmijana, puna duha i vica, dočekala nas je s krcatom sprtvom bočica svojih likera i rakija koje spravlja što od samoniklog bilja i voća, poput kamilice i magunje, ili od uzgojenog, višnje, masline, smokve, limuna...

Poznata je Ina s mnogih sajmova domaćih proizvoda po Zadarskoj županiji i dalje baš po tim pićima, a koja, jedno po jedno, dobivaju oznaku Hrvatski otočni proizvod. Doduše, i po prirodnim džemovima i marmeladama, a na njezinu je otoku najviše znaju po povrću, i domaći i vikendaši i turisti.

Pa čime se, Ina, vi sve to bavite, što uzgajate?

– Ajme, svašta. Od igle do lokomotive – govori ona kroz smijeh i nastavlja:

– Obrađujemo oko tri hektara zemlje, razbacane u puno parcela. Ovo lito smo posadili najviše pomidora, oko 3000 sadnica, jer nam svake godine ponestane dovoljnih količina. I sve drugo povrće, paprike, kukumare, balancane, zelenu salatu, petrusimul... Eno tamo ću vas odvesti na polje četruna (lubenica) koje smo posadili makar niko nije virova da će uspit na otoku. Našli smo bušotinu i razveli cijevi pa sve navodnjavamo. Radimo i jedan manji vinograd za svoje potrebe. Imamo i dva manja plastenika, a gori u brdu oko 300 starih maslina. Sva ova zemlja na kojoj radimo nije naša, osim dijela tih maslina, sve to obrađujemo u dogovoru s vlasnicima, bez plaćanja.

Gordana Dragun, voditeljica zadarske Poljoprivredne savjetodavne službe koja nam je preporučila vas kao primjer pravog opegeovca, i to na otoku, spomenula je da imate vlastiti ribarski obrt. Točno?

– Točno. Ja sam završeni samostalni ugostitelj, u mladosti sam malo i konobarila, a kako sam na moru s ocem još od malih nogu jer sam bila najstarija od tri sestre, a moji nisu imali sina, registrirala sam ribarski obrt. Imamo barku pa zimi, kad je dozvoljeno, muž i ja topimo popone i baligote. Svu ribu koju ulovimo prodamo ovdje na otoku.

Dok razgovaramo, pokraj nas prolaze neki turisti i penju se na kat Inine kuće. Gore su, naime, četiri apartmana koje iznajmljuje. I s južne strane Pašmana, na samom moru, izgradili su Banićevi malu kuću u prirodi koju također ljeti iznajmljuju, i nekako se sve čini da opsegu i raznolikostima Rozalindina posla nema kraja.

I nema. U brdu se još brine o malom stadu od 16 ovaca, od čijeg mlijeka pravi fenomenalan i ne preskup sir, od njih skuplja i eko gnojivo za vrtove, a u Sikovu, mjestu svog supruga, na njegovoj zemlji sade kapulu i krumpire.

S prijateljima održavaju i plantažu bresaka i nektarina. U Lici još i jedan šljivik jer je suprug Ivan, pomorac na "Jadrolinijinim" trajektima, zaljubljen u Liku, gradi tamo malu kućicu. Svega je u Banićevih.

I kako bi se sve stiglo na ovom, možda ne u hektarima, ali po izdašnosti i raznovrsnosti proizvoda moćnom i razbacanom imanju, "upregnula" je, kako sama kaže, Ina sve svoje: suprug Ivan freza i radi sve što stigne kad nije u dvotjednoj smjeni na brodu, a otac Ivan Bačinić je na štandu u Tkonu, gdje muku muči kako sumnjičavim Zagrepčanima i drugim turistima objasniti da je sve ponuđeno iz njihove vlastite, i to ekološke proizvodnje. Što i jest jer je "Lanđin" u prijelaznom petogodišnjem razdoblju na ekološku proizvodnju.

Majka Marica njihove sjajno voće i povrće prodaje u mjestu Ždrelac, dok sin Benjamin, srednjoškolac, leti na sve strane, iskrcava i bere po vrtovima kako bi donio narudžbe kupcima na kućnom pragu, gdje se najviše toga i proda. Kći Mihaela studira u Kninu poljoprivredu dalmatinskog krša, ali će već za vikend doći pomoći svojima na imanju.

Kako bi uspješno vodila sve segmente svojeg posla, Rozalinda se usavršavala: završila je dodatna školovanja ili tečajeve za ovčara, sirara, povrtlara, ribara. Za jedno se nije školovala, a najteži joj je dio priče.

– Papiri, administracija, evidencija. Ja sam i radnik i šefica i prodavač i vozač, pa još i administrator. U sustavu smo poticaja, radimo sve legalno i sve evidentiramo pa mi taj dio odnosi dosta vrimena. Od poticaja svako malo nešto "kapne" na račun, ali uglavnom ne znam po kojoj osnovi jer smo odavno registrirali OPG i prijavili se na poticaje. Agencija za plaćanja uplati a da ne navede za što.

Čini se da puno radite, ali i da se isplati.

– Bit ću iskrena. Okrene su tu kod nas novaca, ali puno toga i ode. Na samom otoku nam je ljeti glavna prodaja, jedino likere najbolje prodajemo na sajmovima i ponešto ugostiteljima, ali dok lito i proizvodi stignu, dok krene posao, nakupi se računa i dugova jer sve što možemo ulažemo, idemo dalje. Ni u ovom poslu ne možete opstati ako ne idete naprid. Ali da se i na otoku od svog rada može živjeti – može. I mista još ima.


Komentari članka

Vezani članci

Ako nešto zaista želite, skupite hrabrosti i krenite - nikad nije kasno za novi početak

11.07.2018.

Ako nešto zaista želite, skupite hrabrosti i krenite - nikad nije kasno za novi početak“, poručuje Dubravka Vidmar koja se s obitelji preselila iz Zagreba u lijepi posavski krajolik gdje se bave poljoprivredom i preradom voća, povrća, ljekovitog i začinsk

Iz fondova EU dobio 17,2 milijuna kuna

03.07.2018.

Fond SAPARD Kolesarić je shvatio kao prvu priliku za proširenje. Za projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna vratila su mu se 2,4 milijuna

Prijavite se! Na raspolaganju za mala poljoprivredna gospodarstva je 279 milijuna kuna!

29.06.2018.

Objavljen je natječaj za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava!

Na vrijeme prepoznali da se od mlijeka ne da živjeti, prodaja teladi omogućila je OPG Vrbanić solidan život od vlastitog rada

29.06.2018.

Opg Zvonka Vrbanića na vrijeme je shvatilo da od proizvodnje mlijeka neće može živjeti i opstati, pa se prije osam godina preorijentiralo na uzgoj goveda u sustavu "krava-tele“, čime se sada uspješno bave.

Potrošački patriotizam ili zašto Poljaci radije kupuju domaće proizvode

19.06.2018.

Čak je 60% ispitanika odgovorilo da preferiraju kupnju povrća i voća iz Poljske, čak i ako su skuplji od onih stranih.

Tag cloud

 1. 1774 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 943 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 641 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 515 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 320 članka imaju tag poticaji
 21. 393 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 393 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 235 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 312 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 303 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 356 članka imaju tag BDP