Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Pro 2019

U Zagorju održana konferencija u startupima

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

U Zagorju održana konferencija u startupima

KONFERENCIJA RockPaperFounders održala se prošlog tjedna u Termama Tuhelj u organizaciji Svjetskog investicijskog ureda poslovnih anđela Hrvatska, Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije i Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, a koja je bila usmjerena na povezivanje početnika s iskusnim poduzetnicima i investitorima u cilju razmjene iskustava i znanja.

Konferenciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Ivan Kolar koji je naglasio: „Ovaj događaj je bitan za pozicioniranje Krapinsko–zagorske županije kao regije koja na jedan malo drugačiji način pristupa startupovima i mladim poduzetnicima koji imaju ideju. To ćemo najbolje provesti uz Poslovno–tehnološki inkubator uz mentorstvo Poduzetničkog centra i podršku REGEA-e i ZARA-e. Imat će i podršku WBAF ureda u Hrvatskoj za Europsku uniju, gdje ćemo ih na neki način spajati s poslovnim anđelima iz cijelog svijeta.“

Ulaganje u mladost = ulaganje u budućnost

Kako bi startupovi i tek započete poslovne ideje krenule rasti, razgovaralo se o organizaciji timova, osiguravanju kapitala, ali i o možda najvažnijem subjektu za mlade i nove igrače na tržištu – mentorstvu i njihovoj ulozi u osiguranju stručne pomoći u raznim fazama razvoja proizvoda ili usluga. Osim za one iskusnije, konferencija je ponudila i sadržaje za poduzetnike početnike koji su mogli naučiti kako pripremiti svoju tvrtku za osiguravanje investicije, ali i umrežiti se s iskusnim poduzetnicima i investitorima.

Helena Matuša, direktorica WBAF ureda Hrvatska i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije, tijekom konferencije je rekla: „RockPaperFounders je početak novih aktivnosti koje će provoditi narednih godina u Krapinsko–zagorskoj županiji i uvod je u Poslovno–tehnološki inkubator koji će se postaviti u Krapini. Na ovaj način pokušavamo spojiti poduzetnike i moguće investitore te dati priliku novim igračima na tržištu - kreativnim mladim ljudima priliku da čuju kako uspjeti od onih koji su na tržištu već godinama.“

Nakon dvodnevne radionice Investicijske spremnosti​, program je počeo umrežavanjem poduzetnika početnika te iskusnih poduzetnika i investitora u prvom panelu na temu rasta. Mario Buntić​, suosnivač ​Talentlyfta​ i ​Goran Deak​, osnivač Top Digital Agencyja, od startupa su narasli zahvaljujući content i inbound marketingu, a na panelu se osim o produkciji sadržaja komentiralo i kako se umrežavanjem, prisustvom na natjecanjima te dobrom integracijom s prodajom dolazi do velikog broja novih klijenata.

Govornici na drugom panelu o financiranju Gordana Ćorić (VERN), Željko Švedić (Gembox), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital) i Luka Sučić (æternity Ventures) naglasili su kako je danas poduzetnicima dostupno više kapitala nego ikad, ali da to ne znači kako ga je lakše dobiti.
Stevica Kuharski je naglasio kako je njihova tvrtka poduprta europskim sredstvima iz SF strukturnih fondova. „Naša je uloga u Hrvatskoj investiranje u mlade poduzetnike i tvrtke koje imaju ideju ili žele dokazati svoju ideju na tržištu. Mi upravljamo s fondom od 45 milijuna eura sredstava od kojih će dio biti plasiran u zrelije, a dio u manje tvrtke“, te je dodao kako je njihova misija pomoći mladim poduzetnicima i pokazati im da postoji prilika.

Samofinanciranje je u početku najzdraviji oblik razvoja

Rasprava između panelista se zaključila time da je samofinanciranje, poznato i kao ​bootstrapping, najzdraviji oblik razvoja u početku. „S vremenom će doći potreba za jačom financijskom injekcijom“, izjavila je Gordana Ćorić, a tada je važno, nadovezao se Željko Švedić, uzeti u obzir sve prednosti, ali i obveze koje donosi određena vrsta financiranja.

Kroz posljednji panel o izgradnji i vođenju tima Daniel Ackermann, suosnivač Degordiana, i Eduardo Camaj, suosnivač tvrtke Erato Expert, prisjetili su se svojih početaka. U Degordianu nisu bili spremni na brzi rast niti na vođenje tima od 50 osoba, a Eduardo Camaj je istaknuo kako mnogo znači u startup projektu imati iskusnog voditelja.

Na večernjem se događanju, F***Up Nights Sessionu, prezentiralo što se naučilo iz neuspjeha i kako preživjeti uspone i padove. Andrija Čolak iz franšize Surf'n'Fries i Marko Pavlović iz Flow and Form te Domagoj Dan Maček iz HGK-a ispričali su svoje priče o poduzetničkim neuspjesima u nadi da će kroz njihova iskustva netko pronaći rješenje, ali i biti poticaj za korak naprijed.


Komentari članka

Vezani članci

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Država povećala potpore za samozapošljavanje

15.01.2020.

Početak 2020. godine donio je novosti u Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, što je usvojeno na posljednjoj lanjskoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

'Skinuo' je KGK i novoga predsjednika, kojem će na dar poslati svoje rublje

15.01.2020.

Doselio se u Hrvatsku 1998. iz Njemačke i 2008. počeo s tekstilom. Robu prodaje u Karlovcu, na webshopu i West Gateu, te planira širenje.

Hrvatski startup u Las Vegasu izložio svoj proizvod: 'Privukli smo Amazon i Apple'

13.01.2020.

Najbolji sajam ikad! Ogroman izložbeni prostor, kao nekoliko Zagrebačkih velesajma, a i ogromna je količina proizvoda koju se ovdje može naći. Ne biste vjerovali što sve ljudi ovdje izlažu – dojavili su nam svoje dojmove s lasvegaškog CES-a dečki iz hrvat

Primjer dobre prakse: Domaći poduzetnici koji su iskoristili ogroman rast tržišta kućnih ljubimaca

09.01.2020.

Poduzetnici i obrtnici u Hrvatskoj iskoristili su ove trendove i pokrenuli maštovite biznise poput samouslužnih praonica za pse, razne hotele i vrtiće, proizvodnju domaćih poslastica, odjeće i dizajnerskog namještaja

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1995 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1264 članka imaju tag izvoz
 5. 859 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1010 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1022 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 364 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg