Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Kol 2020

U posljednje dvije godine iskrčili voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Zlata Vasiljević  

U posljednje dvije godine iskrčili voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke

Neupitni simbol Tavankuta kod Subotice u susjednoj Srbiji - voćarstvo, polako, ali sigurno upada u krizu koja će mnoge proizvođače prinuditi da obustave proizvodnju. Uz vremenske nepogode koje su sve češće, sve je primjetniji problem plasiranja proizvoda na strana tržišta, ali i sam proces proizvodnje. Udare ovog negativnog procesa prvo osjete manji proizvođači čiji se nasadi mjere u nekoliko hektara, ali je sada već sasvim sigurno da su ovom krizom pogođeni i oni kojima je to jedina djelatnost i izvor prihoda, piše Hrvatska riječ.

Antun Tumbas, voćar i član zadruge Voćko, bavi se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina više od 30 godina. Njegove procjene trenutnog stanja u voćarstvu su obeshrabrujuće, a nije posebno optimističan ni kada je u pitanju budućnost.

"Budućnost je neizvjesna, ne samo u voćarstvu nego i u poljoprivredi uopće. U posljednje dvije godine u Tavankutu se iskrčilo voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke. Cijena voća je mizerna, a proizvodnja je sve skuplja", kaže Tumbas.

Iracionalni prohtjevi
Velike poteškoće voćarima prave i sama pravila tržišta koja postavljaju ponekad iracionalne prohtjeve kada je u pitanju kvaliteta voća. Tako politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strožije uvjete za one koji nisu članice Unije.

"Tržište Europske unije je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucjenjivati otkupnim cijenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju, jer nam se ne isplati vraćati šleper već prodati po duplo nižoj cijeni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan utjecaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržištu Europske unije dok ne postanemo njena članica."

Rusko tržište jedina opcija
Zadruga Voćko okuplja 19 voćara i raspolaže značajnim kapacitetima skladištenja voća. Dugi niz godina su upravo ovi voćari bili svijetli primjer svima koji su poznavali prilike u voćarstvu. Ovaj vid udruživanja je do sada imao za cilj zajedničkog nastupanja na sve zahtjevnija tržišta, ali se sada pojavljuju novi izazovi i potencijalni period tranzicije koji će možda rezultirati sadnjom nekih novih kultura, piše dalje Hrvatska riječ.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge Voćko je oprezan u tmurnim predviđanjima, ali je siguran da se na sve ove nepovoljne okolnosti mora naći način prilagođavanja da bi voćarstvo ostalo brend Tavankuta.

"Činjenica je da se nasadi jabuka vade, što ne bi bila loša vijest ukoliko bi se sadile nove sorte. Veći dio voćara je zadržao tehnologiju uzgoja koja je bila aktualna krajem prošlog stoljeća. Suvremeni trendovi nalažu da se sade nove sorte jabuka, gušći nasadi, stalna prihrana kroz sustav navodnjavanja, naročito u našim predjelima gdje su slabo bujne podloge i stavljanja nasada pod protugradnu mrežu. Rusko tržište je za sada jedina opcija jer je domaće prezasićeno, a što se tiče EU, koče nas standardi poput Global G.A.P, a koji se odnosi na samog proizvođača", ističe Davčik.

Kada je riječ o perspektivama, članovi Voćka su donijeli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok, nadajući se da će proširenjem asortimana nadomjestiti stroge zahtjeve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

"Trenutno su u tijeku pregovori s jednim trgovačkim lancem oko preuzimanja naših sokova od jabuke. Radi se o potpuno prirodnom soku koji se dobiva cijeđenjem, potom se pasterizira i toči u staklenu ambalažu."

Na mjesto grožđa - konzumna jabuka
Prvom polovicom prošlog stoljeća, Tavankut postaje poznat po vinogradima u kojima se osim vinove loze mogao naći i pokoji nasad jabuka, krušaka, šljiva i badema. Vinogradi su bili zasađeni isključivo na pjeskovitom zemljištu, prinos je bio znatno manji nego što je to danas, a tržište je podrazumijevalo bližu okolicu (Subotica i Bajmak). Nakon Drugog svjetskog rata, ovakvi nasadi polako izumiru, a njihovo mjesto zauzimaju voćnjaci, najviše konzumne jabuke.

Danas zauzimaju skoro 500 hektara, a najzastupljenija je jabuka sorte idared, jonagold, golden delišes, a potom šljive, breskve, višnje i ostalo voće u manjoj mjeri.


Komentari članka

Vezani članci

Na Pluk-O-Traku jedan berač vrijedi za dvojicu

21.10.2020.

Ove godine očekujem 1500 tona svih vrsta, i to je nešto više nego prošle godine. Mladi nasadi koje sam posadio prije nekoliko godina tek ulaze u punu rodnost. Mlade nasade imam na 30 hektara, a kada budu u punoj rodnosti očekujem i do 3000 tona na godinu.

Enna Fruit: cilj je potrošačima omogućiti kupovinu po promotivnim cijenama

16.10.2020.

U akciju su uključeni Konzum, NTL i Spar, no vjerojatno će se uključiti i drugi trgovački lanci

Matko Zelić: Plasman jabuke nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu

15.10.2020.

Obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje, kaže Matko Zelić, zadovoljan jer mu je, unatoč problemima koji su pratili voćare, više od 85% jabuke prve klase.

Putujuće lubenice i mandarine

12.10.2020.

Skupina mladih neretvanskih poljoprivrednika podaju svoje voće preko društvenih mreža. Krenuli su ovog ljeta za vrijeme sezone lubenica i dobro im je išlo. Upravo su krenuli i s prodajom mandarina a narudžbi je više nego su očekivali.

Domaće ima dovoljno, a tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka

01.10.2020.

U ozbiljnoj je proizvodnji svega 3.000 ha voćnjaka pod jabukama. Ukupno se ovim voćem bavi preko 18.000 ljudi, no veliki broj njih nisu proizvođači za tržište, ističe predsjednik HVZ-a Branimir Markota.

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1017 članka imaju tag EU
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici