Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Velj 2020

U Marinadi očekuju više posla i nove investicije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar Žarković  

U Marinadi očekuju više posla i nove investicije

B2 Kapital d.o.o., kao dio B2 Holding Grupe, koja je vodeći europski partner za otkup i upravljanje potraživanjima, i slatinska tvrtka Marinada d.o.o. potpisali su memorandum o razumijevanju, kojim se Marinadi, između ostaloga, osigurava i "standstill" aranžman za financijske obveze prema B2 Kapitalu kao najvećem vjerovniku.

Marinada d.o.o. specijalizirana je tvrtka za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenoga voća i povrća i jedna je od vodećih regionalnih kompanija u poslovanju sa svježim i prerađenim voćem i povrćem. Sjedište tvrtke je u Slatini, gdje se nalazi jedan od najmodernijih proizvodnih pogona za pasterizirano voće i povrće na ovim prostorima. Otkupni centri, specijalizirani za otkup, skladištenje i pakiranje svježeg voća i povrća, nalaze se u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu i Opuzenu, a logističko-distributivni centar je u Zagrebu.

Potencijal za rast

Prema riječima članice Uprave i direktorice Marinade Aleksandre Samardžije, tvrtka je započela restrukturiranje nakon donošenja "lex Agrokor" i negativnih efekata koje je donio tvrtki.

– Od tada je Marinada provela organizacijsko i poslovno restrukturiranje, a nakon procesa predstečajne nagodbe započinje i financijsko restrukturiranje, koje potpisivanjem ovog memoranduma ulazi u završnu fazu. Naime, Marinada od početka restrukturiranja nema pristup tržištu kapitala, ni ikakvom eksternom financiranju, što bi se nakon provođenja i ove posljednje faze trebalo promijeniti te Marinadi donijeti dugoročnu financijsku stabilnost, povećati opseg posla, ali i nove investicije. U posljednje tri godine Marinada je učinila goleme napore kako bi zadržala tržišnu poziciju i osigurala zadovoljavajući nivo likvidnosti i ukupnog financijskog položaja, kao nužne pretpostavke za efikasni nastavak poslovanja – kaže direktorica Samardžija.

Tvrtka B2 Kapital d.o.o. priopćila je da kao najveći vjerovnik Marinade prepoznaje potencijal Marinade za rast i razvoj, ali i napore koje društvo poduzima. "Upravo zbog toga B2 Kapital vidi Marinadu kao novog partnera sa znatnim potencijalom za nastavak kvalitetnog rada nakon restrukturiranja. B2 Kapital kao lider u pružanju financijskih usluga u naplati i upravljanju potraživanjima ovim partnerstvom pokazuje jasan smjer kretanja svojeg poslovanja na hrvatskom tržištu te željeni način suradnje i odnosa prema domaćim tvrtkama, s ciljem podržavanja cjelokupnog domaćega gospodarstva", stoji u priopćenju tvrtke B2 Kapital d.o.o.
Tisuće kooperanata

- Marinada surađuje s nekoliko tisuća kooperanata, prati ih u organizaciji proizvodnje, savjetuje ih i educira, kreditira repromaterijalom te osigurava plasman njihovih proizvoda. Godišnje otkupi oko 50 tisuća tona voća i povrća, a u tvornici u Slatini preradi se dodatnih 20 tisuća tona raznog voća i povrća. – objasnila je direktorica Samardžija. – Kroz razgranatu kooperantsku mrežu svježe voće i povrće otkupljuje se iz cijele Hrvatske. Zajedničkom proizvodnjom kooperanata i tvrtke osigurava se visok standard proizvoda. Skladištenjem, sortiranjem i pakiranjem u svojim otkupnim centrima tvrtka dodaje vrijednost, osigurava kvalitetu i kontinuitet isporuka. Top-artikli u ovome segmentu su jabuka, krumpir, kupus, mandarina, lubenica i rajčica.

Asortiman tvrtke dijeli se na dva segmenta, svježe i prerađeno voće i povrće, čime se zaokružuje proces "od polja do stola". Prerađeno, odnosno pasterizirano, voće i povrće proizvodi se u najmodernijem pogonu u regiji. Asortiman pasteriziranih proizvoda podijeljen je u tri proizvodna programa: slatki (džemovi, voćni namazi, pekmez i kompoti), kiseli (krastavci, paprika, cikla, feferon, ajvar i miješana salata) i program HoReCa (Hotel/Restaurant/Café, program ponude za hotele, apartmane, ugostiteljske objekte te javne i privatne ustanove). Proizvodi se prodaju pod privatnim markama trgovačkih lanaca i vlastitim brendom DoOra.


Komentari članka

Vezani članci

Nikako da uvoz smanjimo, a povećamo izvoz hrane

15.06.2020.

S mlijekom, mesom, voćem i povrćem mi smo ispod samodostatnosti, ili na razini od 50 posto

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna

25.05.2020.

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu u cilju povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje

07.05.2020.

Poljoprivredna tvrtka Brana d.o.o. Virovitica posjeduje plastenike ukupne površine 35.000 četvornih metara u kojima proizvodi povrće i voće: krastavce, salatu kristal, krastavce salatne, papriku baburu, tikvice, papriku rog crvenu, mahune i jagode. Komple

Hirovito proljeće uništilo usjeve - štete milijunske

16.04.2020.

Hirovito proljeće s mrazom i snijegom "obralo" je i voćnjake diljem Hrvatske i prije berbe. Stradale su rane sorte. Uz štetu koju trpe zbog koronavirusa, sezona će, kažu voćari, biti u debelom minusu. Nadaju se pomoći i naknadi štete.

Online distribucija voća i povrća

07.04.2020.

Otkako su prije gotovo dva tjedna zatvorene sve tržnice u zemlji, mnogi su se uzgajivači voća i povrća našli pred zidom: pustiti da im sve propadne ili pokušati pronaći način kako ipak doći do kupaca.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1047 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 720 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici