Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Stu 2018

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

Izvor: lider.media · Autor: Nikolina Oršulić  

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

Sada se davnom čini zima 2013. kada su Hrvati prvi puta mogli iskustiti gledanje filma u 4D tehnologiji. Još i danas se sjećam uzbuđenja koje je zavladalo kada su se sjedala u kinu prvi put zatresla, uzvika kada je gledatelje filma Hobit: Smaugova pustoš poprskala voda te uzdaha kada se nakon zmajevog vatrenog daha dvoranom proširio miris paljevine. Te iste godine svoju je diplomu na zagrebačkom FER-u stekla Petra Mesarić, izvršna direktorica tvrtke SmartWay iz Svetog Martina na Muri, koja danas takvim i još naprednijim 4Dx i ScreenX sustavima oprema europska kina.

U poduzetničke vode mlada ferovka krenula je 2015. kada je i osnovan SmartWay kojem je dvije godine kasnije pripojen elektroinstalaterski obrt njezina oca.

– Nastavak obiteljskog obrta s djelatnošću u području niskonaponskih mreža i instalacija te prepoznata prilika u razvoju specijaliziranih sustava automatizacije – dva su najbitnija razloga zbog kojih sam se odlučila za osnivanje vlastitog poduzeća. Samu ideju razvijala sam tri godine, dakle od 2012. godine. Osim navedenog, obiteljske okolnosti i realne mogućnosti uspostavljanja suradnje s nizom poslovnih partnera ukazali su mi potrebu za osnivanjem novog poduzeća, specijaliziranog za nove tehnologije u području gospodarenja energijom – priča Mesarić.

Samozatajna tvrtka s 15 zaposlenih pronašla je vrlo propulzivnu nišu, a svojim se projektima diči u Hrvatskoj i u Europi.
4Dx gledatelju pruža mogućnost jačeg uživljavanja u film zahvaljujući raznim efektima poput pokretnih sjedala, mirisa, vjetra, vode, magle i slično, dok ScreenX omogućuje gledanja filma u rasponu od 270 stupnjeva.

– Najznačajniji projekti čiji smo bili izvođač je kompletna izrada 4Dx i ScreenX kino sustava diljem Europe – u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Također, ponosni smo i na dizajnersku rasvjetu izrađenu za Boutique Cinema Kaptol u Zagrebu – kaže Mesarić čija se tvrtka ne bavi isključivo novih tehnologijama u kino industriji, već i dizajnerskom rasvjetom, e-mobilnošću te drugim uslugama za pametno upravljanje energijom u pametnim kućama.

Iako se čini kao zahvalna branša, priča nam, ponekad je pravi izazov odgovoriti na zahtjeve tržišta i njihove kratke rokove izvođenja, kao i biti u tijeku i ispred svog vremena s uvijek novim tehnologijama uz sve postojeće projekte. Svejedno, ne strahuju od konkurencije jer imaju kadrove za sve faze izrade i montaže svojih proizvoda.

– Konkurencija uvijek postoji, ako ne iz Hrvatske, onda svakako iz inozemstva, no naša konkurentska prednost je individualizacija. Kreiramo proizvode i usluge za klijente s posebnim zahtjevima, s fokusom na brzinu i kvalitetu. U tvrtki zapošljavamo širok spektar zaposlenika, svih kvalifikacija, stoga možemo na projekte reagirati puno brže jer pokrivamo sve faze, od izrade idejnog rješenja do proizvodnje te ugradnje konačnog proizvoda.

Trenutno najviše projekata imaju na području 4Dx kino sustava po konceptu „ključ u ruke“ te ScreenX kino sustava. Pri kraju je i projekt otvorenja novog objekta u Puli najvećeg hrvatskog multipleks kino lanca u čijem su opremanju također sudjelovali. Ipak, puno energije ulažu, kako kaže, i u nove koncepte dizajnerske rasvjete koja će uskoro biti dostupna i na webshopu.

Petra Mesarić u užem je izboru za Poduzetnicu godine koji organiziraju Mreža Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria. Proglašenje najbolje održat će se u utorak, 6. studenog.
– Znatno ulažemo u novu ponudu usluga, a to je kreiranje i izrada dizajnerske rasvjete. Ciljana tržišta su nam poduzeća i ustanove (npr. arhitekti, dizajneri unutrašnjeg uređenja, kina, muzeji, hotelski i ugostiteljski objekti, trgovački centri) koji žele personalizirana dizajnerska rješenja za svoj prostor, a također i privatni korisnici koje cijene dizajn i žele oplemeniti svoj životni prostor s dizajnerskom rasvjetom.

Međutim, ne staje na rasvjeti. Ove godine SmartWay je postao ovlašteni distributer i instalater zategnutih zidova i stropova francuske grupe Barrisol Normalu, a dosad su za Ducati komponenti d.o.o. te Schrack Technik d.o.o. izgradili i upogonili više od 70 punionica za električna vozila diljem Hrvatske. Bazenska tehnika u Termama Sveti Martin također je njihov projekt, a tamo su uspostavili i ISO sustav 50001. Osim u termama, svoj sustav za praćenja potrošnje energenata implementirali su Međimurskim vodama, Termama Sveti Martin, tvrtki HIPP Croatia, na koprivničkim bazenima Cerine i na Sveučilištu Sjever Koprivnica. A u posljednje dvije godine Vimar by me i HIQ sustavom opremili su pet privatnih pametnih kuća.

I to sve postigli su vlastitim izvorima financiranja. Jedini projekt u kojem su imali financijsku pomoć sa strane proveden je 2016. godine u suradnji s LifeClass Termama Sveti Martin. Bio je to projekt SMARTER ISO 50 001, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dijeljenje znanja iz privatnih sektora ključno za obrazovanje stručnjaka

Uza sve projekte po Hrvatskoj, regiji i Europi, izvršna direktorica SmartWaya nikada nije prestala biti aktivna u akademskoj zajednici.

Nakon diplome radila je kao asistentica na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a dvije je godine tamo vodila i znanstveni projekt o obogaćivanju turističkih sadržaja pomoću proširene stvarnosti. Prošle je godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Slavka Krajcara obranila doktorat na FER-u na sve aktualniju temu upravljanja potražnjom u mikromreži, a fokusirala se na napredno korištenje električnih vozila za spremanje energije.

Nedavno sam stekla i naslovno-nastavno zvanje predavač i postala suradnik u nastavi na Sveučilištu Sjever. Objavila sam nekoliko znanstvenih i stručnih radova te studija, sudjelovala na konferencijama u zemlji i inozemstvu. Vodeći sam auditor za ISO 50 001, međunarodnu normu za gospodarenje energijom – niže svoja akademska i profesionalna dostignuća Mesarić.

– Ne želim zapustiti svoju akademsku karijeru, jer dijeljenje mojih stečenih znanja i iskustava iz privatnog sektora najvažniji je element ako naše društvo želi da nam iz fakulteta izlaze kompetentni stručnjaci – smatra te dodaje kako joj je sljedeći korak u karijeri polaganje stručnog ispita za dobivanje statusa ovlaštenog projektanta elektroinstalacija jer se u tvrtki nameće potreba implementacije novih sustava automatizacije tehničkih sustava u sektoru zgradarstva.


Komentari članka

Vezani članci

‘Najbrži prst’: Poduzetnicima 200 milijuna kuna, natječaj otvoren do 21. prosinca

19.11.2018.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti koje uključuju izradu, razvoj ili nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementaciju, prilagodbu i inte

Englez u Dubrovniku: Privatne firme ovdje izumiru. Pohlepa države ubija Hrvatsku

13.11.2018.

A u slučaju da se pitate koliko bi vas zaposlenik s plaćom od 7000 kuna koštao u Velikoj Britaniji - ako ste hrvatski poduzetnik, zatvorite oči - odgovor je ukupno 7600 kuna. Ovo je srž problema. Kao što Shakespeare kaže: 'Nešto je trulo u državi Danskoj.

Malim i mikro poduzetnicima u Osječko-baranjskoj županiji bespovratna sredstva

13.11.2018.

Zadovoljni smo jer su se poduzetnici prijavili u kraćem roku nego što je bilo predviđeno. Time su za ovu godinu iskorištena sva sredstva koja smo predvidjeli za tu namjenu i natječaj je zatvoren

Tek im je 20 i koja, a već su uspješni diljem svijeta

13.11.2018.

Prvi nam je posao bio oglasima pronaći zaposlenike za call centar u Las Vegasu i tako smo krenuli. Danas naši oglasi pomažu ljudima diljem svijeta u potrazi za poslom, a pomoću web-stranice justjobs.io i istoimene mobilne aplikacije uskoro ćemo se proširi

20-godišnji Gajšak oborio rekord za najuspješniju crowdfunding kampanju godine

12.11.2018.

Kampanja na platformi Kickstarter pokrenuta je sa ciljem da se osigura dovoljan broj narudžbi MAKERphonea. Prikupljeni novac nije profit, već prihod koji će biti uložen kako bi prototip MAKERphonea usavršili za masovnu proizvodnju.

Tag cloud

 1. 1823 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1186 članka imaju tag izvoz
 5. 785 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 965 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 659 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag EU
 11. 861 članka imaju tag svijet
 12. 837 članka imaju tag industrija
 13. 839 članka imaju tag ict
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 525 članka imaju tag marketing
 18. 444 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 333 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 320 članka imaju tag agrokor
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP