Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Kol 2017

Turističke brojke nadmašuju rekorde: Pogledajte tko bere vrhnje na Jadranskoj obali

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Turističke brojke nadmašuju rekorde: Pogledajte tko bere vrhnje na Jadranskoj obali

Rekordne brojke dolazaka i noćenja i ove godine potvrđuju da je turizam najprosperitetniji dio krhkog hrvatskog gospodarstva. Iako u turističkoj ponudi još uvijek dominira privatni smještaj, hotelijeri su najbolje oplodili turističke potencijale Jadranske obale. Istražili smo kako posluju kompanije koje pokrivaju najveći dio hotelskih kapaciteta na Jadranu

U posljednjih nekoliko godina vodeće hotelske grupacije pokrenule su val investicija koji je doveo do podizanja kvalitete smještaja i znatno većeg broja hotela s četiri i pet zvjezdica. Modernizacija je donijela i više standarde usluga i brojne dodatne atrakcije koje privlače zahtjevnije turiste.

S razvojem turističkih usluga na našem tržištu pojavili su se i se i prvoklasni hotelski brendovi, kojih trenutno ima 12 globalnih i šest europskih s kojima je brendirano 46 hotela s ukupno 9.500 soba.

Hrvatska je karakteristična po vrlo visokom stupnju konsolidacije hotelskog tržišta o čemu svjedoči podatak da 10 najvećih domaćih hotelsko-turističkih poduzeća upravljaju s više od 40 posto ukupnih hotelskih soba.

Lavovski dio tržišnog kolača zauzimaju dvije vodeće grupacije: Valamar Riviera i Lukšić Grupa koja u svom portfelju objedinjuje tri velike hotelijerske kompanije.

Valamar Riviera trenutno je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre do Dubrovnika može smjestiti 48.000 gostiju. Zahvaljujući organskom rastu i akvizicijama Valamara bilježi visoke stope rasta. U prošloj godini prihodi su povećani za 23 posto, a dobit se na zadovoljstvo dioničara, više nego udvostručila.

Do 2020. kompanija u razvoj planira investirati do dvije milijarde kuna, a ove godine najveće ulaganje realizirano je u Rapcu gdje su otvorena dva obnovljena ljetovališta. Valamar u sezoni zapošljava 4.800 djelatnika.

Najveći udjelu vlasništvu (44 posto) ima grupa austrijskih ulagača na čelu s grofom Eltzom, a preostali dio je u rukama mirovinskih i investicijskih fondova i malih dioničara. Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, dionica Valmara postala je jedna od najatraktivnijih ulagačkih prilika na Zagrebačkoj burzi.

Rovinjom i okolicom dominira Maistra, glavna turistička perjanica Adris grupe, koja se nakon prodaje duhanskog biznisa još više okrenula prema turizmu. Ovaj hotelijer raspolaže s deset visokokvalitetnih hotela, osam turističkih naselja i šest kampova smještenih na prestižnim lokacijama u Rovinju i Vrsaru, dva istarska turistička središta iznimnih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti.

Ukupan kapacitet Maistre je gotovo 34 tisuće gostiju što omogućuje ostvarenje rezultata koji čine oko pet posto turističkih ostvarenja Hrvatske i nešto više od 15 posto turističkih ostvarenja Istre. Maistra se orijentirala na luksuzni turizam što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i 5+ zvjezdica.

Trenutno je u izgradnji luksuzni hotel Park koji bi treba biti otvoren 2018. godine, čime će se završiti uređenje ekskluzivne zone Monte Mulini u kojoj se nalaze hoteli Eden, Park, Lone i Monte Mulini. Lani je Maistra ostvarila solidno povećanje prihoda od 8 posto, uz nešto sporiji rast dobiti.

Od trećeg do petog mjesta top liste nalaze se tri turistička bisera Lukšić grupe. Najveći je porečka Plava laguna s godišnjim prihodom od 545 milijuna kuna. U svojim smještajnim kapacitetima dnevno može ugostiti preko 20 tisuća gostiju, od čega više od osam tisuća u hotelima i apartmanima, te preko 12 tisuća u autokampovima, čime na godišnjoj razini ostvaruje preko 2,3 milijuna noćenja.

Raspolaže i sa 360 vezova u dvije marine te nizom ugostiteljskih, sportskih i ostalih sadržaja koji upotpunjuju temeljnu ponudu.

Lukšićeva perjanica bilježi znatno sporiji rast prihoda od glavnog konkurenta Valamara. Lani je promet porastao skromnih 3,9 posto, ali je zato dobit povećana čak 50 posto.

Umaški Istraturist se u rukama Lukšić grupe nalazi od 2014. kada je ga je Plava laguna kupila od Zagrebačke banke. Svi objekti Istraturista uključujući devet hotela, locirani su na sjeverozapadnoj obali Istarskog poluotoka uz 40 kilometara dugu umašku rivijeru. Intenzivna ulaganja osigurala su Istraturistu i gradu Umagu prestižnu poziciju u hrvatskoj turističkoj ponudi.

Umag se, nakon što je Istraturist svoju ponudu upotpunio s tri wellnessa, na tržištu profilirao kao jedna od najpoželjnijih wellness destinacija u Hrvatskoj, dok je višegodišnja tradicija održavanja internacionalnog tenis turnira, ATP Croatia Open, Umag svrstala u red turističkih destinacija vrhunske sportske ponude.

Lani je umaška tvrtka pretrpjela blagi pad prihoda, ali joj je dobit uzletjela gotovo 80 posto. Najveća ovogodišnja investicija Istraturista vrijedna 10 milijun eura je obnova hotela Sipar.

Teći dio Lukšićevog carstva čine hoteli na južnom Jadranu kupljeni od Gorana Štroka, kojima je 2014. pripojen i cavtatski Hotel Croatia. Riječ je o ekskluzivnim odmorišnim hotelima u kombinaciji s vrhunskim uslugama za organizaciju kongresa i poslovnih sastanaka smještenim su na prestižnim lokacijama u Dubrovniku, Cavtatu te na otoku Mljetu.

U posljednje dvije godine poduzete su značajne investicije. Obnovljeni su hoteli Kompas i Excelsior, a ove godine kreće Hotela Croatia, jednog od najvećih hotela u Hrvatskoj s petstotinjak soba te jednim od najvećih hotelskih kongresnih centara. Lani je najveći dubrovački hotelijer ostvario rast prihoda od 14,2 posto uz dvostruko veći rast dobiti.

Na šestoj poziciji je još jedan istarski hotelski div – Arena Hospitality Grupa (bivši Arenaturist). Pulska turistička grupacija lani je prešla u vlasništvo nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels koja je dio grupacije PPHE Hotel Group. Promjenom vlasništva uz hotele u Istri u sastav pulske kompanije ušli su i hoteli u Njemačkoj i Mađarskoj pod prepoznatljivim brendom Park Plaza.

Ove godine uspješno je realizirana javna ponuda dionica kojom je prikupljeno 788 milijuna kuna kapitala namijenjenog za ubrzavanje provedbe plana kapitalnih investicija s ciljem obnove niza smještajnih objekata u Hrvatskoj i financiranje širenja poslovanja Grupe u srednjoj i istočnoj Europi.

Tvrtka raspolaže s 27 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem s više od 10.000 soba i smještajnih jedinica. Lani su joj prihodi porasli za 8 posto i dosegnuli 392 milijuna kuna, a zbog usklađivanja vrijednosti nekretnina grupa je poslovala s gubitkom od 135 milijuna kuna.

Šibenski Solaris, najjača je hotelska grupacija sa sjedištem na srednjem Jadranu. Kompleks u većinskom vlasništvu Ugo grupe, tvrtke samozatajnog poduzetnika Veljka Župana objedinjuje osam luksuznih hotela u Šibeniku (Solaris Beach Resort) i Opatiji (Milenij hoteli) pod zajedničkim brendom Amadria Park.

U sastavu Solaris Beach Resorta nalazi se i 16 vila, kamp i marina. U obnovu hotela i brojne atrakcije (plaže, klubovi, aquapark, etno sero) Ugo grupa je uložila desetke milijuna eura.

Lani je Solaris ostvario 354 milijuna kuna prihoda uz solidan rast od 14 posto. Za razliku od ostalih vodećih hotelijera, Solaris godinama bilježi nisku profitabilnost. Tako je i lani zabilježio tek 3,8 milijuna kuna dobiti.

Osmo mjesto drži Liburnija Riviera, koja u svom sastavu ima 14 hotela i pet vila na opatijskoj rivijeri, dva hotela u Dubrovniku i hotelski kompleks u Portorožu. Nakon brojnih vlasničkih transformacija glavni dioničari Liburnije su tvrtke nastale podjelom SN holdinga te Grad Opatija koja drži 25 posto.

U modernizaciju kapaciteta u 2016. je uloženo 80 milijuna kuna. Završena je obnova Remisens Hotela Palace-Bellevue, a potkraj godine počela je rekonstrukcija hotela Ičići.

Lani je kompanija zabilježila rast prihod od 6 posto na 294 milijuna kuna uz dobit od 17 milijuna kuna.

Hotelski kompleks Lav kraj Splita raspolaže sa 382 smještajne jedinice za 1.000 gostiju. Luksuzni kompleks u svom sastavu ima i marinu sa 80 vezova i wellness centar površine 5.000 m2.

Kompleks je u vlasništvu nizozemske tvrtke Odien Hotels, a hotelom upravlja Le Meridien S.A., jedan od globalnih brendova Starwood Hotels & Resorts.

Ukupni prihodi Grand hotela lav lani su porasli za 125 posto, ali prvenstveno zahvaljujući prodaji dijela imovine. Istovremeno prihodi od prodaj zabilježili su tek blagi rast.

Jadranka hoteli najveća je lošinjska turistička grupacija koja posluje pod brendom Lošinj Hotels & Villas. Kompleks raspolaže sa šest hotela i restorana te vila i apartmani smještenih na najatraktivnijim pozicijama otoka, ukupnog smještajnog kapaciteta za oko 3.500 gostiju.

U sklopu opsežnog investicijskog ciklusa u posljednjih desetak godina potpuno su obnovljeni hoteli Aurora, Vespera, Punta te Bellevue, koji je i prvi lošinjski hotel s pet zvjezdica te ujedno i pokretač razvoja na višu, luksuznu razinu cijele uvale Čikat, u kojoj su još i vila Hortensia, boutique hotel Alhambra s vilom Augustom, članicom grupacije Small Luxury Hotels of the World.

Segment kampinga obuhvaća četiri kampa u cresko-lošinjskom arhipelagu, koji su poput hotela visoko kategorizirani i imaju mjesta za 9.300 osoba, a imaju i jedini aquapark na otocima u Hrvatskoj. Prije tri godine Jadranka je prešla u vlasništvo tvrtke Beta ulaganja iza koje stoji ruski kapital. Lani je ostvarila rast prihoda od gotovo 20 posto na 263,6 milijuna kuna, uz gubitak od 54,6 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatima i dalje najomiljeniji Jadran

20.07.2018.

Kao glavni izvor informacija o destinacijama na koje putuju, čak 90 posto ispitanika navodi internet. To se prije svega odnosi na domaće online sadržaje te specijalizirane aplikacije i stranice

Plava Laguna u Poreču otvorila Park Resort – najveću investiciju u ovoj godini

20.07.2018.

Hotel Park Plava Laguna sastoji se od 154 sobe odnosno suiteva, 91 garden suites, 43 apartmana te 21 vile. Ukupno 309 smještajnih jedinica, koji mogu primiti ukupno oko tisuću gostiju

Valamar daje 300 kuna nagrade zaposlenicima zbog dobrog poslovanja

20.07.2018.

Nagradu će dobiti svi zaposlenici koji su na dan 31. srpnja 2018. radili najmanje pola mjeseca srpnja, odnosno bili u radnom odnosu najmanje 15 kalendarskih dana u srpnju, uključujući učenike i studente

Fotoreporter kojeg su Vatreni ‘srušili’ dolazi u Hrvatsku

20.07.2018.

Sedmodnevni boravak i odmor u Hrvatskoj Yuri će započeti u Zagrebu, a nakon toga pokazat ćemo mu sve ono najbolje od Hrvatske, našu obalu, otoke, ali i hrvatsku kontinentalnu ponudu. Potrudit ćemo se prirediti mu odmor za pamćenje

Web stranice HTZ-a bilježe rekorde: Porast posjeta veći za 250%

13.07.2018.

Ulazak Hrvatske u finale nogometnog prvenstva povijesni je rezultat koji je našu zemlju stavio u fokus svjetske javnosti.

Tag cloud

 1. 1778 članka imaju tag hrvatska
 2. 1802 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1165 članka imaju tag izvoz
 5. 760 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 918 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 296 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 300 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP