Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Kol 2017

Turističke brojke nadmašuju rekorde: Pogledajte tko bere vrhnje na Jadranskoj obali

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Turističke brojke nadmašuju rekorde: Pogledajte tko bere vrhnje na Jadranskoj obali

Rekordne brojke dolazaka i noćenja i ove godine potvrđuju da je turizam najprosperitetniji dio krhkog hrvatskog gospodarstva. Iako u turističkoj ponudi još uvijek dominira privatni smještaj, hotelijeri su najbolje oplodili turističke potencijale Jadranske obale. Istražili smo kako posluju kompanije koje pokrivaju najveći dio hotelskih kapaciteta na Jadranu

U posljednjih nekoliko godina vodeće hotelske grupacije pokrenule su val investicija koji je doveo do podizanja kvalitete smještaja i znatno većeg broja hotela s četiri i pet zvjezdica. Modernizacija je donijela i više standarde usluga i brojne dodatne atrakcije koje privlače zahtjevnije turiste.

S razvojem turističkih usluga na našem tržištu pojavili su se i se i prvoklasni hotelski brendovi, kojih trenutno ima 12 globalnih i šest europskih s kojima je brendirano 46 hotela s ukupno 9.500 soba.

Hrvatska je karakteristična po vrlo visokom stupnju konsolidacije hotelskog tržišta o čemu svjedoči podatak da 10 najvećih domaćih hotelsko-turističkih poduzeća upravljaju s više od 40 posto ukupnih hotelskih soba.

Lavovski dio tržišnog kolača zauzimaju dvije vodeće grupacije: Valamar Riviera i Lukšić Grupa koja u svom portfelju objedinjuje tri velike hotelijerske kompanije.

Valamar Riviera trenutno je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre do Dubrovnika može smjestiti 48.000 gostiju. Zahvaljujući organskom rastu i akvizicijama Valamara bilježi visoke stope rasta. U prošloj godini prihodi su povećani za 23 posto, a dobit se na zadovoljstvo dioničara, više nego udvostručila.

Do 2020. kompanija u razvoj planira investirati do dvije milijarde kuna, a ove godine najveće ulaganje realizirano je u Rapcu gdje su otvorena dva obnovljena ljetovališta. Valamar u sezoni zapošljava 4.800 djelatnika.

Najveći udjelu vlasništvu (44 posto) ima grupa austrijskih ulagača na čelu s grofom Eltzom, a preostali dio je u rukama mirovinskih i investicijskih fondova i malih dioničara. Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, dionica Valmara postala je jedna od najatraktivnijih ulagačkih prilika na Zagrebačkoj burzi.

Rovinjom i okolicom dominira Maistra, glavna turistička perjanica Adris grupe, koja se nakon prodaje duhanskog biznisa još više okrenula prema turizmu. Ovaj hotelijer raspolaže s deset visokokvalitetnih hotela, osam turističkih naselja i šest kampova smještenih na prestižnim lokacijama u Rovinju i Vrsaru, dva istarska turistička središta iznimnih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti.

Ukupan kapacitet Maistre je gotovo 34 tisuće gostiju što omogućuje ostvarenje rezultata koji čine oko pet posto turističkih ostvarenja Hrvatske i nešto više od 15 posto turističkih ostvarenja Istre. Maistra se orijentirala na luksuzni turizam što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i 5+ zvjezdica.

Trenutno je u izgradnji luksuzni hotel Park koji bi treba biti otvoren 2018. godine, čime će se završiti uređenje ekskluzivne zone Monte Mulini u kojoj se nalaze hoteli Eden, Park, Lone i Monte Mulini. Lani je Maistra ostvarila solidno povećanje prihoda od 8 posto, uz nešto sporiji rast dobiti.

Od trećeg do petog mjesta top liste nalaze se tri turistička bisera Lukšić grupe. Najveći je porečka Plava laguna s godišnjim prihodom od 545 milijuna kuna. U svojim smještajnim kapacitetima dnevno može ugostiti preko 20 tisuća gostiju, od čega više od osam tisuća u hotelima i apartmanima, te preko 12 tisuća u autokampovima, čime na godišnjoj razini ostvaruje preko 2,3 milijuna noćenja.

Raspolaže i sa 360 vezova u dvije marine te nizom ugostiteljskih, sportskih i ostalih sadržaja koji upotpunjuju temeljnu ponudu.

Lukšićeva perjanica bilježi znatno sporiji rast prihoda od glavnog konkurenta Valamara. Lani je promet porastao skromnih 3,9 posto, ali je zato dobit povećana čak 50 posto.

Umaški Istraturist se u rukama Lukšić grupe nalazi od 2014. kada je ga je Plava laguna kupila od Zagrebačke banke. Svi objekti Istraturista uključujući devet hotela, locirani su na sjeverozapadnoj obali Istarskog poluotoka uz 40 kilometara dugu umašku rivijeru. Intenzivna ulaganja osigurala su Istraturistu i gradu Umagu prestižnu poziciju u hrvatskoj turističkoj ponudi.

Umag se, nakon što je Istraturist svoju ponudu upotpunio s tri wellnessa, na tržištu profilirao kao jedna od najpoželjnijih wellness destinacija u Hrvatskoj, dok je višegodišnja tradicija održavanja internacionalnog tenis turnira, ATP Croatia Open, Umag svrstala u red turističkih destinacija vrhunske sportske ponude.

Lani je umaška tvrtka pretrpjela blagi pad prihoda, ali joj je dobit uzletjela gotovo 80 posto. Najveća ovogodišnja investicija Istraturista vrijedna 10 milijun eura je obnova hotela Sipar.

Teći dio Lukšićevog carstva čine hoteli na južnom Jadranu kupljeni od Gorana Štroka, kojima je 2014. pripojen i cavtatski Hotel Croatia. Riječ je o ekskluzivnim odmorišnim hotelima u kombinaciji s vrhunskim uslugama za organizaciju kongresa i poslovnih sastanaka smještenim su na prestižnim lokacijama u Dubrovniku, Cavtatu te na otoku Mljetu.

U posljednje dvije godine poduzete su značajne investicije. Obnovljeni su hoteli Kompas i Excelsior, a ove godine kreće Hotela Croatia, jednog od najvećih hotela u Hrvatskoj s petstotinjak soba te jednim od najvećih hotelskih kongresnih centara. Lani je najveći dubrovački hotelijer ostvario rast prihoda od 14,2 posto uz dvostruko veći rast dobiti.

Na šestoj poziciji je još jedan istarski hotelski div – Arena Hospitality Grupa (bivši Arenaturist). Pulska turistička grupacija lani je prešla u vlasništvo nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels koja je dio grupacije PPHE Hotel Group. Promjenom vlasništva uz hotele u Istri u sastav pulske kompanije ušli su i hoteli u Njemačkoj i Mađarskoj pod prepoznatljivim brendom Park Plaza.

Ove godine uspješno je realizirana javna ponuda dionica kojom je prikupljeno 788 milijuna kuna kapitala namijenjenog za ubrzavanje provedbe plana kapitalnih investicija s ciljem obnove niza smještajnih objekata u Hrvatskoj i financiranje širenja poslovanja Grupe u srednjoj i istočnoj Europi.

Tvrtka raspolaže s 27 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem s više od 10.000 soba i smještajnih jedinica. Lani su joj prihodi porasli za 8 posto i dosegnuli 392 milijuna kuna, a zbog usklađivanja vrijednosti nekretnina grupa je poslovala s gubitkom od 135 milijuna kuna.

Šibenski Solaris, najjača je hotelska grupacija sa sjedištem na srednjem Jadranu. Kompleks u većinskom vlasništvu Ugo grupe, tvrtke samozatajnog poduzetnika Veljka Župana objedinjuje osam luksuznih hotela u Šibeniku (Solaris Beach Resort) i Opatiji (Milenij hoteli) pod zajedničkim brendom Amadria Park.

U sastavu Solaris Beach Resorta nalazi se i 16 vila, kamp i marina. U obnovu hotela i brojne atrakcije (plaže, klubovi, aquapark, etno sero) Ugo grupa je uložila desetke milijuna eura.

Lani je Solaris ostvario 354 milijuna kuna prihoda uz solidan rast od 14 posto. Za razliku od ostalih vodećih hotelijera, Solaris godinama bilježi nisku profitabilnost. Tako je i lani zabilježio tek 3,8 milijuna kuna dobiti.

Osmo mjesto drži Liburnija Riviera, koja u svom sastavu ima 14 hotela i pet vila na opatijskoj rivijeri, dva hotela u Dubrovniku i hotelski kompleks u Portorožu. Nakon brojnih vlasničkih transformacija glavni dioničari Liburnije su tvrtke nastale podjelom SN holdinga te Grad Opatija koja drži 25 posto.

U modernizaciju kapaciteta u 2016. je uloženo 80 milijuna kuna. Završena je obnova Remisens Hotela Palace-Bellevue, a potkraj godine počela je rekonstrukcija hotela Ičići.

Lani je kompanija zabilježila rast prihod od 6 posto na 294 milijuna kuna uz dobit od 17 milijuna kuna.

Hotelski kompleks Lav kraj Splita raspolaže sa 382 smještajne jedinice za 1.000 gostiju. Luksuzni kompleks u svom sastavu ima i marinu sa 80 vezova i wellness centar površine 5.000 m2.

Kompleks je u vlasništvu nizozemske tvrtke Odien Hotels, a hotelom upravlja Le Meridien S.A., jedan od globalnih brendova Starwood Hotels & Resorts.

Ukupni prihodi Grand hotela lav lani su porasli za 125 posto, ali prvenstveno zahvaljujući prodaji dijela imovine. Istovremeno prihodi od prodaj zabilježili su tek blagi rast.

Jadranka hoteli najveća je lošinjska turistička grupacija koja posluje pod brendom Lošinj Hotels & Villas. Kompleks raspolaže sa šest hotela i restorana te vila i apartmani smještenih na najatraktivnijim pozicijama otoka, ukupnog smještajnog kapaciteta za oko 3.500 gostiju.

U sklopu opsežnog investicijskog ciklusa u posljednjih desetak godina potpuno su obnovljeni hoteli Aurora, Vespera, Punta te Bellevue, koji je i prvi lošinjski hotel s pet zvjezdica te ujedno i pokretač razvoja na višu, luksuznu razinu cijele uvale Čikat, u kojoj su još i vila Hortensia, boutique hotel Alhambra s vilom Augustom, članicom grupacije Small Luxury Hotels of the World.

Segment kampinga obuhvaća četiri kampa u cresko-lošinjskom arhipelagu, koji su poput hotela visoko kategorizirani i imaju mjesta za 9.300 osoba, a imaju i jedini aquapark na otocima u Hrvatskoj. Prije tri godine Jadranka je prešla u vlasništvo tvrtke Beta ulaganja iza koje stoji ruski kapital. Lani je ostvarila rast prihoda od gotovo 20 posto na 263,6 milijuna kuna, uz gubitak od 54,6 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Poduzetnici na otocima lani imali prihode od gotovo 10 milijardi kuna

23.08.2017.

U gradu Krku te u 6 općina otoka Krka, u 2016. godini, ukupno je 766 poduzetnika koji su imali 4587 zaposlenih. Iza otoka Krka prema broju poduzetnika slijedi najviši hrvatski otok – Brač sa 608 poduzetnika

Na Makarskoj rivijeri oko 50.000 domaćih i stranih turista

23.08.2017.

O vrlo kvalitetnoj popunjenosti svih smještajnih kapaciteta u prvoj polovici kolovoza potvrđuju iz svih turističkih ureda, a to potvrđuju i hotelijeri s Primorja koji ugošćuju oko 13,5 tisuća turista

Pogledajte male domaće superluksuzne hotele koje bogataši obožavaju

21.08.2017.

Na svjetskom tržištu ekskluzivnog i luksuznog turističkog smještaja od ove godine konkurira i hrvatski brend pod nazivom Stories, Croatian Unique Hotels. Iza njega se krije 17 malih jadranskih hotela, okupljenih u Grupaciju jedinstvenih luksuznih hotela

Nekadašnje ribarsko mjesto postaje turistički div: da nije gostiju, najmanje 150 obitelji bilo bi gladno

21.08.2017.

Nakon niza najava i dugog iščekivanja, konačno je proširen cestovni ulaz sa splitske obilaznice u mjesto, dobili smo nove plaže, realiziran je velik broj manjih komunalnih zahvata, napravljena je kanalizacija i asfalt u Ulici Gospe od mira

Makarska: Milijunto noćenje osam dana prije nego lani

18.08.2017.

Danas Makarska ugošćuje više od 15,5 tisuća domaćih i stranih gostiju pa su hoteli bez slobodnih mjesta, a za privatni smještaj i dalje se preporuča prethodna rezervacija

Tag cloud

 1. 1643 članka imaju tag hrvatska
 2. 1678 članka imaju tag turizam
 3. 1458 članka imaju tag financije
 4. 1085 članka imaju tag izvoz
 5. 690 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 888 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 856 članka imaju tag trgovina
 8. 603 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 875 članka imaju tag EU
 10. 683 članka imaju tag investicije
 11. 808 članka imaju tag industrija
 12. 778 članka imaju tag ict
 13. 727 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 698 članka imaju tag svijet
 16. 528 članka imaju tag maloprodaja
 17. 494 članka imaju tag marketing
 18. 459 članka imaju tag krediti
 19. 444 članka imaju tag tehnologija
 20. 281 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 414 članka imaju tag dzs
 23. 364 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 364 članka imaju tag hnb
 25. 377 članka imaju tag obrazovanje
 26. 330 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 290 članka imaju tag hgk
 29. 266 članka imaju tag poduzetnici
 30. 287 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 31. 328 članka imaju tag energetika
 32. 267 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 264 članka imaju tag investicija
 36. 263 članka imaju tag eu fondovi
 37. 260 članka imaju tag agrokor
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja