Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Lis 2020

Tržište prerade i konzerviranja voća i povrća: Enna Fruit opasno napada Podravku

Izvor: www.lider.media · Autor: Ksenija Puškarić  

Tržište prerade i konzerviranja voća i povrća: Enna Fruit opasno napada Podravku

I dok je možda prva pomisao na djelatnost ostale prerade i konzerviranje voća i povrća u Hrvatskoj ukiseljeni krastavci i džem od šljiva, a najegzotičnija asocijacija bi možda bio ajvar i to samo ako je paprika iz Sjeverne Makedonije, iza tog tržišta krije se zanimljiva priča...

Najvažnija poslovna priča u djelatnosti ostale prerade i konzerviranja voća i povrća je ona o Enna Fruitu, kompaniji koja je nastala spajanjem Marinade Denisa Matijevića i Enna Agro kompanije u vlasništvu Pavla Vujnovca, osnivača i direktora PPD-a. Ta novoosnovana kompanija napada najvećeg na tržištu, Podravku, koja ima iskustvo i tradiciju, vrijedne brendove i vjerne potrošače. Ima i lojalne kooperante kojima pomaže aktivno, tijekom proizvodnje, i pasivno, sigurnim otkupom.

Što se infrastrukture tiče u svom vlasništvu ima čak dvije tvornice za preradu voća i povrća. Jedna je tvornica Kalnik u kojoj se prerađuje većina voća i povrća iz konzerviranog i ukiseljenog segmenta, a druga je u Umagu i u njoj se prerađuje isključivo istarska rajčica, uz tartuf, još jedan lokalni hit proizvod.

Za Podravku nije uopće upitno mogu li oni konkurirati stranoj konkurenciji, već može li konkurencija iz inozemstva konkurirati njima. Tržišni su lider u Hrvatskoj, a ne samo da brane tu poziciju, već je i dižu. Svjesni su da će to tržište, koje već sad raste po stopama od, kako navode, 10 posto, rasti i u budućnosti, jer će ljudi jesti sve manje mesa, a sve više voća i povrća, a to potvrđuju rastom kategorije grahorica slanutka i leće - koji su prema njima zdraviji nadomjestak mesu.

Uz to, razvijat će veganski asortiman, a to je još jedna prilika za rast. Autoritet te kompanije, reputaciju i budućnost teško da itko može ugroziti, ali zainteresiranih ima. A glavni izazivač Podravci u segmentu djelatnosti o kojoj pišemo je Enna fruit odnosno bivša Marinada.

- Prihod grupe Podravka nije moguće direktno uspoređivati sa prihodom kompanije Enna Fruit, budući prihod Podravke uključuje, osim proizvoda konzerviranog voća i povrća i niz drugih Podravkinih djelatnosti, kao primjerice proizvodnju dječje hrane, dodatke jelima, praškaste proizvode odnosno slastice, brašno, mesne proizvode, itd. U dijelu prerade voća i povrća, kao brend, Podravka je lider na hrvatskom tržištu, ali kada se analiziraju proizvedene količine konzerviranog voća i povrća, lider je Enna Fruit jer proizvodi niz privatnih marki za gotovo sve vodeće maloprodajne lance u Hrvatskoj, a i vlastiti brend DoOra - odgovorio je Hrvoje Radić, direktor prodaje u Enna Fruitu.

Marinadu je pokrenuo Denis Matijević, a kada je prije sedam godina otvorio jedan od najmodernijih pogona za preradu voća i povrća u Slatini vrijedan 50 milijuna kuna upozorio je prisutne na ceremoniji otvorenja da je to tek početak onoga što dolazi i što on priprema. Marinada je tvrtka specijalizirana za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća, a osim pogona u Slatini u sjedištu tvrtke, ima i više centara za otkup diljem zemlje te ured prodaje u Zagrebu. S druge strane, Enna Agro je bila tvrtka unutar Enna Grupe.

Vujnovac je poslovni portfelj proširio 2018. na djelatnost trgovine poljoprivrednim proizvodima, a treba spomenuti i to kako je PPD preko zajedničke tvrtke s Inom i glavni dioničar Petrokemije, domaćeg proizvođača mineralnih gnojiva. Naizgled neobičan spoj kompanije koja je osnovana kako bi Hrvatskoj prodavala jeftiniji Gazpromov plin i koja regulira cijenu gnojiva i kompanije koja otkupljuje i prerađuje voće i povrće, dok joj vlasnik, Matijević, kao konzultant i osnivač konzultantske kompanije Smarter sudjeluje u izradi strategije poljoprivrede, nametnula se valjda logičnim pa su se te dvije kompanije u svibnju spojile u jednu tvrtku.

I dok je možda prva pomisao na djelatnost ostale prerade i konzerviranje voća i povrća u Hrvatskoj ukiseljeni krastavci i džem od šljiva, a najegzotičnija asocijacija bi možda bio ajvar i to samo ako je paprika iz Sjeverne Makedonije, iza tog tržišta krije se zanimljiva priča koja uključuje mafiju koja u šverca voće i povrće, što je navodno vrlo unosan biznis, egzotične orašaste plodove koji čak ne rastu u Europi, a završavaju u školama u Hong Kongu kao europske gricakalice, rajčice iz Bošnjaka koje rastu u kokosovom gnijezdu, bivšeg novinara koji je smokve i rogač spojio u keks i poslao ga na put zrakoplovima dok je istodobno gradio butik hotel u Istri u kojem se služe tartufi, uzdanica istarske proizvodnje u toj djelatnosti, a tu je i jedan holivudski producent čije se smokve u Sračincima kod Varaždina furaju da su prave Dalmatinke, premda možda nisu ni iz Hrvatske.

Ukratko, zvuči kao zaplet jednog uzbudljivog filma, a ne kao tržište koje, ako ga detaljno ne secirate, ne izgleda pretjerano zanimljivo. A kakav je raslpet možete pročitaiti u tiskanom i digitalnom izdanju LIdera.


Komentari članka

Vezani članci

Iznadprosječna regija - Izvozni rezultati i dalje cvjetaju na sjeveru

29.10.2020.

U sjevernoj hrvatskoj regiji pet je županija: Varaždinska, koja je prema prvom pisanom spomenu najstarija hrvatska županija i spomenuta je točno 20. kolovoza 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III., zatim tu je Međimurska županija, pros

Enna Fruit: cilj je potrošačima omogućiti kupovinu po promotivnim cijenama

16.10.2020.

U akciju su uključeni Konzum, NTL i Spar, no vjerojatno će se uključiti i drugi trgovački lanci

Prinosi povrća manji, negdje samo trećina prijašnjih, pa neki ozbiljno razmišljaju i o smanjenju površina

30.09.2020.

Može se solidno zaraditi na povrću, ali valja i mnogo raditi, jer tu je najvažniji ručni rad. Ove godine pod kupusom su tri hektara, i to je više nego ranijih godina, a više je zasijano i luka i lubenica. Ova godina je zbog korone, ali i zbog vremena, jak

[EKSKLUZIVNO] Kreće dubinsko snimanje Leda, zainteresirano SEDAM kupaca

18.09.2020.

O prodaji Leda razmišljao je, barem deklarativno i kada bi zagustilo, još Ivica Todorić, a otkad se nakadašnje Agrokorovo carstvo transformiralo u rusko-američku Fortenovu, znalo se da će nakon non-core biznisa na red za prodaju doći i core. Takav scenari

Zbog korone potražnja za agrumima u porastu

15.09.2020.

Otkupna cijena prve klase mandarina je 4 kune kilogram, a u trgovinama bi mogla biti, kažu proizvođači, i do 10 kuna

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici