Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lip 2016

Tradiciju upakirali u suvremene proizvode

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ana Blašković  

Tradiciju upakirali u suvremene proizvode

Grad u kojem je nezaposlenost pala ispod sedam posto izlagačima izašao u susret besplatnim štandovima.

Festival poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Moja poduzetna Hrvatska u svom sedmom izdanju održan je u petak u srcu Ivanca. Ni temperatura zraka, koja se čak i u kasnim popodnevnim satima tvrdoglavo držala iznad 30 stupnjeva, nije spriječila da manifestacija, u zajedničkoj organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata, okupi 80-ak poduzetnika i OPG-ova iz tog kraja, ali i ostalih dijelova zemlje.

Otvarajući festival, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić svim okupljenima zaželio je uspjeh i poručio da je važno promijeniti paradigmu o poduzetništvu jer je jako poduzetništvo ključ za jaku infrastrukturu cijelog društva. "Grad se pobrinuo da izlagačima sve potrebno za sajam, od štanda do struje, bude besplatno, sve s ciljem da pomognemo ljudima da nesmetano rade", kaže Batinić, u čijem je gradu stopa nezaposlenosti pala ispod sedam posto.

Jelić
Sa Styrijom ćemo osigurati niže cijene tiskovina za naše članove.

Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, ponosno je istaknula da su brojni izlagači dokaz kako poduzetništvu ne smeta ništa, pa ni visoke temperature, sposobni su pružiti uslugu u bilo kakvim uvjetima, te im je čestitala na ustrajnosti. U Obrtničkoj komori svjesni su toga da je njihovim članovima svako olakšanje poslovanja dobrodošlo, pa HOK omogućava pristup jeftinijim resursima, električnoj energiji, gorivu i, najnovije, tiskovinama. "Upravo smo s grupom Styria u procesu potpisivanja sporazuma za niže cijene tiskovina za naše članove", najavila je Jelić.

Prešani "normabel"
Među izlagačima na ivanečkoj "špici" bila je i Slavica Friščić iz OPG-a Friščić s lepezom proizvoda od domaćeg brašna. Ono se melje u slikovitom mlinu isključivo na tradicionalan način, samo uz pomoć vode iz potoka. "Suprug Stjepan i ja sve radimo kako se nekad radilo, mlin tjera voda, a baš smo ovih dana promijenili drveni kotač", kaže gospođa Slavica. Žito u mlin stiže izravno s ivanečkih polja, a u lokalnom kraju sve brašno i prodaju, i tako već posljednjih 12 godina. Prigodne suvenire, poput slika od prešanog cvijeća i komadića čipke izrađene na batiće te ukrasnih predmeta u dekupaž tehnici, izložila je u Ivancu i Dragica Topolko. Nakon 24 godine rada u Varteksu, nastavila je "karijeru" u kućnoj radinosti, i to zbog zadovoljstva.

"Cvijeće bi u prirodi uvenulo za par dana, ovako ga uberem i prešam pa godinama krasi nečije interijere", kaže gospođa Dragica. Uz smijeh dodaje da slika koju prodaje za 220 kuna nastaje 32 sata, što znači da joj satnica nije ni sedam kuna. "Nema tu velike zarade, ali to vam je moj normabel. Mnogi ne žele raditi i samo kukaju, ali treba se nečim zainteresirati i održati vedar duh", veselo kaže ta simpatična Ivančanka koja sa svojim proizvodima redovito posjećuje sajmove od Ludbrega do Varaždinskih toplica.

Hit su pustinjske ruže
Među posjećenijim štandovima bio i onaj OPG-a Marković. Desetke sadnica, od sezonskog cvijeća, ukrasnih trava do začinskog bilja, posjetiteljima je strpljivo pokazivao mladi poduzetnik Marko Marković te objašnjavao kako se za njih brinuti. "Najviše se kupuje sezonsko bilje, posebno cvijeće. Ove godine veliki hit su pustinjske ruže", otkriva. Biznis je Marko, nakon završene poljoprivredne škole, započeo s krizantemama koje su mu i danas jedna od najtraženijih biljaka. U staklenicima, na pet kilometara udaljenom obiteljskom gospodarstvu, Marković godišnje uzgoji oko 20.000 biljaka, a većinu proizvoda plasiraju Ivancu i okolici, uglavnom na tržnici.

Biljkama se bavi i Ivan Kefeček, vlasnik istoimenog OPG-a, no njegove ne krase balkone i okućnice, već završe u čašama. On je 2006. zasadio kupinjak u Lužanu pokraj Sesveta na kojem se danas rasprostire 2000 grmova na 7200 metara četvornih. Iz njih proizvede između 1200 i 1500 litara nagrađivanog kupinova vina, poznate "bombe" vitamina i minerala, a uz pomoć supruge Brankice nastaju sirupi i džemovi.

"Bilo je situacija na početku kad smo mislili odustati od proizvodnje, borili smo se s bolestima jer ne tretiramo nasade kemikalijama, već samo ekološki, koprivom. Ipak, danas smo zadovoljni, a već nekoliko godina dobili smo Zlatnu diplomu za kvalitetu udruge Zagrebačko vinogorje", ponosno ističe Kefeček. A delicije, od domaćeg kruha do slastica, privukle su mnoge i na štand društva prijatelja narodnih običaja Maska. Više od 20 godina 30-ak energičnih dama aktivno čuva lokalne tradicije, od recepata do običaja, poput "trebitve kuruze", kostanjeva, narodnih nošnji, maskenbala i mnogih drugih. "Prisutni smo na svim manifestacijama, idemo na gostovanja, pokušavamo zaintrigirati i mlade. Uza sve to, izvrsno se zabavljamo", zaključila je Zdenka Matajčić.


Komentari članka

Vezani članci

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

22.05.2019.

Mladi diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Jemrić prvo je obiteljsko gospodarstvo razvio u moderan OPG, potom otvorio vlastiti koji je lani prerastao u Obrt za poljoprivredu Jemrić. Daljnje poslovanje razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razv

Milanko Barać odustao od pušenja i ušteđeni novac uložio u kupnju prvih košnica

09.05.2019.

Pčelarstvo je najbolnija grana poljoprivrede, toliko bolna da mnogi odustaju od njega već nakon nekoliko uboda pčela. S druge strane je to najbolji način da se maknemo iz monotone svakodnevice, a uz nešto ulaganja, puno truda i znanja može se upotpuniti k

Novcem dobivenim na vjenčanju kupili traktor i upustili se u eko proizvodnju povrća

03.05.2019.

Iako se čovjek ponekad ne osjeća pretjerano poletno dok na vrućem suncu bere feferone, sretni smo i blagoslovljeni jer možemo raditi ono što volimo, kažu Mateja i Neven Novak, dvoje mladih zaljubljenika u poljoprivredu

U uzgoj goji bobica ušli kao "grlom u jagode", učili na greškama, a sad stiže prvi pravi urod

03.05.2019.

U uzgoj goji bobica Vedran Hero i Lovro Uher ušli su kao potpuni laici. "Grlom u jagode", kažu. No danas njihov nasad ulazi u četvrtu godinu, a prijavom na natječaj raspisan putem LAG-a Terra liburna planiraju nabaviti i strojeve potrebne za održavanje pl

Ako svaki dan radiš uvijek nešto kapa, a ako nećeš raditi onda ne kapa nigdje

25.04.2019.

Nekada su moji roditelji držali krave. Baš i nisam bio neki zaljubljenik u njih, ali s vremenom sam shvatio da bi se od toga moglo živjeti, pa ćemo širiti proizvodnju, kaže Jure Mandir čija obitelj ne odustaje od muznih krava, razvija sustav krava-tele i

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija