Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Ou 2019

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Adi Pašalić  

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

Odlučili ste, vidite šansu u stočarstvu, imate sve predispozicije baviti se uzgojem tovnih junadi. Izgradili ste objekt za držanje/farmu, nabavili ste i poljoprivredne strojeve, povezali se s dobavljačima hrane - koncentrata, na vlastitim površinama planirana je sjetva silažnog kukuruza, planiran i dovoljan broj bala sjenaže, otkup tovljenika dogovoren, i recimo želite 10 junadi u turnusu. Nogometnim rječnikom rečeno, pred početak utakmice, teren pogodan za igru, uvjeti idealni. Rezultat tek nakon 90 min, a u tovu nakon minimalno 200 dana?

Odabir teladi za tov
Kod farmera koji prvi put kreću u uzgoj i tov junadi, ali i kod onih s iskustvom većinom se kupuje muška othranjena telad. Biraju se kvalitetna, zdrava, konstitucijski i pasminski ujednačena telad, formirajući grupu/stado s teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentratne hrane, kako se ne bi pojavio tzv "negativni tov" kada telad još uvijek nenaviknuta poslije mlijeka na uzimanje hrane, gladuje i gube svoju ulaznu težinu.

Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja uvijek je dobro "osigurati se" i povesti sa sobom veterinara. Pomoć veterinara pri izboru je u tom trenutku neprocjenjiva, s obzirom da i u tovu vrijedi izreka: kako siješ, tako ćeš i žeti. Kakva i kako se telad uvede u tov, ovisi i konačan uspjeh tova. S obzirom da se radi o principu "all in, all out" (sve unutra, sve van, op.u.), svaki pogrešan korak i odabir direktno utječe na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitetu, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.

Odabir pasmine za tov
Sva muška telad se može uvesti u tov, ali nemaju sve vrste, pasmine iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Jednostavno rečeno, hokejaš može igrati nogomet, ali ne tako uspješno kao nogometaš koji cijeli život trenira nogomet, potječe iz nogometne obitelji i posvećen je samo tome. Vodeći se činjenicom da postoje pasmine goveda specijalizirane, s genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mlijeka, mesa ili kombinirane pasmine i farmer pri odabiru teladi treba voditi i računa o izboru pasmine.

U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, pasmine goveda koje ranije spolno sazrijevaju, fizički se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman (tj. odnos obrađenih polovica naspram ukupne mase žive životinje). Neke od najpoznatijih i traženih pasmina goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Charolais/Šarole, Angus, Limousin i na našim prostorima najzastupljenija pasmina kombiniranh osobina (meso-mlijeko) Simental.

Također postoje, i sve su više zastupljeni na tovilištima križanci, većinom mesnih pasmina, predodređeni za veći prirast, dinamiku rasta i povoljan odnos mesa i masti. Izbor pasmine moraju pratiti i raspoloživi resursi na farmi, tehnologija tova i vanjski faktori okruženja poput klimatskih prilika. Neke pasmine imaju veći okvir (Charolais, Limousin), postižu veće završne težine, stoga zahtijevaju i veće količine voluminozne i krepke krme, dok se neke (Angus i Hereford) odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima.

Simental pasmina dobar izbor za tov
Simentalsko govedo odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, stoga je jedna od najraširenijih pasmina u Europi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Ovog "švicarca" po porijeklu mnogi farmeri koriste u intenzivnoj proizvodnji mesa iako je kombinirana pasmina. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1300 g/dan, te uz optimalnu hranidbu klaonička masa bikova je u prosjeku oko 600-650 kg.

Ako se u tov uvodi više teladi, najbolje je zbog tehnologije tova razvrstati ih u nekoliko grupa po 15 teladi. Na malim obiteljskim gospodarstvima do maksimalno 3 grla u uzgoju, najzastupljenija je pasmina Simental. Muška telad se uvode u tov do 6 mjeseci starosti oko 150-200 kg težine u turnus koji u prosjeku traje minimalno 200 dana do odgovarajuće izlazne klaoničke težine.


Komentari članka

Vezani članci

Raspisan novi natječaj za kupnju steonih junica

09.05.2019.

Stočari javite se, na raspolaganju je 20 milijuna kuna, pozivaju iz Ministarstva poljoprivrede

Janjetina ličke pramenke uskoro na meniju u Belgiji i Francuskoj

30.04.2019.

Ličke pašnjake opasa oko 50.000 komada ovce pramenke. To znači da se na tržištu kroz godinu pojavi pedesetak tisuća komada janjaca. Dio bi mogao uskoro doći i na tržište Belgije i Francuske

Ako svaki dan radiš uvijek nešto kapa, a ako nećeš raditi onda ne kapa nigdje

25.04.2019.

Nekada su moji roditelji držali krave. Baš i nisam bio neki zaljubljenik u njih, ali s vremenom sam shvatio da bi se od toga moglo živjeti, pa ćemo širiti proizvodnju, kaže Jure Mandir čija obitelj ne odustaje od muznih krava, razvija sustav krava-tele i

Država ukinula namete stočarima

08.04.2019.

Za sve stočare, posebice one u posrnulom mljekarskom sektoru - dobra vijest. Od ovog mjeseca oslobođeni su plaćanja čak 190 manjih i većih nameta, među kojima su označavanje životinja upisanih u registar, veterinarske i kontrole mliječnosti, što nije jeft

Stočari se udružili, prijavili i sad grade siranu vrijednu 3,2 milijuna kuna

04.04.2019.

Pogon na Cresu, vrijedan 3,2 milijuna kuna i financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja, bit će kapaciteta 500 litara mlijeka dnevno za preradu, a proizvodit će kiselo mlijeko, sir škripavac, polutvrdi kravlji i ovčji sir, skutu, basu, kajmak, domaće

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1523 članka imaju tag financije
 4. 1217 članka imaju tag izvoz
 5. 829 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 923 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 875 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 760 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 521 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 492 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija