Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Srp 2020

Tehnologija im je pomogla da žive u Hrvatskoj, a rade po svijetu. Sad vraćaju društvu

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Tehnologija im je pomogla da žive u Hrvatskoj, a rade po svijetu. Sad vraćaju društvu

U HRVATSKOJ još nema puno tvrtki koje doniraju novac nadarenim pojedincima, udrugama i projektima za koje ocijene da imaju perspektivu. Ipak, i na tom planu posljednjih godina nešto se mijenja.

Jedna od tvrtki koja je dio svoje dobiti odlučila usmjeriti u donacije je zagrebački Infinum. Riječ je o IT kompaniji s 250 zaposlenika i suradnika, osnovanoj 2005. godine, koja se bavi razvojem digitalnih proizvoda, a posluje primarno na svjetskom tržištu.

Raspisali natječaj za donacije nevladinim organizacijama

U Infinumu su ovih dana raspisali natječaj za donacije udrugama i drugim nevladinim organizacijama koji je otvoren do kraja srpnja. Cilj im je donirati novac za projekte od, kako kažu, opće koristi za društvo.

"Već godinama nam se javljaju udruge i pojedinci koji traže da im financijski pomognemo u njihovim projektima. Do sada smo im pomagali na pojedinačnoj bazi, ali od ove godine to ćemo raditi sustavno. Imamo Infinum Foundation koji raspolaže s jedan posto godišnjeg profita i po projektu dajemo do 15.000 kuna", objašnjava za Index Nikola Kapraljević, suvlasnik Infinuma.

"Ne želimo se ograničiti samo na jedan projekt. Tražimo kvalitetne projekte koji će doprinijeti društvu. U fokusu su nam projekti vezani uz djecu i mlade. Želimo im poboljšati kvalitetu života i omogućiti edukaciju te poticati kreativnost, inovativnost i bavljenje poduzetništvom", dodaje Vedrana Čolić, članica izvršnog odbora Infinum Foundationa.

Imaju i kasice za pomoć pojedinim projektima u koje mogu donirati zaposlenici Infinuma

Infinum je za donacije raznim projektima odlučio izdvojiti jedan posto svoje dobiti, napominju u toj kompaniji. To znači da su u ovoj godini za donacije namijenili 150.000 kuna, budući da im je neto dobit prošle godine iznosila oko 15 milijuna kuna. Otprilike 70 posto tog iznosa dodijelit će se na natječaju koji je nedavno raspisan, a ostatak će se, u pravilu u manjim iznosima, dodijeliti projektima koji tijekom godine traže manju financijsku pomoć, često i samo po tisuću ili dvije tisuće kuna.

Pored toga, hvale se u Infinumu, i njihovi zaposlenici pomažu u pojedinim projektima. U Infinumu su, naime, postavili kasice za pojedine projekte u koje njihovi zaposlenici mogu ubaciti svoj prilog. Tako se osigurava anonimnost donacija od strane zaposlenika, budući da nitko ne zna tko je i kojim iznosom financijski podupro neki projekt.

Donacije često i nisu financijske: poklanjaju i poklone, ali i volontiraju u projektima

U nizu slučajeva donacije i nisu financijske. Projekte vezane uz djecu, primjerice, Infinum često podupire poklonima. Nisu rijetki ni slučajevi kada su zaposlenici Infinuma volontirali u pojedinim projektima, poput sadnje stabala na Sljemenu i pomoći psima u skloništu u Dumovcu.

"Ne doniramo samo novac nego i vrijeme", ističe Čolić.

Donacije tvrtki uobičajene su u razvijenim zemljama Zapada, gdje se na to gleda kao na oblik društveno odgovornog poslovanja. No u Hrvatskoj je doniranje korporativnog sektora znatno manje rašireno. Naravno, izuzmemo li tu doniranje političkim strankama u kampanji. U Infinumu su se, međutim, odlučili na drukčiji put: doniranje u političke svrhe ih, naglašavaju, ne zanima, već žele pomoći projektima koji će unaprijediti hrvatsko društvo.

Žele napraviti nešto dobro za hrvatsko društvo

"Politika nas ne zanima, time se ne bavimo. Želimo napraviti nešto dobro za hrvatsko društvo, želimo da stvari počnu ići na bolje. Danas su, nažalost, svi postali jako sebični. Sigurno je da nismo ni prva, a ni jedina tvrtka koja donira novac za takve svrhe, ali svakako bismo voljeli da je više takvih primjera", napominje Kapraljević.

Potražnje za donacijama ne nedostaje. I ranije su im se često javljali pojedinci i udruge koji su tražili financijsku pomoć za provedbu svojih ideja i projekata. Mnogima od njih u Infinumu su pomogli, napominju u toj tvrtki. Sada su, međutim, cijeli projekt donacija odlučili dići na višu razinu pa su pokrenuli inicijativu Infinum Foundation i raspisali natječaj, a o prijavama odlučuje izvršni odbor inicijative u kojem je pet članova.

"Dosad je već na natječaj stiglo dosta prijava i prilično su kvalitetne. Očekujemo da do zatvaranja natječaja stigne još prijava", poručuje Čolić.

Donacije domovima za djecu, informatičarima i gimnazijalcima za put u SAD

Ideja inicijative i strukturiranja Infinum Foundationa je počela, ističe Kapraljević, prije dvije godine, kada su odlučili pomoći udruzi Crveni nosovi, u kojoj klaunovi-doktori, mahom umjetnici, pomažu bolesnoj djeci te djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Nastavilo se skupljanjem poklona za djecu u domovima, na što ih je inspirirala slična akcija Indexa. Među korisnicima njihove pomoći je i zagrebačka XV. gimnazija, kojoj su pomogli u organizaciji i financiranju edukativnog putovanja u SAD, kao i Savez informatičara.


Komentari članka

Vezani članci

Osječki tim treći među 100 studentskih timova iz 27 država

11.08.2020.

Zbog inovativnog rješenja za poboljšanje prometa osječki su studenti u oštroj konkurenciji nagrađeni su na međunarodnom natjecanju koje organizira Atos, globalni lider u digitalnoj transformaciji

Vanja Bertalan (Human): Kod nas nema sitnih slova, nejasnih ponuda, kompliciranih riječi

06.08.2020.

Volimo raditi s klijentima koji su nam mentalno bliski i na proizvodima koji su nam zanimljivi. Ne vidim scenarij u kojemu imamo teškog klijenta i nezanimljiv projekt, a to završi kao sretna priča

Softverski div iz Zagreba: Budućnost vidi u širenju na Bliskom istoku i EU projektima

04.08.2020.

Njihov je glavni proizvod GDi Ensemble, niz digitalnih rješenja za cjelovito upravljanje operacijama s imovinom, raspoloživim resursima te radnom snagom i aktivnostima na terenu, kao i integraciju s internetom stvari (IoT)

Microsoftovi uredi u SAD-u neće se otvarati barem do siječnja iduće godine

03.08.2020.

Prema novim informacijama koje donosi Verge Microsoftovi zaposlenici bi se u urede u SAD-u vraćali u fazama, a najraniji datum za povratak u normalu postavljen je na 19. siječnja iduće godine

Marko Fertlemeš - Multifunkcionalna klupa na radost biciklista osvaja hrvatske gradove

20.07.2020.

U posao Marko Fertlemeš, serijski poduzetnik iz Kutine, ušao je nasljeđivanjem obiteljskog obrta. Obrt i dalje radi, a Fertlemeš je osnova još dvije tvrtke iz kojih stižu inivativni proizvodi. Kreirao je InfoSmile Outy, proizvod koji objedinjuje zaslon za

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 315 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici