Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Kol 2009

Svjetski provod za 5000 europskih kampista!

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Davor Verković  

Svjetski provod za 5000 europskih kampista!

Najbolji hrvatski kampovi ove su godine ugostili šest europskih camping-rallyja s više od 5000 sudionika. Camping rally je specijalni paket koji kampinški klubovi i asocijacije organiziraju za svoje članove, a riječ je o odmoru obogaćenom specijalnim programima za društvene aktivnosti i zabavu.

Tako je ove godine Udruga kampista Hrvatske organizirala dva europska relija: jedan u Top kampu Park Umag, u Umagu potkraj svibnja, pod nazivom »Europa Rally« s 1300 sudionika, a drugi sredinom lipnja na otoku Pagu, u Top kampu Straško, pod nazivom »Adria Camping Rally« na kojem je sudjelovalo oko tisuću kampista.

Nadalje, u Top kampu Solaris kod Poreča Društvo naturista Hrvatske zajedno s International naturist federationom organiziralo je »Alpe Adria - Susret triju zemalja«, okupljanje naturista s alpskog područja.

U zadarskom su Top kampu Zaton talijanski Federcampeggio, Top Camping Pool i Turistička zajednica Zadarske županije sredinom lipnja organizirali reli kampista pod nazivom »Friendship rally - Susret prijateljstva«. Susret je okupio 400 sudionika.
Više od 1800 motociklista okupljenih u Federation Internationale Motorcyclist također su u Zatonu održali godišnji reli. Program je trajao čak pet dana, uz istodobno održavanje brojnih natjecanja.

ACSI, nizozemski specijalist za kampove, svake godine organizira dva okupljanja u Istri - jedno početkom lipnja, a drugo potkraj rujna. Naziv okupljanja je »Venezia-Istra«.
Kamping udruženje iz Danske DCU Dansk Camping Union svoj reli početkom rujna organizira u Top kampu Park Soline kod Zadra.

Prema posljednjim informacijama iz londonskog FICC-a (Svjetske udruge kampinških potrošača), postoji realna mogućnost da se iduće godine u Istri održi Svjetski camping-rally s više od 2000 ljudi. Kandidaturu za taj susret koji bi ugostio kampiste iz cijelog svijeta ponudila je Udruga kampista Hrvatske.

U rujnu ove godine predsjednik Federation Internationale Camping Caravaninga sa svojom će komisijom pregledati istarske kampove i definirati mjesto i uvjete održavanja relija.

U svim je camping-rallyjima financijski sudjelovala Hrvatska turistička zajednica, a promotivni efekt objavljenih članaka i informacija na tu temu računa se na oko pola milijuna eura.

Međutim, treba podsjetiti da ovdašnji kampovi, iako smješteni na najboljim pozicijama uz samo more, spadaju među najskuplje u Europi (prosječna cijena boravka je 34,78 eura). Konkretno, po skupoći su na četvrtom mjestu iza talijanskih, španjolskih i danskih. Sve su nas međunarodne kampinške asocijacije svrstale u skupe europske kampove.

U posljednjih pet godina cijena usluga povećana je 18 posto, što je svjetski raritet. Istina, posljednjih nekoliko godina, pogotovo u Istri, uloženo je puno novca u unaprjeđenje uvjeta boravka kampista i to pogotovo u sanitarije.

Nekoliko hrvatskih kampova pripada samom vrhu europske ponude. S druge strane, dobar dio još uvijek čeka značajnija ulaganja, što će se vjerojatno dogoditi kada se donese zakon o zemljištu.

Zadarski Zaton: Među deset najboljih europskih kampova za obitelji s djecom
Sredinom kolovoza ADAC, njemački autoklub, najveći i daleko najmoćniji u Europi, na svojim je internetskim stranicama predstavio listu deset najatraktivnijih europskih kampova za djecu i obitelji. Birali su se kampovi s dječjim animacijskim programima, mini klubovima, doživljajima i avanturama za mlade, izletima te školama na odmoru za djecu.

Od deset najatraktivnijih kampova po dva su iz Njemačke, Austrije, Italije i Francuske, a po jedan iz Španjolske i Hrvatske. Svi navedeni kampovi su prema ADAC-u - »Superplatzevi« - što znači da spadaju u sam vrh kvalitete. Tako je kamp Zaton Nin u vlasništvu zadarskog Turisthotela ušao u sam vrh specijalnog europskog brenda za kampiranje obitelji i djece, a Hrvatska na listu visoke kvalitete specijalnih kampinših marki. U Europi ima 35.000 kampova, a ADAC u svojem vodiču ocjenjuje njih 7000.

Kampovi i dalje puni kao da je špica sezone

Adriano Palman, direktor Kamping udruge Hrvatske, tvrdi kako su kampovi i dalje krcati kao da je najžešća špica sezone. »Osmi mjesec nas je iznenadio. Kampovi su puni turista, istarski i kvarnerski su po rezultatu jedan posto iznad lanjske sezone. Međutim, za dalmatinske još uvijek nemam podatke, jer tamo ima mnogo malih kampova koji nam ne dostavljaju stanje.

Kampovi dobro rade zbog lijepog vremena, sunca je više nego u srpnju«, rekao je Palman. Rujan, prema njegovim riječima, ne može mnogo ni pokvariti ni popraviti kampinšku sezonu, jer se tada u pravilu ostvari oko osam posto od ukupnih noćenja. »Kolovoz je povukao i sada se stvara sezona. A kolovoz u kampinškom turizmu protječe iznad svih očekivanja«, zaključuje Palman.


Komentari članka

Vezani članci

Elitni turizam: u Dubrovnik pristižu megajahte, privatni avioni...

07.07.2020.

Zadovoljavajuće rezultate ove sezone mogao bi ostvariti elitni turizam. Fizička distanca tu se podrazumijeva pa u Dubrovnik pristižu luksuzne megajahte, privatni avioni... U vilama cijele obitelji borave tjednima.

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Stiže prvi vlak s Česima: Samo u prva dva tjedna prodano 30.000 karata po cijeni od 22 eura

01.07.2020.

Nova linija prometovat će na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka svaki dan do kraja kolovoza.

Vlasnici klubova na Zrću navijaju za pozitivnu nulu

01.07.2020.

Suviše dugo razvijamo ovaj brend da bismo ove godine odustali i trudit ćemo se izvući što više od ovog ljeta, poruka je sa Zrća.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 723 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 242 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici