Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Tra 2019

Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

ZARJA grupa jedna je od najuspješnijih poljoprivrednih priča u Hrvatskoj. Radi se o najznačajnijem i najvećem proizvođaču svježe rajčice u zemlji. Direktor tvrtke Zvonimir Belić ovim poslom bavi se već dvadesetak godina.

Njihovi proizvodi svoj put započinju u najmodernije opremljenim staklenicima u Kerestincu pokraj Svete Nedelje, gdje se proizvode cherry, shake i cocktail sorte rajčica. Proizvode najmodernijom tehnologijom koja je preslikana iz Nizozemske - jedne od najuspješnijih poljoprivrednih zemalja.

Pomoću korisnih kukaca štite rajčice pa ne koriste kemikalije

Zarja svoje rajčice prodaje pod brendom “Rajska”, a radi se o najkvalitetnijim sortama punog okusa kakvog se većina nas sjeća iz djetinjstva. U proizvodnji ne koriste kemijska zaštitna sredstva, već biološku zaštitu - korisne kukce.

“U staklenicima se trudimo napraviti balans kao što je u prirodi i to nije lagano. Mi već nekoliko godina uspijevamo da uopće kemijski ne tretiramo rajčice. To bi značilo da u Hrvatskoj trenutno ne postoji povrće, a da ne stoji na eko-polici, koje je zdravije od našeg.

Koristimo biološku zaštitu, što znači da se ne koriste kemijska sredstva, već se unose prirodni neprijatelji štetnika. Biljke koje su zaražene nekim tipom virusnih ili bakterijskih bolesti odstranjuju se mehaničkim putem (rezanjem) te se iznose iz staklenika, a rana se zatim premazuje alkoholom i dezinficira.

Koriste se isključivo hranjiva mineralnog tipa koja se u staklenik unose fertirigacijom kroz navodnjavanje - kap po kap. Koncentrat hranjiva miješa se s vodom te kroz sustav navodnjavanja dovodi do biljke. Dodaje se po receptu koji je produkt konstantne analize biljnog materijala i drenaže iz jastuka i tankova u kojima se hranjivo miješa te se dozira točno onoliko elemenata koji su u tom trenutku potrebni biljci bez primjesa nepotrebnih kemijskih elemenata.

U svojim staklenicima koristimo isključivo certificirano gnojivo te prakticiramo zatvoreni tip proizvodnje. To znači da se ostatak hranjiva, koji biljka ne može primiti, ne izbacuje iz staklenika, već prolazi kroz sterilizator kako bi se ponovno upotrebio”, pojašnjava nam Zvonimir Belić, direktor Zarje koji je ujedno i pionir hidroponske proizvodnje u Hrvatskoj.

Hidroponski uzgoj omogućava berbu tijekom 9 mjeseci godišnje

Uzgoj rajčica odvija se u etažama tehnologijom hidroponije čija je osnovna prednost kontinuirana berba tijekom 9 mjeseci u godini, u razdoblju od travnja do prosinca.

“Rajčice iste sorte su sve iste veličine, no to isto postižemo na prirodan način - optrgavanjem. Znači, na jednoj grani može biti 15 do 20 cvjetova. Kada bismo ih sve pustili, onda bi prvi cvat bio najveći, a zadnji najmanji. Mi odredimo koliko će grozd imati rajčica i višak cvjetova uklonimo. I to je razlog zašto su sve rajčice iste veličine.

Berba je od travnja do Božića. Svaki tjedan izađe jedna berba. Kroz dva tjedna nakon Božića sve se čisti, vadi van, dezinficira i ponovno od Nove godine dolaze nove sadnice. Biljke rastu u etažama. Kada je prva etaža spremna za branje, plodovi gornjih etaža su zeleni, a na samom vrhu tek cvjetaju. Na ovaj način postižemo kontinuirani prinos i redovnu berbu u većem dijelu godine, kako bi naši kupci u svako doba uživali u izvornim i prirodnim okusima delikatesnih rajčica”, kaže Belić.

Proizvodnja na pet hektara

Prvi veliki investicijski ciklus Zarja grupa završila je u 2009. godini, kada su izgradili najsuvremenije staklenike površine 2,5 ha i tehnologiju ukupne vrijednosti 5 milijuna eura.

Početkom 2017. godine nastavili su investicijski ciklus uz pomoć novca iz EU fondova te su proširili kapacitete na površinu od dodatnih 2,5 ha, čime ukupna proizvodna površina sada iznosi 5 ha. Trenutno godišnje proizvode cca 3 milijuna komada pakirane rajčice koja se prodaje dugogodišnjim poslovnim partnerima, veletrgovcima i velikim trgovačkim centrima . Osim u Hrvatskoj, rajčice su dostupe i u Sloveniji, a u tijeku su pregovori za otvaranje novih tržišta u Srbiji.

Zarja se nedavno odlučila na rebranding proizvoda koji će biti dostupni na tržištu pod imenom Rajska.

“Novi brend na neki način daje obećanje da će uzgajati rajčice koje će kupcima biti dostupne i izvan sezone rajčica, a istovremeno će im pružiti okus i miris domaćih i prirodnih sezonskih rajčica. Takve rajčice punoga okusa uzgajat će isključivo prirodnim procesom bez prskanja, uz pomoć marljivih ljudi, sunca i 10 000 bumbara. Na pakiranju se ističe podrijetlo rajčica iz Svete Nedelje, raja za rajčice, dok je za vizualni identitet kao inspiracija korištena bogata svetonedeljska narodna nošnja”, zaključuje Belić.


Komentari članka

Vezani članci

Ovaj hrvatski startup stare tvornice uvodi u 21. stoljeće

16.07.2019.

Trenutno zapošljavaju 20-ak ljudi, a kako se žele širiti, namjeravaju krenuti i u prikupljanje kapitala. Do sada su, kao što smo već spomenuli, uložili oko milijun kuna svog novca, no za udvostručenje broja zaposlenih koje je u planu, trebat će i investit

Kalendari i čestitke s austrijskim motivima nastaju u Slavoniji

08.07.2019.

Zoran Bašić u Trnjanima u prvoj hrvatskoj tvornici za magnet suvenire izvozi u Beč.

LAKŠE JE UZ POGURANAC! POGLEDAJTE KOJI SU VAM SVE POTICAJI DOSTUPNI I ISKORISTITE IH

08.07.2019.

Cilj programa je kreditiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Dobivenim sredstvima mogu se otvarati obrti i osnivati trgovačka društava, modernizirati i proširivati postojeće poslovanje, provoditi mjere samoza

Dva prijatelja iz Zagreba razvijaju proizvode za najveće svjetske tvrtke

07.07.2019.

Naš put nije tipični startup put zato što nismo krenuli u poduzetništvo s jasnom namjerom dizanja tvrtke već je to bio hobi koji se s vremenom transformirao u uspješnu priču. Rast je bio organski te smo se na otvaranje vlastite tvrtke odlučili tek kada je

Hrvatska firma radi aplikacije za neke od najvećih svjetskih kompanija

07.07.2019.

Postoji cijeli niz primjera korištenja proširene stvarnost. Na primjer, kozmetička industrija ulaže u to jer budućnost prodaje vide putem interneta, pa su im potrebne aplikacije za testiranje make-upa. Ili recimo trgovine namještaja, kojima je zgodno da k

Tag cloud

 1. 1921 članka imaju tag hrvatska
 2. 1945 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija