Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Tra 2019

Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

ZARJA grupa jedna je od najuspješnijih poljoprivrednih priča u Hrvatskoj. Radi se o najznačajnijem i najvećem proizvođaču svježe rajčice u zemlji. Direktor tvrtke Zvonimir Belić ovim poslom bavi se već dvadesetak godina.

Njihovi proizvodi svoj put započinju u najmodernije opremljenim staklenicima u Kerestincu pokraj Svete Nedelje, gdje se proizvode cherry, shake i cocktail sorte rajčica. Proizvode najmodernijom tehnologijom koja je preslikana iz Nizozemske - jedne od najuspješnijih poljoprivrednih zemalja.

Pomoću korisnih kukaca štite rajčice pa ne koriste kemikalije

Zarja svoje rajčice prodaje pod brendom “Rajska”, a radi se o najkvalitetnijim sortama punog okusa kakvog se većina nas sjeća iz djetinjstva. U proizvodnji ne koriste kemijska zaštitna sredstva, već biološku zaštitu - korisne kukce.

“U staklenicima se trudimo napraviti balans kao što je u prirodi i to nije lagano. Mi već nekoliko godina uspijevamo da uopće kemijski ne tretiramo rajčice. To bi značilo da u Hrvatskoj trenutno ne postoji povrće, a da ne stoji na eko-polici, koje je zdravije od našeg.

Koristimo biološku zaštitu, što znači da se ne koriste kemijska sredstva, već se unose prirodni neprijatelji štetnika. Biljke koje su zaražene nekim tipom virusnih ili bakterijskih bolesti odstranjuju se mehaničkim putem (rezanjem) te se iznose iz staklenika, a rana se zatim premazuje alkoholom i dezinficira.

Koriste se isključivo hranjiva mineralnog tipa koja se u staklenik unose fertirigacijom kroz navodnjavanje - kap po kap. Koncentrat hranjiva miješa se s vodom te kroz sustav navodnjavanja dovodi do biljke. Dodaje se po receptu koji je produkt konstantne analize biljnog materijala i drenaže iz jastuka i tankova u kojima se hranjivo miješa te se dozira točno onoliko elemenata koji su u tom trenutku potrebni biljci bez primjesa nepotrebnih kemijskih elemenata.

U svojim staklenicima koristimo isključivo certificirano gnojivo te prakticiramo zatvoreni tip proizvodnje. To znači da se ostatak hranjiva, koji biljka ne može primiti, ne izbacuje iz staklenika, već prolazi kroz sterilizator kako bi se ponovno upotrebio”, pojašnjava nam Zvonimir Belić, direktor Zarje koji je ujedno i pionir hidroponske proizvodnje u Hrvatskoj.

Hidroponski uzgoj omogućava berbu tijekom 9 mjeseci godišnje

Uzgoj rajčica odvija se u etažama tehnologijom hidroponije čija je osnovna prednost kontinuirana berba tijekom 9 mjeseci u godini, u razdoblju od travnja do prosinca.

“Rajčice iste sorte su sve iste veličine, no to isto postižemo na prirodan način - optrgavanjem. Znači, na jednoj grani može biti 15 do 20 cvjetova. Kada bismo ih sve pustili, onda bi prvi cvat bio najveći, a zadnji najmanji. Mi odredimo koliko će grozd imati rajčica i višak cvjetova uklonimo. I to je razlog zašto su sve rajčice iste veličine.

Berba je od travnja do Božića. Svaki tjedan izađe jedna berba. Kroz dva tjedna nakon Božića sve se čisti, vadi van, dezinficira i ponovno od Nove godine dolaze nove sadnice. Biljke rastu u etažama. Kada je prva etaža spremna za branje, plodovi gornjih etaža su zeleni, a na samom vrhu tek cvjetaju. Na ovaj način postižemo kontinuirani prinos i redovnu berbu u većem dijelu godine, kako bi naši kupci u svako doba uživali u izvornim i prirodnim okusima delikatesnih rajčica”, kaže Belić.

Proizvodnja na pet hektara

Prvi veliki investicijski ciklus Zarja grupa završila je u 2009. godini, kada su izgradili najsuvremenije staklenike površine 2,5 ha i tehnologiju ukupne vrijednosti 5 milijuna eura.

Početkom 2017. godine nastavili su investicijski ciklus uz pomoć novca iz EU fondova te su proširili kapacitete na površinu od dodatnih 2,5 ha, čime ukupna proizvodna površina sada iznosi 5 ha. Trenutno godišnje proizvode cca 3 milijuna komada pakirane rajčice koja se prodaje dugogodišnjim poslovnim partnerima, veletrgovcima i velikim trgovačkim centrima . Osim u Hrvatskoj, rajčice su dostupe i u Sloveniji, a u tijeku su pregovori za otvaranje novih tržišta u Srbiji.

Zarja se nedavno odlučila na rebranding proizvoda koji će biti dostupni na tržištu pod imenom Rajska.

“Novi brend na neki način daje obećanje da će uzgajati rajčice koje će kupcima biti dostupne i izvan sezone rajčica, a istovremeno će im pružiti okus i miris domaćih i prirodnih sezonskih rajčica. Takve rajčice punoga okusa uzgajat će isključivo prirodnim procesom bez prskanja, uz pomoć marljivih ljudi, sunca i 10 000 bumbara. Na pakiranju se ističe podrijetlo rajčica iz Svete Nedelje, raja za rajčice, dok je za vizualni identitet kao inspiracija korištena bogata svetonedeljska narodna nošnja”, zaključuje Belić.


Komentari članka

Vezani članci

Ovo je čovjek koji je pred pet godina sve stavio na kocku i s frendom uložio u Muzej iluzija.

26.05.2020.

Rijetko koji spomen imena nekog muzeja u ljudima izaziva ushićenje kao što je to slučaj s Muzejom iluzija. Ovaj je muzej, naime, u svega nekoliko godina postao sinonim za zabavu. Priča koja je svoj početak 2015. dobila u Zagrebu uspješno se proširila po č

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Nizozemac u Hrvatskoj otvorio tvrtke, želi usred krize zaposliti puno ljudi

18.05.2020.

"Evo zbog covida će se mnoge kompanije odlučiti da im zaposlenici i nakon epidemije rade od doma. Zašto onda ti ljudi recimo ne bi mogli raditi iz Hrvatske? Hrvatska bi mogla ponuditi neke beneficije strancima da dođu živjeti i raditi iz Hrvatske za stran

Do sada zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri oblika zajma tvrtkama pogođenima koronakrizom

07.05.2020.

Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID zajam i za ESIF mikro, potom za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Posjetili smo farmu u Vladislavcima, na kojoj pola posla odrađuje robot; ondje svaka krava ima ime, najproduktivnija je Bobica, mladi i ne pomišljaju na odlazak, a koronakriza ih nije ni takla

03.05.2020.

Ivica Kruljac iz Vladislavaca nedaleko od Osijeka krenuo je u mljekarski posao prije 19 godina. Tada su se još u ranu zoru morali ustajati kako bi pomuzli sve krave. Sada nešto duže spavaju jer je petero radnika na farmi dobilo pomoć - robota. Posjetili s

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija