Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2019

Sve je više mini uljara koje proizvode specijalna ulja

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marko Mandić  

Sve je više mini uljara koje proizvode specijalna ulja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sredinom travnja potpisala je nova 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, kada je dodijeljena potpora od ukupno 26,7 milijuna kuna za projekte, čija ukupna vrijednost iznosi 56,2 milijuna kuna.

Ovi ugovori odnose se na treći natječaj mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja RH, točnije na Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a veliku novost predstavlja činjenica da je ovaj natječaj bio isključivo namijenjen za objekte koji u ulje prerađuju masline, tikve uljarice, voće i orašaste plodove.

Iznos potpore po pojedinom projektu kreće se od stotinjak tisuća kuna, sve do dva milijuna kuna, a očekivano prevladavaju proizvođači maslina iz primorske Hrvatske, od kojih čak trećina dolazi iz Istarske županije.

No među pet projekata iz kontinentalne Hrvatske pronašla su se i dva proizvođača iz Osječko-baranjske županije: Agro-tok d.o.o. iz Širokog Polja, kojemu će ova potpora pomoći u gradnji pogona za proizvodnju lješnjakova ulja, te Pannonian Grain d.o.o., etablirana mini uljara smještena u osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS, koja želi unaprijediti pogon za proizvodnju hladno prešanog ulja.

Predan rad
Stoga nam je u povodu potpisivanja ugovora iz Programa ruralnog razvoja Zdenka Šalić, osnivačica i direktorica osječkog Pannonian Graina, otkrila kako uopće izgleda tržište ulja u RH i koliko je bilo teško doći do razine na kojoj danas posluje njezina mini uljara.

- Ovo je drugi put da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi prepoznala naš predan rad pa sam sigurna da ćemo realizacijom ovog projekta, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od dva milijuna kuna, s pomoću novih strojeva i količinski moći odgovoriti tržištima izvan naših granica te podići proizvodnju na još višu razinu - otkriva Šalić, ponosna što je Pannonian Grain na ovom natječaju svrstan uz bok velikim proizvođačima maslinova ulja. Naime, iako je osnovan 2015. godine, Pannonian Grain je prije dvije godine kupnjom jedne preše znatno povećao proizvodne kapacitete, pa na godišnjoj razini proizvede oko 60.000 litara ulja, a dok su se u BIOS-u na početku obrađivale "standardne" sirovine poput konoplje, lješnjaka i suncokreta, danas se u ponudi njihovih hladno prešanih ekoulja mogu pronaći i proizvodi od oraha, badema, sezama, lana, buča i koštica od grožđa. Upravo je na ulje od koštica grožđa ova mini uljara posebno ponosna jer je razvila odličnu suradnju s iločkim vinarima koji su prepoznali veliki potencijal koji krije komina.

Tržište ulja
- Ipak, može se zaključiti da je konoplja tržištu i dalje najzanimljivija, a sigurna sam da će tako ostati i u budućnosti jer su izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga otvorile nove mogućnosti i u proizvodnji ulja. Međutim, i ostale vrste ulja polako pronalaze svoje mjesto pod suncem jer su se građani u posljednje vrijeme osvijestili o konzumaciji zdravih i kvalitetnih namirnica s provjerenim podrijetlom - rekao je Šalić, podsjećajući da se proizvodi Pannonian Graina danas prodaju u specijaliziranim trgovinama diljem RH, a dok se dio i izvozi, najmanji se dio prodaje ostvaruje upravo u Slavoniji i Baranji.

- Kada govorimo o mini uljarama, smatram da će za njih na tržištu uvijek biti mjesta, jer njihov uspjeh prije svega ovisi o kvaliteti, a ne o kvantiteti - bar bi tako trebalo biti. U Hrvatskoj imamo veliki potencijal za uzgojem visokokvalitetne sirovine, a samim time i za proizvodnju visokokvalitetnih ulja, ali se svejedno često na policama trgovina mogu pronaći proizvodi kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti podrijetlo, a kamoli kvalitetu - napominje direktorica Pannonian Graina, ističući da uljarstvo u Slavoniji, bar u kontekstu hladno prešanih ulja, gotovo i da ne postoji, jer pokraj nekolicine proizvođača, prehrambene navike građana ne podržavaju takve proizvode.

Šalić stoga zaključuje kako domaće uljarstvo uvelike počiva na Istarskoj županiji, koja njeguje izvrsne odnose s domaćim proizvođačima, dok su i uljari u Međimurju svoju proizvodnju posljednjih godina podignuli na zavidnu razinu toplo prešanim bučinim uljem. Konkurencije na domaćem tržištu stoga itekako ima, ali osječka poduzetnica otkriva kako ju, prije stvarnih proizvođača, generalno čine razni nakupci.

Suradnja s poljoprivrednicima
Zdenka Šalić naglašava kako je Pannonian Grain prvenstveno obiteljska tvrtka pa im trenutačno radne snage ne nedostaje, ali će nakon modernizacije i širenja postrojenja zasigurno zapošljavati još radnika. No to ih ne sprječava da od samih početaka surađuju i s domaćim i sa stranim poljoprivrednicima, koji im povjeravaju svoj uzgoj na preradu u ekocertificiranom pogonu u BIOS-u. - Mi ne proizvodimo samo ulja, nego nudimo i bezglutenska brašna i proteine koji se dobivaju kao nusproizvod nakon prešanja. U tom je kontekstu važno spomenuti i naš projekt “Snack Take a Break - Power Cookies”, odnosno keks koji proizvodimo iz treće faze prešanja, od taloga koji ostane od sirovine. Upravo je taj “zero-waste” projekt zavrijedio zlatnu medalju na 43. Hrvatskom sajmu inovacija, kaže Zdenka Šalić.


Komentari članka

Vezani članci

Provjerili smo kako se beru masline u Pirovcu, a kako u Istri

14.10.2019.

Počela je berba maslina. Plodove svoga truda u zaleđu Pirovca ubiru članovi Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije. Zahvaljujući radnoj terapiji u masliniku, već 17 godina lakše se nose sa svakodnevicom.

Za ruralni razvoj krediti od 50.000 do čak milijun eura

17.09.2019.

Financijske instrumente iz PRR-a prate uvjeti koji su povoljniji od tržišnih

Ti tu živiš? Dobro ti je ovako? - A šta mi fali?, odgovara uspješni maslinar Roberto Vošten

26.08.2019.

Do sela i njihove kuće nije lako doći radi izuzetno uskih cesta, no jedna njemačka obitelj redovno dolazi ogromnim kamperom po maslinovo ulje. “Nije mi jasno kako se s tom grdosijom probiju do nas, ali ne prođe niti jedna godina da nas ne posjete”

Novih 40 ugovora vrijednih više od 26 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

07.08.2019.

Cilj operacije 8.5.2. je povećanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima.

Jure Andričić: Prodajete li samo na kućnom pragu, kao da svaki dan čekate dobitak na lotu

01.08.2019.

Student Jure Andričić odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju te s majkom uzgaja lješnjake, orahe, maline, kupine, borovnice, ribiz i aroniju. "Motiv je i neki moj pozitivan inat prema trenutnom stanju u društvu, gdje prevladava mišljenje da se u Hrvats

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija