Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Srp 2009

Sve dalje i od granice dopuštenih minusa

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Sve dalje i od granice dopuštenih minusa

Potražnja građana za kreditima ove godine manja je nego lani, što se može pripisati oprezu i strahu od krize, koja je u mnogim zemljama uzela maha. Građani su oprezniji posebice kod podizanja stambenih kredita, jer je riječ o dugoročnom zaduživanju na velike iznose, ali interes je manji i za auto-, potrošačkim i gotovinskim kreditima.

Popularni minusi na tekućem računu također se opreznije koriste i ne dolazi se olako do granice dopuštenog minusa. Od većih banaka u Hrvatskoj doznajemo kakvi su interesi građani ove godine u pogledu kredita te gdje bilježe znatno manji interes.

U Privrednoj banci Zagreb (PBZ) kažu da je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ukupna kreditna aktivnost u segmentu kreditiranja građanstva manja. To se smanjenje pretežito odnosi na kredite namijenjene potrošnji - gotovinske i autokredite. Što se tiče stambenih kredita, oni bilježe neznatno smanjene od prošlogodišnje razine. Od ukupnog broja tekućih računa građana u banci, ističu u PBZ-u, prosječno oko 30 posto klijenata koristi dopušteno prekoračenje i u odnosu na isto razdoblje prošle godine u tom segmentu zasad nema većih oscilacija, dakle ovisno o mjesecu taj se podatak uglavnom kreće u rasponu od 28 do 31 posto.

U Erste banci kažu da imaju nešto manje upita i interesa klijenata za pojedinim kreditima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a smanjenje interesa evidentira se u gotovinskim i stambenim kreditima. Od ukupnog broja tekućih računa potkraj svibnja udio klijenata koji koriste okvirni kredit po tekućem računu iznosi oko 54 posto. U Erste banci dodaju i da povećana potražnja za gotovinskim kreditima nije zabilježena, a njihov plasman pokazuje očekivani silazni trend imajući u vidu otežane tržišne okolnosti. Ove je godine odobreno tridesetak posto manje gotovinskih kredita u odnosu na lanjsko razdoblje. Međutim, unatoč smanjenju plasmana, bitno je napomenuti da banka još uvijek ostvaruje veći rast u odnosu na tržište te je u prvih pet mjeseci zabilježila rast tržišnog udjela za 0,3 posto u segmentu kreditiranja, odnosno 0,1 posto u segmentu depozita.

Erste banka je u prvih pet mjeseci 2008. godine odobrila stambenih kredita (za kupnju i gradnju stambenog prostora) građanima u ukupnom iznosu od oko 416 milijuna kuna, a u istom razdoblju 2009. godine odobrila je oko 335 milijuna kuna za stambene kredite iste namjene, što je 19 posto manje kredita u odnosu na isto razdoblje lani. Unatoč smanjenju plasmana, banka još uvijek ostvaruje veći rast u odnosu na tržište te je u prvih pet mjeseci zabilježila rast tržišnog udjela na 10,76 posto.

U Zagrebačkoj banci kažu da usprkos otežanim uvjetima kreditiranja u smislu dostupnosti i visoke cijene izvora sredstava, kontinuirano, bez ograničenja, realiziraju potrebe klijenata u pogledu kreditiranja kupnje nekretnina. Ukupan broj i iznos odobrenih kredita očekivano je manji u odnosu na prethodne godine, ali u posljednje vrijeme ipak primjećuju nešto veći interes i broj upita za trenutačne uvjete kreditiranja kao i za nove akcijske ponude u suradnji s investitorima. Zaba je ove godine, do kraja lipnja, odobrila više od 700 milijuna kuna stambenih kredita građanima.

Što se tiče korištenja dopuštenog prekoračenja po tekućem računu, klijenti u Zabi koriste ga u sličnim omjerima kao i prošlih godina, a povećanje korištenja te usluge ne primjećuje se očito zbog opreza koju građani imaju prema aktualnoj gospodarskoj situaciji. Također kod potražnje gotovinskih kredita ne primjećuju povećanu potražnju. Raiffeisen banka je u prvih pet mjeseci ove godine po svim vrstama kredita zabilježila manju potražnju građana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema strukturi kredita isplaćenih u prvih pet mjeseci ove godine, građani su najveći interes pokazali za nenamjenskim kreditima, zatim stambenim kreditima te kreditima za kupnju motornih vozila. Tijekom ove godine uočena je tendencija smanjenja odobrenih dopuštenih prekoračenja po tekućim računima građana, zaključuju u RBA.

U Hypo banci ističu da ove godine bilježe ipak veću potražnju za autokreditima, ali manju za stambenim. Zasad nisu primijetili veća odstupanja u visini odobrenih i dopuštenih prekoračenja po tekućem računima u odnosu na lani, a potražnja za nenamjenskim kreditima na prošlogodišnjim je razinama.

HNB: Pad interesa za kredite iz mjeseca u mjesec
Prema podacima HNB-a potkraj svibnja ukupni stambeni krediti odobreni građanima iznosili 51,96 milijardi kuna, dok su potkraj travnja bili na 52,63 milijarde kuna. U svibnju je, u odnosu prema ožujku i travnju, zabilježen i daljnji pad hipotekarnih kredita, dok su autokrediti u stalnom padu. Potkraj prošle godine iznosili su 9,4 milijarde kuna, a potkraj svibnja ove 8,6 milijardi kuna. Kartični krediti potkraj prošle godine iznosili su 5,4 milijarde kuna, potkraj ožujka 5,2 milijarde kuna, a u svibnju 5,16 milijardi kuna. Pad su zabilježili i ostali krediti građanima, u koje se ubrajaju gotovinski, potrošački i minusi. Njih je potkraj prošle godine u ukupnom iznosu bilo 52,87 milijardi kuna, a potkraj svibnja 51,84 milijarde kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebačka banka predstavila šesto izdanje natječaja Moj Zaba Start

08.05.2019.

Prijave traju do 10. srpnja u podne, a sve informacije, kao i uvjete prijavljivanja možete pronaći na službenim stranicama natječaja www.mojzabastart.hr. Imena finalista bit će objavljena 20. rujna.

U tri dana uoči Uskrsa građani će potrošiti više od dvije milijarde kuna

15.04.2019.

Na poboljšanje pouzdanja i kupovne moći potrošača u posljednjim su godinama utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća. Pozitivan utjecaj na potrošnju donijela su i povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa, kao i rekordna turistička sezona

Udruga Franak proglasila "povijesnu pobjedu"

03.04.2019.

Vrhovni sud utvrdio je kako činjenica da je potrošač sklopio dodatak ugovoru o kreditu i proveo konverziju u euro ne znači da je time izgubio pravni interes utvrđivanja jesu li pojedine odredbe ugovora o kreditu ništetne.

Odlučili ste dignuti kredit? Ovo su detalji na koje trebate paziti

02.04.2019.

Kod kredita građanima cilj je da rata kredita, kad se oduzme iznos potreban za život, bude otplativa, pa i u slučaju oscilacije kamatne stope ili tečaja.

Dižemo sve više kredita, HNB preporučio strože gotovinsko kreditiranje i oprez

27.03.2019.

Krajem siječnja ove godine ukupni krediti stanovništvu iznosili su 124,9 milijardi kuna, čime je ostvaren blagi rast nominalnog stanja kredita na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 5,7 posto, pokazuju najnoviji podatci

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija