Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Srp 2009

Sve dalje i od granice dopuštenih minusa

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Sve dalje i od granice dopuštenih minusa

Potražnja građana za kreditima ove godine manja je nego lani, što se može pripisati oprezu i strahu od krize, koja je u mnogim zemljama uzela maha. Građani su oprezniji posebice kod podizanja stambenih kredita, jer je riječ o dugoročnom zaduživanju na velike iznose, ali interes je manji i za auto-, potrošačkim i gotovinskim kreditima.

Popularni minusi na tekućem računu također se opreznije koriste i ne dolazi se olako do granice dopuštenog minusa. Od većih banaka u Hrvatskoj doznajemo kakvi su interesi građani ove godine u pogledu kredita te gdje bilježe znatno manji interes.

U Privrednoj banci Zagreb (PBZ) kažu da je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ukupna kreditna aktivnost u segmentu kreditiranja građanstva manja. To se smanjenje pretežito odnosi na kredite namijenjene potrošnji - gotovinske i autokredite. Što se tiče stambenih kredita, oni bilježe neznatno smanjene od prošlogodišnje razine. Od ukupnog broja tekućih računa građana u banci, ističu u PBZ-u, prosječno oko 30 posto klijenata koristi dopušteno prekoračenje i u odnosu na isto razdoblje prošle godine u tom segmentu zasad nema većih oscilacija, dakle ovisno o mjesecu taj se podatak uglavnom kreće u rasponu od 28 do 31 posto.

U Erste banci kažu da imaju nešto manje upita i interesa klijenata za pojedinim kreditima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a smanjenje interesa evidentira se u gotovinskim i stambenim kreditima. Od ukupnog broja tekućih računa potkraj svibnja udio klijenata koji koriste okvirni kredit po tekućem računu iznosi oko 54 posto. U Erste banci dodaju i da povećana potražnja za gotovinskim kreditima nije zabilježena, a njihov plasman pokazuje očekivani silazni trend imajući u vidu otežane tržišne okolnosti. Ove je godine odobreno tridesetak posto manje gotovinskih kredita u odnosu na lanjsko razdoblje. Međutim, unatoč smanjenju plasmana, bitno je napomenuti da banka još uvijek ostvaruje veći rast u odnosu na tržište te je u prvih pet mjeseci zabilježila rast tržišnog udjela za 0,3 posto u segmentu kreditiranja, odnosno 0,1 posto u segmentu depozita.

Erste banka je u prvih pet mjeseci 2008. godine odobrila stambenih kredita (za kupnju i gradnju stambenog prostora) građanima u ukupnom iznosu od oko 416 milijuna kuna, a u istom razdoblju 2009. godine odobrila je oko 335 milijuna kuna za stambene kredite iste namjene, što je 19 posto manje kredita u odnosu na isto razdoblje lani. Unatoč smanjenju plasmana, banka još uvijek ostvaruje veći rast u odnosu na tržište te je u prvih pet mjeseci zabilježila rast tržišnog udjela na 10,76 posto.

U Zagrebačkoj banci kažu da usprkos otežanim uvjetima kreditiranja u smislu dostupnosti i visoke cijene izvora sredstava, kontinuirano, bez ograničenja, realiziraju potrebe klijenata u pogledu kreditiranja kupnje nekretnina. Ukupan broj i iznos odobrenih kredita očekivano je manji u odnosu na prethodne godine, ali u posljednje vrijeme ipak primjećuju nešto veći interes i broj upita za trenutačne uvjete kreditiranja kao i za nove akcijske ponude u suradnji s investitorima. Zaba je ove godine, do kraja lipnja, odobrila više od 700 milijuna kuna stambenih kredita građanima.

Što se tiče korištenja dopuštenog prekoračenja po tekućem računu, klijenti u Zabi koriste ga u sličnim omjerima kao i prošlih godina, a povećanje korištenja te usluge ne primjećuje se očito zbog opreza koju građani imaju prema aktualnoj gospodarskoj situaciji. Također kod potražnje gotovinskih kredita ne primjećuju povećanu potražnju. Raiffeisen banka je u prvih pet mjeseci ove godine po svim vrstama kredita zabilježila manju potražnju građana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema strukturi kredita isplaćenih u prvih pet mjeseci ove godine, građani su najveći interes pokazali za nenamjenskim kreditima, zatim stambenim kreditima te kreditima za kupnju motornih vozila. Tijekom ove godine uočena je tendencija smanjenja odobrenih dopuštenih prekoračenja po tekućim računima građana, zaključuju u RBA.

U Hypo banci ističu da ove godine bilježe ipak veću potražnju za autokreditima, ali manju za stambenim. Zasad nisu primijetili veća odstupanja u visini odobrenih i dopuštenih prekoračenja po tekućem računima u odnosu na lani, a potražnja za nenamjenskim kreditima na prošlogodišnjim je razinama.

HNB: Pad interesa za kredite iz mjeseca u mjesec
Prema podacima HNB-a potkraj svibnja ukupni stambeni krediti odobreni građanima iznosili 51,96 milijardi kuna, dok su potkraj travnja bili na 52,63 milijarde kuna. U svibnju je, u odnosu prema ožujku i travnju, zabilježen i daljnji pad hipotekarnih kredita, dok su autokrediti u stalnom padu. Potkraj prošle godine iznosili su 9,4 milijarde kuna, a potkraj svibnja ove 8,6 milijardi kuna. Kartični krediti potkraj prošle godine iznosili su 5,4 milijarde kuna, potkraj ožujka 5,2 milijarde kuna, a u svibnju 5,16 milijardi kuna. Pad su zabilježili i ostali krediti građanima, u koje se ubrajaju gotovinski, potrošački i minusi. Njih je potkraj prošle godine u ukupnom iznosu bilo 52,87 milijardi kuna, a potkraj svibnja 51,84 milijarde kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Do sada zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri oblika zajma tvrtkama pogođenima koronakrizom

07.05.2020.

Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID zajam i za ESIF mikro, potom za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Europska komisija bankama: Lakše dajte kredite građanima i gospodarstvu

29.04.2020.

EUROPSKA komisija objavila je u utorak paket mjera za lakše kreditiranje kućanstava i gospodarstva kako bi im se pomoglo da se lakše suoče s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. "Bankarski sektor može itekako pomoći u ublažavanju štete po gosp

Uskrsna potrošnja pala za 14 posto

15.04.2020.

Prema podacima Porezne uprave, u promatranom razdoblju (od velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka), ukupno je u trgovini fiskalizirano 976 milijuna kuna, a u trgovini na malo 838,2 milijuna kuna.

Za Uskrs manja potrošnja nego lani, ali i veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predviđa da će ovogodišnja potrošnja građana tijekom uskrsnih blagdana biti manja od lanjske, kada je potrošeno više od 1,4 milijarde kuna, ali pozitivnim ocjenjuje što su se hrvatski kupci više okrenuli proizvodima domać

Od danas moratorij na otplatu kredita

02.04.2020.

Građanima i poduzetnicima koji su pogođeni epidemijom koronavirusne bolesti banke su od danas omogućile moratorij na otplatu kredita za najmanje iduća tri mjeseca uz mogućnost produljenja.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija