Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Srp 2017

Svaku zarađenu kunu ulagali smo u nove proizvodne hale i tehnologiju

Izvor: lider.media · Autor: Kata Pranić  

Svaku zarađenu kunu ulagali smo u nove proizvodne hale i tehnologiju

Ove godine tvrtka Ivanal iz Šibenika obilježava 80 godina postojanja. Prije osam desetljeća osnovao ju je Ivan Rikard Ivanovic, a nacionalizirana je 1946., kad je postala dio TLM-a Šibenik. Obitelji Ivanović imovina je djelomično vraćena 2003., i to potpuno uništena, a povratu je prethodila dugogodišnja sudska bitka koju je vodio dr. sc. Marko Ivanović, sin osnivača tvornice.

Sad tvrtku koja se bavi lijevanjem lakih metala odnosno visokotlačnim lijevanjem aluminija (‘high pressure aluminum die casting’), vodi treća generacija obitelji Ivanović – Vladimir Ivanović, generalni direktor. Ivanal se razvija i raste nebično brzo u odnosu na hrvatske gospodarske okolnosti, a uzrok je uspjeha u okrenutosti inozemnom tržištu. – Ivanal je gotovo stopostotni izvoznik; 99,5 posto proizvodnje izvozimo u Švedsku, Dansku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku, Njemačku, Španjolsku, Tursku i Meksiko. Preostalih pola posto isporučujemo jednoj tvrtki u Hrvatskoj koja te iste odljevke nakon dodatne obrade isporučuje krajnjem kupcu u Austriji – kaže Vladimir Ivanovic.

Edukacijom do radnika
Obitelj Ivanović iz Šibenika svoju je nacionalizacijom potpuno upropaštenu tvrtku za lijevanje lakih metala u samo nekoliko godina, nakon što se vratila u njihovo vlasništvo, pretvorila u uspješnu izvoznicu. Danas Ivanal najviše proizvodi za automobilsku industriju i izvozi gotovo sto posto svojih proizvoda.
Tvrtka je u 2016. godine ostvarila prihod od 64,9 milijuna kuna, oko deset posto više nego pretprošle godine, a povećala je i broj zaposlenih. – Poslovanje je pozitivno i ostvareni rezultati ove godine znatno su bolji od onih koje smo ostvarili u 2016. Obitelj je ponovno rukovođenje tvrtkom preuzela u kolovozu 2003. godine. Vlastitim naporima, tu ubrajam i Ivanalove zaposlenike koji su svih ovih godina bili dio tvrtke, i trudom učinili smo ovu priču uspješnom. Ono što je važno napomenuti jest da su rezultati koje ostvarujemo dobrim dijelom plod činjenice da je sva ostvarena dobit reinvestirana u daljnje poslovanje – objašnjava Ivanović ističući da je tvrtka izgubila korak s konkurencijom dok je bila u državnom vlasništvu.

Kad je obitelj Ivanović ponovno došla u posjed, tvornica je bila potpuno zapuštena: proizvodne hale u derutnom stanju, tehnologija zastarjela, radna snaga bila je neodgovarajuće stručne spreme; oko 50 posto proizvodnih radnika bilo je bez završene osnovne škole ili je imalo samo tu školsku spremu. – Teško je riječima opisati zatečeno. Unatoč svemu, Ivanal ostvaruje rast od 2003. pa sve do danas, osim godina kad nas je pogodila globalna ekonomska kriza. Tijekom 2009. i 2010. pad prometa i narudžbi bio je 60 posto, što se odrazilo i na broj zaposlenih; sa 100 radnika pali smo na njih 60. Ali sad smo na dobrom putu da u idućih nekoliko godina dostignemo globalnu konkurenciju – kaže Ivanović. Danas je u Ivanalu zaposleno 160 radnika, a tvrtka je u stalnoj potrazi za kvalitetnom radnom snagom u svim segmentima proizvodnje. Ivanović ističe da će broj zaposlenih dodatno rasti do kraja ove godine, kao i to da je vrlo teško naći stručnu radnu snagu pa tvrtka provodi edukaciju.

Izazovna 2017.

Prema Ivanovićevim riječima, 2017. će biti najizazovnija dosad u svakom pogledu. Ove godine počinje serijska proizvodnja za niz projekata koji su dosad bili u razvojnoj fazi, odnosno ugovoreni i razvijani 2015. i 2016. – Što prema prije postavljenim ciljevima, što prema ostvarenim poslovnim rezultatima, u prvom polugodištu ove godine prihod je porastao za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prošli smo mjesec potpisali novi ugovor s postojećim kupcem, nabavili dodatne strojeve i povećali kapacitet proizvodnje za dodatnih 20 posto. Predviđeno trajanje projekta jest osam godina tijekom kojih ćemo proizvesti sedam milijuna odljevaka, u prosjeku oko 875.000 godišnje. Vrijednost je tog posla 11 milijuna eura, odnosno 1,375.000 eura godišnje. Radi se o nosačima za novu generaciju BMW-ovih motora čija će serijska proizvodnja startati krajem 2018. Prethodnu serijsku proizvodnju razvijali smo zajedno s našim kupcem i prototipnu proizvodnju tih istih odljevaka, te smo u konačnici odabrani i za dobavljača serijskih dijelova – ističe Ivanović. Također kaže da su jedna od prednosti autoindustrije, u kojoj završava 80 posto Ivanalove proizvodnje, velike serije i količine proizvoda te trajanje projekata od pet i više godina, što daje određenu sigurnost planiranja investicija, prihoda, zapošljavanja…

No u povećanje proizvodnje treba i ulagati, te Ivanal trenutačno intenzivno radi na širenju proizvodnog prostora – gradnji nove proizvodne hale uz nabavu nove opreme, automatizirane, robotizirane proizvodne linije. Planira i povećanje broja zaposlenih u svim segmentima proizvodnje. – Trenutačno instaliramo i puštamo u rad dva nova stroja za lijevanje koji će omogućiti povećanje kapaciteta proizvodnje za oko 20 posto u odnosu na postojeće. Posao je za te strojeve već ugovoren jer smo tijekom prošle i ove godine razvijali te proizvode, a njihova je serijska proizvodnja predviđena za početak 2018.

Kad kompletiramo instalaciju tih strojeva, nećemo imati više prostora za širenje u postojećoj hali te će svi novi poslovi koje ćemo ugovoriti zahtijevati gradnju nove proizvodne hale – kaže Ivanović. Dosad je u Ivanal godišnje investirano do 500.000 eura u nabavu nove opreme, modernizaciju postojeće… Prije osam godina tvrtka je preseljena sa stare lokacije Lozovac u industrijsku zonu PODI Šibenik gdje je sagrađena nova moderna industrijska hala, nabavljen popriličan broj novih strojeva i prošireni proizvodni kapaciteti.

– Od investicija u opremu izdvojio bih preše za tlačni lijev, topioničke peći, kompresore, spektrometar, industrijski rendgen, 3D skener, CNC obradne centre, uređaj za vibrofiniširanje, uređaj za pjeskarenje…, a od investicija u građevine gradnju hale od 2500 četvornih metara. Sveukupna vrijednost investicija od 2009. do 2017. iznosi nešto više od sedam milijuna eura. Rezultati investicija vidljivi su što u rastu prihoda (porast broja novih kupaca), što u efikasnijoj i racionalnijoj proizvodnji, kao i u sve kompleksnijim proizvodima koje smo tijekom godina usvojili i koje danas vrlo uspješno proizvodimo – kaže Ivanović.

Ambiciozni ciljevi

Uz već postojeću proizvodnu halu u Podima, Ivanal planira u iduća tri mjeseca dograditi 300 četvornih metara za potrebe trenutačne proizvodnje, a u najmu ima i halu od 400 četvornih metara. Pred tvrtkom Ivanal i njenim mladim i uspješnim direktorom niz je ciljeva: nastavak proizvodnje uz profitabilno poslovanje, investiranje u osnovnu djelatnost; modernizacija i razvoj djelatnosti, investiranje u nove djelatnosti; čišće, ekološki prihvatljivije industrije, neprekidno poboljšanje proizvodnih procesa putem alata kao što su, primjerice, kaizen, Lean- proizvodnja, 6-Sigma, 5S, energetska neovisnost; postavljanje solarnih panela na krovište hale, postizanje maksimalnog stupnja industrijske standardizacije u branši (IATF 16949, OHSAS 18001), usmjerenost na dugoročni i ekološki razvoj; ekološka prihvatljivost procesa proizvodnje, kreiranje vlastitog proizvoda za tržište, dodatna edukacija i obrazovanje svih zaposlenika radi držanja koraka sa svim standardima industrije, novim tehnologijama… Ivanović također već sad misli o proslavi 100. godina uspješnog poslovanja tvrtke 2037., što pokazuje da ta obiteljska tvrtka ima dugoročnu perspektivu.


Komentari članka

Vezani članci

Đuro Đaković Specijalna vozila dobio novu narudžbu iz Njemačke vrijednu 62 milijuna kuna

17.08.2017.

Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka u sastavu grupacije Đuro Đaković, sklopila je s njemačkim naručiteljem ugovor o isporuci teretnih vagona za prijevoz kolutova lima, a vrijednost ugovora je 62 milijuna kuna

Najviše uvozimo ova tri proizvoda

16.08.2017.

Naša glavna izvozna tržišta su i dalje Slovenija, Italija, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Srbija, dok su glavna uvozna tržišta Njemačka, Mađarska, Italija, Slovenija i Nizozemska

Poslovna inteligencija: Nakon podružnice u Londonu otvorena i tvrtka u Austriji

15.08.2017.

Otvaranje tvrtke u Beču predstavlja logičan korak u praćenju naše strategije i otvaranju prema novim tržištima. Želimo biti u mogućnosti da postojećim, ali i novim klijentima s tog područja ponudimo najviši stupanj izvrsnosti u pripremi, vođenju i realiza

Uvozimo pet puta više voća i povrća nego što ga izvozimo

11.08.2017.

Voća i povrća uvezeno je u vrijednosti 288 milijuna eura, što je 11 % ukupnog uvoza. Oko 12 % uvezenog povrća i oko 5 % uvezenog voća dolazi iz zemalja regije. Ostatak, uz iznimku tropskog voća, dolazi mahom iz EU-a.

Ledo započeo s izvozom u Portugal

07.08.2017.

Ledo je započeo s izvozom u Portugal, a prva pošiljka sladoleda već je isporučena portugalskom trgovačkom lancu Pingo Doce. Riječ je o najvećem maloprodajnom trgovačkom lanacu u Portugalu, a pripada grupaciji Jeronimo Martins, lideru među distributerima h

Tag cloud

 1. 1643 članka imaju tag hrvatska
 2. 1678 članka imaju tag turizam
 3. 1458 članka imaju tag financije
 4. 1085 članka imaju tag izvoz
 5. 690 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 888 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 856 članka imaju tag trgovina
 8. 603 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 875 članka imaju tag EU
 10. 683 članka imaju tag investicije
 11. 808 članka imaju tag industrija
 12. 778 članka imaju tag ict
 13. 727 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 698 članka imaju tag svijet
 16. 528 članka imaju tag maloprodaja
 17. 494 članka imaju tag marketing
 18. 459 članka imaju tag krediti
 19. 444 članka imaju tag tehnologija
 20. 281 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 414 članka imaju tag dzs
 23. 364 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 364 članka imaju tag hnb
 25. 377 članka imaju tag obrazovanje
 26. 330 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 290 članka imaju tag hgk
 29. 266 članka imaju tag poduzetnici
 30. 287 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 31. 328 članka imaju tag energetika
 32. 267 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 264 članka imaju tag investicija
 36. 263 članka imaju tag eu fondovi
 37. 260 članka imaju tag agrokor
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja