Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lis 2010

Šuker najavio bolju kontrolu trošenja javnog novca

Izvor: www.bankamagazine.hr · Autor: Nives Matijević  

Šuker najavio bolju kontrolu trošenja javnog novca

Reforma državne uprave jedna je od antikorupcijskih mjera, a bespoštedna borba protiv korupcije bez političkog predznaka jedan je od osnovnih projekata Vlade otkad je Hrvatska 2004. stekla status zemlje kandidata za priključenje EU.

Nitko si ne može uzeti pravo neodgovornog trošenja proračunskog novca, a sustav unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC), koja je i dio poglavlja u pregovorima u sklopi proširenja EU, također je alat za borbu protiv korupcije. PIFC će biti ugrađen u sve dijelove javne uprave, a i čelne ljude lokalne i regionalne samouprave treba uvjeriti da im to koristi. To je među ostalim kazao ministar financija Ivan Šuker u srijedu na otvaranju trodnevne Regionalne konferencije o unutarnjoj financijskoj kontroli u javnom sektoru za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU, domaćin koje je Ministarstvo financija, a održava se uz potporu OECD-a i EU. Prema njegovim riječima, «unutarnja kontrola se počela razvijati kad se došlo do spoznaje da treba uvesti reda u javne financije». Šuker se nada i da će usporedbe prijašnjih i budućih nalaza Državne revizije pokazati da je došlo do napretka, odnosno efikasnijeg trošenja proračunskih sredstava i smanjenja troškova, iako je, kako je kazao, teško reći koliko će se točno uštedjeti. Govoreći o tome što je dosad napravljeno, Šuker je kazao da je unaprijeđena unutarnja financijska kontrola, uvedeno strateško planiranje, izrađene pisane procedure rada, te uspostavljeno vijeće unutarnje financijske kontrole.

Istaknuo i da su dosad usvojene brojne zakonske i podzakonske regulative koje uključuju četiri nacionalne strategije razvoja Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole (PIFC) te akcijski plan. «Važnost ostvarenog napretka očituje se i u uspješnom zaključenju pregovaračkog poglavlja 32 o financijskom nadzoru u srpnju, što je dokaz da je Hrvatska postigla očekivane rezultate», kazao je ministar financija te dodao da je Vlada svjesna da je to tek jedna od etapa. Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je da je za borbu protiv korupcije ključna izgradnja mehanizama i alata, te naglasio da je reforma unutarnje financijske kontrole proračunskih korisnika od velike političke i gospodarske važnosti i ključan element procesa pristupanja EU. Ustvrdio je da se «Ministarstvo financija potrudilo da na konsolidirani način pristupi reformi tako što je PIFC povezalo s izvršenjem proračuna».

«Reforma PIFC-a jedna je od najvažnijih u Hrvatskoj i za upravljanje novcem iz fondova EU», kazao je Vandoren, te istaknuo spremnost EU da podrži Hrvatsku u provođenju ovih važnih reformi. «Napredak po pitanju reforme interne financijske kontrole nije toliko vidljiv široj javnosti, to je izazov koji zahtijeva snažnu političku volju i kontinuirane napore. Rezultati tih napora su uspostava čvršćeg mehanizma unutarnje kontrole, razvoj fiskalne discipline i učinkovitosti, te proračunske transparentnosti, kao i jačanje kapaciteta ključnih sudionika u sustavu unutarnje financijske kontrole», dodao je. Šuker je također najavio da će za mjesec dana prezentirati u kojoj je fazi, kako je kazao, najveći projekt njegova ministarstva, uvođenje OIB-a, čija puna primjena počinje od 1. siječnja 2011. Uvođenje OIB-a, kazala je voditeljica tog projekta i državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić, zahtijevalo je dosta vremena jer je trebalo povezati veliki broj baza podataka. «OIB je bitan preduvjet za kvalitetno korištenje subvencija iz državnog proračuna, kao i naknada i subvencija građanima», podsjetila je Maletić. «Uvjeren sam da će se nakon uvođenja OIB-a bitno promijeniti percepcija korupcije u Hrvatskoj u odnosu na podatke koje je u utorak objavio Transparency International Hrvatska», kazao je Šuker. On je također najavio da će do kraja studenoga u Sabor stići Prijedlog Zakona o fiskalnoj disciplini za koji priželjkuje da se donese konsenzusom vlasti i oporbe. Taj će zakon, kazao je, «prisiliti političke nomenklature na odgovorno definiranje trogodišnje fiskalne politike, jer nitko nema pravo potrošiti više sredstava nego što mu je odobreno proračunom».

Govoreći o važnosti izgradnje unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru, Robert Gielisse, dugogodišnji pročelnik odjela za PIFC pri Općoj upravi za proračun Europske komisije kazao je kako je tu riječ o novom načinu upravljanja javnim novcem, odnosno njegovim kvalitetnim trošenjem koje je fokusirano na kvalitetu i rezultate, a najvažnije je što on donosi transparentnost. «Ključni element PIFC-a je objasniti kako trošite novac i dobro ga trošiti, dok je u prošlosti fokus bio na proračunskim prihodima. To je najveća promjena», kazao je Gielisse, te ocijenio da je razvoj u upravljanju javnim novcem «obećavajući».


Komentari članka

Vezani članci

Iz državne uprave odlazi 600 službenika, za otpremnine 350 milijuna kuna

16.09.2019.

Najracionalnija je Zagrebačka županija sa 164 zaposlena na 311.000 stanovnika, što je jedan službenik na gotovo 1900 građana.

Marić najavio novo porezno rasterećenje i povećanje plaća te otkrio sudbinu poreza na nekretnine

21.06.2019.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjerav

Bjelovarčani će od sutra moći provjeriti gdje je svaka proračunska lipa završila

20.05.2019.

Naime, tri mjeseca nakon što je građanima omogućio puni uvid u proračun i sve njegove stavke gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak iz redova HSLS-a odlučio je napraviti i korak dalje u ostvarenju što transparentnijeg upravljanja gradom. Ovog ponedjeljka pr

Zbog neubranog poreza Hrvatska godišnje gubi čitav jedan proračun za zdravstvo

20.03.2019.

Očito je da bi Hrvatska mogla znatno povećati svoje prihode za javne potrebe, kada bi porezna tijela radila učinkovitije

Otkriveno što je Marićevo iznenađenje. Ima veze s nagrađivanjem radnika

12.11.2018.

Vlada će od 1. prosinca povećati neoporeziva davanja koja se odnose na nagrade zaposlenicima. Tu se radi o božićnicama, uskrsnicama, regresu, 13. plaći...

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg