Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2018

Studentice poduzetnice: Lani su u Šibeniku pokrenule sezonski posao, a ove godine već zapošljavaju

Izvor: tnative.tportal.hr · Autor: Tportal  

Studentice poduzetnice: Lani su u Šibeniku pokrenule sezonski posao, a ove godine već zapošljavaju

Martina Janžek i Ena Katalinić prošle su godine u starom ribarskom dijelu Šibenika otvorile malu poklon-galeriju i nazvale je Buta. Ime su odabrale prema regionalnom nazivu za svod koji u tijesnim dalmatinskim ulicama služi kao vanjski most između kuća. Svoju malu poslovnu nišu pronašle su u turističkom rastu Šibenika, koji se događa posljednjih godina, te prezasićenosti tržišta uobičajenim, već viđenim proizvodima za turiste. Velika prednost na samom početku, kažu mlade poduzetnice, bio je slobodni prostor u Eninoj obiteljskoj kući.

Međutim, čekalo ih je sve ostalo: od registriranja tvrtke i fiskalizacije do pozicioniranja na tržištu. Ena je u međuvremenu diplomirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a Martina je na putu prema istom cilju. Nakon svoje prve ljetne sezone lani, i ove godine nastavljaju svoju poduzetničku avanturu.

Naše naušnice, ogrlice, narukvice, magneti i podlošci su unikati. Same ih dizajniramo i izrađujemo, a na tržištu se takav proizvod cijeni. Velik broj turista kaže da im se u Buti najviše sviđa to što naši suveniri zapravo nisu suveniri, nego se kod nas može kupiti nešto na što se ne nailazi svaki dan - istaknule su.

Trenutno su u pripremama za novu sezonu, a da su dobro krenule, dokazuje i to što će ove godine zaposliti dvoje studenata kako bi se one mogle posvetiti proizvodnji i vođenju galerije. Priznaju da im je pomalo čudan osjećaj imati zaposlenike, ali ujedno su uzbuđene što je njihov hobi prerastao u stvarni posao. Galerija za sada funkcionira kao sezonski biznis vezan uz turističku sezonu jer obje žive u Zaprešiću i tijekom godine imaju fakultetske i poslovne obveze pa ne mogu stalno boraviti u Šibeniku.

U preostalo se vrijeme, uz posao i studij, bavimo i kreativnim radom te se pripremamo za novu sezonu. Također, nekoliko godina vodimo kreativni projekt koji je i bio inspiracija za pokretanje vlastite poklon-galerije. Uvijek pokušavamo osmisliti neke nove ideje i proizvode kako bi galerija još bolje poslovala. Trebalo nam je neko vrijeme da proučimo zakone i pravilnike koje galerija treba poštovati, ali smo vrlo lako došle do svih odgovora koji su nas zanimali - ispričale su Martina i Ena.

Što zbog obiteljskog poduzetničkog zaleđa, što zbog vlastite znatiželje i odlučnosti, vrlo brzo su se snašle i sa svim obavezama koje moraju ispunjavati. Premda je fiskalizacija bila pojam s kojim su se ranije slabo susretale i bez obzira na to što je taj proces kompliciraniji od paragon-blokova s kojima posluju kreativne udruge u kojima su prije radile, ništa od navedenog, ističu, nije bilo toliko komplicirano da bi odustale od svojeg plana.

Na pitanje bi li ponovile ovo iskustvo da imaju prilike, jednoglasno odgovaraju - da.

Nije lako, ali nije nemoguće, i to je, ukratko, ono što iz naše perspektive možemo reći. Puno je zakona i regulative na koje treba obratiti pozornost prije ulaska u poduzetništvo, ali smatramo da dovoljno truda i dobra ideja mogu dovesti do uspjeha. Kako bi se istaknulo u moru malih poduzetnika, važno je osmisliti i ponuditi nešto novo - napominju.

Vodič:
Kako otvoriti sezonski obrt: još nije kasno za ljetnu zaradu

Osim klasičnog obrta, postoji i njegova sezonska inačica, koja podrazumijeva poslovanje tijekom najviše šest mjeseci godišnje, uzastopno ili s prekidima. Procedura je jednaka u oba slučaja, no pri otvaranju sezonskog obrta, to treba naglasiti kada se predaju dokumenti. Razdoblje u kojem će se obavljati obrt određuje se prema želji obrtnika te se upisuje u obrtni registar. Nakon upisa trajanja sezonskog obrta nije potrebno svake godine iznova prijavljivati obavljanje obrtničke djelatnosti. Naime, budete li i sljedeće godine imali sezonski obrt u istom razdoblju, samo se prije toga trebate javiti u Ured za gospodarstvo i potvrditi termine. Ista je procedura i ako ih želite promijeniti.

1. Plaćanje doprinosa

Doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćate samo tijekom razdoblja u kojem obrt posluje. Sedam dana nakon prestanka obavljanja sezonskog obrta HZZO-u i HZMO-u treba obavezno predati dokumentaciju potrebnu za privremenu odjavu osiguranja. Kada sezona opet počne, u istom se roku treba ponovno prijaviti. Doprinosi Hrvatskoj obrtničkoj komori plaćaju se tijekom cijele godine.

2. Poslovne knjige

Sva porezna pravila važeća su i za sezonske obrtnike. Moraju voditi knjigu primitaka i izdataka, prometa, popis dugotrajne imovine i evidenciju o tražbinama i obvezama prema kojima se utvrđuje dohodak i prijavljuje porez na dohodak. Do 230.000 kuna zarade godišnje, obrtnik može poslovati izvan sustava PDV-a. Ako je sezonski obrtnik u sustavu PDV-a, mora voditi evidenciju o primljenim i izdanim računima te podnijeti obrazac PDV-a nadležnoj Poreznoj upravi.

3. Članovi kućanstva mogu raditi bez zasnivanja radnog odnosa

Obrt možete otvoriti sami, bez pomoći odvjetnika. Nije potrebno imati temeljni kapital, može se obavljati jedna ili više djelatnosti, a u tome vam mogu pomoći članovi kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa. Pri zapošljavanju nema ograničenja u broju zaposlenih.

Korak po korak do otvaranja obrta

Za neke obrte traži se dokaz o stručnoj spremi. Provjerite je li i vaše zanimanje na popisu.
Odaberite djelatnost iz >Nacionalne klasifikacije djelatnosti. Jedna djelatnost je primarna, a obrtnik može obavljati i druge djelatnosti u manjem opsegu.
Odredite ime obrta. Cjelokupni naziv sadrži njegovo ime, vrstu obrta i podatke o vlasniku. Izostaviti se može vrsta obrta, ali vlasnik mora biti naveden uvijek.
Za osnivanje obrta možete se prijaviti dolaskom u nadležni ured državne uprave uz ispunjeni formular s potrebnim osobnim podacima ili putem aplikacije e-Obrt.
Trebat će vam fotokopija osobne iskaznice, liječničko uvjerenje medicine rada (za pojedine obrte), za vezane obrte završna svjedodžba koja potvrđuje struku, ugovor o najmu ili dokaz o vlasništvu poslovnog prostora (ako vam za obavljanje obrta treba poslovni prostor), a ovisno o djelatnosti treba ishoditi i minimalne tehničke uvjete, licence ili koncesije (npr., za ugostiteljski objekt trebat će vam sanitarni čvor).
Trebat ćete ispuniti gore navedene obrasce i uplatiti troškove za otvaranje obrta i izdavanje obrtnice. Račune za uplatu i točne iznose dobit ćete u nadležnom uredu državne uprave.
Za izradu pečata gradskom uredu za gospodarstvo dostavite kopiju rješenja o upisu obrta u obrtni registar. Vodite računa o tome da pečat sadrži ime vašeg obrta i adresu.
Kad dobijete obrtnicu, a prije početka rada, trebat će vam i poslovni žiroračun. Za njegovo otvaranje morate priložiti osobnu iskaznicu, potvrdu o otvaranju obrta, potpisanu obrtnicu i žig.
U roku od osam dana treba se prijaviti u Poreznu upravu s RPO obrascima, fotokopijom rješenja o otvaranju obrta i poslovnoga računa u banci te na Zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Prije početka rada morat ćete nabaviti fiskalnu blagajnu jer ste obavezni izdavati račune.
Obrti koji se mogu obavljati sezonski propisani su Pravilnikom o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrti. Različite vrste djelatnosti koje će obrt obavljati zahtijevaju i različitu dokumentaciju.
Sve detaljne informacije o pokretanju sezonskog obrta možete doznati u Obrtničkoj komori ili uredu za gospodarstvo u svojem gradu i općini.


Komentari članka

Vezani članci

Priručnik za buduće obrtnike

15.01.2019.

Kakav obrt otvoriti i kako plaćati porez?

Nitko neće u poljoprivredu? One hoće! Iza ove uspješne priče stoji simbol muke dalmatinskih žena

10.01.2019.

Spara je isključivo ženski uporabni predmet. Nalik je okruglom jastučiću promjera 15-20 cm. Izrađuje se povezivanjem višekutnih komada raznobojne tkanine kojom se i puni.

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

10.01.2019.

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka

Volim biti u Hrvatskoj, tu je moj dom, i zadnja mi je opcija nekamo otići

18.12.2018.

Mladi poduzetnik uvjeren je da u Slavoniji ima posla, ali ljudi jednostavno žele više pa biraju druge opcije. Prema Alenovim riječima, otvoriti obrt nije teško, izuzev šetnje s papirima od šaltera do šaltera, ali važno je da je poticaj bio na vrijeme.

Obrtnik ste i ne znate koliku nagradu možete platiti radnicima bez plaćanja poreza? Evo odgovora

13.12.2018.

Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u neoporezivom iznosu do 5.000 kuna godišnje mogu si isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti

Tag cloud

 1. 1844 članka imaju tag hrvatska
 2. 1867 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 455 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast