Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2018

Studentice poduzetnice: Lani su u Šibeniku pokrenule sezonski posao, a ove godine već zapošljavaju

Izvor: tnative.tportal.hr · Autor: Tportal  

Studentice poduzetnice: Lani su u Šibeniku pokrenule sezonski posao, a ove godine već zapošljavaju

Martina Janžek i Ena Katalinić prošle su godine u starom ribarskom dijelu Šibenika otvorile malu poklon-galeriju i nazvale je Buta. Ime su odabrale prema regionalnom nazivu za svod koji u tijesnim dalmatinskim ulicama služi kao vanjski most između kuća. Svoju malu poslovnu nišu pronašle su u turističkom rastu Šibenika, koji se događa posljednjih godina, te prezasićenosti tržišta uobičajenim, već viđenim proizvodima za turiste. Velika prednost na samom početku, kažu mlade poduzetnice, bio je slobodni prostor u Eninoj obiteljskoj kući.

Međutim, čekalo ih je sve ostalo: od registriranja tvrtke i fiskalizacije do pozicioniranja na tržištu. Ena je u međuvremenu diplomirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a Martina je na putu prema istom cilju. Nakon svoje prve ljetne sezone lani, i ove godine nastavljaju svoju poduzetničku avanturu.

Naše naušnice, ogrlice, narukvice, magneti i podlošci su unikati. Same ih dizajniramo i izrađujemo, a na tržištu se takav proizvod cijeni. Velik broj turista kaže da im se u Buti najviše sviđa to što naši suveniri zapravo nisu suveniri, nego se kod nas može kupiti nešto na što se ne nailazi svaki dan - istaknule su.

Trenutno su u pripremama za novu sezonu, a da su dobro krenule, dokazuje i to što će ove godine zaposliti dvoje studenata kako bi se one mogle posvetiti proizvodnji i vođenju galerije. Priznaju da im je pomalo čudan osjećaj imati zaposlenike, ali ujedno su uzbuđene što je njihov hobi prerastao u stvarni posao. Galerija za sada funkcionira kao sezonski biznis vezan uz turističku sezonu jer obje žive u Zaprešiću i tijekom godine imaju fakultetske i poslovne obveze pa ne mogu stalno boraviti u Šibeniku.

U preostalo se vrijeme, uz posao i studij, bavimo i kreativnim radom te se pripremamo za novu sezonu. Također, nekoliko godina vodimo kreativni projekt koji je i bio inspiracija za pokretanje vlastite poklon-galerije. Uvijek pokušavamo osmisliti neke nove ideje i proizvode kako bi galerija još bolje poslovala. Trebalo nam je neko vrijeme da proučimo zakone i pravilnike koje galerija treba poštovati, ali smo vrlo lako došle do svih odgovora koji su nas zanimali - ispričale su Martina i Ena.

Što zbog obiteljskog poduzetničkog zaleđa, što zbog vlastite znatiželje i odlučnosti, vrlo brzo su se snašle i sa svim obavezama koje moraju ispunjavati. Premda je fiskalizacija bila pojam s kojim su se ranije slabo susretale i bez obzira na to što je taj proces kompliciraniji od paragon-blokova s kojima posluju kreativne udruge u kojima su prije radile, ništa od navedenog, ističu, nije bilo toliko komplicirano da bi odustale od svojeg plana.

Na pitanje bi li ponovile ovo iskustvo da imaju prilike, jednoglasno odgovaraju - da.

Nije lako, ali nije nemoguće, i to je, ukratko, ono što iz naše perspektive možemo reći. Puno je zakona i regulative na koje treba obratiti pozornost prije ulaska u poduzetništvo, ali smatramo da dovoljno truda i dobra ideja mogu dovesti do uspjeha. Kako bi se istaknulo u moru malih poduzetnika, važno je osmisliti i ponuditi nešto novo - napominju.

Vodič:
Kako otvoriti sezonski obrt: još nije kasno za ljetnu zaradu

Osim klasičnog obrta, postoji i njegova sezonska inačica, koja podrazumijeva poslovanje tijekom najviše šest mjeseci godišnje, uzastopno ili s prekidima. Procedura je jednaka u oba slučaja, no pri otvaranju sezonskog obrta, to treba naglasiti kada se predaju dokumenti. Razdoblje u kojem će se obavljati obrt određuje se prema želji obrtnika te se upisuje u obrtni registar. Nakon upisa trajanja sezonskog obrta nije potrebno svake godine iznova prijavljivati obavljanje obrtničke djelatnosti. Naime, budete li i sljedeće godine imali sezonski obrt u istom razdoblju, samo se prije toga trebate javiti u Ured za gospodarstvo i potvrditi termine. Ista je procedura i ako ih želite promijeniti.

1. Plaćanje doprinosa

Doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćate samo tijekom razdoblja u kojem obrt posluje. Sedam dana nakon prestanka obavljanja sezonskog obrta HZZO-u i HZMO-u treba obavezno predati dokumentaciju potrebnu za privremenu odjavu osiguranja. Kada sezona opet počne, u istom se roku treba ponovno prijaviti. Doprinosi Hrvatskoj obrtničkoj komori plaćaju se tijekom cijele godine.

2. Poslovne knjige

Sva porezna pravila važeća su i za sezonske obrtnike. Moraju voditi knjigu primitaka i izdataka, prometa, popis dugotrajne imovine i evidenciju o tražbinama i obvezama prema kojima se utvrđuje dohodak i prijavljuje porez na dohodak. Do 230.000 kuna zarade godišnje, obrtnik može poslovati izvan sustava PDV-a. Ako je sezonski obrtnik u sustavu PDV-a, mora voditi evidenciju o primljenim i izdanim računima te podnijeti obrazac PDV-a nadležnoj Poreznoj upravi.

3. Članovi kućanstva mogu raditi bez zasnivanja radnog odnosa

Obrt možete otvoriti sami, bez pomoći odvjetnika. Nije potrebno imati temeljni kapital, može se obavljati jedna ili više djelatnosti, a u tome vam mogu pomoći članovi kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa. Pri zapošljavanju nema ograničenja u broju zaposlenih.

Korak po korak do otvaranja obrta

Za neke obrte traži se dokaz o stručnoj spremi. Provjerite je li i vaše zanimanje na popisu.
Odaberite djelatnost iz >Nacionalne klasifikacije djelatnosti. Jedna djelatnost je primarna, a obrtnik može obavljati i druge djelatnosti u manjem opsegu.
Odredite ime obrta. Cjelokupni naziv sadrži njegovo ime, vrstu obrta i podatke o vlasniku. Izostaviti se može vrsta obrta, ali vlasnik mora biti naveden uvijek.
Za osnivanje obrta možete se prijaviti dolaskom u nadležni ured državne uprave uz ispunjeni formular s potrebnim osobnim podacima ili putem aplikacije e-Obrt.
Trebat će vam fotokopija osobne iskaznice, liječničko uvjerenje medicine rada (za pojedine obrte), za vezane obrte završna svjedodžba koja potvrđuje struku, ugovor o najmu ili dokaz o vlasništvu poslovnog prostora (ako vam za obavljanje obrta treba poslovni prostor), a ovisno o djelatnosti treba ishoditi i minimalne tehničke uvjete, licence ili koncesije (npr., za ugostiteljski objekt trebat će vam sanitarni čvor).
Trebat ćete ispuniti gore navedene obrasce i uplatiti troškove za otvaranje obrta i izdavanje obrtnice. Račune za uplatu i točne iznose dobit ćete u nadležnom uredu državne uprave.
Za izradu pečata gradskom uredu za gospodarstvo dostavite kopiju rješenja o upisu obrta u obrtni registar. Vodite računa o tome da pečat sadrži ime vašeg obrta i adresu.
Kad dobijete obrtnicu, a prije početka rada, trebat će vam i poslovni žiroračun. Za njegovo otvaranje morate priložiti osobnu iskaznicu, potvrdu o otvaranju obrta, potpisanu obrtnicu i žig.
U roku od osam dana treba se prijaviti u Poreznu upravu s RPO obrascima, fotokopijom rješenja o otvaranju obrta i poslovnoga računa u banci te na Zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Prije početka rada morat ćete nabaviti fiskalnu blagajnu jer ste obavezni izdavati račune.
Obrti koji se mogu obavljati sezonski propisani su Pravilnikom o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrti. Različite vrste djelatnosti koje će obrt obavljati zahtijevaju i različitu dokumentaciju.
Sve detaljne informacije o pokretanju sezonskog obrta možete doznati u Obrtničkoj komori ili uredu za gospodarstvo u svojem gradu i općini.


Komentari članka

Vezani članci

Kreću povoljniji krediti za poljoprivrednike

02.08.2018.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) pokrenulo financijske instrumente - "Mikro i Male zajmove za

Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

31.07.2018.

Metalni profili iz Zaboka u laserima za operacije oka i autima Bentley

Bivši piloti u mjesec dana 'uzletjeli' izvorno hrvatskim craft ginom

31.07.2018.

U mjesec dana poslovanja dobili su upite iz cijele Hrvatske i inozemstva, a u planu su nova premium alkoholna pića i proizvodi

Personalizirani kamioni iz Ozlja gase buktinje i po Arabiji

30.07.2018.

Flammifer je poduzeće prepoznatljivo po izradi protupožarnih vozila i opreme.

U Bjelovaru se proizvode vrhunske sprave za teretane

30.07.2018.

Prvo sam se bavio uvozom sprava za vježbanjem. Tada je došla kriza, ljudi su prestali kupovati, a vani smo bili vezani nekim pravilima, primjerice morate naručiti šleper ili kontejner, a ako imate manju narudžbu, oni vam neće isporučiti robu

Tag cloud

 1. 1787 članka imaju tag hrvatska
 2. 1817 članka imaju tag turizam
 3. 1492 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 767 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 949 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 645 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 776 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 821 članka imaju tag ict
 13. 818 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 473 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 402 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP