Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Sij 2020

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Izvor: lider.media · Autor: Natalija Parlov Una  

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Posljedice Brexita što se tiče hrvatskih poduzetnika najviše bi mogli osjetiti izvoznici prehrambenih proizvoda zbog carina i strožih graničnih kontrola, turistički sektor zbog pada vrijednosti funte i smanjenja potrošnje Britanaca te svakako hrvatske ICT tvrtke. U slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora (no-deal Brexit), ono će postati treća zemlja na koju će se primjenjivati pravna stečevina Europske unije, dok je ona sama spremna osigurati stečena prava građana Europske unije pod uvjetom da ista prava imaju i njihovi državljani u Uniji.

U priopćenju koje je izdala naša carinska uprava jasno je istaknuto da u slučaju Brexita bez dogovora, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje biti dio Carinske unije EU te se uspostavlja carinski nadzor na vanjskoj granici EU prema Ujedinjenom Kraljevstvu. U skladu s tim, robna razmjena s Ujedinjenim Kraljevstvom odvijat će se uz primjenu carinskog zakonodavstva, odnosno primjenu mjera carinskog nadzora i carinskih postupaka.

No, sam Brexit neće imati veće posljedice na hrvatske tvrtke jer su vrlo slabo prisutne na britanskom tržištu. Izvoz na britansko tržište u 2017. godini iznosio je 1,5 posto ukupnog hrvatskoga izvoza, dok je uvoz iznosio samo 1 posto. Izravna ulaganja od britanskih investitora u proteklih 25 godina nisu prešla 4 posto od ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Brexit i GDPR

Prenosimo u cijelosti službene smjernice Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) vezane uz smjernice Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) u slučaju no-deal Brexita:

"U slučaju nepostizanja Sporazuma o povlačenju između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ujedinjeno Kraljevstvo će od 30. ožujka 2019. godine postati treća zemlja u smislu odredaba Opće uredbe. To znači da će se, od tog trenutka, svi prijenosi osobnih podataka u Ujedinjenu Kraljevinu morati temeljiti na jednom od sljedećih instrumenata:

Standardnim ugovornim klauzulama
Obvezujućim korporativnim pravilima
Odobrenim kodeksima ponašanja i odobrenim mehanizmima certificiranja
Odstupanjima za posebne situacije
Preporuka EDPB-a svim organizacijama u okviru Europskog gospodarskog prostora (EEA) je da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća oko aktivnosti obrade osobnih podataka u kontekstu 'no-deal Brexita' obrate nacionalnim nadzornim tijelima.

Ovo je pet koraka koje organizacije trebaju poduzeti kako bi bile spremne za Brexit bez dogovora:

Identificirati koje aktivnosti obrade zahtijevaju prijenos osobnih podataka u Ujedinjeno Kraljevstvo
Odrediti odgovarajući instrument prijenosa osobnih podataka za svoju situaciju
Implementirati odabrani instrument prijenosa do 30. ožujka 2020. godine
U svojim internim dokumentima evidentirati da će se vršiti prijenos osobnih podataka u Veliku Britaniju
Ažurirati svoje Politike Privatnosti na odgovarajući način kako bi ispitanici bili informirani"


Komentari članka

Vezani članci

Samsung očekuje dobit od 23% za zadnja tri mjeseca

08.07.2020.

SAMSUNG (SSNLF), najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, predviđa da je njegov profit skočio za više od 20% u posljednjem kvartalu, što sugerira da je tvrtka uspješno preživjela za sada najgore razdoblje krize za vrijeme pandemije koronavirusa.

U dva mjeseca zaradili 250 milijuna kuna prodajom proizvoda koji je svima trebao

04.07.2020.

S vremenom su uspjeli sklopiti ugovore s klijentima i proširiti se na tržište. Određena dezinfekcijska sredstva donirali su medicinskom osoblju diljem zemlje.

Amazon dostigao novu rekordnu vrijednost, Bezos se obogatio tijekom krize

03.07.2020.

Većina milijardera s recentno najvećim dobicima također je dio tehnološkog miljea. Među njima su izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk, koji je svom bogatstvu od 1. siječnja ove godine dodao 25,8 milijardi dolara, te osnivač tvrtke Zoom Video Communi

Tesla sada vrijedi više nego Toyota, Disney i Coca-Cola

03.07.2020.

U prvom tromjesečju ove godine tvrtka Elona Muska je, unatoč pandemiji novog koronavirusa, kupcima isporučila 88.400 električnih vozila. Od toga, većina - 76.200 - bili su Model 3 i Model Y. Prodano je i 12.200 automobila Model S i Model X.

Rekordan pad nezaposlenosti u SAD-u u lipnju

03.07.2020.

Ekonomisti skok broja zaposlenih pripisuju vladinom programu za zaštitu radnih mjesta (PPP). Riječ je o zajmovima tvrtkama koji bi mogli djelomično biti oprošteni budu li iskorišteni za isplatu plaća. No, ta su sredstva gotovo iscrpljena, primjećuje Reute

Tag cloud

  1. 2018 članka imaju tag hrvatska
  2. 2076 članka imaju tag turizam
  3. 1573 članka imaju tag financije
  4. 1299 članka imaju tag izvoz
  5. 1077 članka imaju tag svijet
  6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
  7. 1016 članka imaju tag trgovina
  8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
  9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
  10. 863 članka imaju tag investicije
  11. 951 članka imaju tag ict
  12. 1003 članka imaju tag EU
  13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
  14. 892 članka imaju tag industrija
  15. 790 članka imaju tag menadžment
  16. 933 članka imaju tag kriza
  17. 611 članka imaju tag maloprodaja
  18. 572 članka imaju tag marketing
  19. 399 članka imaju tag poticaji
  20. 505 članka imaju tag krediti
  21. 520 članka imaju tag tehnologija
  22. 441 članka imaju tag obrazovanje
  23. 283 članka imaju tag potpore
  24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
  25. 359 članka imaju tag eu fondovi
  26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
  27. 383 članka imaju tag porezi
  28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
  29. 386 članka imaju tag hnb
  30. 439 članka imaju tag banke
  31. 314 članka imaju tag osijek
  32. 427 članka imaju tag dzs
  33. 244 članka imaju tag koronavirus
  34. 312 članka imaju tag opg
  35. 334 članka imaju tag agrokor
  36. 386 članka imaju tag vlada
  37. 304 članka imaju tag hgk
  38. 348 članka imaju tag energetika
  39. 395 članka imaju tag BDP
  40. 269 članka imaju tag poduzetnici