Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Sij 2020

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Izvor: lider.media · Autor: Natalija Parlov Una  

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Posljedice Brexita što se tiče hrvatskih poduzetnika najviše bi mogli osjetiti izvoznici prehrambenih proizvoda zbog carina i strožih graničnih kontrola, turistički sektor zbog pada vrijednosti funte i smanjenja potrošnje Britanaca te svakako hrvatske ICT tvrtke. U slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora (no-deal Brexit), ono će postati treća zemlja na koju će se primjenjivati pravna stečevina Europske unije, dok je ona sama spremna osigurati stečena prava građana Europske unije pod uvjetom da ista prava imaju i njihovi državljani u Uniji.

U priopćenju koje je izdala naša carinska uprava jasno je istaknuto da u slučaju Brexita bez dogovora, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje biti dio Carinske unije EU te se uspostavlja carinski nadzor na vanjskoj granici EU prema Ujedinjenom Kraljevstvu. U skladu s tim, robna razmjena s Ujedinjenim Kraljevstvom odvijat će se uz primjenu carinskog zakonodavstva, odnosno primjenu mjera carinskog nadzora i carinskih postupaka.

No, sam Brexit neće imati veće posljedice na hrvatske tvrtke jer su vrlo slabo prisutne na britanskom tržištu. Izvoz na britansko tržište u 2017. godini iznosio je 1,5 posto ukupnog hrvatskoga izvoza, dok je uvoz iznosio samo 1 posto. Izravna ulaganja od britanskih investitora u proteklih 25 godina nisu prešla 4 posto od ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Brexit i GDPR

Prenosimo u cijelosti službene smjernice Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) vezane uz smjernice Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) u slučaju no-deal Brexita:

"U slučaju nepostizanja Sporazuma o povlačenju između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ujedinjeno Kraljevstvo će od 30. ožujka 2019. godine postati treća zemlja u smislu odredaba Opće uredbe. To znači da će se, od tog trenutka, svi prijenosi osobnih podataka u Ujedinjenu Kraljevinu morati temeljiti na jednom od sljedećih instrumenata:

Standardnim ugovornim klauzulama
Obvezujućim korporativnim pravilima
Odobrenim kodeksima ponašanja i odobrenim mehanizmima certificiranja
Odstupanjima za posebne situacije
Preporuka EDPB-a svim organizacijama u okviru Europskog gospodarskog prostora (EEA) je da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća oko aktivnosti obrade osobnih podataka u kontekstu 'no-deal Brexita' obrate nacionalnim nadzornim tijelima.

Ovo je pet koraka koje organizacije trebaju poduzeti kako bi bile spremne za Brexit bez dogovora:

Identificirati koje aktivnosti obrade zahtijevaju prijenos osobnih podataka u Ujedinjeno Kraljevstvo
Odrediti odgovarajući instrument prijenosa osobnih podataka za svoju situaciju
Implementirati odabrani instrument prijenosa do 30. ožujka 2020. godine
U svojim internim dokumentima evidentirati da će se vršiti prijenos osobnih podataka u Veliku Britaniju
Ažurirati svoje Politike Privatnosti na odgovarajući način kako bi ispitanici bili informirani"


Komentari članka

Vezani članci

Zbog elektrifikacije autoindustrije više od 400 tisuća ljudi moglo bi ostati bez posla

23.01.2020.

Zbog prelaska s benzinskih i dizelskih vozila na one električnog motora do 2030. godine samo u Njemačkoj bez posla bi moglo ostati čak 410 tisuća radnika, predviđaju stručnjaci iz Nacionalne platforme za budućnost mobilnosti (NPM), savjetodavnog vijeća nj

EIB će financirati Bolt s 50 milijuna € uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja

23.01.2020.

Bolt je platforma koja se u vrlo kratkom periodu uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske te neprestano širi svoje poslovanje i iznenađuje novitetima na tržištu

Broj milijardera udvostručen, cijenu plaćaju žene

20.01.2020.

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sustavu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorila je u ponedjeljak britanska udruga za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Izmjena globalnih poreznih propisa

20.01.2020.

Sjedinjene Države riskiraju mnoge poreze koje bi zemlje diljem svijeta mogle uvesti tehnološkim divovima ako američki predsjednik Donald Trump odbaci nove međunarodne propise o oporezivanju digitalnih kompanija

Vinogradari u strahu od gubitka zemljišta zbog "zone bez pesticida"

16.01.2020.

Ako se zone budu odnosile na sve poljoprivredne površine, prvi će stradati francuski vinogradi u pokrajinama kao što su Champagne, Bourgogne ili Alsace jer je udaljenost od vinograda i domova jako mala

Tag cloud

  1. 1964 članka imaju tag hrvatska
  2. 1998 članka imaju tag turizam
  3. 1559 članka imaju tag financije
  4. 1266 članka imaju tag izvoz
  5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
  6. 1012 članka imaju tag svijet
  7. 991 članka imaju tag trgovina
  8. 1024 članka imaju tag poljoprivreda
  9. 852 članka imaju tag investicije
  10. 931 članka imaju tag ict
  11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
  12. 977 članka imaju tag EU
  13. 869 članka imaju tag industrija
  14. 615 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
  15. 774 članka imaju tag menadžment
  16. 923 članka imaju tag kriza
  17. 595 članka imaju tag maloprodaja
  18. 556 članka imaju tag marketing
  19. 495 članka imaju tag krediti
  20. 380 članka imaju tag poticaji
  21. 514 članka imaju tag tehnologija
  22. 434 članka imaju tag obrazovanje
  23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
  24. 267 članka imaju tag potpore
  25. 349 članka imaju tag eu fondovi
  26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
  27. 439 članka imaju tag banke
  28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
  29. 425 članka imaju tag dzs
  30. 381 članka imaju tag hnb
  31. 310 članka imaju tag osijek
  32. 334 članka imaju tag agrokor
  33. 366 članka imaju tag porezi
  34. 300 članka imaju tag hgk
  35. 380 članka imaju tag vlada
  36. 346 članka imaju tag energetika
  37. 269 članka imaju tag poduzetnici
  38. 383 članka imaju tag BDP
  39. 341 članka imaju tag recesija
  40. 276 članka imaju tag opg