Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Stu 2016

Što nas Trump može naučiti o marketingu?

Izvor: lider.media · Autor: Astrid Elizabeth Pavleković  

Što nas Trump može naučiti o marketingu?

Mnogi nisu sretni činjenicom da je Donald Trump postao predsjednik SAD-a, no ipak postoje stvari koje se mogu naučiti od njega. S obzirom da je čovjek bez političkog iskustva uspio doći na čelo Sjedinjenih Država očigledno ima nešto u njegovoj strategiji koja je korištena u kampanji, a koja se odlično može iskoristiti u svrhe brendiranja poslovanja.

Naravno, to ne znači da se treba oponašati Trumpova ideologija ili retorika, ali ipak postoje neke važne lekcije za sve poduzetnike koje se mogu naučiti iz ovakvog primjera osobnog brendiranja.

Trumpov brend izgrađen je na nizu načela privlačnih masama.

Usmjerenje – ono najvažnije, Trump ne pokušava pridobiti Ameriku, on je čvrsto fokusiran na radničku klasu muškaraca, što je velika skupina ali demografski specifična. Njegove poruke su fokusirane i visoko relevantne za tu publiku, što je dovelo do brzog širenja kruga simpatizera. U smislu marketinga, Trump prepoznaje svoje ciljno tržište, zna koje su mu potrebe, te šalje učinkovite poruke tom segmentu.
Ekstremno. Kao osoba, Trump je drzak, glasan i bez dlake na jeziku, njegovi tweetovi skoro svaki put završavaju uskličnikom. Za neke ljude, on je predstavnik mržnje i straha, dok je drugima postao tračak nade. Trump je svojim glasačima slao emocionalno nabijene poruke, koje bez obzira na njihovu istinitost, navele su glasače da glasuju u brojkama koje niti jedna anketa nije uspjela predvidjeti. Ova strategija se pokazala znatno boljom od one koju je koristila Clinton, a to je da pokušava biti umjereno simpatična svima.
Nostalgija. Trumpov slogan, Make America Great Again, osmišljen je kako bi se pripadnici njegove glasačke skupine sjetili vremena koja su bila bolja za njih, ili barem za koja misle da su bila bolja. Korištenjem nostalgije Trump izaziva pozitivne emocije kod svojih glasača i dodatno ih mobilizira. Slogan ‘Make America Great Again!’ prvobitno je koristio u svojoj kampanji Ronald Reagan 1980. godine, a i dalje je privlačan svim glasačima koji su dovoljno stari da se prisjete tog vremena.

Transparentnost. Bila istinita ili lažna, Trumpova svaka kontroverzna izjava je dobro primljena od strane njegove ciljane publike koja ga doživljava transparentnim. Za mnoge ljude, kandidat koji će razbiti političke norme i pravila automatski se smatra iskrenijim i daje mu se više povjerenja.

Jednostavnost. Tijekom kampanje, Trump je bio namjerno nejasan i sažet, nikada ne ulazeći u detalje o tome što će zapravo učiniti kao predsjenik, ali ostavljajući jednostavne ideje koje su privlačne. Nije nikad objasnio kako će učiniti ”America Great Again” ali to očito nije ni važno, važno je samo da to što govori je jednostavno i pamtljivo.

Trump nije brendirao samo sebe, glavna točka njegove kampanje uključuje brendiranje konkurencije kako bi mogao predstaviti svoj brend kao bolji.

Koje su ključne lekcije koje se mogu naučiti iz ovoga?

Važnost identificiranja i razumijevanja ciljnog tržišta. Umjesto da ciljate na sve, radije se fokusirajte na jednu ključnu demografsku skupinu. Korisnije je imati jedno ciljno tržište koje će vas smatrati najboljim, nego više njih koji će misliti da ste ‘uredu’.
Specijalizacija je bolja od generalizacije. Bolje specijalizirajte svoj brend da obavlja jednu stvar dobro, nego da obavlja više njih prosječno.
Ne komplicirajte. Što jednostavniju poruku pošaljete, to će ona biti bolje prihvaćena i na kraju dulje zapamćena.
Koristite emocije da biste mobilizirali publiku. Emocija stvara akciju stoga je ključno aktiviranje emocija kod ciljane publike. Ako se publika boji, ili se osjeća zanemareno ili zaboravljeno, stvorite prednost pozivajući se na emocije.
Diferencirajte svoj brend. Istaknite ga od konkurencije time što je drugačiji i oblikujte ga tako da ističete ključne razlike. Ne bojte se usporediti svoj brend sa konkurencijom i istaknuti stvari po čemu se razlikuje ili po čemu je bolji.

Iako se na prvu možda ne čini tako, od Trumpa možemo naučiti korisne marketinške lekcije, a njegova taktika lako može osigurati prednost spram konkurencije.


Komentari članka

Vezani članci

Sada je i službeno: Volvo ograničava brzinu svih novih vozila

27.05.2020.

Potez koji su u Volvu najavili još prošle godine sada je dobio i službenu potvrdu – švedski proizvođač ograničit će najvišu brzinu svim svojim novim automobilima na 180 km/h kako bi napravio dodatni korak prema svojem krajnjem cilju: nula ozbiljnih ozljed

David pobijedio Golijata, VW mora isplatiti odštete

26.05.2020.

Nakon godina natezanja po sudovima zbog afere dieselgate, danas je napokon donesena i presuda. Odlukom Vrhovnog suda njemački automobilski koncern Volkswagen morat će njemačkim kupcima modela s manipuliranim dizelskim motorima isplatiti odštetu

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

22.05.2020.

Korištenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem SAD-a postavljaju ih na brojnim farmama. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Zbog golemih potreba za zaduživanjem spremni su oprostiti utajivačima poreza

19.05.2020.

Čelnik banke Intesa Sanpaolo pozvao je na izdanje ‘socijalnih obveznica’ koje bi nudile i imunitet od kaznenog progona ako ih građani kupe novcem s inozemnih računa.

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1062 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 519 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija