Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Svi 2019

Što će brodograditelji bez brodogradilišta?

Izvor: www.dw.com · Autor: Paulo Gregorović  

Što će brodograditelji bez brodogradilišta?

Tradicija gradnje velikih brodova koja u Puli datira od 1856. godine, u ovoj se godini urušila poput kule od karata u brodogradilištima Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci. Sada, kao posljedica toga, mijenjaju se i srednje tehničke škole u tim gradovima.

Sandra Balde, ravnateljica Tehničke škole u Puli kaže da slijedeće školske godine neće upisivati zanimanje brodograđevni tehničar te da oni koji krenu u prvi razred te škole neće moći birati niti jedno drugo usmjerenje koje je isključivo vezano za rad u brodogradnji.

Ravnatelj pulske Industrijsko-obrtničke škole Petar Gavrić kaže da su godinama nudili upis za zanimanja brodograditelj i brodomehaničar. Dodaje da za njih nema interesa već nekoliko godina te da stoga nisu predvidjeli upis učenika u brodograđevna zanimanja u prve razrede školske godine 2019./2020.

A Evica Kozera, ravnateljica Strojarsko brodograđevne škole Rijeka veli da za mjesec dana ne planiraju upisati ni jednog učenika u bilo kojem zanimanju vezano uz brodogradnju. Pojašnjava da je to posljedica stanja u brodogradnji i nemogućnosti dobivanja bespovratne stipendije od Ministarstva gospodarstva za zanimanje brodski mehaničar.

Stolari umjesto brodskih mehaničara

Balde pojašnjava da su prije dvije godine upisali 12 učenika u prvi razred za brodograđevnog tehničara te da su oni zajedno u razredu s drugih 12 učenika smjera računalnog tehničara za strojarstvo.

"Međutim, krajem veljače dobili smo dopis od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koji se odnosi na sve hrvatske škole. Prema tome, od jeseni više nije moguće kombinirati program obrazovanja u koji spada brodograđevni tehničar i strukovni kurikulum (strojarski računalni tehničar)", pojašnjava nam ravnateljica pulske Tehnička škola obrazlažući što je prethodilo odluci o ukidanju mogućnosti upisivanja novih učenika za zanimanje brodograđevni tehničar.

Ravnateljica Strojarsko brodograđevne škole Rijeka kaže da su do ove školske godine učenici u zanimanju brodski mehaničar dobivali mjesečnu stipendiju od 900 kuna, 10 mjeseci u godini. "Hrvatski zavod za zapošljavanje ne tretira to kao deficitarno zanimanje pa od Ministarstva gospodarstva učenici više ne dobivaju stipendiju. Zbog navedenog, a i zbog stanja u brodogradnji, odlučili smo maknuti to zanimanje te umjesto toga vratiti stolare koji imaju navedenu bespovratnu stipendiju od države", pojašnjava Evica Kozera.

Dodaje da su prije godinu dana posljednji put upisivali učenike u usmjerenje brodski mehaničar te da u čitavoj školi sada imaju svega nekoliko učenika za to zanimanje, budući su se stjecajem okolnosti neki učenici ispisali.

A kako je u drugim školama? Petar Gavrić kaže da zbog stanja u Uljaniku nitko od učenika nije tražio promjenu usmjerenja ili škole, već su imali problem praktične nastave u Uljaniku, no to su riješili prebacivanjem učenika kod obrtnika i u druge tvrtke. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu imali su zahtjeva za promjenu studija, sa brodogradnje na strojarstvo. No, voditeljica studentske službe Andreja Eškić kaže da to nije realizirano jer studenti nisu zadovoljavali interne kriterije prijelaza. Dodaje da su ti kriteriji nešto ublaženi za iduću akademsku godinu pa je pretpostavka da će i prijelaznika biti više.

Novi brodograditelji u Rijeci i Zagrebu

Dekanica Tehničkog fakulteta u Rijeci Jasna Prpić-Oršić kaže da u ovoj akademskoj godini nije bilo zamolbi studenata za prijelaz sa studija brodogradnje na druge studije fakulteta, a sada ih tu studira više od 150, dok na jesen očekuju da će upisati novih 90 studenata tog usmjerenja. Jednak broj, dakle 90 novih studenata na studiju brodogradnje, na jesen očekuju i na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Dakle, s jedne strane srednje škole od jeseni ne upisuju učenike u usmjerenju brodogradnja, a s druge strane fakulteti nastavljaju s upisima u tom pravcu kao da se pulskoj i riječkoj brodogradnji ništa nije desilo i kao da nije isparilo više od 4.000 radnih mjesta u pogonima za gradnju brodova. Međutim, dekanica riječkog Tehničkog fakulteta objašnjava da studiranje brodogradnje i mogućnost zapošljavanja ne bi trebalo isključivo povezivati s posrnulim brodogradilištima.

"Sasvim je sigurno da brodograđevna industrija u Europi i svijetu ima perspektivu, ali nedvojbeno i u ovom kraju. Ono o čemu se u javnosti malo zna je da u Rijeci i okolici djeluje oko 40-ak većih i manjih tvrtki koje se samozatajno bave projektiranjem u brodogradnji i koje svoje usluge vrlo uspješno prodaju na europskom i svjetskom tržištu. Takve brodograđevne tvrtke iz okruženja redovito kontaktiraju Tehnički fakultet i raspituju se o studentima koji su pred završetkom ili su završili studij. Može se istaknuti da mnogi studenti nalaze posao u struci još za vrijeme studija", zaključuje Prpić-Oršić.

Stručnjaci se traže

Istog je stava i dekan splitskog fakulteta. Kaže da postoji potreba tržišta rada za stručnjacima brodograđevnih usmjerenja bez obzira na stanje u brodogradilištima. "Većina njih prva radna iskustva imaju već kao studenti završnih godina preddiplomskih i diplomskih studija", naglašava Sven Gotovac.

Mišljenja da se s Uljanikom i 3. majem ne gase inženjerska zanimanja uvjerenja je i Sandra Balde. Kaže da idući mjesec planiraju upisati jedan čitav razred u program strojarskog računalnog tehničara kao nadomjestak kombiniranom razredu s brodograđevnim tehničarima.

"Program pokriva područja iz automatizacije, numerički upravljanih alatnih strojeva i energetike. U izbornom strukovnom modulu nude se nastavni predmeti Dizajniranje proizvoda pomoću računala, Roboti i manipulatori, Nekonvencionalni postupci obrade, Obnovljivi izvori energije...", nabrojala nam je ravnateljica Tehničke škola Pula što će novi polaznici učiti u razredu gdje su dugi niz desetljeća učenici učili o brodogradnji.

Maturanti neće nastaviti obrazovanje za brodograditelje

Maturanti Tehničke škole u Puli, koji su se protekle četiri godine školovali za brodograđevnog tehničara, ne skrivaju ogorčenje zbog propasti velikih brodograditelja. O nastavku daljnjeg obrazovanja u usmjerenju brodogradnje više ni ne pomišljaju. Jedan od učenika, Ivan Vučerić, rekao nam je da je zaista zgrožen sa situacijom u Uljaniku.

„Žao mi je što je propala tvrtka koja je hranila mnogobrojne pulske obitelji. Kad sam se upisivao u srednju školu brodogradnja me zanimala, ali sada sam odlučio krenuti u nekom sasvim drugom smjeru i upisati kineziologiju", veli Vučerić.

Njegov školski kolega Darko Tomičić kaže da je Pula desetljećima imala jaku brodogradnju i kada se upisivao u srednju školu mislio je da je upravo brodogradnja pravi izbor. „U 3. razredu promijenio sam mišljenje o upisu na fakultet brodogradnje jer se već onda nazirala loša situacija u Uljaniku. Namjeravam upisati informatiku u Rijeci jer u tome vidim budućnost. Strašno je da je ovako velika tvrtka propala zbog pojedinaca i nečijih interesa", zaključio je Tomičić.


Komentari članka

Vezani članci

Šibensko brodogradilište isporučilo katamaran za Norvežane

26.11.2019.

Brodogradilište Iskra u Šibeniku isporučilo je 100. brod. Desetogodišnju suradnju s norveškim kupcem okrunili su hibridnim dizelsko-električnim katamaranom za rad na uzgajalištima ribe.

Porinut posljednji brod iz Uljanika, naručitelj navodno želi graditi još pet brodova

29.07.2019.

S dva sata kašnjenja, polarni kruzer Scenic Eclipse, posljednji brod porinut s Uljanikovih navoza u subotu navečer je malo poslije 20 sati isplovio iz pulske luke

Global grupi koncesija nakon 10 mjeseci, sada počinju radovi

01.07.2019.

Koncesiju je Global grupa kod Vlade dobila i obvezivanjem na ulaganje od najmanje 5,5 milijuna kuna, za što je predano i jamstvo naplativo na prvi poziv. Dragović kaže da je planirano višestruko veći iznos ulaganja, te da će taj iznos biti realiziran već

Skrojen model za deblokadu, na potezu Uprava pa vjerovnici

21.06.2019.

Model predviđa tempirani datum za povlačenje blokada, Fininu registraciju i isplatu onih koji su protiv.

Problemi za Brodosplit: Monegaški brodovlasnik raskinuo ugovor za velebni "Flying Clipper"

17.06.2019.

U Brodosplitu su dugo negirali da je došlo do raskida ugovora za »Flying Clipper«, ni riječju ne spomenuvši brodovlasnikov »Letter of Termination«, pismenu obavijest kojom raskida ugovor

Tag cloud

 1. 1957 članka imaju tag hrvatska
 2. 1986 članka imaju tag turizam
 3. 1556 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 847 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 925 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 596 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 372 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 358 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 382 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg