Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Svi 2018

Srpanj i kolovoz zasad su bukirani 64 posto, a najjeftiniji smještaj u Zadru u špici sezone možete pronaći u hostelima

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr · Autor: I.I.  

Srpanj i kolovoz zasad su bukirani 64 posto, a najjeftiniji smještaj u Zadru u špici sezone možete pronaći u hostelima

Hoće li rapidno povećanje broja smještanih jednica u Zadru utjecati na njihovu popunjenost u ovogodišnjoj turističkoj sezoni? Kolika je razlika u cijeni privatnog smještaja u pred i post sezoni, odnosno špici sezone? Hoće li zadarski turistički kapaciteti biti popunjeni ovog ljeta i hoće li sve veća konkurencija u ponudi spustiti prosječnu cijenu najma?

Za dobiti odgovore na sva ova pitanja, koja na početku sezone "muče" svakog privatnog iznajmljivača, istražili smo broj rezervacija privatnog smještaja u Zadru preko popularnog servisa za rezervaciju smještaja Booking.com na dan 22. svibnja. Prema podacima TZ grada Zadra samo na području Poluotoka broj privatnih iznajmljivača se u zadnjih sedam godina višestruko povećao, sa manje od deset iznajmljivača prije sedam godina, na preko 400 registriranih jednica koliko ih je danas. Porast privatnih iznjamljivača povezan je s uvođenjem niskotarifnih letova u Zadar, ali i činjenicom da Zadar nema većih hotelskih kapaciteta koji bi osigurali produljenje sezone i veću popunjenost tijekom cijele godine.

Osim toga, Zadar nema kao primjerice Split, manifestaciju kao što Ultra, koja u kratkom vremenu drastično povećava i broj dolazaka gostiju i cijene smještaja, pa se zadarske cijene uglavnom kreiraju oko datuma: od kraja travnja do početka lipnja, od kraja lipnja do kraja kolovoza, i od početka rujna do početka listopada.
Razlika u cijeni smještaja oscilira od apartmana, sobe, hostela ili hotela, na cijenu utječe i pozicija objekta, je li u centru grada, predgrađu ili na otoku, ali i o kvaliteti usluge koji se opet kreće od dvije do pet zvjezdica.

Prema podacima Booking.coma na razdoblje od tjedan dana možemo zaključiti da Zadrani najveću popunjenost smještaja imaju u srpnju i kolovozu, čak 1736 oglašenih smještajnih jedinica (64 posto) je rezervirano, a slobodno je još 977 jedinica. Za lipanj je još slobodno 1407 smještajnih jedinica, a za rujan ta brojka iznosi 2074 (preko 70 posto).

Najjeftiniji smještaj u Zadru u predsezoni možete naći u hostelima. Većina mladih turista rado odabire ovakav tip smještaja, a cijene se početkom lipnja kreću od 650 kuna tjedno pa na više. Posljednjeg tjedna u srpnju cijena se drastično ne mijenja tako da se cijena kreveta za jednu osobu u hostelu može pronaći za 900 kuna.
Važno je napomenuti da je većina hostela u Zadru u blizini obale ili Poluotoka tako da su i njihove lokacije definiraju razmjerno stabilne cijene cijele sezone, dok se pad cijena osjeća u objektima koji su udaljeniji od mora, primjerice na iznad Arbanasa, Bulevaru ili iznad dvije pumpe.

Kategorija i tip smještaja podižu cijenu tako da svi oni koji ne vole boraviti u hostelima, moraju platiti i do tri puta više za sobu u privatnom smještaju. Cijena soba u predsezoni kreću se od 1500 kuna za dvije osobe za tjedan dana. Troškovi smještaja se penju ovisno i o lokaciji tako ćete za blizinu obale platiti između 2000 i 2500 kuna u predsezoni, dok se cijene u glavnom dijelu turističke sezone penju do 3500 kuna, na području Petrčana, Borika, Arbanasa ili Poluotoka.

Ako želite sobu ili apartman u privatnom smještaju u blizini mora u kategoriji četiri ili pet zvjezdica, cijena se kreće od 3500 do 5000 kuna i to van sezone, dok se iste lokaciji u žiži sezone ne mogu naći za manje od 7500 kuna.
Hoteli su druga priča. Iako ih Zadar na Booking.comu nema puno, njihove cijene su i unutar i van sezone za prosječnu plaću prosječnog građana jednostavno nedostižne.

No i tu ima razlika, ovisno o veličini i ponudi hotela. Dvokrevetna soba u manjim obiteljskim hotelima van špice sezone kreće se oko tisuću eura, a u većini slučajeva u tu je cijenu uključen i doručak. Što se tiče velikih hotela, odnosno resorta, za sedmodnevni boravak u lipnju morat ćete iskeširati 12 tisuća kuna za dvokrevetnu sobu. U taj iznos uključeni su brojni "dodatni" sadržaji poput bazena, wellnesa i večere.

Špica sezone znače i veće cijene tako da ćete za tjedni boravak u hotelu s tri zvjezdice u srpnju izdvojiti od šest do sedam tisuća kuna za dvokrevetnu sobu, odnosno do 15 tisuća kuna za isti smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice.
Bitno je naglasiti da je većina kapaciteta zadarskih hotela na Booking.comu rasprodana za promatrano razdoblje, a što će nam ova turistička sezona stvarno donijeti, koliko će turista boraviti u Zadru i koliko će potrošiti, doznat ćemo tek početkom iduće godine, kad se obrade podaci ministarstva financija...

Boutiqe hostel Forum na 80 posto popunjenosti
Hosteli su specifična priča jer se u njima iznajmljuje krevet, a ne jedna cijela soba ili apartman. Jedan od najpoznatijih zadarskih hostela već je sada na 80 postotnoj popunjenosti kapaciteta za lipanj, srpanj i kolovoz.
- Cijene u našem hostelu jako variraju, jer imamo četiri kategorije kreveta, tako da se u predsezoni kreveti mogu naći za manje od 20 eura po noći, dok se ta cifra u glavnoj sezoni znatno diže ovisno o tome je li se uzima krevet u četverokrevetnoj sobi ili se boravi u dvokrevetnim sobama, rekao je Ivan Niseteo, voditelj Boutique hostela Forum dodajući kako se cijena tih soba u sezoni penje i do 120 eura.
Niseteo napominje kako je Zadar turistima tranzitna destinacija u kojoj se jako malo zadržavaju.
- Iako se generalno u našem hostelu ljudi duže zadržavaju u privatnim sobama, većinom turisti prespavaju jednu dvije noći te kreću u daljnje proputovanje obalom prema Šibeniku, Splitu te Dubrovniku, kaže Niseteo.

Privatni iznajmljivači su spremni, ali prateći sadržaji ne!
I privatni iznajmljivači misle kako se gosti u Zadru zadržavaju puno kraće nego u ostalim mjestima na obali, a njihov raspon cijena za sobe i apartmane se kreće od 20 do 80 eura u pred i postsezoni te do čak 300 eura po luksuznijoj smještajnoj jedinici u turističkoj špici.
- Već dugi niz godina se bavim privatnim iznajmljivanje apartmana te mogu reći da je ova godina za sada dosta dobra. Peti mjesec je za starije iznajmljivače bio solidan, a za one koji su početnici baš i nije jer nemaju toliko recenzija na stranicama za iznajmljivanje kapaciteta, rekao je Daniel Radeta, predsjednik udruge Iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru dodajući kako posljednjih godina raste broj privatnih iznajmljivača.
- Bilježi se povećanje privatnog smještaja, ali nažalost nemamo dovoljno pratećih sadržaja koji bi taj smještaj van glavne turističke sezone punili, govori Radeta referirajući se na nedostatak letova, nedovoljno putnika u luci te gradske turističke zajednice za koju smatra da bi se trebala više potruditi oko manifestacija koje će privući turiste.
- Čast pojedincima koji manifestacije „izvuku“ na svojim leđima, ali treba nam veća podrška turističke zajednice grada, zaključio je.


Komentari članka

Vezani članci

Kraljevstvo za čistačicu

14.03.2019.

Bolje su plaćene nego sveučilišni profesori, ali neće svatko da čisti. Da nije vrijednih Imoćanki i Vrgorčanki stanje u sezoni bi bilo užasno

Hoće li dizanje poreza ove godine uništiti male iznajmljivače?

06.01.2019.

Veći paušal najviše bi mogao pogoditi one s prosječnom i ispodprosječnom popunjenošću apartmana. Prosječna popunjenost sada se kreće oko 60 dana te je posljednjih pet godina primjetan značajan rast, no pitanje je što donosi budućnost.

Novi propisi unose velik nemir među male iznajmljivače

04.01.2019.

Premda je ostalo manje od mjesec dana za primjenu novih zakonskih odredbi, obiteljski iznajmljivači još ne znaju koliko će paušalnog poreza morati plaćati

Advent popunio zagrebačke smještajne kapacitete

16.12.2018.

Na dvije najveće svjetske tražilice Booking.com i AirBnB, Zagreb je u vrijeme Adventa apsolutno hit odredište.

Iznajmljujete apartmane? Vlada uvodi obvezu koja će obuhvatiti 20.000 smještajnih jedinica

29.11.2018.

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica

Tag cloud

 1. 1881 članka imaju tag hrvatska
 2. 1904 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 816 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 912 članka imaju tag svijet
 11. 950 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 507 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija