Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ruj 2018

Srpanj i kolovoz više nisu špica sezone: rujan će biti najbolji turistički mjesec 2018. godine

Izvor: slobodnadalmacija.hr · Autor: Ružica Mikačić  

Srpanj i kolovoz više nisu špica sezone: rujan će biti najbolji turistički mjesec 2018. godine

Uspjehu turističke godine 2018. i nakon njezine špice još uvijek najviše pridonose odlični predsezonski rezultati s dvoznamenkastim rastom dolazaka, na čijim se krilima postotak uspješnosti posjeta i noćenja u Hrvatskoj još uvijek drži na oko pet posto više u dolascima i tri posto više u noćenjima u prvih osam mjeseci ove godine.

Ta se slika ni nakon kolovoza, kao najizdašnijeg mjeseca u turističkoj godini u Hrvatskoj, bitno ne mijenja jer u njemu, očekivano, nisu premašeni prošlogodišnji odlični rezultati potražnje i popunjenosti. Službena statistika za koji će dan pokazati kako je taj udarni poslovni mjesec u turizmu na razini prošlogodišnjeg u noćenjima turista, dok je dolazaka bilo tek minimalno (dva posto) više nego lani.

Tako se po eVisitoru, koji evidentira sve prijavljene dolaske i noćenja naših gostiju, vidi kako smo u kolovozu do sada ugostili oko 4,3 milijuna turista koji su imali oko 30 milijuna noćenja, pri čemu su najzadovoljniji u tome mjesecu bili obiteljski iznajmljivači, kojima je promet rastao za sedam posto, dok su hoteli i kampovi ponovili lanjske rezultate.

Najteži mjeseci

Baš kao što su profesionalci i najavljivali, veliki dvoznamenkasti rast turističkog prometa u špici sezone, kakav je bio lanjske godine, nije se ni očekivao zbog niza okolnosti, a hotelijeri tvrde kako im je, unatoč nekim praznim sobama u vršnom dijelu sezone, zarada ipak bolja od lanjske za visokih 10 do 15 posto zbog viših cijena usluga.

Na turističkom Jadranu Dalmacija je bolje prošla u kolovozu od Istre i Kvarnera, pa je tako Splitsko-dalmatinska županija s četiri posto više turista i noćenja u kolovozu na čvrstom drugom mjestu po turističkom prometu u zemlji, odmah nakon Istre.

Najveći rast imala je u kolovozu Zadarska županija, sa šest posto više noćenja nego lanjskog kolovoza. Tako sada i brojke potvrđuju lagane potrese koji su se događali u hotelima tijekom srpnja i kolovoza, koji su ove godine bili najteži mjeseci za profesionalce.

– Bilo je straha za popunjenost za neke dijelove srpnja i kolovoza ove godine, a to se vidjelo već početkom ljeta i tko je na vrijeme reagirao, uspio je to riješiti. Na Korčuli nas čekaju fantastični rujan i listopad u hotelima, za koje već sada znamo po stanju prodaje da će nadmašiti odlične lanjske rezultate. Kolovoz je bio jednak lanjskome i tako smo ga i planirali, a ukupno imamo oko šest posto noćenja više nego lani. No, bitno je da nam je financijski rezultat za 15 posto bolji od lanjskoga i da su partneri za 2019. godinu spremno prihvatili naše uvjete i bez problema potpisali ugovore za iduću godinu. Već sada vidimo da je pojačan interes za predsezonu od travnja do kraja lipnja, pa opet za rujan i listopad 2019. – kaže nam Mihajlo Grgić, direktor marketinga i prodaje HTP-a Korčula.

Žuto lišće

A da bi rujan trebao biti najbolji turistički mjesec ove godine, čulo se od inozemnih partnera još tijekom zime, kad je većina hotela već imala popunjene rezervacije i prodane sobe za taj mjesec. Rujan je tako još zimus najavio da će bablje ljeto u turističkom prometu na Jadranu biti fantastično za hotelijere, pa su oni veći dio organiziranih kongresa, tura i skupova koji su se prijašnjih godina odvijali u rujnu ove godine prebacili na listopad. Tako će u rujnu ostvariti više cijene s individualnim gostima, a listopad će popuniti skupovi i grupe i produžiti poslovnu godinu.

I privatni iznajmljivači koji planiraju raditi u rujnu imaju razloga za optimizam. Očekuje se, naime, da će Hrvatsku samo u rujnu posjetiti još oko dva milijuna gostiju, gotovo isključivo stranih, koji se prosječno u tome mjesecu zadržavaju pet dana. Ponovi li se lanjski spektakularni rujan (plus 15 posto turista), obiteljski iznajmljivači mogli bi trljati ruke zbog uspjeha pri kraju poslovne godine jer su lani u rujnu ugostili oko 700 tisuća turista i ostvarili četiri milijuna noćenja u domaćinstvima, a sadašnje najave govore u prilog tome.

Kod nas apartmani, kod ostalih - hoteli

Hrvatska, prema posljednjim Eurostatovim podacima, ima daleko najlošiju strukturu smještajnih kapaciteta u turizmu.
Tako Eurostat objavljuje kako se u Hrvatskoj u hotelskom smještaju ostvari samo 28 posto noćenja stranih turista, dok se u drugim usporedivim mediteranskim zemljama taj prosjek kreće iznad dvije trećine.

U Španjolskoj hoteli ostvare više od 70 posto svih noćenja, u Grčkoj više od 80 posto, na Malti i Cipru gotovo 100 posto, u Italiji hoteli čine 66 posto turističkih noćenja, u Austriji 76 posto, u Francuskoj 50 posto. Isto tako, udio obiteljskog smještaja u tim zemljama neusporedivo je manji i u Španjolskoj čini 19 posto svih noćenja, a u Grčkoj 20 posto, koliko i u Francuskoj.

Daleko zaostajemo...

Hrvatska ima oko 180 tisuća postelja u hotelima i hotelskim naseljima, u odnosu na ukupno 1,6 milijuna kreveta u svim turističkim kapacitetima u zemlji.

Francuska ima 5,1 milijun hotelskih postelja, Italija u hotele smješta 4,9 milijuna gostiju, Španjolska ima 3,5 milijuna kreveta u hotelima... Te brojke proporcionalne su i značajnoj zaradi od turizma, ali i prosječnoj popunjenosti hotelskih soba na razini godine, koja je između 60 i 80 posto.


Komentari članka

Vezani članci

A da država počne kažnjavati službenike kako kažnjava privatne firme?

24.09.2018.

Čitamo kako neke općine na plaće dijele dva-tri puta više nego što bi smjele po propisima. Zašto ne bi uredili da im plaće idu preko Fine pa neka im bude isto kao i firmi kada ode u blokadu - nema love dok se ne srede

Jedan od najvećih svjetskih touroperatora spaja Kvarner s Britanijom

19.09.2018.

TUI u ovoj godini u ljetnom rasporedu letenja s tržišta Velike Britanije prema Hrvatskoj ima osam aktivnih charter linija, pa je tako Pula povezana s Londonom, Manchesterom, Birminghamom, Bristolom, Edinburghom i Nottinghamom, dok je Dubrovnik povezan s N

Paraziti se množe: Na uhljebe smo potrošili 740 milijuna kuna više nego lani

19.09.2018.

Javnosektoraši su zahvaljujući kupovanju socijalnog mira mirno prebrodili šestogodišnju recesiju, što je bilo financirano zaduživanjem države, zbog čega se javni dug u jednom trenutku popeo na preko 290 milijardi kuna

Turističkoj sezoni nije kraj: hoteli u rujnu broje goste i zaradu, apartmani poluprazni!

17.09.2018.

Dok su hoteli popunjeni od 85 do 100 posto, ovisno o kategoriji (što kvalitetnije, to punije), kod obiteljskog smještaja popunjen je tek svaki treći registrirani krevet

Cappelli i Zhaoming Hu: Hrvatska i Kina za jaču turističku i gospodarsku suradnju

17.09.2018.

Hrvatska i Kina žele širenje turističke suradnje, za što je ključno uvođenje izravnih aviolinija, razvoj ponude prilagođene kineskim turistima i pojednostavljenje procedura za dobivanje viza, poručili su uoči turističke konferenciji u Dubrovniku "Kina plu

Tag cloud

 1. 1801 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 955 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 836 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 521 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 420 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 326 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP