Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Lis 2018

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

U Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" održana je edukacija i osposobljavanje za rad na liniji za proizvodnju sokova od voća i povrća. Edukaciju je održala tvrtka EUCLID d.o.o., a riječ je o liniji TIP S40, koja je kupljena u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede "Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske".

U navedenom projektu zajedničkim snagama sudjelovale su Srednja škola "Stjepan Ivšić" iz Orahovice i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Edukaciju i osposobljavanje održao je direktor tvrtke EUCLID d.o.o., mr. sc. Miroslav Žakula, dipl. ing. stroj., u trajanju od četiri sata, na kojima su profesori poljoprivredne struke Danijel Stojković i Mirko Kufner te profesorica prehrambeno-tehnološke struke Mirjana Boloban uz učenike smjera voćar-vinogradar-vinar i CNC operater osposobljeni za rad na navedenoj liniji:
- Naša škola posjeduje vlastiti mladi voćnjak jabuka, koje će se za dogledno vrijeme dijelom moći iskorištavati i za dobivanje sokova, kao što ćemo moći proizvesti i sokove od povrća uzgojenog u novom plasteniku izgrađenom također kroz navedeni projekt. Ova linija je i više nego potrebna za cjelokupni ciklus proizvodnje s ciljem plasmana proizvoda na tržište, i to preko učeničke zadruge Vučica. Učenici poljoprivredne i ugostiteljske struke će na praktičnoj nastavi steći nova znanja i iskustva o proizvodnji voća i povrća, kao i o tehnologiji prerade do finalnog proizvoda – prirodnog soka bez dodataka šećera i ostalih aditiva. Ovom linijom zaokružen je proizvodni proces. Osim za potrebe škole, u budućnosti postoji mogućnost i za uslužnu proizvodnju sokova, o čemu će se naknadno donijeti odluka. Već ovih dana proizveli smo prvi domaći sok od jabuke, a u planu je vrlo brzo krenuti i u proizvodnju ostalih sokova od voća iz našeg voćanjaka kao što su kupina, malina, aronija i drugo te od povrća iz naših plastenika, mrkve, rajčice i drugih - kaže profesor Mirko Kufner te dodaje kako je cilj cijele priče usaditi učenicima svijest o domaćoj i zdravoj prehrani.
- U našim voćnjacima i plastenicima isključivo je domaća proizvodnja, a i sokove radimo prema domaćim receptima. Učenici su bili oduševljeni našim prvim proizvodom. Ovo je nastavak uspješne proizvodnje u našoj školi, nakon nagrađenih vina i likera - zaključio je Kufner. Kao što je naglasio Kufner, učenici su bili posebno oduševljeni.
- Ovo je posve novo iskustvo. Odlično je kada u školi možeš proizvoditi i dobiti priliku sam raditi jer tako se najbolje nauči. Puno smo naučili prvo iz prezentacije, a poslije, kada smo se sami uhvatili posla i dobili sjajan rezultat, sreća je bila potpuna - kaže učenik 1.c smjera voćar-vinogradar-vinar Kristijan Lončar, a njegov razredni kolega Antonio Bulava dodaje: Važno je da možemo praktičnu nastavu obavljati u školi, to najviše znači.

Prvi na Smotri učeničkih zadruga
Proizvodnja vina, likera i sokova te još mnogo drugih aktivnosti učenika strukovnih predmeta u orahovačkoj srednjoj školi ide preko učeničke zadruge Vučica, koja je nanizala sjajne rezultate svojim aktivnostima. “Osvojili smo niz nagrada za svoje proizvode, posebno smo ponosni na naš zeleni silvanac, koji je u prošloj školskoj godini osvojio nagradu za najproizvod 29. Smotre učeničkih zadruga. Time smo postali prva učenička zadruga iz Virovitičko-podravske županije koja je primila tu nagradu. Jedan od većih uspjeha je i drugo mjesto na Županijskoj smotri u Virovitici, gdje smo se predstavili novim proizvodom ekonomske sekcije, u kojoj sam i ja. Proizvele smo šumeće kuglice za kupanje pod nazivom KupkOR (Kupke Orahovice), koje su zadrugari izradili u različitim mirisima, oblicima i vrlo inovativnim pakiranjima, u čijoj su im izradi pripomogli i zadrugari iz strojarske sekcije izradivši drvene kutijice s ugraviranim logotipom zadruge”, rekla je učenica 4.e komercijale Lora Pezić u izvješću o radu Skupštine zadruge Vučica.


Komentari članka

Vezani članci

Uzgoj jagoda u tunelima - veći prinosi i više cijene

03.06.2019.

Ranijim pojavljivanjem plodova na tržištu postižu se znatno više cijene te uz veće prinose koji su također karakteristični za zaštićeni prostor, ovaj način uzgoja jagode može biti dosta rentabilan.

20 milijuna kuna za dolinu Neretve: Zašto Vlada subvencionira mandarine

24.05.2019.

Zapitali smo se zašto je baš mandarina godinama miljenica Vlade po pitanju davanja potpora te potražili mišljenje stručnjaka je li to opravdano.

U uzgoj goji bobica ušli kao "grlom u jagode", učili na greškama, a sad stiže prvi pravi urod

03.05.2019.

U uzgoj goji bobica Vedran Hero i Lovro Uher ušli su kao potpuni laici. "Grlom u jagode", kažu. No danas njihov nasad ulazi u četvrtu godinu, a prijavom na natječaj raspisan putem LAG-a Terra liburna planiraju nabaviti i strojeve potrebne za održavanje pl

Kupinovo vino Josipa Špoljara ove godine osvojilo petu zlatnu medalju

11.04.2019.

Uz 700 sadnica kupina, obitelj Špoljar ima zasađeno i 130 sadnica aronije te se bavi proizvodnjom kupina, kupinovog vina, prirodnog soka mješavine kupine i aronija

Hrvoje Pavlić sadi klapice, stare sorte trešanja kojima će istražiti i DNK

20.03.2019.

Mladi agronom Hrvoje Pavlić na imanju u zagrebačkim Šestinama sadi pedesetak trešanja klapica, tamošnjih starinskih sorti više genskih tipova i vremena dozrijevanja. Planira im istražiti DNK, rodnost i drugo kako bi se utvrdilo je li to naša autohtona vrs

Tag cloud

 1. 1916 članka imaju tag hrvatska
 2. 1929 članka imaju tag turizam
 3. 1532 članka imaju tag financije
 4. 1223 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 828 članka imaju tag investicije
 9. 938 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 882 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 532 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 497 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 338 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 296 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 334 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija