Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Lis 2018

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

U Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" održana je edukacija i osposobljavanje za rad na liniji za proizvodnju sokova od voća i povrća. Edukaciju je održala tvrtka EUCLID d.o.o., a riječ je o liniji TIP S40, koja je kupljena u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede "Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske".

U navedenom projektu zajedničkim snagama sudjelovale su Srednja škola "Stjepan Ivšić" iz Orahovice i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Edukaciju i osposobljavanje održao je direktor tvrtke EUCLID d.o.o., mr. sc. Miroslav Žakula, dipl. ing. stroj., u trajanju od četiri sata, na kojima su profesori poljoprivredne struke Danijel Stojković i Mirko Kufner te profesorica prehrambeno-tehnološke struke Mirjana Boloban uz učenike smjera voćar-vinogradar-vinar i CNC operater osposobljeni za rad na navedenoj liniji:
- Naša škola posjeduje vlastiti mladi voćnjak jabuka, koje će se za dogledno vrijeme dijelom moći iskorištavati i za dobivanje sokova, kao što ćemo moći proizvesti i sokove od povrća uzgojenog u novom plasteniku izgrađenom također kroz navedeni projekt. Ova linija je i više nego potrebna za cjelokupni ciklus proizvodnje s ciljem plasmana proizvoda na tržište, i to preko učeničke zadruge Vučica. Učenici poljoprivredne i ugostiteljske struke će na praktičnoj nastavi steći nova znanja i iskustva o proizvodnji voća i povrća, kao i o tehnologiji prerade do finalnog proizvoda – prirodnog soka bez dodataka šećera i ostalih aditiva. Ovom linijom zaokružen je proizvodni proces. Osim za potrebe škole, u budućnosti postoji mogućnost i za uslužnu proizvodnju sokova, o čemu će se naknadno donijeti odluka. Već ovih dana proizveli smo prvi domaći sok od jabuke, a u planu je vrlo brzo krenuti i u proizvodnju ostalih sokova od voća iz našeg voćanjaka kao što su kupina, malina, aronija i drugo te od povrća iz naših plastenika, mrkve, rajčice i drugih - kaže profesor Mirko Kufner te dodaje kako je cilj cijele priče usaditi učenicima svijest o domaćoj i zdravoj prehrani.
- U našim voćnjacima i plastenicima isključivo je domaća proizvodnja, a i sokove radimo prema domaćim receptima. Učenici su bili oduševljeni našim prvim proizvodom. Ovo je nastavak uspješne proizvodnje u našoj školi, nakon nagrađenih vina i likera - zaključio je Kufner. Kao što je naglasio Kufner, učenici su bili posebno oduševljeni.
- Ovo je posve novo iskustvo. Odlično je kada u školi možeš proizvoditi i dobiti priliku sam raditi jer tako se najbolje nauči. Puno smo naučili prvo iz prezentacije, a poslije, kada smo se sami uhvatili posla i dobili sjajan rezultat, sreća je bila potpuna - kaže učenik 1.c smjera voćar-vinogradar-vinar Kristijan Lončar, a njegov razredni kolega Antonio Bulava dodaje: Važno je da možemo praktičnu nastavu obavljati u školi, to najviše znači.

Prvi na Smotri učeničkih zadruga
Proizvodnja vina, likera i sokova te još mnogo drugih aktivnosti učenika strukovnih predmeta u orahovačkoj srednjoj školi ide preko učeničke zadruge Vučica, koja je nanizala sjajne rezultate svojim aktivnostima. “Osvojili smo niz nagrada za svoje proizvode, posebno smo ponosni na naš zeleni silvanac, koji je u prošloj školskoj godini osvojio nagradu za najproizvod 29. Smotre učeničkih zadruga. Time smo postali prva učenička zadruga iz Virovitičko-podravske županije koja je primila tu nagradu. Jedan od većih uspjeha je i drugo mjesto na Županijskoj smotri u Virovitici, gdje smo se predstavili novim proizvodom ekonomske sekcije, u kojoj sam i ja. Proizvele smo šumeće kuglice za kupanje pod nazivom KupkOR (Kupke Orahovice), koje su zadrugari izradili u različitim mirisima, oblicima i vrlo inovativnim pakiranjima, u čijoj su im izradi pripomogli i zadrugari iz strojarske sekcije izradivši drvene kutijice s ugraviranim logotipom zadruge”, rekla je učenica 4.e komercijale Lora Pezić u izvješću o radu Skupštine zadruge Vučica.


Komentari članka

Vezani članci

Umjesto pšenice i kukuruza obitelj Ćutuk odlučila se za plantažu šipka, imaju i svoj čaj Šipko

02.11.2018.

Supružnici Ante i Ivana Ćutuk iz Svete Nedjelje ušteđevinom su kupili zemlju u Slavoniji i posadili kultivirani šipak na svojem OPG-u. Startali su s prodajom čaja od domaćeg šipka, a planiraju ubuduće raditi sokove i pekmez jer tržište im traži i te proiz

Pustimo uvoz i cijene, problem hrvatskog voćarstva je manjak svijesti o potrebi udruživanja

27.09.2018.

U šest godina obitelj Kovačević iz Križevaca koja je osnovala tvrtku Prigorje voće d.o.o. podignula je 14 hektara modernih voćnjaka u što su, zajedno s kupnjom mehanizacije, uložili gotovo 8 milijuna bespovratnog novca Europske unije i Republike Hrvatske

Opasnost od rušenja cijena jabuka zbog velikog izvoza iz Poljske

18.09.2018.

I proizvođači mandarina, kojih je rodilo 50 tisuća tona, traže iste cijene, no kako se može od njih čuti, nije sigurno hoće li moći dobiti i dvije kune za kilogram

Mladi voćar objavio oglas: Želite domaće? Berite sami za 1 kunu po kilogramu

11.09.2018.

Želim ugostiti ljude koji su spremni uživati u prirodi, ubrati koliko trebaju, a kad završe, sve stavimo na vagu i prodamo po povoljnoj cijeni

Zbog nedostatka radnika šipak bere strojem

20.08.2018.

500 kilograma samljet će i osušiti na prirodan način kako bi se koristio za čaj

Tag cloud

 1. 1823 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1186 članka imaju tag izvoz
 5. 785 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 965 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 659 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag EU
 11. 861 članka imaju tag svijet
 12. 837 članka imaju tag industrija
 13. 839 članka imaju tag ict
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 525 članka imaju tag marketing
 18. 444 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 333 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 320 članka imaju tag agrokor
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP