Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Lis 2018

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Srednjoškolci proizvode domaće prirodne sokove

U Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" održana je edukacija i osposobljavanje za rad na liniji za proizvodnju sokova od voća i povrća. Edukaciju je održala tvrtka EUCLID d.o.o., a riječ je o liniji TIP S40, koja je kupljena u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede "Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske".

U navedenom projektu zajedničkim snagama sudjelovale su Srednja škola "Stjepan Ivšić" iz Orahovice i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Edukaciju i osposobljavanje održao je direktor tvrtke EUCLID d.o.o., mr. sc. Miroslav Žakula, dipl. ing. stroj., u trajanju od četiri sata, na kojima su profesori poljoprivredne struke Danijel Stojković i Mirko Kufner te profesorica prehrambeno-tehnološke struke Mirjana Boloban uz učenike smjera voćar-vinogradar-vinar i CNC operater osposobljeni za rad na navedenoj liniji:
- Naša škola posjeduje vlastiti mladi voćnjak jabuka, koje će se za dogledno vrijeme dijelom moći iskorištavati i za dobivanje sokova, kao što ćemo moći proizvesti i sokove od povrća uzgojenog u novom plasteniku izgrađenom također kroz navedeni projekt. Ova linija je i više nego potrebna za cjelokupni ciklus proizvodnje s ciljem plasmana proizvoda na tržište, i to preko učeničke zadruge Vučica. Učenici poljoprivredne i ugostiteljske struke će na praktičnoj nastavi steći nova znanja i iskustva o proizvodnji voća i povrća, kao i o tehnologiji prerade do finalnog proizvoda – prirodnog soka bez dodataka šećera i ostalih aditiva. Ovom linijom zaokružen je proizvodni proces. Osim za potrebe škole, u budućnosti postoji mogućnost i za uslužnu proizvodnju sokova, o čemu će se naknadno donijeti odluka. Već ovih dana proizveli smo prvi domaći sok od jabuke, a u planu je vrlo brzo krenuti i u proizvodnju ostalih sokova od voća iz našeg voćanjaka kao što su kupina, malina, aronija i drugo te od povrća iz naših plastenika, mrkve, rajčice i drugih - kaže profesor Mirko Kufner te dodaje kako je cilj cijele priče usaditi učenicima svijest o domaćoj i zdravoj prehrani.
- U našim voćnjacima i plastenicima isključivo je domaća proizvodnja, a i sokove radimo prema domaćim receptima. Učenici su bili oduševljeni našim prvim proizvodom. Ovo je nastavak uspješne proizvodnje u našoj školi, nakon nagrađenih vina i likera - zaključio je Kufner. Kao što je naglasio Kufner, učenici su bili posebno oduševljeni.
- Ovo je posve novo iskustvo. Odlično je kada u školi možeš proizvoditi i dobiti priliku sam raditi jer tako se najbolje nauči. Puno smo naučili prvo iz prezentacije, a poslije, kada smo se sami uhvatili posla i dobili sjajan rezultat, sreća je bila potpuna - kaže učenik 1.c smjera voćar-vinogradar-vinar Kristijan Lončar, a njegov razredni kolega Antonio Bulava dodaje: Važno je da možemo praktičnu nastavu obavljati u školi, to najviše znači.

Prvi na Smotri učeničkih zadruga
Proizvodnja vina, likera i sokova te još mnogo drugih aktivnosti učenika strukovnih predmeta u orahovačkoj srednjoj školi ide preko učeničke zadruge Vučica, koja je nanizala sjajne rezultate svojim aktivnostima. “Osvojili smo niz nagrada za svoje proizvode, posebno smo ponosni na naš zeleni silvanac, koji je u prošloj školskoj godini osvojio nagradu za najproizvod 29. Smotre učeničkih zadruga. Time smo postali prva učenička zadruga iz Virovitičko-podravske županije koja je primila tu nagradu. Jedan od većih uspjeha je i drugo mjesto na Županijskoj smotri u Virovitici, gdje smo se predstavili novim proizvodom ekonomske sekcije, u kojoj sam i ja. Proizvele smo šumeće kuglice za kupanje pod nazivom KupkOR (Kupke Orahovice), koje su zadrugari izradili u različitim mirisima, oblicima i vrlo inovativnim pakiranjima, u čijoj su im izradi pripomogli i zadrugari iz strojarske sekcije izradivši drvene kutijice s ugraviranim logotipom zadruge”, rekla je učenica 4.e komercijale Lora Pezić u izvješću o radu Skupštine zadruge Vučica.


Komentari članka

Vezani članci

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

14.01.2019.

Ovo je pitanje od krucijalnog značaja, jer krečenje je potrebno isključivo obaviti u razdoblju od trenutka otpadanja lišća do pojave prvih mrazeva, što znači prije početka zime. U nekim regijama se ono može obavljati do polovine siječnja, ali to sve ovisi

Shema školskog voća za mnoge je proizvođače bila spasonosna

19.12.2018.

U trgovačkim centrima trži se 80 % voća - jabuke ne možemo prodati ako ih ne damo na akciju

Niže cijene jabuka na veletržnicama

18.12.2018.

"U odnosu prema rujnu znatno niže cijene imale su sorte jabuka idared i zlatni delišes (za 19 % i 20 %), a cijene jabuka gala, jonagold i granny smith bile su niže od 6 do 12 %

Dalmacija kao Kalifornija: na sve strane niču nasadi badema, uzgajivači očekuju veću zaradu nego od turizma

05.12.2018.

'Imamo savršenu klimu, potražnja raste i vrijeme je da prestanemo ovisiti o uvozu'

Umjesto pšenice i kukuruza obitelj Ćutuk odlučila se za plantažu šipka, imaju i svoj čaj Šipko

02.11.2018.

Supružnici Ante i Ivana Ćutuk iz Svete Nedjelje ušteđevinom su kupili zemlju u Slavoniji i posadili kultivirani šipak na svojem OPG-u. Startali su s prodajom čaja od domaćeg šipka, a planiraju ubuduće raditi sokove i pekmez jer tržište im traži i te proiz

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 930 članka imaju tag trgovina
 8. 805 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 882 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast