Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Svi 2010

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Davor Verković  

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Popusti mogu biti i dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu. Gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura, kažu naši hotelijeri.

Ne spuštajte cijene ako želite opstati, poruka je koju hotelijerima godinama, gotovo svakodnevno, odašilje njihovo strukovno vodstvo. Značajnije rezanje cijena često više šteti nego koristiti i niz je opasnosti koje se kriju iza velikih sconta za kojim povremeno posežu uspaničeni hotelijeri. Grci su tradicionalni mediteranski prvaci u spuštanju cijena, njihov je standard da u jednoj sezoni jako spuste cijene usluga u svojim hotelima, a da ih već u sljedećoj dignu na nekadašnju, visoku razinu. S druge strane, Turci već u startu nude iznimno atraktivne cijene, pa uglavnom i nemaju potrebe za dodatnim spuštanjem, što ne znači da ih u hodu i ne spuštaju jer znaju da će im u slučaju problema uskočiti država. Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, kaže da su prognoze hrvatskih hotelijera za svibanj dobre, da je lipanj loš i nama i cijelom Mediteranu, ali, što je važnije, da se sezona odvija po planu. Tvrdi da je ozračje oko turizma bitno bolje nego lani te u turističkoj branši još vlada optimizam. Posljedica je da ovdašnji hotelijeri još nisu podlegli cjenovnom hiper dampingu.

Krajnjem potrošaču, gostu, koji očekuje da će hotelsku sobu zakupiti u posljednji trenutak, dvadesetak i više posto jeftinije od prvobitne cijene, lijepo zvuči svaki popust. Međutim, to rezanje cijena hotelijere često odvodi u slijepu ulicu. Darko Ivić, dugogodišnji direktor prodaje porečke Plave lagune, otkriva da se smanjivanjem cijena hotelskih usluga bitno smanjuje planirani prihod hotelske kuće, čime se, naravno, ugrožava i rentabilnost njezina poslovanja. Opasnosti su brojne - popusti mogu biti dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu, a i gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura.»Plava laguna nikad ne spušta cijene. Postoje iznimke, dogovori s našim partnerima za pojedine termine, kada im cijenu spustimo za 10 do 15 posto, ali i to je vrlo rijetko. Moj je stav da spuštanje cijena dovodi do prelijevanja iz jednog objekta u drugi, iz jedne destinacije u susjednu, i ne vidim u tome neki uspjeh, osim što jedan hotel preotme goste drugom«, rekao nam je Darko Ivić.

Domaći hotelijeri rado navode poteze zagrebačkog Regenta Esplanade, nekadašnje perjanice zagrebačkog hotelijerstva, koja bi visokim cijenama trebala čuvati svoj ekskluzivitet, a čiji direktori prodaje, međutim, imaju naviku spuštati cijenu do iznemoglosti i tako preuzimati goste čak i zagrebačkim hotelima s tri zvjezdice. I Franco Palma, član predsjedništva Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, te donedavni dugogodišnji predsjednik Uprave porečke Rivijere, tvrdi da ovdašnji hotelijeri nemaju mogućnosti za veliko rušenje cijena, jer im je u tom slučaju ugrožen opstanak. »Prosječni hrvatski hotelijer ima malu razliku između prihoda i troškova, i svaki veći sconto ugrožava nam poslovanje. Mislim da je bolje poslovati s planiranim cijenama čak i pod cijenu manje popunjenosti, nego ići u velike popuste. Bolji domaći hotelijeri umjesto popusta daju neke dodatne usluge, poput besplatnog dana, izleta i slično. Ako već idu u rezanje cijena, onda će popusti iznositi od 10 do 20 posto«, tvrdi Palma. Ne poriče, međutim, da i ovdašnje hotelijere često hvata panika, pa sobe rasprodaju pošto-poto. Posebno one hotelske kuće koje žive od danas do sutra po uzusu - daj Bože samo da dočekam rujan. Ozbiljnijim hotelijerima koji razmišljaju dugoročno nikakvo veliko spuštanje cijena ne dolazi u obzir.

I dok dobar dio grčkih hotelijera već nudi 50-postotne popuste na hotelski smještaj u špici aktualne sezone, a više prostora za spuštanje cijena imaju i Turci, Tunižani i Egipćani, Franco Palma ističu drukčiju logiku. »Ne znam zašto bi sada netko uopće razmišljao o spuštanju cijena. Odavno se znalo, prije dva, tri mjeseca, da će nam svibanj biti dobar i da ćemo potom u lipnju imati rupu. Zašto bi nekoga hvatala panika kada se sezona odvija onako kako smo je i planirali i jedini nam uteg može biti ako se nastavi ovo iznimno ružno vrijeme. Hrvatski hotelijeri nikad nisu živjeli od danas do sutra u stilu - sada su nam hoteli poluprazni, pa ćemo spuštati cijene. To nije naš stil, a iste ćemo standarde nastojati zadržati i u budućnosti«, zaključio je Franco Palma.


Komentari članka

Vezani članci

Usprkos Turskoj i Grčkoj prihodi hotelijera rastu, broj kreveta povećao se za 100.000

28.08.2019.

Četiri tvrtke koje čine Crobexturist indeks Zagrebačke burze -Jadran, Arena Hospitality Group, Maistra i Valamar Rivera - zabilježile su povećanje prihoda u prvih šest mjeseci, dvije su ostvarile neto dobit, a dvije gubitak

U Šibeniku turistička sezona u plusu

27.08.2019.

Ono što je simptomatično, odnosno pokazuje trendove, gradska središta s bogatom ponudom kulturnoga turizma i drugim sadržajima mnogo bolje stoje od manjih mjesta uz obalu koja nude isključivo rutu: apartman - plaža - grill, a oni koji su smještaju dodali

Valamar Riviera preuzela upravljanje Helios Farosom i izvukla ga iz stečaja

23.08.2019.

To je epilog uspješno zaključenog stečaja nad Helios Farosom, kojeg je Valamar dokapitalizirao sa 22,8 milijuna kuna. Iz Valamara tvrde da će njihovim upravljanjem hotelsko-turističkim objektima i sadržajima Helios Farosa započeti nova faza razvoja turizm

Rekord: 16. kolovoza fiskalizirano 890 milijuna kuna

20.08.2019.

U ljetnim mjesecima porezni inspektori posebnu pozornost posvećuju izdavanju fiskalnih računa. Iskustva onih koji plaćaju usluge i robu potvrđuju učinkovitost njihova nadzora.

Rekordi u Zračnoj luci Pula - ove godine 11 posto više putnika

20.08.2019.

I u pulskoj Zračnoj luci ove sezone rekordi. Broj putnika veći za je 11 posto u odnosu na lani. Pula je ove godine povezana s više od 70 europskih odredišta, a u tijeku su pregovori za uvođenje novih linija dogodine.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 911 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija