Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Srp 2016

SPLIT IMA POTENCIJAL DA POSTANE JADRANSKA BARCELONA ZA TURISTE

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Gordana Galović  

SPLIT IMA POTENCIJAL DA POSTANE JADRANSKA BARCELONA ZA TURISTE

Ovo je još jedna investicijski intenzivna godina za Maistru, turistički biznis rovinjske Adris Grupe. U Rovinju sredinom kolovoza otvaraju preuređeni hotel Amarin, dok krajem godine kreću sa zahtjevnim projektom hotela Park.

Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre

U procesu su preuzimanja splitskog hotela Marjan, a stižu i u Zagreb. U portfelju Maistre danas je deset hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova s ukupno 34.000 kreveta. Kao treća po veličini turistička kompanija ostvaruju oko pet posto turističkih ostvarenja Hrvatske. Prošlu su godinu zaključili novim rastom na ukupne prihode od 944 milijuna kuna.

Ušli smo u špicu turističke sezone, za koju se očekuje da će biti rekordna. Kakve rezultate očekujete na razini Maistre i Hrvatske?

Ove su godine velika očekivanja da će se dogoditi spektakl, ali treba biti realan. Hrvatska nema dovoljno kapaciteta koje možemo ponuditi, pa prema tome nemamo na čemu značajno rasti. Sezona će zasigurno biti nešto bolja nego lani. Priča o pred, post i glavnim sezonama hrvatskog turizma dio je naslijeđenog povijesnog modela razvoja, koji u osnovi znači prešutno prihvaćanje turizma kao isključivo kupališne kategorije. U smještajnim kapacitetima dominiraju privatni smještaj i kampovi, a manjim dijelom hoteli i resorti, koji su također bili poslovno sezonski usmjereni. Unatoč evidentnom napretku u kvaliteti i poboljšanim uslugama, bez ozbiljnih promjena smještajne strukture i radikalnih zahvata u izgradnji nove turističke infrastrukture nećemo lako mijenjati naslijeđenu paradigmu.

Hoće li se dio povećane potražnje ipak preliti na predsezonu i postsezonu?

Sigurno hoće, premda se ni tu neće dogoditi veliki rast. U prvih šest mjeseci mi smo u Maistri s rezultatima nešto ispod prošle godine. S hotelima smo u plusu, ali su kampovi nešto ispod 2015., što je logično zbog rasporeda praznika i ranog Uskrsa. Na razini godine sigurno ćemo završiti u plusu od tri ili četiri posto u odnosu na prošlu godinu.

Možete li velik interes za Hrvatsku naplatiti većim cijenama?

To je priča koja je oportuna. Cijene i dalje možemo podizati u vrhuncu potražnje. Sada će netko reći da to dugoročno nije održivo ili da će nam se obiti o glavu, ali mislim da to nije točno. Veća potražnja diže i cijene i to je u redu dok god za tu cijenu isporučujete odgovarajuću kvalitetu.

Konkurencija u Istri je žestoka. Valamar se i dalje širi, novi vlasnik Arenaturista ima velike ambicije. Kakva je strategija Maistre?

Dobro imati jake konkurente, posljednjih godina svi rastu u skladu s definiranim poslovnim strategijama. Mi idemo pravcem kojim drugi ne idu, ne tvrdim da netko drugi radi loše, nego jednostavno imamo drugačiju poslovnu filozofiju. Maistra je kompanija koja ima za cilj promijeniti naslijeđenu dominantnu orijentaciju sezonskog turizma i poslovnu strategiju niskih troškova te se fokusirati na strategiju visoke dodane vrijednosti. Mislim da tu strategiju posljednjih nekoliko godina provodimo razmjerno uspješno. Što ta strategija znači? Ona znači radikalno promijeniti hotelsku strukturu (rušiti naslijeđeno i graditi novo) prema visokom ili vrlo visokom standardu tematiziranih hotela na “landmark” osnovi te na osnovi različitih marketinških i/ili branding saveza s ciljem postizanja globalno relevantnih i usporedivih poslovnih performansi. Ona također znači harmonizirati namjenu hardwarea naših hotela sa sustavom iskustava i doživljaja koji se danas traže u prestižnim turističkim destinacijama i mnogo drugoga. Jer, na kraju krajeva, ako imaš hotel u koji ulažeš dva ili tri puta više nego lokalna konkurencija, onda se na isti način moraju osigurati poslovni rezultati koji su dva ili tri puta veći od lokalne konkurencije. A to znači da onda moraš imati lanac vrijednosti temeljem kojeg gradiš lojalnost svojih gostiju uz visoku cijenu koju oni žele platiti. Tome smo jako posvećeni, a dosadašnji rezultati nam daju za pravo vjerovati da smo na pravom putu pa nastavljamo s vrlo ofenzivnom investicijskom strategijom koja će, bar što se tiče Rovinja, osigurati potpuno normaliziranu i globalno usporedivu hotelsku strukturu, kako po kvaliteti, tako i po poslovnim rezultatima. To sve skupa nije lako. Traži se izvanredan napor, učenje, izvrsnost, ali i hrabrost. Mi smo uvjereni da Hrvatska ima pravo da upravo u ovoj industriji istakne visok globalni rang ambicija, to jest nema pravo svoja nacionalna prirodna i kulturna bogatstva prodavati ispod cijene. I mi to pokušavamo činiti.

Kada Maistra kao dio moćnog Adrisa ima novca za investiranje.

Imaju i drugi, ali krenuli su u akvizicije ili nekom drugom smjeru.

Dosad ste imali fokus na hotelima, sada najavljujete značajna ulaganja i u kampove. Kakva je tu strategija, na tržištu se pojavio prvi kamp s pet zvjezdica?

Kampove smo dosta zanemarivali posljednjih godina pa tu zaostajemo za konkurencijom. Kampovi su sidro za investicije kod kojih je povrat nešto sporiji, koje nam kratkoročno drži balans. Planirana ulaganja Maistre u iduće tri godine su 1,6 milijardi kuna, a kampovi su na 200 do 250 milijuna kuna. Sukcesivno ćemo podizati kvalitetu i u nekim kampovima sigurno doći do pet zvjezdica.

Sve je veći interes globalnih hotelskih brendova za Hrvatsku. Maistra, osim Hiltona u Dubrovniku, razvija vlastite luksuzne brendove. Navodno sada ipak pregovarate s nekim jakim brendovima - kojima i gdje ih dovodite - hotel Park, Split ili Zagreb?

U hotelu Park ćemo ići sami, na “landmark” osnovi, ali tu je pitanje akvizicije u Zagrebu i Splitu. Dakle, sve je moguće, sukladno modelu i konceptima koje ćemo razvijati za svaki pojedinačni projekt.

U kojoj je fazi moguće preuzimanje splitskog hotela Marjan?

Investicije od 1,6 milijardi kuna uglavnom su predviđene za naš postojeći portfelj, ali nije isključeno ni da idemo u akvizicije u Zagrebu ili Splitu. Zainteresirani smo za Marjan. Adris je preuzeo 61 milijun kuna vrijednu hipoteku i otkupili smo potraživanja radnika u iznosu od 7,7 milijuna kuna, što nam je osobito važno s obzirom na činjenicu da su radnike dosad gotovo svi zainteresirani ignorirali. To su potraživanja koja nismo u obvezi preuzeti, ali mislimo da je to korektno. Ako dođemo u pozicije ulaska u hotel Marjan, ne bismo željeli da se za nama povlače bilo kakvi repovi.

Je li točno da se Željko Kerum pojavio s nekim potraživanjima, što sve dodatno komplicira?

Situacija nije jednostavna i tu će biti još dosta posla, ali imamo najbolju namjeru preuzeti hotel Marjan.

Koja je vaša vizija Marjana?

Još je rano o tome govoriti, ali mislim da je to jedna od boljih lokacija na Jadranu za vrhunsku hotelsku ponudu u skladu sa svim što Maistra i Adris rade. Split i ta lokacija to zaslužuju. Split će zasigurno postati ozbiljna turistička destinacija koja će funkcionirati cijele godine, ima potencijala postati mala jadranska/hrvatska Barcelona, ima dušu, klimu, ljude i zanimljivo okruženje koje privlači velik broj gostiju.

A kakav je plan za Zagreb? Osim prenamjene zgrade Croatia osiguranja na Trgu u hotel, imate li u planu još neke projekte?

Osim nekretnina koje su u vlasništvu Croatia osiguranja ima još nekih lokacija koje su potencijalna meta i gdje se mogu izgraditi hotelski smještajni kapaciteti. Sve ovisi o lokaciji, ali uvijek nam je cilj napraviti nešto vrhunsko.

Kakva su očekivanja s britanskog tržišta nakon Brexita?

Britanci će ove godine doći na odmor u Hrvatsku, nema naznaka da će se tu brojke drastično smanjiti. Posljedica za ovu godinu jest da ćemo dosta izgubiti na prihodima jer s velikim turoperatorima iz Velike Britanije imamo cijene fiksirane na funtu, koja je znatno pala u odnosu na euro. Inače, ne očekujem nikakav veći poremećaj. Ne vjerujem da će gosti trošiti manje jer bez obzira na slabiju funtu nismo im skupi.


Komentari članka

Vezani članci

Poslodavci i sindikati u turizmu suspendirali Kolektivni ugovor ugostiteljstva

30.03.2020.

Poslodavci i sindikati u turizmu dogovorili su suspenziju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, koji se neće primjenjivati do odluke državnih tijela o prestanku izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje poslodavci ne mogu poštivati

Hrvatska među zemljama s najvećim padom popunjenosti hotela, čak 71 posto

23.03.2020.

Od europskih zemalja veliki pad imala je i Grčka, gdje je popunjenost pala za 75 posto, dok je u Hrvatskoj taj pad iznosio 71 posto. Iznad je Kina koja ima pad popunjenosti of 72 posto.

Pad međunarodnih putovanja u svijetu

19.03.2020.

Broj međunarodnih putovanja ove bi godine mogao pasti i za više od 10 %, što će biti najveći pad na godišnjoj razini, jer širenje koronavirusa sije kaos u sektoru turizma i slobodnog vremena

'Kuhari postavljaju nemoguće uvjete, a perač suđa traži 7.000 kn!'

05.03.2020.

Vlasnici restorana krenuli su s pripremama za predstojeću sezonu, a jedna od mukotrpnijih svakako je pronalaženje adekvatnog kadra, ponajprije kuhara.

Koronavirus radi veliku štetu europskom turizmu, stradat će i Hrvatska

05.03.2020.

TURIZAM u Europi mogao bi pretrpjeti velike gubitke ako se nastavi širenje koronavirusa, a pogotovo ako zemlje uvedu strože mjere za zaustavljanje epidemije, poput ograničavanja putovanja.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1037 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 500 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija