Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Lucija Bencaric  

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Zamislite ovo, farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela ili povrtnjak pod njima. Još kada čujete da tako štedite na struji i vodi, pa ne može bolje, jelda?

E pa takav uzgoj uistinu postoji, a osmislili su ga dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali automatizirani mobilni kokošinjac. Kao što i sama riječ kaže, namijenjen je za uzgoj kokoši i ostale peradi, a smješten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Juan Capistranu, piše In habitat.

Pravi luksuz za kokoši
Riječ je o laganoj konstrukciji na kotačima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen aluminijem kako bi reflektirao toplinu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoši od izravne sunčeve svjetlosti te osiguravaju prirodnu cirkulaciju zraka.

Solarni senzori koji se nalaze na vratima pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sustava.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokošima osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Solarne ploče sve više dobivaju na značaju u poljoprivredi
Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem Sjedinjenih Država koristi se na brojnim farmama kao što je i ova za uzgoj kokoši. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.

Jedna takva je farma Geneva Peeps u SAD, a njezina ponosna vlasnica je Jackie Augustine u njoj uzgaja kokoši nesilice.

"Mojim kokicama kućica je izgrađena od panela, a čak i kada su vani, provode vrijeme ispod njih, zaštićene od Sunca, kiše i ptica grabljivica“, pojašnjava Augustine.

Porast prinosa usjeva
Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima usjeva. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela te zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korištenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gdje je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je urod cherry rajčica bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gafford te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Kako se solarni paneli zagrijavaju, njihova se učinkovitost smanjuje, no istraživači su ih uspjeli rashladiti uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča. "Zagrijavanje solarnih panela sprječava se isparavanjem usjeva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Barron-Gafford.

"Poljoprivrednici bi također mogli profitirati davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sustava, a kako se posljedice klimatskih promjena, poplave, porast temperatura i suše, već uvelike osjećaju diljem svijeta, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi osigurati novi izvor prihoda“, zaključio je Gafford.


Komentari članka

Vezani članci

Produžen rok za prijavu na natječaj za tip operacije 8.5.1

25.09.2020.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je druge izmjene Natječaja za provedbu Podmjere 8.5. Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava.

Revolucija u tradicionalnoj proizvodnji maslina na Kreti

25.09.2020.

Maslinari na grčkom otoku Kreti su tradicionalnu proizvodnju zamijenili visokom tehnologijom koja im pomaže u rješavanju problema nastalih klimatskim promjenama.

Velike banke sele stotine milijardi eura iz Londona. Ovo su nova odredišta kapitala

24.09.2020.

Velike banke i investicijske kuće ubrzano premještaju ogromne iznose financijske imovine s kojom upravljaju iz Londona u više europskih destinacija. Razlog evakuacije financijske imovine iz Londona je Brexit, što predstavlja težak udarac za britansku fina

Raste popularnost prehrane na biljnoj bazi, a veganski burgeri sve traženiji

21.09.2020.

Neprestano se povećava broj vegetarijanaca i vegana, a biljne namirnice u što izvornijem obliku postaju prioritet i onima čija prehrana nije isključivo bezmesna.

Dolazi četvrta poljoprivredna revolucija - tko će od nje imati koristi?

21.09.2020.

Nova bi tehnologija mogla privući mlađe, tehnički vještije farmere, dok bi kod starijih koji nemaju vještine prikladne za novi stil proizvodnje, izazvale strah i opterećenje, tvrde u američkom Nacionalnom savezu poljoprivrednika.

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici