Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Sij 2017

Slavonci osvojili tržište u Istri

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Slavonci osvojili tržište u Istri

Kada su svi u obitelji zaljubljeni u posao, kada složno rade koliko tko može, kada vjeruju u to što rade i od čega žive, najčešće ni rezultati ne izostaju. Upravo takva je novogradiška obitelj Zvonka Glotza koja se od 2005. godine bavi uzgojem ovaca i koza, a nekoliko godina kasnije počeli su proizvoditi kozje sireve.

Obitelj Gloz trenutno drži oko 220 ovaca i koza, planiraju proširiti stado do 500 grla tih životinja, 90% sireva prodaju u Istri, jariće i janjiće također bez problema plasiraju na jadransko tržište, a velika želja im je izgraditi kušaonicu sireva te suhomesnatih proizvoda od jaretine!

"Koze i ovce zavolio sam još kao dječak, to je nešto što jako volim raditi i zbog toga smo se u obitelji opredijelili za ovaj prilično težak posao, ali radimo ga s puno ljubavi i uspješno. Bez ljubavi tu nema opstanka, jer to je posao koji zahtijeva angažman 365 dana u godini", kaže Zvonko.

Dodaje da uz njega velik dio posla obavi supruga Lidija, a kada god mogu pomažu im i djeca studenti - sin Gabriel (24) koji završava postiplomski studij kemije u Grazu i kći Elizabeta (19), studentica prve godine veterine u Zagrebu.

Obitelj Glotz ima farmu s oko 220 rasplodnih ovaca i koza na kraju Gređana, sela na području Općine Stara Gradiška, 25 kilometara udaljenu od Nove Gradiške do koje svakodnevno odlaze i po nekoliko puta. Osobito u vrijeme mužnje koza i ovaca što iziskuje i gubitak vremena, a poprilično je i skupo, ali kada se nešto voli i kada to daje rezultate ništa nje teško.
Ovan awassi poboljšat će mlječnost stada

"U Gređanima gdje nam je farma imamo zakupljeno 33 hektara pašnjaka i uvjete za daljnje širenje. Naš cilj je povećanje stada na 200 ovaca i 300 koza, a za to nam treba još pašnjačkih površina, pa se nadamo da ćemo na natječajima za državnu zemlju to i ostvariti zbog našeg programa razvoja stočarstva i finalizacije proizvodnje", nada se Zvonko.

Na pitanje mogu li koze i ovce zajedno, naš sugovornik kaže da su to srodne životinje i da se zapravo nadopunjuju. Od koza drže križance sa jarčevima sanske koze, a od ovaca travničku pramenku, vrlo otpornu pasminu, koja se pokazala odličnom za posavske terene gdje ju uzgajaju. Prije osam mjeseci uvezli su iz Mađarske ovna pasmine awassi.

"To je autohtona izraelska pasmina i ona slovi kao najmliječnija pasmina ovaca na svijetu, pa križanjem sa pramenkom želimo povećati mliječnost našeg stada. Osim odlične mliječnosti važna karakteristika pasmine awassi jest njezina otpornost i prilagodljivost - od pustinjskih krajeva gdje živi tisućama godina do ovih naših nizinskih predjela koji obiluju vlagom. A to nam je jako bitno da osim mliječne dobijemo i izdržljivu ovcu sa dobrim prirastom, dobrim radmanom, da zaokružimo na neki način tu proizvodnju", kaže Zvonko.
Glavninu sireva prodaju u Istri

Od Zvonkove supruge Lidije doznajemo da im je za sada glavna proizvodnja mlijeka koje prerađuju u sireve, a uz to i prodaja jaradi i janjadi.

"Moj dio posla je mužnja ovaca i koza te proizvodnja i prodaja sira. Proizvodimo ga već 8-9 godina, a prošle godine uredili smo i opremili suvremenu mini-siranu sa zrionicom, pa nam je sada puno lakše proizvoditi još kvalitetnije sireve.

Za sada su to polutvrdi koziji sir, koziji sir sa začinima: sa tartufima, zelenim maslinama, ljutom paprikom, dimljeni i kuhani kozji sir i sir u pčelinjem vosku. Ove godine krećemo i sa proizvodnjom tvrdog i polutvrdog ovčjeg sira sira, a razmišljamo i o nekoj kombinaciji sa začinskim i ljekovitim biljem, možda medvjeđim lukom, koprivom, mentom", kaže Lidija.

Iako ponešto prodaju na kućnom pragu, na sajmovima i u Zagrebu, 90% sireva prodaju u Istri gdje su kupci prepoznali njihovu kvalitetu, i gdje ostvaruju dobru cijenu.

"Za sada prodamo sve što proizvedemo, mogli bi sigurno i više na sajmovima, pa i kod kuće u Novoj Gradiški, zato i planiramo širiti stado, povećati mliječnost koza i ovaca, ali i proširiti paletu proizvoda", zadovoljna je Lidija onim što su do sada postigli u proizvodnji i na tržištu. Kaže, puno je posla ali kada se sve dobro organizira, rezultati donose nekakvo zadovoljstvo i odmor.
Životni san izgradnja kušaonice

Njezin suprug Zvonko dodaje da nemaju problema ni sa plasmanom janjića i jarića, imaju kupca iz Dalmacije i prodaju ih po dobroj cijeni.

"Životni san mi je izgraditi kušaonicu sireva i suhomesnatih proizvoda od jaretine i ovčetine: kobasica, kulenova i drugog. Preko puta obitekljske kuće i sirane u Novoj Gradiški imamo gradilište od nekih 4.500 četvornih metara i tu nam je cilj napraviti preradu ovčjih i kozjih proizvoda i kušaonicu sireva što sigurno ima dobru perspektivu", uvjeren je Zvonko.

U tome očekuje i veliku pomoć od sina Gabriela, budućeg magistra kemije, ali i od kćeri Elizabete, buduće veterinarke koja svaki slobodan trenutak provodi na farmi.

"Od malena sam okružena životinjama koje volim, kada god imam vremena sa tatom radim puno na farmi. I kad sam bila mala uvijek sam išla s njim jer me to zanimalo, zato sam se i odučila za studij veterine. U tom poslu se vidim u budućnosti. Drago mi je što nam je taj obiteljski posao dobro krenuo, što smo složni u tome i što to svi volimo", kaže Elizabeta, ponosna i na četiri kuje pasmine kavkaski ovčar,opasne i vjerne čuvarice njihova stada, inače jako privržene svojim gazdama i u trenucima opuštanja jako mazne životinje.
Suradnja sa Savjetodavnom službom

"Šansu vidimo u što većoj finalizaciji proizvodnje, pa se planiramo kandidirati na natječaj za mjeru 4.2. Programa ruralnog razvoja. U kontaktu smo sa jednom konzultanskom tvrtkom oko projekta kušaonice za koji želimo ostvariti sredstva europskih fondova. Članovi smo slavonskobrodskog klastera Slavonska košarica i LAG-a Zapadna Slavonija, surađujemo i sa jednom turističkom agencijom iz Zagreba koja bi nam mogla dovesti grupe turista, a oživotvorenje naših ideja uvelike ovisi i o potpori lokalne zajendice", kaže Zvonko.

Za sada veliku potporu imaju u Savjetodavnoj službi. "Gotovo svakodnevno smo u kontaktu od uzgoja do priprema projekata. OPG Glotz ima jasno zacrtane ciljeve koje postupno ostvaruju, sa tendencijom da zaokruže i finaliziraju proizvodnju u čemu će vjerujem uspjeti", kaže dipl. ing. agr. Juraj Ostoić, savjetnik za stočarstvo u novogradiškoj Savjetodavnoj službi.

I dipl. ing. agr. Višnja Krapljan, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Sisačko-moslavačke županije, stručnjakinja za sirarstvo, koja također pomaže stručnim savjetima i prati njihov razvoj, vrlo pohvalno se izrazila o napretku ovog OPG-a.

Puni radnog elana, energije, želje za širenje i unapređenje svog gospodarstva članovi obitelj Glotz vjeruju u svoje planove i projekte koji već sada daju solidne rezultate.


Komentari članka

Vezani članci

Cvjeta online trgovina: Popis mogućnosti dostave namirnica sve je veći

30.03.2020.

Iako su od subote otvorene specijalizirane trgovine na tržnicama, tržnice kao takve i dalje ne rade, što je veliki udar na male proizvođače. Stoga se svakim danom otvori neki novi kanal za online kupovinu.

Raste prodaja hrane s domaćih OPG-a

23.03.2020.

Proteklih je dana znatno povećana potražnja za hranom s domaćih obiteljskih gospodarstava. Domaće se, kažu, traži više nego ikad.

Prve koze kupili da se riješe grmlja iz kojeg su prijetile zmije

09.03.2020.

U početku smo kupili četiri koze koje su svu visoku kupinu riješile za samo dva tjedna. Nije rasla više ni kopriva, sve su pobrstile, kažu supružnici Mirjana i Zdravko Štimac Cunar koji danas imaju 16 koza i dva jarca, a svo mlijeko prodaju dok je svježe.

Bakin dar i jedan susret odveli je u buče, sad proizvodi ulje, koštice i brašno

23.02.2020.

Kada su joj bile samo 24, mlada je Zagrepčanka Petra Mamić otvorila svoj OPG. Sve ja, kaže, krenulo, nakon što joj je baka darovala hektar zemlje u Ivanić Gradu. Danas proizvodi visokokvalitetno bučino ulje, koštice za grickanje, a od ostataka koštica, ko

OPG Dorotić - Povrat uloženoga novca u nasad borovnice bit će za pet-šest godina

22.02.2020.

Uz voćnjak jabuka OPG Dorotić, uz potporu HAMAG-BICRO-a, počinje uzgoj bobičastog voća te podiže nasad s oko osam tisuća sadnica sibirske borovnice

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija