Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Lip 2020

Skraćeno bi radno vrijeme moglo sačuvati brojna radna mjesta bez snižavanja plaća

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor Bošnjak  

Skraćeno bi radno vrijeme moglo sačuvati brojna radna mjesta bez snižavanja plaća

Vlada bi u ovom mjesecu trebala definirati mjeru skraćenog radnog vremena kao još jednu u nizu mjera usmjerenih očuvanju radnih mjesta u gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.
"Nezaposlenost u posljednjih 15-ak dana pada, u ožujku i travnju imali smo uzlazni trend, u svibnju se trendovi okreću", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800. "Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada", rekao je ministar novinarima, ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove.

Mjesec za mjesec

Iznio je i prve detalje o mjeri skraćenog radnog vremena. "Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri dana, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri dana", rekao je ministar.
Dodaje je kako će se ta mjera detaljnije definirati u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, a sastanak o tome trebao bi se održati u utorak. Takva je mjera i u prethodnim krizama u pojedinim zemljama pokazala dobre rezultate. Primjerice, skraćeno radno vrijeme u gospodarskoj krizi 2008./2009. sačuvalo je više od milijun radnih mjesta u Njemačkoj. Tu je mjeru Njemačka primijenila i u koronakrizi.
Ministar Aladrović je rekao kako će mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta u srpnju vjerojatno moći iskoristiti od 80.000 do 100.000 radnika. Mjere će se sada donositi mjesec za mjesec. "Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno, kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta, to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost", dodao je ministar, objasnivši da bi se radno vrijeme reguliralo tako da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena "koji zaposlenici ne mogu biti efikasni". "Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća", ističe ministar.
"Kada govorimo o financijskom učinku, riječ je o iznosu do 400 mlijuna kuna za lipanj, koji će se iskoristiti u srpnju", rekao je Aladrović. Podsjetimo, potpore za takve mjere za države članice najavila je Europska unija. Članice koje odluče na taj način zaustaviti rast nezaposlenosti mogu računati na program potpore za skraćeno radno vrijeme nazvan SURE, a riječ je o instrumentu solidarnosti koji će nuditi u obliku povoljnih zajmova. Hrvatskoj bi pripalo 400 milijuna eura. "EK bi to trebala predstaviti idućeg tjedna. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca bit će dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo", objasnio je Aladrović.
I ekonomski stručnjak Luka Brkić podsjeća kako Europska unija podupire skraćeno radno vrijeme kao kriznu mjeru. Dodaje kako je liberalnoj zapadnoj Europi intervencija države u gospodarstvo sada postala prihvatljiva. "Odjednom je prestala velika rasprava o odnosu države i tržišta, superiornosti tržišne distribucije itd.
Promjena pravilnika

To jest krizna mjera i osigurana su sredstva, i ne vidim ništa sporno da Hrvatska to iskoristi", kaže Brkić.
Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel kaže kako su protekla tri mjeseca na snazi bile mjere Vlade RH koje su prije svega išle za tim da na horizontalnoj razini pomognu svim poslodavcima koji su bili ugroženi posljedicama koronavirusa. "I to je vrijedilo za ožujak, travanj i svibanj. Kako smo sada u lipnju, Vlada je donijela novi set mjera, koji se odnosi samo na tvrtke u četiri najugroženija sektora - turizmu, ugostiteljstvu, prijevozu putnika i event industriji. Naš je cilj i interes bio da se ipak nađe način kako pomoći svim pravnim osobama, prije svega u gospodarstvu, neovisno o ta četiri sektora, koje još mogu imati posljedice. Dakle, izvoznicima i onima koji posluju s tvrtkama izvan Hrvatske koji su još uvijek u problemima. Primjerice, 'Glas' u Lipiku proizvodi stakla za autoindustriju i još uvijek definitivno ima problema s obzirom na to da tvrtke s kojima posluje u Italiji i Engleskoj gotovo da još nisu počele raditi. Traži se način kako da se i njima pomogne", kaže Novosel. Podsjeća i kako je i Hrvatska imala Zakon o skraćivanju radnog vremena, primjenjivan u vrijeme posljednje gospodarske krize. No taj je zakon, kaže, 2017. ukinut i sada postoji mjera na razini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novosel kaže da će na zajedničkom sastanku vidjeti u kojem smjeru Vlada sada misli djelovati, s obzirom na to da je Sabor raspušten i ne mogu se donositi novi zakoni. "Da ne bi bilo zloupotrebe, inzistirat ćemo da se kroz kolektivne ugovore i socijalni dijalog dogovara upravo korištenje tih mjera", kaže Novosel, rekavši kako će inzistirati da se pravilnik o radnom vremenu promijeni tako da se radno vrijeme evidentira na dnevnoj razini, a ne na tjednoj, kao dosad. Sve treba ići u smjeru da država sufinancira jedan dan u tjednu ili broj određenih sati, a s ciljem očuvanja pravne osobe, očuvanja radnog mjesta i neodlaska na Zavod za zapošljavanje, što je trošak i državi i poslodavcu", rekao nam je Novosel.
Luka Brkić ističe i kako je mogućnost korištenja ovog programa jedan od benefita članstva Hrvatske u EU-u. Ipak, dodaje kako je riječ o strogo namjenskom novcu.


Komentari članka

Vezani članci

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Preko 200 radnika Crosca dobit će otkaz, Štern: To je početak kraja Crosca

03.07.2020.

Rezanjem broja zaposlenih u Croscu Ina ostaje, ocjenjuje Štern, bez svoje tehnološke osnove u istraživanju i proizvodnji, čime se njena djelatnost svodi na rafineriju nafte u Rijeci i maloprodajnu mrežu. Napominje i kako Mol u svojoj strategiji gotovo da

Rekordan pad nezaposlenosti u SAD-u u lipnju

03.07.2020.

Ekonomisti skok broja zaposlenih pripisuju vladinom programu za zaštitu radnih mjesta (PPP). Riječ je o zajmovima tvrtkama koji bi mogli djelomično biti oprošteni budu li iskorišteni za isplatu plaća. No, ta su sredstva gotovo iscrpljena, primjećuje Reute

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici