Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Velj 2020

Sav urod neočišćenog lješnjaka i sadnica lijeske odmah prodaju

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: G. R. STANKOVIĆ  

Sav urod neočišćenog lješnjaka i sadnica lijeske odmah prodaju

Domagoj Dropulić poljoprivredni je proizvođač koji na svom gospodarstvu u Kneževim Vinogradima uzgaja lijesku na 22 hektara. Na toj proizvodnoj površini nalazi se 17 hektara posađene lijeske, 5 hektara mladog nasada, a na dijelu zemlje proizvodi i sadnice.Njegova proizvodnja uključuje dvije sorte lješnjaka - rimski, koji čini 80 posto površine, te istarski na ostatku nasada. Godišnji prinosi mu se kreću od 2-2,5 tone lješnjaka po jednom hektaru, ovisno o godini, a održava ih redovitom gnojidbom i drugim agrotehničkim mjerama.
Lijeska je upravo završila fazu cvatnje, i sad se uzgajivači pripremaju za zimsko tretiranje nasada bakrenim sredstvima kojima se postiže dezinfekcija rana i sprječava rak kore. Prema tome i Domagoj Dropulić planira zimsku zaštitu svog nasada, kako bi ga pripremio za nadolazeću vegetaciju. Prije toga će obaviti rezidbu, koju radi samo zimi, a njome želi izvući sve suvišne grane kako bi nasad bio prohodan za mehanizaciju. Stavlja naglasak na pripremu za sljedeću sezonu, kako bi se preventivno zaštitio od većih šteta. Bolesti i štetnike inače relativno uspješno suzbija, ali prošle godine je zatekao jednu jedinku mramoraste stjenice koja u voćarstvu predstavlja sve ozbiljniji problem, pa je zbog toga dodatno na oprezu. U njegovom nasadu se znaju pojaviti i štete izazvane divljači. Prošle godine između ostalog i zbog dosta obilnih padalina je bio smanjen prinos, a s obzirom da se njegov nasad nalazi na povišenom terenu, može doći i do erozije tla. Trudi se održavati svoj nasad primjenjujući i protuerozijske mjere poput zatravljivanja međuprostora i zelene gnojidbe s biljnim ostacima nakon berbe. Uz sideraciju, svake godine u jesen ide i u osnovnu gnojidbu, koju vrši rasipačem s gnojivom 0-20-30, a u prihrani dodaje dušik u obliku KAN-a.

Kvalitetna mehanizacija
Zbog nadmorske visine oko 200 metara na kojoj se Dropulićev nasad nalazi, trenutno ne razmišlja o uvođenju sustava navodnjavanja koji bi bio vjerojatno kao omjer uloženog i dobivenog neisplativa investicija. Prednost sadnje na tim višim pozicijama je manja mogućnost od smrzavanja, a sam proizvođač kaže da mu je zbog toga u pojedinim godinama samo 15 posto površine tijekom zime smrzava, dok se u nizini smrzla većina nasada. Sama lijeska, kao i većina biljnih vrsta, tijekom oplodnje je osjetljiva na smrzavanje, pa se zbog tog izlaganja negativnim temperaturama u toj razvojnoj fazi i našem domaćinu prošle godine prinos smanjio za 30 posto.
Drugim proizvođačima preporučuje sadnju u jesen, koja ima prednost u odnosu prema proljetnoj zbog bolje akumulacije vlage u tlu te samim tim i ostvarivanja boljeg kontakta korijena sa tlom. U svom nasadu Domagoj Dropulić je sadnju odradio tako da je postavio međuredni razmak na pet puta četiri metra.
OPG je opremljen kvalitetnom mehanizacijom, koja uključuje strojeve za berbu, atomizere, malčere i traktor s tanjuračom. Dropulić ističe kako je mehanizacija najvažnija za samu berbu plodova. Nju vrši s pomoću vučenog usisivača plodova, koji se priključuje na traktor. Tijekom berbe ujedno ima i najviše posla pa tada angažira i 8-9 drugih radnika.
Tijekom jednog dana uspiju sakupiti plodove s jednog hektara, a cijela berba tako traje do mjesec dana. Uprav je berba jedan od razloga zašto se Domagoj Dropulić odlučio baš za proizvodnju lijeske, jer se ne mora odmah obaviti, nego može duže trajati, a time je i skladištenje lakše, jer se plodovi mogu dulje održati uz sušenje bez propadanja.

Pomlađivanje rezanjem
Također, nasad se može održati i do pet desetljeća jer je moguće pomlađivanje rezanjem primarnih grana. Produkt njegovog uloženog truda i rada je nekoliko tona lješnjaka po hektaru. Cjelokupnu količinu proizvedenog lješnjaka Dropulić odmah uspije prodati različitim otkupljivačima, a najveći od njih je PP Orahovica. Prodaje neočišćeni lješnjak, u ljusci, čija se cijena otkupa kreće 12-18 kn/kg, što je u prosjeku najčešće oko 15 kn. S proizvodnjom je zadovoljan, održava iz godine u godinu dobre i kvalitetne prinose, ali ju pokušava i dodatno poboljšati isprobavanjem novih tehnika i načina poput folijarne gnojidbe mikroelementima i aminokiselinama. Trenutno se na gospodarstvu Domagoja Dropulića vade "korjenjaci“ iz matičnoga nasada te sade u "školu“ -rasadnik iz kojih će se dobiti dvogodišnje sadnice. Sadnice prodaje na području cijele Hrvatske te se već počelo s primanjem narudžbe za ovogodišnju jesenju sadnju. Proizvodi jedno i dvogodišnje sadnice. Sadnice nakon sadnje se mogu u kasnijim godinama formirati u željeni uzgojni oblik - grm ili stablo.


Komentari članka

Vezani članci

Ulagati u lijesku ili ne? Testirali namaz od lješnjaka kako bi donijeli odluku

23.03.2020.

Planirajući sam plasman lješnjaka, naravno kada dođe do toga da ima prinos, nismo htjeli prodavati 'samo' plod jer ga na tržištu ima dosta, nego smo vodeći se ekološkim načelima, odlučili tržištu ponuditi nešto novo, kaže Jeronim Čeko.

OPG Dorotić - Povrat uloženoga novca u nasad borovnice bit će za pet-šest godina

22.02.2020.

Uz voćnjak jabuka OPG Dorotić, uz potporu HAMAG-BICRO-a, počinje uzgoj bobičastog voća te podiže nasad s oko osam tisuća sadnica sibirske borovnice

Tomislav Pustički: Za lijesku je potrebno znanje, strpljenje i puno volje, ali isplati se

05.02.2020.

Lijeska je voćna vrsta koja komercijalni rod daje tek od sedme godine. To znači da do tada samo ulažemo znajući da skoro nećemo ništa uprihoditi i nadajući se povoljnim vremenskim prilikama. Na to se morate dobro psihički i financijski pripremiti, kaže To

Mladen Dobranić: Ne bude li mraza, voćarima se smiješi dobra godina

05.02.2020.

Bude li nas poštedio mraz, mogli bismo ostvariti dobar urod, kaže nam poznati međimurski voćar i čuvar starih sorti koji je zbog blage zime i već nabubrenih pupova, ove godine krenuo ranije s rezidbom.

Matko Grladinović: Lani je lješnjake uništio mraz, ova je godina bila iznimno dobra

19.12.2019.

Kvalitetu njihovih proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište. Ove godine su većinu proizvoda prodali u Italiju, a manju očišćenu količinu obitelj Grladinović prodaje na kućnom pragu.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija