Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Lip 2020

Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

Zvonimir Car, diplomirani agronom iz Donje Bistre, sam je napisao EU projekt i na natječaju Programa ruralnog razvoja dobio sredstva namijenjena mladim poljoprivrednicima. U velikom obiteljskom rasadniku, tvrtki Agro-Car d.o.o. voćnih i loznih sadnica koju je još prije 30 godina osnovao njihov otac Branko, Zvonimir je zadužen za komercijalni dio posla, dok brat Krešimir, također agronom, vodi proizvodnju.

"Sam sam napisao projekt i bez većih ispravaka, ali uz točne i potpune dokumente, bez nadopuna, je prošao", zadovoljno nam kaže Zvonimir koji je sredstva dobivena kroz podmjeru 6.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima", tip operacije 6.1.1., iskoristio prije tri godine za nabavku poljoprivredne mehanizacije te kupnju zemljišta za rasadnik u Bistri. Točnije, iznos od 50.000 eura uložio je, uz zemljište, u nabavku dva traktora, jedan veliki i jedan mali međuredni te malčer i traktorski viljuškar koji mu uvelike olakšavaju rad u rasadniku.

Svima koji se odluče prijaviti na ovaj natječaj, ističe da prva rata bespovratnih sredstava tipa operacije 6.1.1. iznosi 30 posto od 50.000 eura odnosno 15.000 eura, koja se mogu očekivati na računu otprilike nekoliko mjeseci nakon odluke o dodjeli. Zahtjev za isplatu drugog dijela rate podnosi se nakon kontrole početka ulaganja te iznosi 50 posto od 50.000 eura, odnosno 25.000 eura. Zahtjev za isplatu treće rate (ostatak od 10.000 eura, op.a.) podnosi se nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu.

Uz sredstva za mlade, iskoristio i mogućnost osiguranja kroz mjeru 17
"Isto tako, korisnik mora plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje i biti zaposlen na puno radno vrijeme na poljoprivrednom gospodarstvu za koje je dobio potporu pet godina nakon konačne isplate", pojašnjava mladi poljoprivrednik koji se odlučio i za korištenje Mjere 17 odnosno podmjeru 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka".

"Vlastiti je udio 30 posto, a 70% se pokriva iz EU fonda, što je dobra stvar", podsjeća Zvonimir koji potaknut pozitivnim iskustvima razmišlja i o sudjelovanju na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja. Prije svega za nepoljoprivredne djelatnosti jer trenutno, kaže, nema natječaja za unaprjeđenje rasadničarske djelatnosti. U međuvremenu se prijavio i na natječaj Zagrebačke županije za ulaganja u protugradni sustav, navodnjavanje, ogradu te kupovinu sadnica.

Inače, rasadnik Agro-Car ima tri hektara svoje zemlje i 4 ha u zakupu pa obrađuje ukupno sedam hektara zbog plodoreda. Prošle su godine proizveli ukupno 100.000 voćnih i 60.000 loznih sadnica, u prvom redu za vrtne centre, a kupci su im hobisti-amateri. "Prodaja profesionalnim proizvođačima koji kupuju tek nešto za popunjavanje postojećih kapaciteta jer nema novih plantaža, sve je manja, dok je nekad bila 50 posto i više ukupne prodaje", ističe Car.

Proizvodnja sadnica traje pune tri godine
"Proizvodnja sadnica traje pune tri godine, prve godine je proizvodnja podloga, u drugoj njihova sadnja i cijepljenje pa se katkad i teško uklopiti u neke mjere natječaja", dodaje, ali i naglašava da se ne žali na poslovanje jer od rasadnika živi osam stalno zaposlenih plus sezonski radnici.

Ipak, rado se sjeća Programa podizanja trajnih nasada, kad se znalo koliko se sadi. Mnogi danas, posebice zbog klimatskih promjena i učestalog mraza koji je i ove godine poharao voćnjake, odustaju od sadnje. "No, tu su uvijek vjerni voćari-amateri, koji ne odustaju od starih sorata koje se sve više traže, a u našem rasadniku je čak 150 sorti voća", dodaje Zvonimir.

Kada je u pitanju cijena i plasman, drži da je rješenje u udruživanju domaćih voćara, a onda i jedinstvenom nastupu na domaćem, ali i izvoznom tržištu. "Ako je tako u drugim uspješnim voćarskim zemljama, gdje samo jedna zadruga proda više jabuka nego što se u Hrvatskoj proizvede, onda možemo i mi", smatra Zvonimir.

Za rasadničare, kaže, nema razlike u poslovanju od kada je Hrvatska u EU. "Cjenovno smo konkurentni pa izvozimo u Sloveniju. Uz fitosanitarnu kontrolu u rasadniku, to je posao u kojem moraš biti stalno u tijeku zbivanja, informirati se i učiti jer se sortiment i zaštitna sredstava mijenjaju brzo. U strukturi proizvodnje i prodaje, sadnice jabuka čine 40 posto, a potom dolaze kruške, trešnje, šljive... Zadnjih godina, tu je i lijeska koja se sve više traži jer su dobre cijene lješnjaka na tržištu, a domaća proizvodnja nedostatna. No, i ona zahtijeva skrb te višegodišnje čekanje na prve plodove. Od loza, tu je neprikosnovena graševina, ali i domaća kraljevina je sve popularnija", priča nam ovaj zaljubljenik u stare sorte voća koji se uključio i u županijski projekt obnove tradicionalnih sorata jabuka.

DNK analiza će pokazati što imaju vrijedni skupljači
"Postoji baza od 15-ak tradicionalnih sorata jabuka koje se najviše koriste kod nas u amaterskom uzgoju, a u našem ih rasadniku imamo od 500 do tisuću komada", kaže.

Dodaje da je jedan od većih problema što se kod nas pojedina tradicionalna sorta zove različitim imenima ovisno o kraju u kojem se uzgaja. Tako da će tek DNK analiza, nakon uzetih uzoraka, pokazati što sve zapravo imaju vrijedni skupljači te koje su onda i isplativije za sadnju i uzgoj.

"Problem je i što tradicionalne sorte, koje inače rode svake druge godine, ako ih prije toga ne 'pobere' mraz, nemaju dovoljno plodova. Treba izdvojiti komercijalno zanimljive sorte koje su otporne na štetnike i zahtijevaju manje posla jer se sade na okućnicama i u voćnjacima koji nisu ni planirani biti visoko isplativi. To je prije svega strast prema očuvanju tradicije. Primjerice, sorta kanada daje karakteristične žute jabuke, a ta se jabuka i kod nas prije češće uzgajala, kao i slavonska srčika, božićnica, boskop, šampanjka, zelenika, kažara, lijepo cvjetka...", pojašnjava.


Komentari članka

Vezani članci

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Nikola Nikšić: 117.000 tvrtki neće dobiti državnu potporu za skraćeni radni tjedan

30.06.2020.

Na Vladinoj sjednici u četvrtak najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta, koja bi se provodila u drugoj u polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih.

Mandarine na udaru bolesti

29.06.2020.

Plantažeri neretvanskih mandarina na mukama. Stabla im napada opaka antraknoza. Na stablima se suše listovi i grane, a ove godine bolest uzima sve više maha. Struka se na detaljne analize bacila još lani. Potvrdilo se kako je riječ o antraknozi, a rezulta

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

29.06.2020.

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Umjesto pet, Davoru Škari kilogram 'marašaka' daje 50 kuna!

26.06.2020.

Možda i više, kaže Škara. Proizvode s dodanom vrijednošću prodaje na kućnom pragu, sajmovima i suvenirnicama u Zadru, Pagu i Biogradu na moru. Osim likera Cherryja i Maraskina na njegovom OPG-u proizvode i džem, vino i kvasinu od vlastitih marašaka. Nije

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici