Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Prošla je godina i pol dana od primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) koji je donesen krajem 2017., ali se s pravom primjenom, nakon svojevrsnog prijelaznog razdoblja za već potpisane ugovore, krenulo u travnju 2018.

Smanjenje predugih rokova plaćanja, poštena cjenovna praksa, zaštita od dampinga, od ultimatuma otkupljivača, prerađivača prema proizvođačima, zaštita od trgovačkih "diktata" vezanih uz naknadu za (što bolje mjesto) na polici i slično, samo su neke od zadaća koje su stavljene pred ZNTP kako bi "obrisao" takve nepoštene običaje. Upravo na damping cijena žale se mljekari, suočeni i godinu i pol dana od pune primjene ZNTP-a s čitavim lagerima (uvoznog) trajnog mlijeka u trgovačkim centrima uz cijenu samo nešto veću od tri kune, a oni, ističe predsjednik Saveza uzgajivača holsteina Branko Kolak, mlijeko predaju otkupljivačima po cijeni koja je samo nešto niža od toga – za 2,85 ili 2,90 kuna, pa je pitanje kako je to moguće, gdje je mlijeku s cijenom od samo tri kune i koju lipu više prostor za marže. Kolak tu ne vidi pomake.

Odvraćajuće kazne

- Zakon je načelan, bez pravih smjernica. I dalje su nepoštene akcijske cijene, damping na trajnom mlijeku. Tražili smo da se razdvoje proizvodi od mlijeka - sve ono što je na bazi svježeg mlijeka s kratkim rokom trajanja - i mliječne prerađevine što trajno mlijeko i jest. Najkorektnije bi bilo da se od prodajne cijene mlijeka proizvođaču da određeni postotak. Jer za litru svog mlijeka dobivam 2,85, a ono je na polici šest, ili sedam kuna. U tolikoj razlici trebamo i mi biti ukalkulirani - kaže Kolak.

Dok prvi u lancu opskrbe u mliječnom sektoru negoduju i nakon primjene ZNTP-a, on je svojim odredbama, u slučaju utvrđenih nepoštenih trgovačkih praksi, zaprijetio visokim novčanim kaznama, jer one, kako ističu u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čije je godišnje izvješće o radu u 2018. trenutačno na dnevnom redu u Saboru, trebaju biti odvraćajuće od nepoštenih običaja. Od prosinca 2017. do kraja 2018. AZTN je otvorio 197 predmeta u kojima je utvrđivao iskorištavanje značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom od strane velikog broja trgovaca, otkupljivača i/li prerađivača. U tom vremenu riješio je 82 predmeta. Agencija je okončala i postupke koje je prema službenoj dužnosti pokrenula protiv trgovaca i otkupljivača u kojima je utvrdila nametanje nepoštenih trgovačkih praksi. Tako su okončani postupci protiv dva domaća i jednog stranog društva. Koliko će za njih donesene upravno-kaznene mjere biti odvraćajuće govori njihov ukupan iznos veći od dva milijuna kuna. Samo jedno društvo od njih tom je mjerom "udareno po džepu" s više od milijun kuna. Utvrđene nepoštene trgovačke prakse vezane su uz nestavljanje potrebnih odredbi u ugovore, nejasne izračune cijena, pa i inzistiranje trgovaca, a polazeći od svoje snažne pregovaračke pozicije da dobavljači na svoj trošak preuzmu "osiguranje kvalitete" proizvoda kratkog roka trajanja. Primjer nepoštene prakse jest i slučaj utvrđenog poslovanja trgovca s dobavljačem bez pisanog ugovora, samo na temelju ponude i njezinog prihvata. ZNTP je, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, upravo propisao obvezni sadržaj ugovora te je definirao više od 30 nepoštenih trgovačkih praksi.

- Nepravilnosti koje se najčešće pojavljuju su te da stranke nemaju sve obvezne dijelove ugovora propisane ZNTP-om, a neki od njih ne pridržavaju se rokova plaćanja. Ipak, što se tiče financijske discipline, od kada je nastupila puna primjena ZNTP-a, ona se značajno poboljšala te se plaćanja uglavnom vrše u rokovima. Ono što je također pozitivno u postupcima koje provodimo jest to da stranke već tijekom samih postupaka ispravljaju svoja ponašanja i počinju se pridržavati zakonom zadanih propisa - navode u AZTN-u. Ovo referiranje na plaćanje u rokovima znači da je riječ o 30, odnosno 60 dana.
Strah od odmazde

Na rokove plaćanja pritužbi nemaju ni u udruzi tovljača Baby Beef.

- Plaćanje u roku rezultat je potražnje za našim kvalitetnim proizvodom, poglavito od strane Italije i Bliskog istoka, gdje naši kupci nerijetko plaćaju i unaprijed, tako da i naši kupci u Hrvatskoj svoje obveze izvršavaju na vrijeme. Nama, primarnim proizvođačima koji ne poslujemo direktno s trgovačkim lancima, nije se ništa promijenilo nakon primjene ZNTP-a, s njima rade naši partneri iz mesoprerađivačke industrije. Ono što nas brine niske su cijene prema kojima se otkupljuje naše meso - kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec.
Na naš upit Agenciji je li se stalo s trgovačkim reketom za plaćanje naknade za što bolju poziciju na polici, u AZTN-u odgovaraju da "u do sada okončanim postupcima nije utvrđena takva povreda". No, to ne mora značiti da toga više nema. Jer, takva "ucjena" može se dokazivati ponajprije izjavom dobavljača kojeg trgovac ucjenjuje. Upravo je anonimnost u pravilu najveća hrabrost oštećenim sudionicima u lancu, jer se u protivnom boje "odmazde" onih u jačoj pregovaračkoj poziciji, pa je za očekivati da brojni primjeri nepoštenih praksi, zbog bojazni od gubitka pozicija, ostaju neprijavljeni.


Komentari članka

Vezani članci

Food outlet Žabac otvorio svoju petu trgovinu u Zagrebu

02.07.2020.

Posebnost outleta je i 'detergentomat' aparat za detergente u rinfuzi gdje kupci dolaze s vlastitom ambalažom u koju natoče jedan od proizvoda čime se smanjuje uporaba plastične ambalaže. Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživ

Zbog korone sniženja započela i ranije, evo od kada možete jeftinije kupovati

01.07.2020.

U srijedu 1. srpnja započinju ljetna sezonska sniženja, a zbog krize uzrokovane koronavirusom ove su godine krenula ranije, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Glas poduzetnika: Poduzetnici ne vjeruju hrvatskom pravosuđu

29.06.2020.

“Da je pravosuđe rak rana hrvatskog društva postala je fraza koja je stalno korištena u javnom prostoru od osnutka samostalne Republike Hrvatske, i to toliko da je u međuvremenu izgubila na snazi, ali nažalost nikako u značenju i istinitosti.

EU: Postignut dogovor o kolektivnoj zaštiti potrošača

24.06.2020.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak kasno navečer politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Lani je domaći uvoz i izvoz porastao za pet posto u odnosu na 2018. godinu

12.06.2020.

Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza prošle godine iznosila je 112,9 milijardi kuna, što je 5 posto ili 5 milijardi kuna više nego u istom razdoblju 2018., dok je uvoz dosegnuo 185,2 milijardi kuna, također 5 posto ili 9 milijardi kuna više nego godinu pri

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1047 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 720 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici