Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Prošla je godina i pol dana od primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) koji je donesen krajem 2017., ali se s pravom primjenom, nakon svojevrsnog prijelaznog razdoblja za već potpisane ugovore, krenulo u travnju 2018.

Smanjenje predugih rokova plaćanja, poštena cjenovna praksa, zaštita od dampinga, od ultimatuma otkupljivača, prerađivača prema proizvođačima, zaštita od trgovačkih "diktata" vezanih uz naknadu za (što bolje mjesto) na polici i slično, samo su neke od zadaća koje su stavljene pred ZNTP kako bi "obrisao" takve nepoštene običaje. Upravo na damping cijena žale se mljekari, suočeni i godinu i pol dana od pune primjene ZNTP-a s čitavim lagerima (uvoznog) trajnog mlijeka u trgovačkim centrima uz cijenu samo nešto veću od tri kune, a oni, ističe predsjednik Saveza uzgajivača holsteina Branko Kolak, mlijeko predaju otkupljivačima po cijeni koja je samo nešto niža od toga – za 2,85 ili 2,90 kuna, pa je pitanje kako je to moguće, gdje je mlijeku s cijenom od samo tri kune i koju lipu više prostor za marže. Kolak tu ne vidi pomake.

Odvraćajuće kazne

- Zakon je načelan, bez pravih smjernica. I dalje su nepoštene akcijske cijene, damping na trajnom mlijeku. Tražili smo da se razdvoje proizvodi od mlijeka - sve ono što je na bazi svježeg mlijeka s kratkim rokom trajanja - i mliječne prerađevine što trajno mlijeko i jest. Najkorektnije bi bilo da se od prodajne cijene mlijeka proizvođaču da određeni postotak. Jer za litru svog mlijeka dobivam 2,85, a ono je na polici šest, ili sedam kuna. U tolikoj razlici trebamo i mi biti ukalkulirani - kaže Kolak.

Dok prvi u lancu opskrbe u mliječnom sektoru negoduju i nakon primjene ZNTP-a, on je svojim odredbama, u slučaju utvrđenih nepoštenih trgovačkih praksi, zaprijetio visokim novčanim kaznama, jer one, kako ističu u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čije je godišnje izvješće o radu u 2018. trenutačno na dnevnom redu u Saboru, trebaju biti odvraćajuće od nepoštenih običaja. Od prosinca 2017. do kraja 2018. AZTN je otvorio 197 predmeta u kojima je utvrđivao iskorištavanje značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom od strane velikog broja trgovaca, otkupljivača i/li prerađivača. U tom vremenu riješio je 82 predmeta. Agencija je okončala i postupke koje je prema službenoj dužnosti pokrenula protiv trgovaca i otkupljivača u kojima je utvrdila nametanje nepoštenih trgovačkih praksi. Tako su okončani postupci protiv dva domaća i jednog stranog društva. Koliko će za njih donesene upravno-kaznene mjere biti odvraćajuće govori njihov ukupan iznos veći od dva milijuna kuna. Samo jedno društvo od njih tom je mjerom "udareno po džepu" s više od milijun kuna. Utvrđene nepoštene trgovačke prakse vezane su uz nestavljanje potrebnih odredbi u ugovore, nejasne izračune cijena, pa i inzistiranje trgovaca, a polazeći od svoje snažne pregovaračke pozicije da dobavljači na svoj trošak preuzmu "osiguranje kvalitete" proizvoda kratkog roka trajanja. Primjer nepoštene prakse jest i slučaj utvrđenog poslovanja trgovca s dobavljačem bez pisanog ugovora, samo na temelju ponude i njezinog prihvata. ZNTP je, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, upravo propisao obvezni sadržaj ugovora te je definirao više od 30 nepoštenih trgovačkih praksi.

- Nepravilnosti koje se najčešće pojavljuju su te da stranke nemaju sve obvezne dijelove ugovora propisane ZNTP-om, a neki od njih ne pridržavaju se rokova plaćanja. Ipak, što se tiče financijske discipline, od kada je nastupila puna primjena ZNTP-a, ona se značajno poboljšala te se plaćanja uglavnom vrše u rokovima. Ono što je također pozitivno u postupcima koje provodimo jest to da stranke već tijekom samih postupaka ispravljaju svoja ponašanja i počinju se pridržavati zakonom zadanih propisa - navode u AZTN-u. Ovo referiranje na plaćanje u rokovima znači da je riječ o 30, odnosno 60 dana.
Strah od odmazde

Na rokove plaćanja pritužbi nemaju ni u udruzi tovljača Baby Beef.

- Plaćanje u roku rezultat je potražnje za našim kvalitetnim proizvodom, poglavito od strane Italije i Bliskog istoka, gdje naši kupci nerijetko plaćaju i unaprijed, tako da i naši kupci u Hrvatskoj svoje obveze izvršavaju na vrijeme. Nama, primarnim proizvođačima koji ne poslujemo direktno s trgovačkim lancima, nije se ništa promijenilo nakon primjene ZNTP-a, s njima rade naši partneri iz mesoprerađivačke industrije. Ono što nas brine niske su cijene prema kojima se otkupljuje naše meso - kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec.
Na naš upit Agenciji je li se stalo s trgovačkim reketom za plaćanje naknade za što bolju poziciju na polici, u AZTN-u odgovaraju da "u do sada okončanim postupcima nije utvrđena takva povreda". No, to ne mora značiti da toga više nema. Jer, takva "ucjena" može se dokazivati ponajprije izjavom dobavljača kojeg trgovac ucjenjuje. Upravo je anonimnost u pravilu najveća hrabrost oštećenim sudionicima u lancu, jer se u protivnom boje "odmazde" onih u jačoj pregovaračkoj poziciji, pa je za očekivati da brojni primjeri nepoštenih praksi, zbog bojazni od gubitka pozicija, ostaju neprijavljeni.


Komentari članka

Vezani članci

Rješenje za rad nedjeljom: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade

25.02.2020.

Kako sada stvari stoje, Hrvatska ipak ne bi išla na potpunu zabranu rada trgovina nedjeljom

Ikea u Dubaiju uvela plaćanje - vremenom

24.02.2020.

Čuveni švedski lanac "Ikea" u Dubaiju uvodi mogućnost plaćanja vremenom koje je kupac potrošio da bi stigao do prodajnog objekta. Iako na prvi pogled djeluje kao da se proizvodi dobijaju besplatno, situacija je ipak nešto drugačija.

Veliki hotelijeri ostaju bez potpora za hotele s četiri zvjezdice

16.02.2020.

Prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja veliki bi hotelijeri ubuduće na potpore mogli računati samo za hotele s pet zvjezdica, što bi moglo usporiti ulaganja u nove hotele. U predloženome Nacrtu sporne su i odredbe kojima se potpore mora

Ovo je novi logo Peveca, od danas se zove Pevex. Ima još promjena

14.02.2020.

Iz tvrtke kažu da će se u budućnosti bazirati na razvoju trgovina manjeg formata te da planiraju ostati domaći, cjenovno pristupačni trgovački lanac sa širokim asortimanom proizvoda.

Konzum podržava Najbolje iz Hrvatske te pokreće natječaj za male lokalne proizvođače

07.02.2020.

Konzum raspisao natječaj za uvrštenje proizvoda malih lokalnih proizvođača u Konzumovu maloprodajnu mrežu

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2007 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1277 članka imaju tag izvoz
 5. 864 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1022 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 646 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 875 članka imaju tag industrija
 15. 777 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 386 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 436 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 357 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 302 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija